Частни училища - информативна тема 5

• 93 418
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Последните 2 страници, а може би и 3, хич не са по темата. "Обичайните заподозрени" имат тема, в която да се вихрят http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=732345.0, моля да продължите дискусията там

# 241

Цитат
Единственият смисъл на ранното започване на чужд език е до 7 клас детето да е създало стабилна основа и после да довърши започнатото с курсове,  докато след 7 клас започне интензивно да учи втори език.
Добре че го написа това Simple Smile
Моята идея е точно такава. Вече дали ще стане, е друг въпрос. Не вярвам някой да се заблуждава, че децата до седми клас имат такъв капацитет като тези в гимназията.
Обаче си мисля, че ранното учене на език е важно, за да се свикне с езика, да се добие усет и това да помогне в изучаването на втори чужд език и в бързото надграждане след това на първия. Като под надграждане имам предвид до ориентировъчно ниво С1-2 по немската система(не знам английската дали е пак същата), а не овладяване за преводачи или езиковеди.

И изобщо като спорите е хубаво да уточнявате, защото е доста объркващо за родителите на малки деца, които все още се чудят кое ще е по-добре Simple Smile

# 242
  • София

Единственият смисъл на ранното започване на чужд език е до 7 клас детето да е създало стабилна основа и после да довърши започнатото с курсове,  докато след 7 клас започне интензивно да учи втори език. Аз самата съм продукт на тази философия и да ти кажа, действа. Но да се почне отрано с английски и да се тъпче пак с английски до 12 клас е безумие.

Аз смятам да приложа точно този вариант при моите деца. До скоро бях изцяло против ранното езиково обучение точно поради аргументите, изложени от пенсионирана русалка. Сега съм "за", но не с амбицията за усвояването на дадения език до еди каква си възраст на еди какво си ниво, а защото виждам, че това обогатява детето. Преди да го запиша да учи немски, го заведохме в Германия и го "сблъскахме" с реалната невъзможност за изразяване. Сега, планирайки следващото ни ходене до Германия, той изрично иска да изчакаме да научи още немски.

Искам да попитам нещо - има ли деца, които са преместени от ЧУ в ДУ и как им се отрази това? Не съм сигурна, че записвайки сина си в ЧУ, ще успеем да покриваме таксите в следващите години, още повече, че имаме и друго дете. От една страна си мисля, че и 3-4 години да е в ЧУ за него ще е полезно, от друга обаче ме притеснява обратната адаптация.

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 09:24 от koalkata

# 243
  • София
Искам отново да се върна на темата с таксите на св.Георги - четох и в една стара тема за св.Георги една майка беше писала че всичко (училище + храна + транспорт + униформи + бели и зелени училища, такса сграда) им излиза 6000лв. Гледах таксите и на Увекинд и пак излиза там някъде. Ние за св.Георги няма да ползваме транспорт, докато в Увето ще се наложи.
Та може ли мамите, чиито деца посещават Увекинд да кажат колко всъщност им изализа всичко, защото разбрах, че при тях доста често излизат непредвидени разходи.
Ако някой има актулана информация за таксите тази година в св.Георги също би било добре, както и дали с пускането на новата сграда ще се вдигнат драстично? 

По другата тема - аз лично смятам че е добре до 7кл. да се учи един език и после след 7друг, като първия се надгражда с курсове. Аз съм била така и в момента боравя и с немския и с английския добре, като разбира се немския ми е отличен(учен в немска гимназия и надграждан с много четене на книги и гледане на немска тв за коригиране на произношението), а английския на много добро ниво, но достатъчно да работя и кумуникирам. Не мисля че е необходимо чак и по двата езика човек да има C1 или C2. 

# 244
Ади, не учим в Увекинд, но мога да те ориентирам от какво се сборува таксата:
-учебна
-обяд
-закуски
- допълнителни занимания /не се знаят предварително, а таксата зависи от заниманията и броя/.
-транспорт
- допълнителни дни извън училището
Ще си потърся записките и ще допълня цените.

# 245
  • София
Искам отново да се върна на темата с таксите на св.Георги - четох и в една стара тема за св.Георги една майка беше писала че всичко (училище + храна + транспорт + униформи + бели и зелени училища, такса сграда) им излиза 6000лв. Гледах таксите и на Увекинд и пак излиза там някъде. ...
Имаш предвид евро, нали, не лева?

# 246
На страницата на Увекинд пише, че таксата е 3250евро + 680евро храна=3930евро без транспорт и еднократната такса.

# 247
Скрит текст:
Скрит текст:
Аделина_бг, само за протокола според речник на чуждите думи (от 2002) и фасонка, и фасунга са правилно изписани, тоест формите са дублетни (или поне тогава са били). По-нов речник нямам, но в никакъв случай написаното из речниците в  нета не е показателно, когато става дума  за правопис. Защото успоредно с твоя линк, може да бъде пуснат и този примерно: http://rechnik.info/%D1%84%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0

Ако изхождаме от немския произход на думата Fassung, много по-логичен е правописът именно на фасунга. Но в БГ логика няма, та може и фасонка да е станала единствената вярна дума. Mr. Green

Аз лично не смятам нито думата фасОнка нито фасунГа за правилно и винаги съм мислела, че се казва фасунка(поне в моя край така се казва, а ние там ползваме много немски чуждици), просто сложих линка, за да покажа на bib.bib че не е задължително думата фасОнка както я е написал господина да е грешна.
На немски фасунгата/фасунката/фасонката се казва Gluebirnenfassung (но се произнася с К накрая, така че е твърде възможно и като чуждица фасунка да е по-правилна дори от фасунга), но пък въобще не твърдя мнението ми да е меродавно, защото аз не съм езиковед, а програмист.

Аделина, я ский в един добре признат международен речник, който го ползват в много страни, как са я написали думата на български:)

http://debg.dict.cc/?s=Fassung

И аз мисля, че Русалката е права.

# 248
  • София
Напротив и при програмистите е така, дори да си завършил в Германия, за да те назначат на работа трябва да докажат, че не могат да намерят германец за твоето място, а кадидати и там бол, и там кризата ги тресе яко.
Българите вече повече от година имат безусловен достъп до пазара на труда в ЕУ. Държавите една по една вдигаха ограниченията след присъединяването ни. За да наемат българин на работа трябва да са преценили, че искат точно този човек. Административни пречки от типа на това с доказването вече няма.

# 249
Аз имах предвид социалния фактор, че си чужденец, а не административните пречки. Затова и дадох сравнението с Щатите.

# 250
Напротив и при програмистите е така, дори да си завършил в Германия, за да те назначат на работа трябва да докажат, че не могат да намерят германец за твоето място, а кадидати и там бол, и там кризата ги тресе яко.
Българите вече повече от година имат безусловен достъп до пазара на труда в ЕУ. Държавите една по една вдигаха ограниченията след присъединяването ни. За да наемат българин на работа трябва да са преценили, че искат точно този човек. Административни пречки от типа на това с доказването вече няма.

bib-bib писали сме заедно едно и също.

Потвърждавам го от първа ръка, няма такова изискване, голямата ми дъщеря започна скоро работа в Мюнхен на постоянен договор за голяма мултинационална компания, в техното немско предствителство. Пътят беше - стаж при тях, после кандидатстване за открито постоянно място, конкурс, поредица интервюта и я взеха, като се яви наравно с доста немци, предпочетоха я.
Сега е налегнала немския, че от времето на АК не го е пипала. После следва в Холандия 4 год, в университета там учи испански 2 год, беше на стаж няколко месеца в Рим, после работи година тук...
Колкото до работа тук след следване там - не може да се обобщава, всичко е строго индивидуално. Зависи от специалност, зависи от разходите, имаш ли кредит, какво как. Да, тук си като едноок сред слепци в известен смисъл, но не всички могат да преживеят слепите началници и безумните пари (заплата) за започващите (стига ако си при мама, може в Ай-Ти сектора да е друго, разбира се), на които хвърлят огромна част от истинската работа, като видят че могат.
Всички сме чиракували, разбира се, но зависи как, при кого, изобщо, нещата не може да се генерализират... Няма шаблон.
Някои се връщат, други не, някои веднага, други по-късно, трети изобщо... Всеки според ситуация, позиция, преценка, характер, статус, какво ли още не....

# 251
  • София
Стефан, много се радвам за голямата ти дъщеря!

Нямаш представа колко полезни бяха навремето постовете ти за перипетиите, за които си споделял. В темите като цяло се споделят предимно позитивните страни и на училищата и на децата ни и това не отразява изцяло реалността за много семейства и деца.

Относно това къде ще работи човек учил в чужбина - божа работа. Зависи от специалност, от индивидуалностт на човека, от пазар на труда и от семейната ситуация, ако щете.

# 252
  • София
[
Искам да попитам нещо - има ли деца, които са преместени от ЧУ в ДУ и как им се отрази това?

Да, сега е в 5-ти клас в СМГ. Отразява му се перфектно.

# 253
  • София
Искам отново да се върна на темата с таксите на св.Георги - четох и в една стара тема за св.Георги една майка беше писала че всичко (училище + храна + транспорт + униформи + бели и зелени училища, такса сграда) им излиза 6000лв. Гледах таксите и на Увекинд и пак излиза там някъде. ...
Имаш предвид евро, нали, не лева?
Извинявам се, по инерция съм написала лв - да евро имам предвид

# 254

Искам да попитам нещо - има ли деца, които са преместени от ЧУ в ДУ и как им се отрази това? Не съм сигурна, че записвайки сина си в ЧУ, ще успеем да покриваме таксите в следващите години, още повече, че имаме и друго дете. От една страна си мисля, че и 3-4 години да е в ЧУ за него ще е полезно, от друга обаче ме притеснява обратната адаптация.

Преместихме го в ДУ след 2 клас, никакви проблеми, макар че и мен ме беше много страх от това.

Общи условия

Активация на акаунт