Частни училища - информативна тема 5

• 93 388
  • 742
  •   1
Отговори
# 255

Единственият смисъл на ранното започване на чужд език е до 7 клас детето да е създало стабилна основа и после да довърши започнатото с курсове,  докато след 7 клас започне интензивно да учи втори език. Аз самата съм продукт на тази философия и да ти кажа, действа. Но да се почне отрано с английски и да се тъпче пак с английски до 12 клас е безумие.

Това има предвид и аз. Няма смисъл да се набляга след 7 клас на същия език, но и не трябва да се изоставя. Една комбинация от гимназия с нов език + надграждащи курсове по първия език (до 7 кл. ) за мен е перфектния вариант в гимназиалната степен. Единствено още не съм си оформила финално  мнение за схемата английски до 7 кл. и АК след това. Все пак в АК се целят и доста други неща освен научаване на език.
Но да се говори, че няма смисъл от ранно езиково обучение е абсурдно. Виждам ефекта от такова върху дъщеря ми, която е на 5 г.

Onna-bugeisha Peace

# 256
  • София
stefanb много добре си го обяснил и браво на дъщеря ти, възхищавам се на такива деца.

За пазара на труда - възможно е да сте прави, не го следя последните 4-5 години. Но все пак не забравяйте, че независимо тук, в Германия или в Танганайка - фактора късмет също оказва известно влияние. Затова пожелавам късмет на всички тръгващи по трудния път на следването и намирането на работа  Peace

Ади, не учим в Увекинд, но мога да те ориентирам от какво се сборува таксата:
-учебна
-обяд
-закуски
- допълнителни занимания /не се знаят предварително, а таксата зависи от заниманията и броя/.
-транспорт
- допълнителни дни извън училището
Ще си потърся записките и ще допълня цените.
Допълнителните занимания не се ли знаят при подписване на договора(все пак човек трябва да може да си направи сметка?).
Обяд и закуски отделно ли се заплащат? Мислех че цената е обща за храна  newsm78
Под "допълнителни дни извън училището" имаш предвид зелените и белите лагери или и други (пр. разходки до зоопарка или музей). Накрая излиза, че таксата клони към +- ∞  Sad

# 257
Ади, не учим в Увекинд, но мога да те ориентирам от какво се сборува таксата:
-учебна
-обяд
-закуски
- допълнителни занимания /не се знаят предварително, а таксата зависи от заниманията и броя/.
-транспорт
- допълнителни дни извън училището
Ще си потърся записките и ще допълня цените.
Допълнителните занимания не се ли знаят при подписване на договора(все пак човек трябва да може да си направи сметка?).
Обяд и закуски отделно ли се заплащат? Мислех че цената е обща за храна  newsm78
Под "допълнителни дни извън училището" имаш предвид зелените и белите лагери или и други (пр. разходки до зоопарка или музей). Накрая излиза, че таксата клони към +- ∞  Sad

Намерих си записките, може би ще ти помогнат за ориентировъчен бюджет:
-учебна-3250 евро
-обяд-680 евро
-закуски-350 евро
- допълнителни занимания /не се знаят предварително, а таксата зависи от заниманията и броя/-ще се разбере,след като се подпише договора през есента, но са от порядъка на 20-30лева. на месец/бр.
-транспорт-1080 евро
- допълнителни дни извън училището-екскурзии, еднодневни, седмични и т.н.
-прием-25 евро
-материали по рисуване-40 лева.

# 258
  • София
Io-io, сигурна ли си за тази такса за закуски от 350 евро? В сайта е посочена еднократна такса за постъпване с такъв размер.

# 259
В сайта на Увекинд си пише: За учениците храната е обяд- цена : 680 евро.
Предполага се ,че ако детето не закуси у дома или не си носи следобедна закуска такива могат да му бъдат подсигурени за съответната цена.

# 260
Точно така, закуските се заплащат допълнително. Може детето да си носи и от вкъщи в кутия и тогава няма да плаща тази такса.

# 261

За пазара на труда - възможно е да сте прави, не го следя последните 4-5 години. Но все пак не забравяйте, че независимо тук, в Германия или в Танганайка - фактора късмет също оказва известно влияние. Затова пожелавам късмет на всички тръгващи по трудния път на следването и намирането на работа  Peace

Точно така е. Късмет за да си на правилното място в правилния момент. Това по принцип.
Но има и още нещо, освен късмета, поне в нашия случай. според мен, голяма роля изигра опитът за работа в интернационална обстановка(все пак 4 години следване в международна среда), умението за бърза адаптация, разчитане на поставената цел,диагностика на проблема и подход за търсене на решение, перфектното владеене на основен език (в нейния случай английски) и още два други на работно ниво, плюс грамотност на руски (изключително печеливш коз се оказа), както и уменията за презентиране, оказва се, че американците в АК ненапразно са им набивали канчетата, че това е много важно нещо, е, важно се оказа, наистина. Поне за нея и поне за там.

Колкото до това дали е добре... Ами, поне според мен, отстрани, няма пълно щастие. Да, естествено, че е добре, от гледна точка на стандарт (възнаграждение, покупателна способност, социална програма, програми за междуфирмено обучение), възможности за развитие и реализация, мобилност, която всеки млад човек обича, и т.н. хубави неща.
Но като всяко нещо, има и обратна страна. Засега поне лицето я засенчва, дано да е по-задълго. Някак си, колкото повече опит натрупва човек и уляга, толкова по-зряло и вещо, естствено, ще подходи към неизбежните проблеми. Да видим.   

# 262
  • София
Скрит текст:
Блис, царица си да извърташ... Посочи един човек, който е казал, че няма смисъл от ранното езиково обучение. Такъв в темата не знам да е писал. Още по-малко да го приписваш на мен, при положение, че децата ми следват изпитаната схема с един език до 7 клас и втори в гимназиален курс. Онова, което аз попитах, беше съвсем друго, а именно кое е нещото, което супер интензивната подготовка в рамките  на 8 години дава като сериозно предимство пред езиково обучение с нормални темпове - примерно 2 пъти седмично на курс по час и половина, след като накрая резултатът на практика е един и  същ като взет сертификат. Ти казваш, че е лексика, ама това е само теоретично. Само че аз съвсем добронамерено попитах хората, минали по този път и имащи реален опит с дете с такава интензивна езикова подготовка, сравнено евентуално с негови връстници, учещи езика навън.. Но тук не си ли от "отбора", си "обичайно заподозрян" и трудно може да получиш отговор (също от дежурни лица), различен от напомнянето, че не си желан...

Последна редакция: пн, 09 фев 2015, 20:09 от пенсионирана русалка

# 263
  • София
Скрит текст:
Винаги при дискусиите за ранното чуждоезиково обучение съм се надявала да се включи родител на дете, което е учило интензивно език в ЧУ и след това е продължило в гимназия със същия език като първи такъв, изучаван в подготвителна година. Може да пропускам нещо, но ми се струва, че не е имало такова включване.

# 264

А езиковите след 4 клас според мен не са най-добрата идея..

Заповядай...и това контекста на факта, че в ЧУ с език се учи по-малък седмичен хорариум от езиковите. Повече няма какво да допълня. Първенството в царизма е твое.

# 265
Скрит текст:
Скрит текст:
Винаги при дискусиите за ранното чуждоезиково обучение съм се надявала да се включи родител на дете, което е учило интензивно език в ЧУ и след това е продължило в гимназия със същия език като първи такъв, изучаван в подготвителна година. Може да пропускам нещо, но ми се струва, че не е имало такова включване.

Имало е, само че, откакто приеха детето й в АК, тя вече не пише тук; но все пак си е казвала мнението, че тя самата е била в езикова гимназия и авансът, който са имали децата, учили език преди това, са си го запазили до края, т.е. които са били по-напреднали, си оставали по-напреднали.
Аз не знам как е, анализите на Русалката са много убедителни, а и Черна станция казва същото като нея. Затова аз си мисля да изберем английска гимназия /или АК/, защото без английски на високо ниво в съвременния живот си направо неграмотен, а нивото на езиковата гимназия не може да се постигне с никакви курсове, или ако може, е много трудно и почти невъзможно. И точно затова пък до 7 клас няма да изберем училище с английски, а с друг език, който вече в английската да се продължи като втори език на курсове.

# 266
Русалке, аз вече се обърках какво твърдиш след като детето ти е учило по тази схема два езика. Питам съвсем добронамерено, понеже не ви следя споровете от началото.
Дали има смисъл от интензивно учене на език в ЧУ или може в държавно с курсове до 7ми клас, така ли?
Според мен сигурно може. Имам познато детенце, което ходи в Алианца по три астрономически часа всяка събота и неделя. Не знам какво и колко интензивно учат там, но това прави 9 учебни часа.

# 267
Русалката не е казала, че няма смисъл от ранното чуждоезиково обучение. Толкова подробно обяснява какво казва, как може да не сте разбрали.
Не че съм й адвокат, ами даже напротив, защото тя някак си, макар и да не го казва направо, прокарва идеята, че няма смисъл от ЧУ /а не от ранно езиково обучение!/, защото език може на същото ниво да се научи и с курсове, докато детето ходи в ДУ. Е, аз това много не го вярвам, ама пък от друга страна нямам опит и не мога и да й споря. Така или иначе не съм фен на ДУ, каквото и да пише Русалката, но с голям интерес я чета. А това, че в подгответо на езикова гимназия за 1 година училите от 8 години биват настигнати от неучилите никога, е факт, потвърден от много хора, минали по този път, включително и от жена ми:) Ама какво от това.

# 268
Съжалявам, че не съм разбрала. Чета през телефона и не следя темата редовно. Нямам представа какво е писала Русалка преди.

Освен това е възможно хората да не избират ЧУ само заради интензивното обучение по езика.

Последна редакция: вт, 10 фев 2015, 08:23 от Пролетен дъждец

# 269
  • София
Скрит текст:
Имало е, само че, откакто приеха детето й в АК, тя вече не пише тук; но все пак си е казвала мнението, че тя самата е била в езикова гимназия и авансът, който са имали децата, учили език преди това, са си го запазили до края, т.е. които са били по-напреднали, си оставали по-напреднали.
Умишлено не споменавам АК. От първа ръка съм наясно и съвсем умишлено не го споменавам, за да не пламне поредна престрелка и да ми обясняват как нивото на сина ми не е било нацелено или, че тайно е учил АЕ, но не си признавам.

Ако става дума за потребителката, за която предполагам, за съжаление аз имам моите си лични причини да не й се доверявам, това е друга тема...

Общи условия

Активация на акаунт