НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 881
  • 721
  •   1
Отговори
# 675
Представих си сьщо така колко малко от времето на това семейство отива в обмисляне на меню, пазаруване, приготвяне на храна и ядене. Време, което може да се използва за кьде по-приятни и смислени неща .

Да, именно, и за мен това е доста улесняващ вариант, а и както написах, ако човек е решил поради здравословни причини да спазва автоимунния протокол, направо отпадат всички чудения за подходящи и неподходящи храни и всички възможности неволно да попадне на неподходящи.

# 676
Напълно съм съгласна с вас. И по случайност днес съм замислила телешко със спанак и гъби Simple Smile
Ще видя и какво друго, че съм много непостоянна с храненето от известно време  Embarassed

# 677
  • Пловдив
Цитат
никакви лични предпочитания не важат, когато човек е опрян до стената от тежко заболяване. Освен това вкусът се възпитава и може да се превъзпита....
Абсолютно съгласна! Peace Като опре ножът до кокала, човек има избор да пробва разни неща, за да види кое как му действа, или просто да ги отпише като крайности...Оттам и доколко ще реши проблема си...Аз лично никога не казвам: "никога не бих", понеже пък никога не се знае как ще се стекат обстоятелствата...
Мъдро е постъпила тази жена, защото е разчела правилно сигналите на тялото си и водена от тях, е започнала да търси най-оптималния за нея начин на хранене...
Цитат
Представих си сьщо така колко малко от времето на това семейство отива в обмисляне на меню, пазаруване, приготвяне на храна и ядене. Време, което може да се използва за кьде по-приятни и смислени неща
Ей, и аз това си помислих! Изобщо такава свобода е прекрасна, направо изстрелваща в непознати висини ми се струва...Като се има предвид колко време отива в мислене какво да се готви, пазарува и т.н.... ooooh!, особено ако се търси някакво разнообразие при храненето....
Кам, благодаря, че сподели статията! Hug Сега ще взема да прочета и споделеното от Шоки, че ми стана много любопитно....

# 678
  • София
Намерих в DM някакъв кокосов чипс. Хубав е на вкус, пощипвам си от него когато ми се дояде нещо следобяд. Обаче не разбирам бъкел немски и не съм сигурна наред ли е или има някакви добавки. Може ли някой да погледне и да даде мнение удачно ли е да го ползвам.
http://www.alnatura.de/Alnatura%20Produkte/Produktsuche/Bio-Kokos-Chips-100g

# 679
  • Пловдив
Ивка, няма, даже се води био.  Mr. Green

# 680
А като си говорим за следобеди, имате ли рецепта за протеинови барове? Дойдоха ми преди малко протеините и мисля да си забъркам нещо и да си нося.

Впрочем супер готин онлайн магазин, даже ми сложили подаръци  Laughing

# 681
  • София
Ивка, няма, даже се води био.  Mr. Green

yulinga, благодаря ти! Аз това био- го разбрах, ама само до там... Embarassed

# 682
  • София
А като си говорим за следобеди, имате ли рецепта за протеинови барове? Дойдоха ми преди малко протеините и мисля да си забъркам нещо и да си нося.

Впрочем супер готин онлайн магазин, даже ми сложили подаръци  Laughing
Кой е?  Praynig Може на ЛС  Hug

# 683
ааааааа, може ли да не е на ЛС  Crossing Arms  Laughing
ако не направя пътечка до ДМ за чипса, да не остана без протеиново блокче Flutter
аз поръчвам от сила.бг, капсулка ел-карнитин и каталог подаряват

# 684
  • София
Бях ви  споделяла в темата доста отдавна, че приятел на ММ беше на такава диета с месо - каза, че е по лекарска препоръка и че е бил много зле (има сериозен проблем с вегетативната нервна система, спира му сърцето и постоянно пие хапове от години).
Беше изкарал 2- 3 месеца само на телешко варено, каза, че без сол даже Sick 25 кг свали, ама не знам за другите ползи, дали му се е повлиял проблема  newsm78

# 685
Аз бях писала преди време какво прочетох в блога на една от най-известните шведски НВ-ВМХ блогърки: тя самата се храни нисковъглехидратно от над 10 години, като е избрала този начин на хранене най-вече заради здравето си, макар че се бори и с наднормените килограми (постигнала е известен успех, но понеже е минала менопаузата, не й е лесно). Навремето имала сериозни проблеми с храносмилателната система и положението й се влошавало все повече от традиционния съвет да яде повече пълнозърнести храни и повече фибри от всякакви източници. Решила да смени лекаря и се оказало, че този път получила друг съвет - 3 седмици да яде само риба и масло - всякакви видове риба, приготвена по всякакви начини, но само риба и масло за 3 седмици. След това постепенно да въвежда различните групи храни и да следи как ще реагира - така да си отсее кои храни й понасят и нататък да се придържа към тях. Причината лекарят да й препоръча точно тези храни за диета била, че почти няма хора, които да имат непоносимост към тях, затова се предполага, че те са най-безопасните дори за особено чувствителни хора. Така че ето, че тези неща се знаят все пак и се прилагат, макар и за ограничен период - като етап от лечението. Но аз си мисля, че рибата и по принцип месото, както и животинските мазнини (защото те вървят заедно с месото така или иначе), са точно най-безопасните храни. "Лечебни" може би не е най-точната дума, но "безопасни" мисля, че е правилното определение - при такова хранене много малко хора ще имат проблеми. А вече друг въпрос е дали след определено време ще въведеш и други храни. Може да опиташ да въведеш, макар че си мисля, че ако става въпрос за сериозно заболяване, например автоимунно, няма да са достатъчни 3 седмици, а ще трябват поне месец-два или дори повече. И вече ще зависи какво ще успееш да въведеш отново. Но поначало точно месото и съпътстващите мазнини, т.е. всичко от животинското тяло - това е била вероятно основната храна на първите хора. Растителните храни са били по-скоро изключение - корени, листа - такива неща. Не е имало зеленчуци в днешния им вид или количества, плодовете също са били малко и само в сезон. Други сладки храни също не е имало, с изключение на меда, но сигурно е ясно, че не е толкова лесно да се консумира голямо количество мед без риск за здравето или дори живота. Sunglasses Така че "гръбнакът" на храненето на първите хора при всички положения са било месото и рибата, макар че със сигурност са се възползвали и от всякаква растителна храна, до която са можели да се доберат, но просто тя не е можела да им бъде основна нито за засищане, нито за покриване на нуждите от хранителни вещества. А адаптационните промени стават бавно - отнемат десетки хиляди години. Така че днешният човек все още не е много добре адаптиран към живот с преобладаващ дял растителна храна - просто не може да си набави необходимото от нея. Не сме крави или птици все пак.

Но няколко много интересни подробности имаше в интервюто със семейството, което се храни само с месо. От една страна те не ядат вътрешности - не се чувствали добре, когато ядат например дроб, а това изглежда странно, като се има предвид, че вътрешностите са по-богати на хранителни вещества. От друга страна вече от години си купуват стандартното месо от супермаркетите, а не търсят да е от хранени с трева животни, защото забелязали, че от това "тревно" месо не се чувстват така добре, както от "конвенционалното". И предположението на мъжа е, че хранените със зърнени фуражи животни имат способността да извлекат необходимите вещества от тях и така месото им става по-пълноценно, а хранените само с трева са донякъде недохранени. (Това личи и по процента мазнини, разбира се.) Затова те си купуват най-обикновено месо от супермаркета, и то предимно телешки пържоли, рядко друго месо, и се чувстват прекрасно. Освен това не използват никакви подправки и са забелязали, че ако ядат посолено месо, всичките подпухват в лицето. А иначе децата са проявили любопитство към други храни и са им давали да опитват, но се оказва, че и те не се чувстват добре от друга храна, освен от месо, затова сами се отказват. А най-зле се чувствали от плодове - майката дава пример с обикновена ябълка и малини. За сметка на това неща от сорта на Сникърс им се отразявали най-малко зле.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 08:41 от Cioccolata

# 686
Това за плодовете мога и аз да го потвърдя. Най-най-зле се чувствам от ябълки. Няма такива болки, газове, подут корем. Ходила съм свита на две заради някаква си ябълка. Истината е, че откакто съм на режима, се чувствам прекрасно. Опасявах се, че ще имам проблеми със стомаха и червата, но се оказаха напразни. Коремът не ми се е подувал, нямам и "глад" за сладко.

Иначе магазинът е healthstore. Първоначално си бях избрала една матрица и един изолат (за мм), но в понеделник ми се обадиха от магазина да ми кажат, че имат по-добър въриант за матрица - вместо 3-компонентна, каквато поръчах, 6 компонентна. Разликата - 8 лв. за същото количество, а усещането на ситост било по-дълго заради повечето компоненти. Съгласих се, момчето разбира се ми обясни много по-подробно, отколкото ви пиша. Вчера си получих протеините и вътре имаше подаръци - освен каталозите и епруветката л-карнитин, и телешки протеин с вкус на двоен шоколад  Crazy Това е на Pure Nutrition.

Матрицата е с вкус на крем и бисквитки и е божествено вкусна  Crazy

Иначе да се похваля - 2,5 см надолу от коляно  Flutter Сега остава да започна на ханш,паласки и бедро да свалям, че там е целта  Mr. Green

# 687
  • SA
Хех, и на мен ми направи впечатление, че тези момченца се чувствали по-зле от ябьлка, отколкото от шоколадови десертчета.  Simple Smile
Колкото до "лечебните храни", според мен, ако организмьт страда от някакьв дефицит на важно вещество, то да, храна, която го набавя, може да се разгледа като лечебна в случая. Иначе тялото притежава механизми за самовьзстановяване и справяне с много болестни процеси, някои от тези механизми вероятно и да не са известни все още. Храната е важно да бьде вьзможно най-естествената, тази с която човек е еволюирал, така че да не допринася за допьлнителни нарушения и проблеми в протичащите в тялото процеси.
Мед като си представя как може да си набавиш в диви условия...  Joy не знам дали си струва риска да се окажеш жестоко нажилен.

# 688
  • София
blackisback ,хранене ли заместваш с тази матрица newsm78
би ли ми казала,коя си взе? Crazy

пп:пия вече цяла седмица магнезий по 500 и съм си добре Mr. Green

# 689
blackisback ,хранене ли заместваш с тази матрица newsm78
би ли ми казала,коя си взе? Crazy

пп:пия вече цяла седмица магнезий по 500 и съм си добре Mr. Green

Ето това пия цък , замествам следобедно хранене. Много огладнявам към 4 ч.

Ти как си се чувствала преди магнезия  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт