НВ-ВМХ, част 86 - за здравословното хранене и връзката между хрането и здравето

• 50 882
  • 721
  •   1
Отговори
# 690
500 магнезий не е прекалено много, особено ако има липса в организма. Ориентировъчно дават, че границите за прием на магнезий са между 3 и 10 мг на фунт тегло. Един фунт = 454 грама, което може да се закръгли на половин килограм. Това означава, грубо казано, че може да се приема между 6 и 20 мг магнезий на килограм тегло. В особени случаи, при много сериозен дефицит (тогава е добре да има и наблюдение от лекар), може да се стигне до 15 мг на фунт тегло, т.е. приблизително 30 мг на килограм до коригиране на дефицита.

Също трябва да се има предвид, че не се усвоява целият магнезий нито от храната, нито от добавките. Усвояват се между 20 и 50%. По отношение на храната е доста трудно да се знае какво количество магнезий се приема, защото от една страна не е сигурно колко точно има в дадена храна (не е сигурно заради обеднелите почви). От друга страна в растителните храни наличието на фибри, фитинова и оксалова киселина намаляват усвояемостта на магнезия, така че например ядките и семките не са добри източници, ако не са предварително накиснати. Шоколадът също не е добър източник на магнезий заради оксаловата киселина (млечният пък е още по-лош източник от черния шоколад заради наличието на повече захар - тя блокира усвояването на магнезий). Така че на храната не може да се разчита за покриване на нуждите от магнезий - в днешно време е на практика невъзможно да се набави достатъчно само от храна. А от добавките също не се усвоява цялото посочено количество. Ако таблетката съдържа 200 мг елементарен магнезий и се приемат по 2 на ден, се усвоява в най-добрия случай половината - 200 мг/ден.

# 691
  • София
blackisback ,хранене ли заместваш с тази матрица newsm78
би ли ми казала,коя си взе? Crazy

пп:пия вече цяла седмица магнезий по 500 и съм си добре Mr. Green

Ето това пия цък , замествам следобедно хранене. Много огладнявам към 4 ч.

Ти как си се чувствала преди магнезия  Rolling Eyes

имах впредвид,че дозата ми понася,не ми е висока,за сега Mr. Green

Шоколадке Hug

# 692
Да, и аз имах предвид, че щом ти понася, значи не ти е висока, но тя по принцип не е чак толкова висока, ако имаш предвид, че усвояваш не повече от 250 мг.

# 693
  • София
Аз съм писала и преди, че от дете страдах от стомашни проблеми - от хроничен гастрит като ученичка, до язва на дванадесетопръстника, като студентка. Лекарите ми предвиждаха цял живот на Алмагел и Ранититин - тогава това се пиеше, защото било наследствено и спасение няма.

Е, 9 години на нисковъглехидратно и забравих що е стомашен дискомфорт или повръщане, след прием на храна. Просто вече ми няма абсолютно нищо. Дори съм изтрила спомена за ония времена, през които карах само на сухари и варени картофи, уф.
О да, споменах ли перманентите проблеми с тоалетната, Бизалакса с шепи и сушените сливи, които си носех на почивките. Гадост ooooh!

# 694
Може ли помощ? От няколко дни гледам и търся витамини и минерали, комбинирани. Иска ми се да имат и магнезий, и фолиева киселина. Сещате ли се за нещо, защото аз май нищо не откривам, а предлагането е огроооооооомно.

# 695
  • някъде по морето
Аз съм писала и преди, че от дете страдах от стомашни проблеми - от хроничен гастрит като ученичка, до язва на дванадесетопръстника, като студентка. Лекарите ми предвиждаха цял живот на Алмагел и Ранититин - тогава това се пиеше, защото било наследствено и спасение няма.

Е, 9 години на нисковъглехидратно и забравих що е стомашен дискомфорт или повръщане, след прием на храна. Просто вече ми няма абсолютно нищо. Дори съм изтрила спомена за ония времена, през които карах само на сухари и варени картофи, уф.
О да, споменах ли перманентите проблеми с тоалетната, Бизалакса с шепи и сушените сливи, които си носех на почивките. Гадост ooooh!
Много познато - и сега няма стомашен дискомфт, само за това си струва. Тоя Ранитидин Sick
Само при мен стомахът ми беше разхлабен - да не смее човек нищо да хапне ако е далеч от вкъщи.
Аз пък влачех лимони... Mr. Green

# 696
blackisback регистрирай се в iherb
имаш 5% отстъпка при първа поръчка, вземи си код от темата за айхърб
добре е да са ти до 20 долара поръчките, за да не плащаш на митницата и да си ги вземаш от пощата
разликата в цените е по-тре-са-ва-ща, особено за NOW

ей това е 52 лв от българският ти он-лайн магазин
http://www.iherb.com/Now-Foods-Magnesium-Citrate-200-mg-250-Tablets/691

тази фолиева пия http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Folic-Acid-800-mcg-100-Capsules/1968

и този вит.D http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-High-Potency-1000-IU-180-Softgels/543

и да не забравиш да разгледаш подаръците за първа поръчка  Mr. Green

# 697

Много познато - и сега няма стомашен дискомфт, само за това си струва. Тоя Ранитидин Sick
Само при мен стомахът ми беше разхлабен - да не смее човек нищо да хапне ако е далеч от вкъщи.
Аз пък влачех лимони... Mr. Green

Аз също винаги съм страдала от болки в стомаха след хранене(много често и повръщане).От два месеца съм на режима и болките изчезнаха като с магическа пръчица  newsm10

# 698
Момичета,в семената от чиа има ли много въглехидрати?
Стават ли за нашият режим?

# 699
  • София
Стават Peace
Аз си ги бъркам с протеина и кис. мляко.

# 700
Стават Peace
Аз си ги бъркам с протеина и кис. мляко.

Много благодаря  Hug
Страшно ме зарадва,че си намерих много интересни рецепти с чиа и ми се иска да пробвам  Flutter

# 701
Освен чия какво друго е разрешено да се слага в мляко за закуска, че яйцата искам да ги оставя за основно ядене? Пектин, канела, мед, ленено семе, овесени ядки нещо пропускам ли?

# 702
Аз си правя млякото с ленено брашно.

# 703
Освен чия какво друго е разрешено да се слага в мляко за закуска, че яйцата искам да ги оставя за основно ядене? Пектин, канела, мед, ленено семе, овесени ядки нещо пропускам ли?
Кокосови стърготини, какаови трохи, какао, ядки и семена (слънчоглед, тиква, сусам, лен, евент. коноп Wink ). Медът аз лично бих пропуснала.

# 704
  • София
Медът и овесените ядки не са много по режима, въпреки че ако си с по-широк диапазон на В. би могла да хапваш по 1-2-3 с.л на ден. Тук вече преценката е лична.
За меда - аз също не бих ползвала.

Общи условия

Активация на акаунт