Съфорумки с намален слух - да се запознаем :)

• 164 920
  • 1 951
  •   1
Отговори
# 1 620
Според мен рамката на очилата трябва да е много тънка, за да не пречи. Като си избирах очила и споделих с продавачката, тя каза, че трябва да се извият. Да, но то самата рамка пречи, а не извивката накрая. Слънчевите очила обикновено са с по-дебела рамка и определено на мен си ми пречи. Заболява ме мястото по някое време. Диоптерни почти не нося и нямам много мнение, а и моите са 1 мм.

# 1 621
jijip моята е тънка и даже имам стопери на рамката зад ушите, защото е тънка и лека а стъклата са тежки и я ,,дърпат " напред... Предполагам,  че няма да имам проблем с това, надявам се.  Благодаря за уточнението 🙂

# 1 622
jijip моята е тънка и даже имам стопери на рамката зад ушите, защото е тънка и лека а стъклата са тежки и я ,,дърпат " напред... Предполагам,  че няма да имам проблем с това, надявам се.  Благодаря за уточнението 🙂

Не мога да кажа със сигурност. Предполагам се свиква в един момент.

# 1 623
Допълвам-и слънчевите очила също не ми създават дискомфорт!Слагайте апарати спокойно!

# 1 624
  • София
Допълвам и аз, нося слънчеви очила само и то с дебела рамка не ми пречат изобщо Simple Smile

# 1 625
  • Благоевград
Здравейте, пиша защото майка ми е с намален слух (62dB) и миналата година, когато кандидатстваше за апаратче  гледах и Наредбата за медицинската експертиза, според която тогава, след като апаратчето помага, нямаше как да мине ТЕЛК и да получи процент за намалена работоспособност. Днес обаче ми попадна информация, че има промяна в наредбата, която качвам като скрийншот. Може ли някой да каже как разбира т.4? Така както е написано аз го разбирам, че и със и без апаратче дават 50% или греша? На долу в текста нямаше други пояснения, освен таблицата по която се изчислява оценката на функционалния дефицит на слуховия анализатор

# 1 626
Знам,  че ако е слухопротезирана свалят 20db ( от 62db става 42)
Тоест да не ви разочаровам, но със тази загуба вероятно няма да получи и  50% .Но опитайте все пак.  Може и да  греша.

# 1 627
  • Благоевград
Знам,  че ако е слухопротезирана свалят 20db ( от 62db става 42)
Тоест да не ви разочаровам, но със тази загуба вероятно няма да получи и  50% .Но опитайте все пак.  Може и да  греша.

И аз съм го чувала, но никъде не го пише черно на бяло, надявах се някой който е бил на ТЕЛК да сподели 😊 Благодаря все пак за отговора, дано и някой друг се включи.

# 1 628
Има група в фейсбук,,  ТЕЛК НЕЛК И ПЕНСИИ" и там съм чела по този казус.

# 1 629
Аз преди години получавах ТЕЛК. Два пъти по две години бях даже 60%. После като отидох на подновяване се учудиха, че изобщо взимам, писаха ми 30%, при носене само на едно апаратче. Сега не ми се рови, но някъде е съм чела, че се намалят процентите при слухопротезиране, но така или иначе съм го изпитала на гърба. В опит да пресекат измамите, горят всички.

# 1 630
  • Благоевград
А с какво намаление на слуха сте, ако не е проблем да споделите де? 😊
Аз преди години получавах ТЕЛК. Два пъти по две години бях даже 60%. После като отидох на подновяване се учудиха, че изобщо взимам, писаха ми 30%, при носене само на едно апаратче. Сега не ми се рови, но някъде е съм чела, че се намалят процентите при слухопротезиране, но така или иначе съм го изпитала на гърба. В опит да пресекат измамите, горят всички.

# 1 631
А с какво намаление на слуха сте, ако не е проблем да споделите де? 😊

65-67 db

# 1 632
На мен ми предстои явяване на ТЕЛК,чакам писмо от там!Моята слухозагуба е голяма,над 100 дцб,нося апарат, но много, много не ми помага,но без него,не чувам абсолютно нищо!
Като мина,ще пиша!

# 1 633
  • Благоевград
Благодаря, ще се радвам, ако споделите! Желая ви успех, дано ви дадат максималното!
На мен ми предстои явяване на ТЕЛК,чакам писмо от там!Моята слухозагуба е голяма,над 100 дцб,нося апарат, но много, много не ми помага,но без него,не чувам абсолютно нищо!
Като мина,ще пиша!

# 1 634
  • София
Аз също съм минала през ТЕЛК, но 2018г., на 1 ухо нося апарат, а другото уше пълна загуба Имам 50% телк, тоест на границата. Едвам ги взех, но се преборих да е пожизнено, че да не ходя повече. Казах им, че ни ще прочуем, ни чудо ще стане /ако стане няма да е зле, ама надали/.  Има нова корекция на наредбата от януари месец /брой 10, постановление 13/ и е точно за ушите, можете да си я проверите. Моят съвет към всички е да се явите и ако не Ви устройва да обжалвате решението към НЕЛК и ще минете на втора комисия и там може да успеете. В крайна сметка НЕЛК е за това. Опитайте. То и зависи на кого ще попаднете. Не може циганите да вземат по 100%, а ние нищо. Аз като се явих на комисията минах последна при първа в списъка. Циганите бяха преди мен, здрави и прави, нямаха търпение да си вземат ТЕЛК. Така, че щом имате средна/тежка загуба и Ви кажат по-малко проценти, а по наредба сте за повече, жалба към НЕЛК и обжалвайте решения. Не може да се примиряваме, то вече.... няма да обиждам, че ще ме баннат.

Общи условия

Активация на акаунт