Постоянно недоволно дете?

• 26 600
  • 473
  •   1
Отговори
# 225
Цитат
Просто лягаме всички и той като остане сам,ще не ще,ще си легне.Вкъщи има ред и си лягаме всички заедно.Ако вие стоите до по-късно,естествено,че и детето ще иска.
Съншайн,  говоря по принцип Simple Smile А и толкова бързо пишете, че прочетох само няколко мнения Blush
Ако родителите не им харесва да лягат в 21-22ч е тъпо да се насилват, само защото принцът не искал да си легне и му трябвало пример.
Всъщност аз говоря вече за дете на възрастта на моето, но за по-малко дете естествено ще има четене на приказки, полягване до него и всякакви подходящи за възрастт неща.

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 12:22 от Пролетен дъждец

# 226
"На мен това ми звучи като вменяване на вина."
Но може и да е урок, че действията си имат последствия. Вина е, ако детето не е било предупредено.

"Ето сега можеше да отидем на кино или на разходка,а имам ужасно много работа.Трябва да ти подредя и стаята"
Точно си е вменяване на вина - "можеше", "имам ужасно много работа" и това е заради стаята на детето. Wink
Това може да се каже и по друг начин, примерно - днес сме на кино, но първо трябва да приберем стаята. Няма можеше, няма имам работа заради теб.
Принципно е трудно да се избегне изнудването и вменяването на вина, за да накараш някого да свърши нещо. Поне може да се използват те в краен случай.

Да,но на мен тази думичка не ми харесва.За теб щом не е проблем да я казваш,ОК.Точно това аз искам да избягвам,именно да му казвам какво трябва да прави,дори и заедно.

Съншайн,  говоря по принцип Simple Smile А и толкова бързо пишете, че прочетох само няколко мнения Blush
newsm10

Какво?,явно съм счела поста ти за ироничен.Съжалявам!

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 12:27 от Sunshine Mom

# 227
  • Куциндрел
Sunshine Mom, всеки си има свои виждания за света.
И моята майка неволно изнудва детето ми... не се усеща, после ми спори, че не било така.
Всеки трябва да си знае отговорностите. Човек прави доста неща, защото трябва, разтребването на стаята е едно от тях.
Излишната драматизация като можеше и заради теб имам ужасно много работа не води до нищо добро.

Имам едни познати, които се опитват с убеждение да карат детето си да прави разни неща. Не смеят да му поставят граници и правила. Познайте кой командва у тях.

П.П. Не си мислете, че детето ми е послушно и изпълнява всичко, даже спада към глезните деца. Но си знае, че има някои неща, които се правят и толкова. За другите може да спорим, преговаряме и да се глези.

# 228
  • София
Аз обичам да използвам "Става ли?'' и някъде бях чела, че е добре.
Днес ще се разходим, но преди това ще си оправиш стаята. Става ли?
И детето в повечето случаи отговаря да, защото усеща, че сделката е взаимно изгодна.

# 229
Sunshine Mom, всеки си има свои виждания за света.
И моята майка неволно изнудва детето ми... не се усеща, после ми спори, че не било така.
Всеки трябва да си знае отговорностите. Човек прави доста неща, защото трябва, разтребването на стаята е едно от тях.
Излишната драматизация като можеше и заради теб имам ужасно много работа не води до нищо добро.

Имам едни познати, които се опитват с убеждение да карат детето си да прави разни неща. Не смеят да му поставят граници и правила. Познайте кой командва у тях.

П.П. Не си мислете, че детето ми е послушно и изпълнява всичко, даже спада към глезните деца. Но си знае, че има някои неща, които се правят и толкова. За другите може да спорим, преговаряме и да се глези.

Не,ти вече наистина ми "слагаш думи в устата".

Първо,няколко пъти съм написала,че нещата,които трябва вкъщи да се правят се правят,без да ми се налага да изнудвам някого неволно,или постоянно да повтарям,че трябва.

Второ,ти откъде си сигурна,че изразът ми "можеше,но имам ужасно много работа",защото никъде не съм написала заради теб,не води до нищо добро? "Трябва да ти подредя и стаята" е намек,че трябва някой да го свърши.И детето,ако е достатъчно интелигенто,трябва само да се сети,че това си е негова работа.А,не да се чувства виновно,че е могло да ходи на кино,ама си е разхвърляло стаята.Ако го разбираш по друг начин си е твой проблем.

И моето не е от най-послушните,поне вкъщи.Прави глупости колкото си поиска.Ама е дете,нормално е.

Аз обичам да използвам "Става ли?'' и някъде бях чела, че е добре.
Днес ще се разходим, но преди това ще си оправиш стаята. Става ли?
И детето в повечето случаи отговаря да, защото усеща, че сделката е взаимно изгодна.

Да,може би така е по-добре.

# 230
  • Куциндрел
Sunshine Mom, ти написа онова изречение като съвет. Дали ти го използваш е друга работа.
"защото никъде не съм написала заради теб,"
Не е нужно да се казва директно.
Явно не схващаш.

L'Agent е писала за взаимноизгодна сделка. Това е начина, а не изнудване. Sunglasses

# 231
Sunshine Mom, ти написа онова изречение като съвет. Дали ти го използваш е друга работа.
Явно не схващаш.

Явно има нужда от обяснение.

Ти си го написала директно,като няма как да си сигурна как ще го възприеме едно дете.И дали то със сигурност ще си помисли това,което и ти,а именно "заради теб".

На мен честно казано не ми е проблем да подреждам стаята на детето.Имам прекалено много свободно време през деня.Просто наистина го дадох като съвет на майки,които държат децата им да го правят.

А,и къде изчезна авторката? Май я уплашихме с нашите коментари

# 232
  • Куциндрел
Явно не схващаш.

Явно има нужда от обяснение.

Ти си го написала директно,като няма как да си сигурна как ще го възприеме едно дете.И дали то със сигурност ще си помисли това,което и ти,а именно "заради теб".
Изречението носи този индиректен смисъл - "заради теб". Ако детето е малко на 2-3 може и да не го схване така, но по-голямо дете няма как иначе да го възприеме. По-добре дай съвет от твоята практика. Flutter
И на мен не ми е проблем да подреждам, но гледам да включвам и моето дете. Последно имаше гостенче и бяха разхвърляли доста стаята. Помогна ми, събра един пъзел, но ми помогна. Просто му казах - хайде да събереш тези неща в тази кутията. За сега подреждаме заедно, по-нататък ще видим как ще е.

# 233
Точно голямо дете би трябвало да го схване,защото да говориш така на 2-3-годишно е просто абсурдно.Смисълът,който поне аз вложих е,че майката наистина има много работа и детето знае и вижда това,но освен всичко останало трябва да му подреди и стаята.По този начи майката трябва да накара детето си да разбере,че забавленията са след свършената работа и да започне да помага.Дори и не съм си помислила,че с това се вменява вина.

Съветът от моята практика съм го дала,явно не четеш всички ми постове.Детето гледа какво правя аз и иска и то да прави това.Но с тези си действия не съм искала да карам синът ми да върши нещо.Правила съм го неволно пред него и той сам е изявил желание.Пак повтарям,че много се дразня когато върша нещо да ходи след мен,защото иска и той.Дева бил,затова обичал да върши домакинска работа,така поне са ми казвали.Като се нахраниме,обира трохите с ръка ooooh! Искам да играе на детски игри,не да се прави на голям,ама не.Веднъж дори изяде боя,защото искаше той да бърка кекса.Обясних 100 пъти,че не може,ама с обяснение не стана.

Затова все се учудвам на майките,които държът детето да може да прави всичко.То все пак е дете и има време,цял живот само това ще прави.

# 234
Аз мисля,че авторката страда от следродилна депресия и едва ли съветите, които давате ще имат смисъл. Това състояние не е никак за подценяване, малко се плаша как говори за детенцето. Всички знаете,колко е трудно човек да се адаптира след раждането на едно бебе, какво остава за едно 5 год. дете с изнервена,недоспала и депресирана майка.
Скъпа авторке,аз не те познавам,но отчаянието и раздразнението от детето ти прозира във всяко едно изречение,което напишеш,как мислиш,че детето не усеща същото?Мислиш ли,че не вижда разочарованието по лицето ти,когато ти показва несъвършената  си рисунка,от къде знаеш,че не се е постарал? Но ти казваш"другите деца се стараят,той не"! Той е най-близкото ти същество,твоята плът и кръв, не си търси оправдания да не поемеш отговорност за постъпките му. Той ти е казал,че искал да сте мъртви,знаеш ли колко родители са чували това? Да не мислиш,че го иска наистина,казва го,за да нарани,защото и той е наранен,пренебрегнат...
Децата попиват като гъби от нашата енергия,често и копират нашето поведение.

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 13:50 от Pancake_86

# 235
  • София
За мен пък е грешка това да ги спираме от домакинска работа. И аз я правя обаче.
Голямата много искаше да помага като се роди бебето, а аз все я гонех.
По принцип обичам да си оправям къщата на спокойствие.
И от това спиране и гонене сега не мога да ги накарам с мопа да минат даже.

Сега обаче гледам да ги включвам в някои дейности.
Например голямата къпе малкия. Понякога си играят заедно.
И когато готвя, давам на малкия да реже и бърка.
А голямата обича да реди пица.

# 236
Хубаво е да се включват и да помагат,наистина,но след известно време,когато могат да го направят както трябва.Има неща,за които не го спирам,но все пак да бърка кекс е твърде рано.

Много малка се научих да готвя,не искам и те да са така.

Аз мисля,че авторката страда от следродилна депресия и едва ли съветите, които давате ще имат смисъл. Това състояние не е никак за подценяване, малко се плаша как говори за детенцето. Всички знаете,колко е трудно човек да се адаптира след раждането на едно бебе, какво остава за едно 5 год. дете с изнервена,недоспала и депресирана майка.
Скъпа авторке,аз не те познавам,но отчаянието и раздразнението от детето ти прозира във всяко едно изречение,което напишеш,как мислиш,че детето не усеща същото?Мислиш ли,че не вижда разочарованието по лицето ти,когато ти показва несъвършената  си рисунка,от къде знаеш,че не се е постарал? Но ти казваш"другите деца се стараят,той не"! Той е най-близкото ти същество,твоята плът и кръв, не си търси оправдания да не поемеш отговорност за постъпките му. Той ти е казал,че искал да сте мъртви,знаеш ли колко родители са чували това? Да не мислиш,че го иска наистина,казва го,за да нарани,защото и той е наранен,пренебрегнат...
Децата попиват като гъби от нашата енергия,често и копират нашето поведение.

Много добре написано,но следродилната депресия,не е оправдание.Два пъти съм страдала от такава и никога не съм се държала така с децата си.

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 14:17 от Sunshine Mom

# 237
Явно не схващаш.

L'Agent е писала за взаимноизгодна сделка. Това е начина, а не изнудване. Sunglasses

Не знам..Зависи каква е целта..Моментни резултати или дългосрочни

Живота не е сделка и често пъти дори няма с кого да се спазариш..А нещата просто трябва да бъдат свършени..

# 238

Затова все се учудвам на майките,които държът детето да може да прави всичко.То все пак е дете и има време,цял живот само това ще прави.

Понеже отглеждам момче,ще ти кажа моята презумпция..
Тва да е оправен самостоятелен и т.н.като качества за един мъж,няма да го коментирам..
Но специално на домакинстването,/вкл.и готвене/ го уча само с една цел.
Много мъже не са научени да се обгрижват сами и или живеят като свине,или гледат да си намерят някоя дето да има слугува..
И двата варианта са обидни в чисто човешки смисъл..
Мисля,че точно както всяка принцеска трябва да може да си закове два пирона и да си смени крушката,така и всеки мъж трябва да може една супа да спретне и да си пусне пералнята,без това да предизвика глобален катаклизъм.
Паралелно с това стимулирам и всякакви творчески дейности с чукче и пирончета,за да има баланс в нещата дето се вика...Е,стават чат-пат сакатлъци,ама взе да задобрява Mr. Green

Може би е малък за всичко това..Но ако не сега,кога?
Когато стане на 14 и започне да гони девойките ?
Желязо се кове докато е горещо..

# 239
  • София
Е защо пък живота да не е сделка? Почти винаги има избор и изгода.
Аз даже себе си награждавам, ако свърша нещо тежко или неприятно! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт