Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 16 ян. 2015, 16:46 ч.

Тромбофилия

  • 142 867
  • 769
  •   1
Отговори

Анкета

Имали ли сте износена и безпроблемна бременност преди да разберете че имате тромбофилия?

Опции:

  • Мнения: 145
Здравейте. Накратко моята история на 29г. с 2 мисед аборта в 6 - 8 г.с една нормално протекла бременност и раждане и сега отново бременна в 9 г.с.  Вчера разбрах че съм носите на хромозомен генотип 4G/4G за PAI. Първия мисед 2009 г. беше съпроводен с изследвания които показаха че съм се срещала с Цитомегаловирус и според лекарите това е причината. 2012 година забременях отново и износих и родих напълно здраво дете от нормално протекла бременност. 2014г. отново забременях и отново мисед. Според докторите причината най вероятно е кърменето и яйцеклетката не е била годна. Сегашния док ми назначи генетични изследвания за всеки случай и те установиха Тромбофилия. Изследвахме и Фактор V Лайден протромбин и MTHFR - всичко в норма. Според док трябва да пия Аспирин протект. Аз съм в чуденка обаче нужно ли е при положение че имам една нормално протекла бременност и никой не дава гаранция че именно Тромбофилията е причина за абортите. Не е ли по уместно по често да се следи развитието на плода на ехограф отколкото да се приемат лекарства без да е нужно. Ако все пак нямам проблем със съсирването на кръвта приема на такъв медикамент не е ли опасен?
Извинявайте за дългия пост обаче така ме стреснаха вчера и такива ужаси прочетох в нета че съм адски притеснена.

# 1
  • София
  • Мнения: 10 650
Не е опасен аспирин протект. Тромбофилията може да бъде вродена или придобита. Пий каквото ти казват лекарите, не е шега, не  рискувай. Често късно се хваща проблем с плода и докато се задейства терапията.....

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 588
Не е опасен аспирин протект. Тромбофилията може да бъде вродена или придобита. Пий каквото ти казват лекарите, не е шега, не  рискувай. Често късно се хваща проблем с плода и докато се задейства терапията.....

Подкрепям. А какво имаш предвид, че трябва да се следи с ехограф развитието. И като го следите какво ще направите, ак се появи проблем. newsm78 Следенето не замества терапията, това искам да кажа. Като си била бременна предполагам също са те гледали на УЗ, обаче това не е предотвратило абортите. При тромбофилията късната терапия не може да повлияе на започналите процеси. Затова се започва обикновено или при доказана бременност или веднага след установяване на сърдечната дейност.

# 3
  • София
  • Мнения: 10 650
Дип че имам "само" неусвояване на фолиева, 4G/5G, повтарящи се аборти, аспирин протект го започвах след овулацията, а след положителен тест включиха и фраксипарина.резултат - две износени здрави дечица, е това бе само част от терапията, но другите неща са други и затова не ги споменавам.

# 4
  • Мнения: 918
След 3 мисед ми се струва, че не трябва да си правиш експерименти. Аспирин протект не е опасен. И аз родих дете без терапия, но бременността ми беше много трудна, а след 7 месец вдигах и кръвно. Винаги съм имала стабилно ниско кръвно, така че го отдавам на нелекуваната тромбофилия. След раждането веднага ми се нормализира кръвното.

# 5
  • Мнения: 145
Здравейте момичета. Благодаря че сте се включили в темата. Не става въпрос за експерименти изобщо. Бебето е желано и ще направя всичко за да го износя. На мен лично доктора ми каза да започна аспирин чак след 11 г.с защото в начална бременност е опасен за плода. Каза че влияе на костната структура на бебето и не е добре да се приема преди 11 г.с. Вчера се свързах с доц. Кременски от Генетичната лаборатория в Майчин дом. Ето това е неговия отговор ако ви е интересно да прочетете:

"Изследване за тромбофилии се препоръчва при късни (след 20-та седмица) усложнения на бременността и при наличието на член от семейството с тромбози. Освен това, ако обърнете внимание в препоръките ще видите, че много честия генен вариант G4/G4 при хора без здравословни проблеми не се обсъжда.

Като изследвания при 2 и повече последователни (вашият случай не е такъв) аборти се препоръчват:
1) Хромозомно изследване на двамата.
2) Антифосфолипидни антитела.
3) Хормонът, който регулира щитовидната жлеза ТСХ трябва да бъде под 2,5 Е

Пролактинът трябва да бъде в нормални граници.

Профилактика с аспирин протект може да се обсъжда след изследване (2).

При родено здраво дете и на Вашата възраст, шансът за следваща успешна бременност остава много висок."

Писал е че моя случай с абортите не е такъв защото абортите не са последователни а и при първия мисед бях с друг партньор.

Каквото кажат това ще правя. Важното е живи и здрави деца да раждаме но все пак ме притеснява приема на аспирин.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 5 623
Аз пия АП от месеците, в които забременяването вече беше цел, което ще рече, че от юли до сега не съм го спирала. По съвет на генетици, така че дали вреди на костната структура - лекарите, с които аз се срещах, не са ми споменавали подобни факти.
След положителен тест веднага започнах и фраксипарин.

Що се отнася до изследванията и дали трябва да се чакат два и повече аборта, аз лично не бих си го причинявала. Затова и след единичен случай, веднага исках да разбера има ли причина и може ли да й се влияе с терапия.
Между другото, имам дете преди установяването на тромбофилията, наистина с трудна и проблемна бременност, но все пак нямаше дори предположения какво може да й влияе по този начин. И след това мисед в късен месец.

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 3 588
Аз разбирам терзанията ти. Моите два аборта бяха последователни, при мен хромозомния проблем дори не беше хомозиготно носителство като при теб, а хетерозиготно- 4Ж/5Ж. Първата бременност износих без проблем с фраксипарин до 16-17 седмица. При втората док ми каза, че ако реша мога да опитам без, но предвид, че предишната е била безпроблемна с фракси, би препоръчал и този път да е така. При мен по-скоро имаше съмнения, че висок пролактин е причина за абортите. Въпреки това и при двете бременности се бодях с фракси до 16-17 г. с. Предпочитам презастраховката.
Чела съм няколко истории на бременни в напреднала бременност с изоставащи, неразвиващи се бебета, тепърва данни за тромбофилия, които обвиняват лекарите си, че не са им назначили аспирин или фраксипарин и се е стигнало до късна загуба. А лекарите им не са виновни, просто в 20 г.с. полза от подобна терапия няма, просто е късно.

# 8
  • Мнения: 145
Тайга именно там са ми терзанията на мен. От всичко прочетено по въпроса стигам до извода че тромбофилията води до загуба на плода в по късна бременност а не както е при мен съвсем в началото. Тормози ме това че според мен лекарите си намериха удобна причина за абортите. Още повече че моята бременност беше абсолютно безпроблемна докрая. Нито съм вдигала кръвно нито съм имала проблеми от каквото и да е естество. Още повече че генетиците които правиха изследването и коментираха резултата казаха "повишен риск от развитие на тромбофилия" а не непременно че имам тромбофилия. Също според тях това че има повишен риск не значи че ще развия тромбофилия. Коментара на проф. Кременски също е такъв. Разбира се вече съм толкова наплашена и притеснена че ще започна да приемам аспирин след 2 седмици.

desive78 за сега да чукам на дърво всичко върви нормално и дори бебенце е с няколко дни напред. Ако наистина тромбофилията е проблем при мен и лечението започва още преди забременяване или непосредствено след него в 11 г.с ще е късно да започна лечение.

Дано всичко е наред и наистина приема на лекарства да е презастраховка че ако се случи нещо отново не знам как ще го преживея.

Благодаря ви че се включвате с мнения и съвети  bouquet

# 9
  • Мнения: 1 267
Истината , че за да се случи един аборт причините може да се хиляди и никой не може да докаже на 100% какви може да са те ( изкл. доказан генетичен  проблем на плода ) .Аз лично  имам същата последователност на абортите и направих всички възможни изследвания (  а колко още сигурно има - но няма как да си направим).Единственото при мен се откри положителен крос мач тест , появил се от раждането на сина ми преди цели 8 год .Сега съм бременна и въпреки всичко ми се предписват всички терапии които могат да съществуват за една проблемна бременност - АП , вливания и фраскипирин.Като последното ми е за  всеки случай .Глупавото че е ми е предписан през ден - порф.Паскалева от 3 *та градска казва , че няма таква терапия в световната практика , защото фраксипирна действа до  24 часа и това е напълно безмислено в моя случай ( аз съм смао с 4г/5Г и без друго вродени или придобити тромбофилии) .Всеки лекар каква различно , мисля че или трябва да се довериш на един ли на интуицията си  и да се молим всичко да е наред до края .Аз фраксипирна все още не съм го започнала , но пия АП и правя вливаниятаа на Октагам като вярвам че причината е положителния крос мач- за сега бебето върви напред с няколко дни и се надявам,че добре се храни !
Стискам палци за добър финал и при двете ни !
Истината , е че изпитвам неистов страх от тия лекарства да не навредят на бебето ми , имаме случай на дете с вродена слепота в семейството ми ,а четох някъде  , че аспирина увреждал и очите - направо не  знам как ще избутам до края от страх !

# 10
  • Мнения: 145
red_violet моят резултат от изследването е "Хомозиготен генотип 4G/4G за PAI". Всичко друго е в норма. Мен също точно това ме притеснява да не навредя повече на бебето отколкото да му помогна особено ако няма нужда от лечение.

Стискам палци и за теб да има прекрасен финал и бебетата ни да са живи и здрави. Успех!

# 11
  • Мнения: 918

Аз също съм хетерозиготен носител на 4G/4G за PAI и отделно имам фактор 5 на Лайден.
При мен нещата се развиха така:
2 ранни аборта, ужким лош късмет
1 успешна бременност, макар и с кървене в началото и високо кръвно през последните 2 месеца до термина. Раждането на детето беше възприето от лекаря като знак, че наистина съм имала лош късмет преди това
1 мисед в 8 седмица
Изследвания, Кременски и т.н. Генетичните мутации бяха установени. Друго не се намери.
1 аборт в края на третия месец заради контракции, които не бяха овладени от лекарите. Тогава бях на фраксипарин от самото начало
1 успешна бременност на клексан/ловенокс и ниска доза преднизолон. Родих на границата между седмия и осмия месец, защото ми изтекоха водите след контракции.
С тромбофилиите шега не бива, поне такъв е моят опит. Аз бих се консултирала с всички водещи специалисти в страната и бих следвала предписаното лечение.
Много лека и успешна бременност ти желая.

# 12
  • Мнения: 1 267
Фактор 5 Лайден - си е чиста тромбофилия , това е най-рисковия фактор , в комбинация с други съвсем !За PAI 4G/4G съшо се смята , че може да има проблем , може и да няма , за хетерозиготния 4G/5G , Кременски на мен лично ми е казвал , че са носители 80 % от населението на Бг и не е повишен риск за тромобози -въпреки всичко за профилактика съм на АП .При предната бременност също бях на Аспирин , но прикключих в 7г.с ,но не още ми бяха открили положителния крос мач и нямах вливания на Октагам - освен да се нядавам това да е ключа от бараката , друго не ми остава  !  Confused

Последна редакция: сб, 17 яну 2015, 17:11 от red_violet

# 13
  • Мнения: 29 484
Виолетке, каква хубава новина  Hug
Успешна бременост.

# 14
  • Мнения: 1 267
Благодаря, още гледам да не "бия тъпана" , поне до  12 г.с, ама поне прескочих трапа - 7 -8 седмица .За мен всяка  седмица , ще е борба до края !

Общи условия

Активация на акаунт