Тромбофилия

• 171 447
  • 769
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Благодаря ви,момичета.Успокоих се и вярвам,че всичко ще бъде наред!
 А трябва ли повече лежане и пазене,или това няма отношение?
 Освен това в лабораторията ми казаха,че не мога да пия противозачатъчни,а аз 5 години преди да забременея си пих.Казаха ми и по-натам да се консултирам със съдов хирург,че съм застрашена от разширени вени.Явно при мен си е проблем и без бременност.

# 151
Лежането не само че няма положителен ефект, но е значителен допълнителен рисков фактор за получаване на тромбози и съответно изобщо не е препоръчително, камо ли ако имаш тромбофилия. Движението е една от най-добрите предпазни мерки. Противозачатъчните и някои други хормонални препарати са абсолютно забранени, защото са допълнителен рисков фактор за образуване на тромби. За разширените вени - ако имаш такива, е повишена вероятността от усложнения, но иначе сериозната опасност е дълбоката венозна тромбоза (запушване на дълбока вена) и белодробната емболия. Не видях да пишеш каква е тромбофилията (кои мутации имаш), по принцип те носят различен риск и при някои е препоръчтелна профилактика и извън бременността, при други - по-скоро не. Няма единен стандарт по въпроса, въпрос на преценка на лекаря и пациента е.

# 152
Здравейте момичета, от дълго време ви чета и реших да пиша!Моята история е много подобна като на всички ви, имам едно живо и здрави детенце почти на 8 години да ми е жив и здрав, и след това 3 спонтанни аборта в 11,10 и 7 г.с..Изследвания при Конова в Плевен , и в крайна сметка тромбофилия след изписано от нея лечение сега мога да се похваля с бременност в 5 г.с.,въпреки че не мога де са зарадвам така както трябва!Направихме на 16.09.2015 г. консултация с д-р Пенков пак от Плевен и той ми назначи лечение, но лошото е че имам контракции струва ми се многоооооо рано, но нищо не ми изписа за тях, само лечение на Утрогестан 3*2 табл., НЕофолик мета 2*1 табл., но-шпа 3*1 табл., Естроферм 2*1 табл., тромбо АСС/ това е вместо Аспирин протект/ през вечер и Фраксипарин 0,3 мл. през вечер.Вчера имах малко зацапване днес пак малко кафяво и съм притеснена, моля пишете  при вас как повлиява лечението и имате ли контракции в толкова ранна бременност?

# 153
  • София
Здравей, при мен не бяха един мисед и едно кухо яйце. Съответно нямах контракции. Ти си имала спонтанни аборти, сега контракции-не знам какво се препоръчва, но успех и да минеш 12 г.с. като най-рисковия период !!! Може би се лежи+лекарства за контракциите...Магнезии помага ли на толкова ранен етап напр.?

# 154
Най-интересното е че д-р Пенков каза да имаш контракции, но нищо не ми изписа за тях може би е още много рано, но ето че мен си ме стяга корема постоянно! Някой имал ли е толкова рано контракции и какво са ми казали и изписали?

# 155
  • София
Ето ги резултатите,не знам кое точно се гледа:
хетерозиготен генотип за PAI 4G/5G ,хетерозиготен генотип I/D ( ACE) , хомозиготен генотип C/C за 1298 A>C ( MTHFR)

За зацапването много може да са причините,сигурно като си била на лекар са ти изписали Дуфастон/Утрогестан.Аз от началото бях със зацапване.Контракции не съм имала,ама и Нош па ми изписаха да пия.Трябва да говориш с лекаря си.

# 156
Bubble, това според мен (не съм лекар) е лека форма и някои специалисти биха ти казали, че нямаш тромбофилия, други биха я определили като нискорискова. Засега, доколкото ми е известно, преобладава мнението, че хетерозиготният PAI няма клинични изяви, а хомозиготният MTHFR  е свързан с нарушено усвояване на вит. В12 и фолат/фолиева киселина, което може да доведе до повишаване на хомоцистеина (това вече е опасно и е хубаво да се следи). В интерес на истината, последното се твърди най-вече за другата MTHFR мутация (С677T) и комбинираното хетерозиготно носителство на двете, но напоследък започва да се обръща внимание и на хомозиготния 1298. За АСЕ не мога да се изкажа, но доколкото знам, и там отново значение би имало повече хомозиготното носителство (хетерозиготното има значение при някои други,най-вече високорискови като фактор V напр.). Разбира се, най-добре е всичко това да го говориш с генетик, във форума на повече от ориентировъчни насоки не бива да се разчита   bouquet

# 157
  • София
Благодаря!Все пак явно ще се консултирам с още някой лекар,да не ми дойде в повече този Фраксипарин всеки ден.

# 158
  • Sofia
[quote author=easy rider link=topic=820708.msg31624497#msg31624497 date=1442735735
Bubble, това според мен (не съм лекар) е лека форма и някои специалисти биха ти казали, че нямаш тромбофилия, други биха я определили като нискорискова. Засега, доколкото ми е известно, преобладава мнението, че хетерозиготният PAI няма клинични изяви, а хомозиготният MTHFR  е свързан с нарушено усвояване на вит. В12 и фолат/фолиева киселина, което може да доведе до повишаване на хомоцистеина (това вече е опасно и е хубаво да се следи). В интерес на истината, последното се твърди най-вече за другата MTHFR мутация (С677T) и комбинираното хетерозиготно носителство на двете, но напоследък започва да се обръща внимание и на хомозиготния 1298. За АСЕ не мога да се изкажа, но доколкото знам, и там отново значение би имало повече хомозиготното носителство (хетерозиготното има значение при някои други,най-вече високорискови като фактор V напр.). Разбира се, най-добре е всичко това да го говориш с генетик, във форума на повече от ориентировъчни насоки не бива да се разчита   :bouquet:quote

Easy Rider, при мен резултатите са: нормален генотип за R506Q (фактор V Лайден, FV), 20210G>A (протромбин), хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI, хетерозиготен генотип С/Т за 677C>T (MTHFR). В коментара ми пише: не се отчита повишен риск към тромбофилия въз основа на изсл. показатели. Генотип за PAI 4G/5G е препоръчително да се интерпретира в комбинация с генотипа за АСЕ и Фактор ХІІІ, за да се прецени комп. ефект върху риска от спонтанни аборти.
При генотип С/Т за 677C>T може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 30-40%.
Това за генотипа да се интерпретира с АСЕ и Фактора гледам, че го пише и на други момичета, които са се изследвали, така че не ме притеснява. А за фолиевата киселина, то при мен е вече много късно да пие по-големи дози, защото съм 20 седмица и поне засега изследванията са ОК.
Много ми е притеснено, утре ще ходя при доктора, за да каже какво да правим. Проблема е, че тези изследвания ми ги направиха в 19 седмица, не в началото и то чак като отидох при 4-и лекар. Не съм имала проблеми, спонтанни аборти, но при първата ми бременност бебето след шестия месец започна да изостава и не беше ясно на какво се дължи това. Така и не ми казаха на какво се дължи това. Роди се съвсем в началото на 9-я месец, но всичко си й е наред, жива и здрава. Изследваха ми и някакви имунологични хормони за плацентата - там също е ОК. Честно казано вече съм се видяла в чудо. Нещата тръгнаха от намален кръвоток в маточната артерия, но ми казаха да не се притеснявам, само да ме наблюдават. И така, докато не отидох при последния доктор, който ме стресна, че отивам толкова късно и да си правя тези изследвания...

# 159
Имам два мисед аборта откриха ми тромбофилия от резолтатите казха че не е наследствена а вродена направих си иследване за пролаксин и за тсх з гуша резолтатите са добри нямам гуша в нормата са резолтатите доки ми каза да пия аспирин протект и фолцид но ми птедстои патуване в чужбина помогнете ми

# 160
  • София
Тромбофилията е или вродена, т.е. наследствена или придобита. Изписано ти е лечение. С какво да ти помогнем?

# 161
Здравейте, да попитам и аз: колко точно е лошо да си хомозиготен носител на мутация в ген PAI 4G/4G? Благодаря за отговорите.

# 162
"Точно" никой не може да ти отговори Simple Smile Това е нискорискова мутация, с която има голям шанс никога да нямаш никакви проблеми, и за която повечето специалисти не препоръчват никаква профилактика, освен по време на бременност, и то не задължително. Само че аз с нея имам вече две ДВТ. Така че засега си попада в сферата на "Божа работа" Simple Smile

# 163
Имам питанка : за мъжете нужно ли е изследването за тромбофилия ?

Предварително благодаря  bouquet

# 164
Разбира се. Може да не бременеят Simple Smile, но си имат достатъчно рискови фактори. Профилактика при хора с тромбофилия се налага в най-различни ситуации, в т.ч. травми, залежаване, операции и пр. Генетичната тромбофилия означава предразположеност към образуване на тромби, което е еднакво голям проблем при мъжете и жените.

Общи условия

Активация на акаунт