Тромбофилия

• 171 432
  • 769
  •   1
Отговори
# 465
  • София
аз нямам мутация за Б12, а само за ФК, но имам на ум като пускам контролата на вит. Д да пусна и Б12, защото до сега никой не ми го е назначавал, щом съм нямала мутация и хемоглобина ми е 124, то аз съм нямала драма с това.
Но ще го проверя със сигурност Simple Smile

Прочетох, че има и метилиран Б12 на капсули, но не знам до колко организма се повлиява.

# 466
Извинявай, каква е мутацията, за да е само за ФК, но не и за В12?
Метилиран В12 има на таблетки за смучене (1000 - 2000 мкг дневно), но за капсули не знам.
П.П. По хемоглобина въобще не може да се познае дефицит на В12. Има вид анемия, който се свързва с това, но изобщо не е задължително.

# 467
  • София
от тези двете
MTHFR (C677T и А1298С) едната е ФК, другата Б12, на ФК имам неусвояване и мутация, за Б12 нямам.
Б12 го пусках допълнително, защото го нямаше в основния пакет в Геника

# 468
Хм, това за първи път го чувам. Не споря, просто се учудвам. Може ли да ми кажеш някой източник за това? (Ето тук например има статия за увеличения риск от дефицит на В12 при мутация в C677T: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26137654).

# 469
  • София
Да, когато излезе че не усвоявам ФК, доктора ми препоръча да си пусна и за Б12, но излезе че нямам изменение там, усвоявам си го.
Дори не се бях замисляла преди всичко това, че може да имам подобни проблеми. Всичко почна от НК клетките Simple Smile

Отделно серумен вит. Б12 не са ми пускали, изследвала съм само витамин Д

# 470
Благодаря. Просто никъде в медицинската литература не откривам диференциация м/у двете, а и от никой специалист до момента не съм чувала за такава. Общоприетото мнение е, че коя да е от мутациите в MTHFR води до нарушено усвояване на ФК и В12. Не отричам, но ще ми бъде интересно да прочета изследване по въпроса. Ще потърся още по-подробно. Ако не е твърде любопитно от моя страна, кой е въпросният лекар?

# 471
  • София
доц. Русев
Първо ми пусна НК клетки, заради това, че съм имала 2 операции - секцио и лапароскопия и че според неговата практика, хора, които са "пипани" имат проблеми с НК клетките.
в действително беше така - адски завишени както общите, така и активните
После ми пусна и тромбоцитно-левкоцитни агрегати - и те завишени.

Каза ми, че е добре да си пусна тромбофилиите - вродени и придобити, след като излезе резултата, че тромбофилии нямам, видя за ФК и каза, че най-вероятно и Б12 няма да е ок, пуснах и него, той излезе ок.

# 472
Благодаря. Странно твърдение е, но ще продължа да ровя, може и да изскочи нещо. Засега обаче мисля, че става дума за някакво объркване. С това, че като има проблем с ФК, вероятно има и с В12, съм напълно съгласна - става дума за едни и същи гени. Но да се определи дали има генетичен проблем с едното, а с другото не (а не проявен дефицит на едното или другото) ми се вижда съмнително към момента. Извинявай, че така задълбах, но темата живо ме интересува. (Тя е и много щекотлива, защото обичайните изследвания за В12 показват общото ниво на витамина в кръвта, което може и да е високо, но той да не се усвоява ефективно - т.е. трудно е дори да се определи дали човек с мутация в MTHFR има дефицит или не.) Още веднъж благодаря за споделената информация.

# 473
  • София
доц. Русев
Първо ми пусна НК клетки, заради това, че съм имала 2 операции - секцио и лапароскопия и че според неговата практика, хора, които са "пипани" имат проблеми с НК клетките.
в действително беше така - адски завишени както общите, така и активните
После ми пусна и тромбоцитно-левкоцитни агрегати - и те завишени.

Каза ми, че е добре да си пусна тромбофилиите - вродени и придобити, след като излезе резултата, че тромбофилии нямам, видя за ФК и каза, че най-вероятно и Б12 няма да е ок, пуснах и него, той излезе ок.

Хмх, Брайда, много интересно теърдение от страна на Русев, което би могло да обясни защо преди да забременея със сина ми имах леко завишени НК, а сега много повече, след като съм раздала секцио Rolling Eyes Защото колкото и да търсих причина за това голямо завишаване спрямо показатели отпреди 4 години, така и не намерих Thinking

# 474
  • София
Той ми каза първия път - да пуснем НК клетки и почна да пише листа.,...
Аз като втрещена - не съм имала аборти, не забременявам... и го питам - "Ама вие какво, май сте сигурен, че имам проблеми?? ..."
и той каза - "Ами ти си пипана и то 2 пъти, вкарвани са инструменти, чужди тела и т.н.т., според мен имаш проблеми със сигурност"
Е, оказа се прав Simple Smile

Тъпото е, че аз лично за себе си нямам абсолютно никаква почва за сравнение, какво излиза... че всяка жена след секциото има завишени НК клетки и голяма вероятност за аборт ли?
Но това е доста обширна тема за размисъл, аз лично реших, сега преди Овулацията ми, която мина наскоро да не правя поредното вливане.

Според него има връзка и между НК клетки и  склонността да се образуват тромби.

Забранява приема на ношпа при бременност, защото отпуска матката, но отпуска и съдовете, като им позволява да пропускат тромбите към плода по-лесно. Имаше и още едно, което забранява поради същата причина. Предупреждава ако се изкърви и се отиде в болницата, да не позволяваме да ни вливат такива препарати.

п.п. май моя пост не е точно по темата, но дова с нош-па е полезно на бременните жени с тромбофилия.

# 475
  • София
Най-вероятно е говорел за папаверин друфото лекартсво. Мерси,ч  есподели това полезно инфо Hug

# 476
Привет и от мен.
Аз въщност това исках да кажа, че не съм изследвала А1298С, нямаше го в пакета на МУ Плевен и доц. Ковачева нищо не спомена. На своя глава изследвах веднъж миналата година моментно състояние на фолат, Б 12 и хомоцистеин, но всичко си излезе в норма.
Но по време не бременност и кърмене, както казва easy rider, пък и не само, е от особена важност.
Който участва е темата за МТХФР (easy rider там сме комуникирали), знае, че при мутация МТХФР трябва да се приемат бионаличните форми на Б9, Б12 и Б6.
От много време, когато пия Б витамини са под формата на л-метилфолат, метилкобаламин или аденозилкобаламин + P-5-P ....
Разбира се, поръчвам от чужбина - тук не съм срещала -пък и с тия бебешки дози ...
Сигридов смята, че дефицитът на Б 12 води до аутизъм в детето ... но и не го предписва преди 5-6 месец. Тоест имаме - нямаме генетичен дефицит на Б 12 , трябва да следим нивата и ако трябва - да се вземат мерки. Чудя се само да пускам моментното ниво или и генетичното изследване на А1298С.... newsm78

# 477
  • София
Сигридов пуска серумно ниво, а това генетичното е дали усвояваш от храната този витамин, при което ако го усвояваш пак може да ти е нисък или нормален или висок, особено ако не предпочиташ месо или риба.

# 478
Да, знам за Сигридов. Аз се чудя за себе си дали да не си го пусна, за да си знам занапред ...

# 479
Това за но шпа не го знаех; нямах и идея, че секциото може да води до повишени НК, а те - до тромбози Simple Smile Имам три секцио и три тромбози... Simple Smile
За серумния В12 - имайте предвид, че сами по себе си стойностите му не са особено информативни. Дори да оставим настрана референтните граници, първо, възможно е резултатите да са относително високи, а организмът да не усвоява витамина (напр. при висок прием с храната, но наличие на мутация на MTHFR) и на практика да страда от дефицит (а така на всичко отгоре всички се успокояват, че няма проблем). Второ, при бременност може да излязат нереално ниски (при мен напр. излязоха като на мъртвец от две различни лаборатории; след раждането се вдигнаха тройно). Разбира се, това не са стандартни случаи, но трябва да се има едно наум. С една дума, важно е да се изследва, обаче тълкуването на резултатите не е много лесно и трябва да се вземат предвид различни фактори. Поне да се пуска и хомоцистеин, така че ако той покаже повишаване, дори серумният В12 да е в норма, да се знае, че трябва да се вземат мерки. На Запад се препоръчва  и изследване на метилмалонова киселина в урината като най-показателна, но аз не знам лаборатория в БГ, която да го предлага.

Общи условия

Активация на акаунт