Тромбофилия

• 171 435
  • 769
  •   1
Отговори
# 450
LLolitka , благодаря много  bouquet
Ще държа на терапия докрай!
Казаха ми и тромбоцито-левкоцитни агрегати, но това АГ ми го каза, не знам колко са компетентни по въпроса ....
Тези неща с хематолог ли се консултрат ?
Посочете моля някакви лаборатории, които го правят?
Аз съм от Плевен и не намирам никаква информация за това анти Ха ? Sad

# 451
Почти съм убедена, че точно за Плевен съм чувала, че и там се прави, но не мога да кажа със сигурност. В София се прави в НКБ (III градска) и май че в "Св. Екатерина". В НКБ консултира проф. Паскалева, хематолог, специалист именно по тромбофилии и като гледам, повечето тук сме минали в един или друг момент през нея Simple Smile Може би е рано да ходиш там, така или иначе първите месеци профилактиката е с 0,4, после често я увеличават на 0,6 - тогава (или ако не ти я увеличат) може да отидеш, за да се провери дали ти е достатъчна. Другите кръвни изследвания не са показателни за действието на фраксипарина - хубаво е да се следят, но колкото и да са в норма, не се подвеждай да спираш инжекциите.

# 452
Благодаря за бързите отговори, НК клетките ми са в норма, затова се чудя за тия вливания. И момичета, извън брменността, при нормални условия, в смисъл без операции, травми и тн, трябва ли профилактика и каква

# 453
Трябва да се консултираш с кадърен хематолог специално за твоята мутация. Обикновено ако нямаш проявен проблем (т.е. не си правила никога тромбози, емболии, инсулти и пр.), профилактиката остава само за рисковите ситуации. Но решението е строго индивидуално. Профилактиката в рискови ситуации (травми, операции, залежаване, дълги полети и пр.) обикновено е НМХ (фраксипарин или клексан), евентуално вече и еликвис (има същото действие, но е на таблетки). Дългосрочната проофилактика, за която трябва да имаш изрични показания, е пак с еликвис (или нещо сходно, няколко такива препарата има) или със синтром, при по-малък риск - с аспирин протект. Но това е само информативно, задължително трябва да се консултираш с някого, който разбира изрично от тази област  на хематологията.

# 454
Благодаря за инфото

# 455
Казаха ми, че ще съм на фраксипарин през цялата седмица когато забременея.
Както и да почвам от сега ФК по 4 таблетки на ден.
Фраксито сами ли си го слагате?

# 456
  • София
Обикновена фолиева кис. ли ще пиеш или Мета формата? Фраксипарина  в повечето случаи ми го бие мъжът ми, понякога и аз си го слагам сама.

# 457
 Специалистта, дето си правих изследванията, ми каза обикновена ФК, но след като я попитах за метата, тя нещо промърмори, че нямало значение.
Аз следя сайта и днес си взех метилирана...
И за фраксито
 не ми каза каква ще е дозата.
Моят АГ изобщо не съм сигурна, че ще знае какво да ми каже Simple Smile

# 458
Щом е мета, няма нужда от 4 ..... имаш ли някакви генетични мутации в ензимите ?
Вече върлуват мнения, че повече ФК не влияе добре на бебе и на мама ....
Ние сме с дефицити , на мен лично ми казаха по 2 на ден. За нормални жени х 1  Peace

# 459
  • София
Мишленце0283, за  неофолик мета наистина няма нужда от 4 хапчета. и аз съмс  проблем- неусвояемост на фк. и съм на 2 на ден. За гинеколога... в кой град си? За софия мога да препоръчам  добър, за Плевен съм горе-долу запозната с лекарите, а мисля че има и дами т различни градове тук, така че ако  искаш може да те насочим към добър специалист.

# 460
  • София
според вас при мутация за ФК, 2те на ден неофолик мета дали има значение как се приемат?
Аз ги пия заедно вечер, дали нещо не е ок така?

# 461
  • София
аз пия едно сутрин и едно вечер, по препоръка на АГ, но не знам дали влияе много това как се пият.

# 462
Аз ги пия наведнъж сутрин.
Не съм питала дали има значение, не са ми и казвали как да ги пия.

# 463
Момичета, вие изследвали ли сте се за дефицит на Б 12 ?
В Плевенския МУ пакетът тромбофилия не го включва и аз нямам идея дали имам такава мутация или не  newsm78
Недостигът му, както и обратното, могат да са много опасни за майката и бебето ...

# 464
В12 е витамин, чието количество в кръвта може да варира много във времето. Мутация В 12 няма. Гените, свързани с усвояването на В12 (както и фолиева киселина), са MTHFR (C677T и А1298С) и те са включени в почти всички пакети за тромбофилия (поне С677Т, другият невинаги, макар да е не по-малко важен).
Независимо дали имаш мутация в MTHFR, е важно да следиш В12, да кажем, веднъж годишно, защото той е изключително важен за най-различни функции в организма, а дефицитът му, ако не бъде уловен навреме (което често  се случва), води до тежки неврологични и други проблеми. Това важи и за бременността, както и  за кърменето след това. Важно е да се знае, че приетите към момента референтни стойности според все повече специалисти са крайно ниски (да кажем, че горната граница може би би трябвало да бъде по-скоро долна). Пряко свързан с В12 е хомоцистеинът, който при недостиг на В12 се повишава и води до повишен риск от инсулти, инфаркти и други сърдечно-съдови инциденти. Добре е да се изследват двете заедно.
Ако имаш мутация в MTHFR, това не означава, че непременно ще имаш недостиг на В12, ФК и/или повишен хомоцистеин, но е много възможно. В такъв случай няма смисъл да приемаш обикновени В12 и ФК, а в метилирана форма (или ако В12 е на инжекции, да не е под формата на цианокобаламин).  Освен това имай предвид, че всички стандартни витаминни препарати, вкл. за бременни, съдържат смехотворно ниски дози В12, които не биха могли да ти помогнат при дефицит.  

Общи условия

Активация на акаунт