Тромбофилия

• 171 447
  • 769
  •   1
Отговори
# 435
  • София
виждам, че наистина страшно много знаете и сте преживели.
Кажете ми това, което може би ще ми изпишат на мен дали е нормално:
- нямам никаква тромбофилия (на основния пакет излезе само че не усвоявам ФК), изследвах и допълнително Б12 - там нямам проблем
- имам високи НК клетки
- имам завишени Тромбоцитно-левкоцитни агрегати
- нямам антифосфолипидни антитела
- нямам сериозни отклонения в протромбовано време и т.н.т. - мног омалко по-бързо ми се съсирва кръвта.

Терапията преди Б ми е - АП през ден, вливане на интралипид

Терапията ми при Б е - АП през ден, вливания и фраксипарин от 0.3 или 0.4 през ден, както и следене на коаголацията през 2 седмици.

Супер много ме е страх от това фракси и този АП, защото не знам дали 100% имам нужда от тях.

Аз със сигурност ще посетя Паскалева, за да чуя нейното мнение, въпроса е ако то се различава от това на Русев, кой да слушам?

Мислите ли, че такава доза АП и фракси може да ми навредят, защото бях чела и ми каза доктора, че е чисто профилактична и нищо не може да направи. - тогава се чудя за какво ми е.

# 436
Fifitoo, Така е, няма единно мнение по въпроса между специалистите - не само у нас, но в световен мащаб. Това е доста нова област на изследвания и е нормално с всяка година да се трупат нови статистики, а както е известно, докато те се превърнат в изводи и клинични препоръки, минава много време. В крайна сметка всичко е въпрос на риск спрямо полза и аз се радвам, че част от лекарите, които посещавам, признават, че нискорисковите мутации са малко неясна зона и в крайна сметка, донякъде е въпрос и как пациентът ще се чувства по-спокоен. От друга страна, рисковете от НМХ са доста малко и аз след множество изчетени медицински материали съм стигнала до извода, че е многократно по-добре с него, отколкото да се рискува без него. Истината е, че далеч не всички тромбофилии се проявяват, но проявите могат да бъдат опасни за живота. Нещо, което масово се пропуска, е, че следродилният период е още по-рисков за майката и е редно профилактиката да продължи и в него (ок. 6 седмици след раждане).
Аз лично при третата бременност бях на 0.4 през първите 4 мес., после 1 мес. на 0,6, после след изследване на Ха и консултация с проф. Паскалева - 0,6 сутрин + 0,4 вечер до раждането и 1-2 седмици след това, после още 7 седмици на 0,6.  При първите две тромбофилията ми не беше установена и фраксипаринът идваше пост фактум Simple Smile Отново да кажа - ето, аз съм пример, че не става въпрос само за развитието на бебето (естествено, че то е най-важното), може при него всичко да е ОК, а проблемът да е другаде. Освен това е напълно възможно бебето да върви чудесно до много късни месеци и седмици и отведнъж да се запуши важен кръвоносен съд.
Иначе аз самата от няколко години се следя при проф. Станева в "Токуда". Убедила съм се, че са доста малко специалистите, които знааят за какво иде реч, и в общи линии АГ не са сред тях (може и да има изключения, но правилният ход на АГ е да те насочи за специализирана консултация, а не да омаловажава положението, както често се случва).

Brayda, нищо не мога да кажа за твоя случай. Само ми се вижда много странна тази работа с фраксипарин през ден, но все пак не мога да се изкажа за други състояния, освен за тромбофилията.

# 437
Ние не можем да кажем нищо за терапията.
 Аз съм приемала ап между ову и положителен тест за бременност,н О от малката доза.
НМХ под форма на фракси/клексан след теста.
 Не разбирам каква е тази профилактична доза през ден на нмх-то, като действието му е 24часа и точно за това е нмх, защото не се налага чест контрол, а най-важното е дозата според килограмите.

# 438
easy rider, професор. Станева хематолог ли е? Аз не знам почти нищо за имунологията, вливай каквото са ти казали според мен, а 0.3е наистина ниска доза не би трябвало да имаш проблем, профилактично ти е изписан, ни искай още едно мнение след като нямаш мутации не съм сигурна на 100прпцента дали е нужен но следи кръвопотока към бебето редовно

# 439
Не, проф. Станева е ангиолог.

# 440
Това значи съдов, нали?

# 441
  • София
благодаря ви, аз вливанията и АП ги правя, защото ми обясниха, че тези двете се дават за имунологичните проблеми, но не знам каква е връзката с фраксито и имунологичните проблеми, може би има.
Ще искам второ мнение, само да забременея, което определено не ми се получава, но това е друга тема.

Мерси още един път Simple Smile

# 442
Фраксито го даваха за някакви антитела за автоимунни заболявания ,ама не помня какви.

# 443
  • София
Фраксипарина на мен ми го предписват за разреждане на кръвта при тромбофилията, на терапия съм от положителен тест за бременност  по 0.4 на ден- вечер. за сега 13 г.с всичко е  наред

# 444
Моля за мнение, лайден 5 хетероген високо рискова мутация ли е, и защо при нормална имунолог и я имам назначени вливания с октагам и имуновеин. Виждам че сте мн компетентни, мен така ме на плашиха от инсулти

# 445
  • София
до колкото знам  хетерозигот на фактор 5 лайден е 4-8пъти повишен риск за венозни тромбози. А НК клетките в норма ли са Ви? Защото в повечето случаи Октагама и Имуновенина се вливат ако те ен са в норма. Би трябвало да ви назначат терапия и с нискомолекулни хепарини, клексан, фраксипарин и др. При бременност. но може и да се лъжа.

Последна редакция: пт, 25 ное 2016, 19:18 от nuschinka

# 446
На мен за раждането изрично ми казаха да е секцио, защото трябва да спра инжекциите 2 седмици преди термин и всяка контракция при нормално раждане, може да образува тромб. За това раждането трябва да се води от лекар наясно с рисковете и да не е повече от 2 часа  Peace При нас няма лекар на който да се доверя и отделно се водя рискова бременност и ще съм секцио , след което поне 2 седмици ще съм на инжекции  Peace Peace

# 447
Минимами, за съжаление, да, високорискова мутация е и човек с такъв тип тромбофилия трябва задължително да прави профилактика във всички рискови ситуаци, вкл. бременност и раждане. От друга страна, хубавото е, че е установена - повечето хора с тромбофилия понятие си нямат, че имат такъв риск. Когато се знае и се взимат мерки, опасността се свежда до минимум, така че спокойно!
Магнетична, мисля, че го писах по-горе, но се чувствам длъжна да го кажа отново - тромбофилията сама по себе си не е фактор за секцио (напротив, като всяка операция, секциото е допълнителен риск при тромбофилия); НМХ не бива да се спира 2 седмици преди термин; профилактиката след раждане е добре да продължи мин. 4, но по-добре 6-8 седмици. За постпартален период се приемат 6 седмици, не 2. Не съм лекар, но на Ваше място бих се консултирала допълнително. Не че има нещо лошо в секциото - три такива имам Simple Smile, просто това, доколкото ми е известно, не са състоятелни аргументи.

Последна редакция: пт, 25 ное 2016, 21:54 от easy rider

# 448
Привет, момичета.

Имам следните генетични резултати:

Фактор V Leiden - хомозиготен носител по нормален алел;
Мутация G20210A в Протромбиновия ген - хомозиготен носител по нормален алел;
Генетичен вариант С677Т в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза - хомозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI-1) (носителство на генотип 4G/4G) :
носител на генотип 4G/5G

Имам три неуспешни бременности в миналото, без никаква проведена терапия.
В момента съм бременна отново, 8-9 седмица.
Назначен ми е Фраксипарин 0,4 всеки ден + Метформин х 1 т., 2х1 Неофолик Мета + куп други - по други причини.

доц. Ковачева от МУ Плевен според мен неглижира тези мутации.
доц. Конова каза, че според нея няма нужда от вливания и т.н. - НК клетки, тромбоцито-левкоцитни агрегати, антифосфолипидни антитела - всички са ок.
доц. Катя Тодорова ендокринолог ми препоръча Фракси 0,4 всеки ден + Метфогама (заради 4Г/5Г).
Каза ми като по-евтин вариант да следя фибриноген на всеки две седмици за сега , после може и веднъж в месеца. Направих вече една контрола. Реф. стойности 2-4, при мен излезе резултат 3,1

Момичета, какво друго да следя, за да знам, че всичко е наред ? Към какъв специалист трябва да се обръщам по време на бременността ? Как се решава до кога продължават инжекциите ?
Така като ви чета май задължително трябва да са докрая - и няколко седмици след това ? Това за всички ли важи ?

# 449
Попринцип да, терапията е до края на бремеността. Дори нуждата от фраксипарина с напредването на бремеността се засилва. Иначе освен фибриноген единственото, с което може да се следи стойността на НМХ е анти Ха, но го правят само в няколко лаборатории в страната. Ако имаш възможност можеш да отидеш за консултация и да си направиш. Прави се на 4-тия час от слагането на инджекцията. Следете кръвотока на бебето с доплер, също е важно и няма общо с изследванията. Успех ти пожелавам. bouquet

Общи условия

Активация на акаунт