Re: Юлски бебета 2013 - тема 29

• 55 035
  • 751
  •   1
Отговори
# 525

Ники, аз такова нещо не съм казвала. Осигуровките ни тук в БГ изобщо не са големи. Напротив. Но и заплатите ни са малки. От там идва целият проблем. Хората едва оцеляват с минималната работна заплата (МРЗ 340лв), а не искам да си представям ако има върху тази сума осигуровки от по 45%.
За Австрия не знам, но поживях малко в Белгия. В голям град - Антверпен. От фирмата, в която работех със статут на студентка получавах 500 евро всеки месец. Плащах 200 евро квартира, като това включваше и режийните. Малка стая с едно легло, гардероб, мивка и бюро. Общи сервизни помещения. 20,50 евро ми беше картата за градския транспорт, за цяла градска мрежа. С останалите пари аз живеех. Е, не съм ходила по заведения на собствени разходи, шефът ни ни водеше на служебни обяди, но парите ми стигаха да живея и да си купувам и по някоя и друга дрешка. За 4 месеца от 2 големи сака с багаж върнах 4 големи сака с багаж. Ядях полуфабрикати, които там бяха евтини, а тук са ужасно скъпи. Пример бланширани картофи, които тук за същото тегло са над два пъти по скъпи. Купивах си предимно бланширани картофи и за готвене дори, понеже бяха по евтини от пресните картофи, купивах фиш фингърс, и някакво подобие на кебапчета (забравих им името). Купувах си месо с изтичащ срок на годност, както правя и сега от Лидл. Успявах да си купя и разни по екзотични неща като филе сьомга и разни други риби, чиито имена в превод не знам. Това се случваше веднъж седмично. След този подробен разбор на разходите ми, исках да кажа, че тези 500е, които получавах ми стигаха. Стигаха ми да живея сама. Сигурна съм, че със семейство разходите стават много повече, особено ако имаш ипотека и текущите разходи покрай нея и поддръжката и издръжката на жилището. Към ден днешен до някъде съжалявам, че се върнах. Там ми харесваше. Не изпитвах носталгия. Общителна съм, за краткия ми престой от година някъде там, успях да си създам доста контакти. Не ми е било скучно и ден.

# 526
  • София
Сега, докато гледах новините, си мислих как всеки се държи сякаш е тук за малко. А то наистина е така. Едните си мислят "аз съм в този град още малко, ще ходя да работя в Сф", другите си мислят - "аз съм в Сф за малко, ще си търся късмета в Чужбина", а третите са просто тарикати. Ето защо няма да ни се оправи държавката - защото на всеки му е все тая като живее с манталитета, че няма да е тук за постоянно, че дацата му няма да са тук. Хайде, не всеки, но голяма част. Ето сега - пак наводнения. Вместо да се вземат превантивни мерки, постфактум се явяват двама доброволци и един политик! Ако мислеха, че няма да мръднат от това село/град, щяха да наизлязат и мъже, и жени, и дядовци, и баби, да вдигат диги, да работят без пари, да си запазят всичкото. А сега седят у дома си и чакат. Държавата била длъжна...  

# 527
  • varna
На НМ наистина са им ужасни повечето женски неща, но понякога има попадения, че и на разпродажби Laughing Аз например ходя само с техни боксерки големия размер и до тук проблеми нямам, за разлика от китайските. А за блузи и панталони Уайкики са царе - всичко тяхно не е мръднало, че има и големи размери.
На Икея мебелите наистина са ми скъпи на мен, но в домашните потреби нямат равни според мен - стана сигурно 2 години вече откак взехме подложките за чаши и за маса, както и едни други за горещи тенджуря и други, каквото и да ги правя, ми не мърдат бе  Laughing

# 528
Аз имам много неща на him  но са все стари. От новите им колекции нищо не мога да си харесам. А иначе намирам много приятни неща, но само по секъндите.
Имаше много хубави детски неща в зара и на страхотни цени - пет бодита за 20 лв.
Та така с намаленията.... Утре ще си купя обувките, които съм си харесала ако ще турско да стане:-) 
Уф чудя се кога да ходя към немско. ММ вече иска да тръгвам, а аз естествено още не. Малко да си поживея още с помощ тук, че там е нещо страшно с двете деца. Еми е чак май месец на градина. Мисля да е по великден, но ММ иска да е едва ли не утре. Реално проблем да летя няма, но усещам, че още не съм готова да остана четири дни сам сама с децата. А и още не сме ходили на разходка с малката, а аз да я пускам по самолетите в грипнит сезон ми е тъпо. Хммм, той ММ вече го виждам как яхва метлата. Малко ми е каша още:-)  със сигурност повечето бихте казали, че съм егоист да искам да седим разделени, но ми е още много скоро да остана сама, страх си ме е направо:-)

# 529
E как ще си егоист? Напротив. Реалист си. Разсъжденията ти са правилни. В грипния сезон с малко бебенце по самолети...не си го причинявай ! ТМ още малко да изтърпи и хубаво да помисли кое е по-доброто за вас.

НМ имат доста лелешки моди, но пък имат и хубави. На мен ми допадат най-вече за това, че повечето им неща са от памук. А аз с моите алергии, нали само памук търся. Но то пък и аз съм си вече леличка, та баш за мен си е модата им  Rolling Eyes

Не ми отговорихте за количката Sad

# 530
Близначе,на мен тая количка не ми вдъхва доверие,не мисля,че на Боцко ще му е ок в нея   Peace Не бих взела Чиполино,Бертони и т.н. па дори и за лятна.
Не си доволна от Болерото?То е към 7 кг макс,нали?

# 531
  • varna
На мен ми изглежда леко паянтова, да ти кажа, но пък за лятна количка цената й е доста добра Thinking
Жалинке, изобщо не е егоистично, та вие още не сте се съвсем нагодили трите, че и в грипен сезон, къде сега ще летите? ТМ да потрае още малко, няма къде да избягате, я.

# 532
Жалинка,я ми драсни на ЛС мило Wink

# 533
Ахи, доволна съм от Болерото и то много Simple Smile Вече на две приятелки я препоръчах и са ми адски благодарни. Супер доволни са от нея. на ММ сестра му в Испания и тя е с такава, аз и я пратих от тук. Но ми трябва именно нещо такова, колкото майка да го води на ясла с нея. Съвсем , съвсем леко. Иначе харесах една от Продавалника, на Чико. Ако тези не ми отговорят, ще взема нея.

Момичета, снощи седях до 2 ч да успокоявам моя колежка от университета. Беше пребита от приятеля си Sad Прати ми и снимки. Чувстваше се много зле. Убедих я днес да иде до Съдебна медицина. Много е наплашена и депресирана, смята че тя е виновна, не искала да живее.....Два чАса и говорих по телефона и я успокоявах, мисля че поне малко успях да и вдъхна кураж. Много ме е яд на такива насилници. Чувствам се безсилна. Ще се опитам да я убедя да започне психотерапия. И да се махне от този. Никога, никога не позволявайте да ви удрят и нараняват ! Никой няма това право ! Така да знаете  Hug

# 534
Жалина аз бих изчакала до март месец. С две бебета ще ти е много трудно, възползвай се от помощта тук и му обясни, че малкото бебе е много крехко, както каза, то сега е болно, кой знае какво ще стане ако го мъкнеш по летища и самолети.
Близначе аз не бих купила толкова паянтова количка. Да не те остави насред пътя още на 2ия метър. Не знам де, не съм ползвала такава.
Я като сме на вълна колички, мамите без асансьор как изкарвате количката и детето, как се организирате. Искаше ми се днес да я изкарам с количка, но тя не стои никъде сама за да сляза до долу. Преди я оставях в кревата или в стола за хранене, но сега се пъне да излиза от кревата, а в стола се измъква от горните колани и се накланя рязко за да излезе, ако я оставя за 5мин, ще падне барабар със стола.

# 535
Хм, то и аз взех да се разубеждавам.....Макар че имам такава стара количка от кака му, почти същата. Ами бетон е ! Возих я в нея до 3 г, не е мръднала ! А беше наглед по-паянтова и от тая.
Иначе ние като бяхме с развален асансьор, държах количката долу в помещението за кофите и парцалите на лелката. Домоуправителя ми даде ключ. Иначе не виждам как щях да я мъкна по стълбите....

# 536
  • Варна
Близначе, за баш лятото смятам че ще ти свърши работа. Те вече все по- малко ще се возят в колички. А докато дойде лятото имаш предполагам друга количка.
Жалина, много е мъничко още бебенцето да пътувате по самолети. А и тук си имаш помощ, в този случай ТМ е егоист, ако настоява да тръгнете сега.
Снощи имахме гости, голяма игра падна с едно момченце на 5г. Всички възглавници от дивана бяха на земята, бяха вир вода от беснеене. Накрая се разрева, че бати си тръгва. 😄

# 537
Близначе - аз съм с Чиполино Ава и съм доволна. Струваше около 90 лв на промоция. Тежи 10тина кг. И аз бях слушала ужасни неща за Чиполино, но в крайна сметка ми върши работа. Вярно скърца, трудно се бута, но важното е, че е лека и Еми се чувства добре там Simple Smile Можеш ли да я видиш на живо тази количка, защото аз за пръв път виждам този модел.
За твоята колежка - най-добре да се обърне към асоция Анимус. Там ще й дадат адекватен отговор. Иначе трябва да си извади медицинско свидетелство, като най-добре е да е от съдебна медицина. Може да потърси полицията за временно ограничение да я доближава. Ако обаче я е страх още да предприеме каквито и да е стъпки - тогава да звънне на тази асоцияция. Предлагат консултации с адвокат, с психолог. Ако не се лъжа адвоката е в сряда следобед по телефона. Но те ще я насочат най-добре. Но задължително да извади медицинско. Може и от ЛЛ, но най-добре да отиде в Пирогов там има съдебна медицина. Не ме питай откъде знам всичко толкова подробно
Ох, успокойхте ме, че не съм наистина луда да не искам още да ходя в Германия. Няма какво да се лъжем - все още се напасваме трите. Плюс това мисля, че на Еми ще й дойдат прекалено много новости. А и там е ужасно, ама наистина ужасно тясно. Супер ми е тъпо за ММ, но той наистина прекалява. Първо иска да пътувам сама с двете с целият антураж - куфари, колички. После не иска да вземем някакво допълнително у-во за количката за да може Еми да седи там. Щяла да ходи до количката - да бе, да. Като се измори и ще има мръъън да я нося. Нямало да ходя на далеч. Ами и до магазина да отида ако на Еми изведнъж спре да й се ходи какво правим. Абе като цяло нещо малко ме издразни вчера. Представя си някакви нереални неща. И най-тъпото - той докато беше тук Ивето само спеше,сега е вече друго. Знаете променят се за дни. Та той ми вика -. какво толкова, нали видях за какво става дума. А от 6 до 9 всяка вечер тук е тотална лудница - едната реве от колики, другата трещи около мен. Не, не ми е проблем, не се оплаквам. Напротив, супер споко съм(много странно за мен, мислех си, че ще изтрещявам и аз), но ме дразни как си мисли,че е песен да гледаш две деца и видиш ли той горкият ходи на работа.Тия мъже на една работа отиват и са вече героите на деня. А мама и на работа ходи и децата гледа и чисти и готви и пере....абе не знам дали съм толкова щастлива, че имам момичета, като знам какво ги чака и тях. Дето вика една приятелка - и тях някой да тормози - я свекърва, я мъж.....

Отново я пускам тази реклама, която описва най-добре ситуацията
https://www.youtube.com/watch?v=98fDCpOHUxE

# 538
Мисти,на кой етаж си?Аз долните стълби,които са до асансьора на първия етаж,качвам заднешком,дърпайки количката на задните колела.Но ако си на високо....за един път-ок,но да не си разбиеш количката.Извикай някой комшия да ти помогне. Peace

Жалина,не само не мисля,че си егоист,ами и точно за такъв мисля тм,след като толкова напира да ходите при него толкова скоро.Бебето няма и месец.Грипен сезон.Вируси всякакви.Имунизациите къде ще ги правите?Там или тук?Изчакай да поукрепне малко бебето и април месец идете при него! Peace

Близначе,ако имах като твоята количка(а много искам да имам),нямаше да я сменям.Моята е 13кг и дяволчето е 13кг,за капак има и огромен кош,който редовно пълня с покупки и понякога достига до над 34-35кг.Аз самата доскоро тежах 47кг и едва я бутах.Сега съм малко повече,но те не са мускулна маса,а бебе и дори и сама,движението ми е затруднено.На всичкото отгоре живеем на страхотен баир и докато се прибера оплезвам език до земята.Спирам често да почивам,задъхвам се,сърцето ми бие лудо и на моменти дори ми причернява.Всеки път след разходка съм като пребита.
За количката,която си споделила,не мога да изкажа мнение.Не знам колко е здрава,но пък за 45лв..НАй-добре отиди в някой магазин и разгледай!Така по снимка..

Чета всичко,но не съм се включвала,защото много ме мързи.Отговарям на всеки мислено Blush Темата за родината-чужбина сме нищили много.Не ми беше това идеята,когато казах на Джина,че ако поживее няколко месеца в провинцията ще си промени мисленето и ще види,че може да работи и при други условия.Нямах предвид какво точно.Знам,че повечето от нас биха работили каквото и да е,само за да осигурят  нормален живот на децата си.Имах предвид,че когато единствената работа,която намираш е без осигуровки или пък на 4 часов работен ден,се примиряваш и работиш и така.И бъди сигурен,че ако се опънеш,още същия ден ще бъдеш заменен.
ММ работи по договор 5 дена в месеца.Даже не е уточнено и кои точно.Просто 5 дена месечно.Реално ходи м/у 25 и 30 дена в месеца.Когато миналата година попита дали не може да му се пусне редовен договор,с надменна усмивка му беше отговорено"Ама,разбира се,че може!Само,че ще ти ги удържам от заплатата"Когато работиш за 6-700лв и гледаш 4 членно семейство(броя и бебето,въпреки,че не е родено,защото дори и сега то има своите разходи-ЖК,витамини,медикаменти,изследвания..),не можеш да си позволиш да си плащаш сам осигуровките(230лв),защото сами разбирате,че така обичате семейството си на глад.От както е на тази работа не сме спирали да търсим друга.Няма врата на която не сме почукали.По-добри условия не сме намерили.Ако изобщо някъде ще те осигуряват,то ще за смешни пари и при положение,че аз не работя,за сега няма как да смени работата.Брат ми работи в автосервиз.Осигуряват го на 4 часа.Надникът му е 15лв на ден.Биха му давали 20,ако се откажел от осигуровките.
Иначе,да,съгласна съм,че ако всички се опънем,ама ВСИЧКИ,наистина всички,може и да се промени нещо.Но познавайки десетки хора и българи и цигани,готови на всичко да работят за къшей хляб,не ми се вярва това да стане.
А,че контролът в/у работодателите трябва да бъде засилен е отделен въпрос.Не си спомням кой тук спомена,че не внасянето на осигуровките от работодателя е криминализирано,да кажа,че след премеждията ми покрай моя стаж,се запознах с доста неща в тази сфера и се оказа,че не е.Имало е такова предложение,но не е прието.

# 539
Жалинка, ама как ще си егоистка, какво говориш! Ще правиш това, което е удобно за теб! Онзи ден роди второто, а по-онзи ден - първото... Не си представям как ще се помъкнеш по самолети с 2 бебета и с багажи за месеци наред. Не е на живот и смърт, все пак! Трябва да се грижиш за собственото си душевно спокойствие!

Близначе, аз не бих купила нищо от тези марки. Кошарата "Лорели" се разпарчадиса на 3-ия месец. Столчето "Лорели" се разпра. Иначе този тип колички са страшно удобни. От голямата племенница на ММ беше изостанала една в Перник. 5 години се е търкаляла в прахоляците, по цяло лято децата са я товарили с всевъзможни боклуци и са я таралянкали по плочките. Не е мръднала. Аз я вдигам с кутрето. Тежи по-малко от 2 кг, сигурно. Само, че е "Чико". Изклщчително стабилна конструкция! След цялата одисея с количките изводът ми е, че е по-разумно да се купи маркова на втора ръка, защото те са проектирани да отгледат 3-4 деца, отколкото нова, но куча.

Подаръче, вашите истории с Агнес за осигуровките много ме разстроиха. Колкото до инкриминирането, аз също съм против, защото колкото и да се старая да съм изрядна пред държавата, тъпият софтуер винаги, ама винаги ме изкарва в издънка. Разправях ви, че когато го въведоха, ме беше изкарал със задължения от 15000 лв.!!! Ако не бях проверила какво се случва, по ТВ щяха да ме дадат сигурно или на границата да ме спрат. Нямат равни тия по некадърност! Реално дължах не повече от 100 лв. и то лихви за това, че съм закъсняла с плащанията ден-два през годините. И когато им казах, те махнаха с ръка, че било от новия софтуер. Е, да, ама, за да се махнат тези задължения, трябваше да им напиша молба с описание и копие на съответните платежни. После те трябваше да изровят архива си, който се намирал в Казичене (това е село край София). Накратко, отне им почти година... Имаше период, в който редовно следях какви са ми задълженията. Толкова нерви похабих, толкова молби писах и копия правих, че вече спрях да се занимавам.

Последна редакция: пн, 02 фев 2015, 11:52 от Bemol

Общи условия

Активация на акаунт