Ники, аз такова нещо не съм казвала. Осигуровките ни тук в БГ изобщо не са големи. Напротив. Но и заплатите ни са малки. От там идва целият проблем. Хората едва оцеляват с минималната работна заплата (МРЗ 340лв), а не искам да си представям ако има върху тази сума осигуровки от по 45%.
За Австрия не знам, но поживях малко в Белгия. В голям град - Антверпен. От фирмата, в която работех със статут на студентка получавах 500 евро всеки месец. Плащах 200 евро квартира, като това включваше и режийните. Малка стая с едно легло, гардероб, мивка и бюро. Общи сервизни помещения. 20,50 евро ми беше картата за градския транспорт, за цяла градска мрежа. С останалите пари аз живеех. Е, не съм ходила по заведения на собствени разходи, шефът ни ни водеше на служебни обяди, но парите ми стигаха да живея и да си купувам и по някоя и друга дрешка. За 4 месеца от 2 големи сака с багаж върнах 4 големи сака с багаж. Ядях полуфабрикати, които там бяха евтини, а тук са ужасно скъпи. Пример бланширани картофи, които тук за същото тегло са над два пъти по скъпи. Купивах си предимно бланширани картофи и за готвене дори, понеже бяха по евтини от пресните картофи, купивах фиш фингърс, и някакво подобие на кебапчета (забравих им името). Купувах си месо с изтичащ срок на годност, както правя и сега от Лидл. Успявах да си купя и разни по екзотични неща като филе сьомга и разни други риби, чиито имена в превод не знам. Това се случваше веднъж седмично. След този подробен разбор на разходите ми, исках да кажа, че тези 500е, които получавах ми стигаха. Стигаха ми да живея сама. Сигурна съм, че със семейство разходите стават много повече, особено ако имаш ипотека и текущите разходи покрай нея и поддръжката и издръжката на жилището. Към ден днешен до някъде съжалявам, че се върнах. Там ми харесваше. Не изпитвах носталгия. Общителна съм, за краткия ми престой от година някъде там, успях да си създам доста контакти. Не ми е било скучно и ден.
Не бих взела Чиполино,Бертони и т.н. па дори и за лятна.
Вече на две приятелки я препоръчах и са ми адски благодарни. Супер доволни са от нея. на ММ сестра му в Испания и тя е с такава, аз и я пратих от тук. Но ми трябва именно нещо такова, колкото майка да го води на ясла с нея. Съвсем , съвсем леко. Иначе харесах една от Продавалника, на Чико. Ако тези не ми отговорят, ще взема нея.
Темата за родината-чужбина сме нищили много.Не ми беше това идеята,когато казах на Джина,че ако поживее няколко месеца в провинцията ще си промени мисленето и ще види,че може да работи и при други условия.Нямах предвид какво точно.Знам,че повечето от нас биха работили каквото и да е,само за да осигурят нормален живот на децата си.Имах предвид,че когато единствената работа,която намираш е без осигуровки или пък на 4 часов работен ден,се примиряваш и работиш и така.И бъди сигурен,че ако се опънеш,още същия ден ще бъдеш заменен.