АПРИЛчето шава ли, шава и мама с усмивки дарява - Тема 11

• 28 538
  • 775
  •   1
Отговори
# 420
  • Бургас
Болничен може да се издава със задна дата. Моите всички са така,защото минавам комисия пък тя е в определен ден. Като забележка им се пише че се издават съгласно графика на комисията. Не се притеснявайте за тия неща

# 421
Тъй като моят болничен изтича на 08.02.,което е неделя,ми казаха да се явя на ЛКК -то на 09.02.-понеделник.

# 422
Ами то като ти го издава комисия добре...ама ако не ходиш на комисия ами става въпрос за този 45 дневния болничен?!  На мен ЖК след нова година като ходих изрично ми каза за болничните точно на датата да ходя заради новата система, но на менми се пада да е през седмицата.

tikvichkata с право си мега ядосана, но изпусни парата..все пак спокойствието на бебоците е по-важно от НОИ Wink те тези олигофрени там никога няма да се оправят , като един човек върши работата на други 10

# 423
Бях на ЖК днес. Всичко е наред,  бебето продължава да върви с около 2 седмици напред. Тоновете отлични и след едноседмично интензивно ходене и следене АГ-то смята ,че няма повод за притеснение.  Приемаме, че онзи запис на тонове, който беше доста извън граници е бил единичен случай и разреждам ходенията за сега Grinning. На записите се виждат обаче контракции и имам заръка да стискам кълки февруари и от март имам зелена светлина, когато бебето прецени.  Питах за скарлатината – нямало опасност за бебето, но все пак по добре ако ме подмине. Да огранича шофирането до най-необходимото и никакви дълги разстояния, дори като пътник Tired. Мммм май е това.
Имената – все още нямаме. И предния път в последния момент се решихме и сега ще е така. ММ уж е склонил към името, което най-много ми допада, но не смея да се радвам, защото често си мени мнението за такива неща.
Шишета – предния път смених всичко де що има на пазара, но не и не. Не пожела никакъв вид биберон, шише или залъгалка, докато не стана на 5-6м някъде и тогава с шишета на Нук най-добре се получи. Сега мисля да взема едно такова и при нужда ще купувам още.  Чудя се дали да взимам залъгалка или да се пробваме без, както беше предния път Rolling Eyes?
Кръвното – почнах да го меря редовно, след като на няколко консултации ми беше доста височко.Но и на мен много ми играе, особено долната граница – един път ще е 60, следващия път ще е 100 #Crazy. За щастие последните 2 седмици се нормализира и за сега се отлага приема на хапчета и за това.
Болнични – още чакам първия от декември , отделно следващия болничен трябва да започва на 13.01 и още не е готов… Не ми се мисли ако се проточи повече, до кога ще изкараме на една заплата ooooh!.
За съня – и аз имам проблем – не ми стига Mr. Green. Откакто сме без кола и трябва да ставам още по рано за яслата на детето (6:30ч Crazy) няма наспиване. Когато мога гледам поне на обяд да дремна, ама това рядко се случва.  

Имах още доста да пиша, ама ще е друг път че и без това стана много дълго Mr. Green.
Слънчев и усмихнат ден ви пожелавам Heart Eyes  bouquet

# 424
Снощи аз като по часовник ставах до WC-то през един час.
За имената ние уж избираме, пък после не сме убедени. Пълна трагедия. На мен все нещо ми липсва.  hahaha
А за болничния на мен миналата седмица ми изплатиха този за декември. Новия ми е от 30.12 до 29.01, но още не се е появил в сайта на НОИ. А то дойде време да ходя за следващия. Ако трябва да разчитам на тези болнични за пари, направо не знам. Няма такава скапана система.  #2gunfire

# 425
  • Бургас
Ама  в София голям батак с тия болнични,бе. Тази седмица ми пуснаха от новите болнични без проблем. Само ми казаха идваш в сряда след 12.00 и си готова. Така си и беше.Дадоха ми един бял лист с подписи и мокри печати и това е. С НОИ-то засега също нямам проблем. Вие голямо чакане,голямо нещо. Декемврийският ми болничен беше изплатен в срок,въпреки многото почивни дни.
За шишешата -предният път бях С Томи Типи с анитколик тръбичката. Имаше поносими колики. Стъклено шише няма да си взема, понеже предният път при едно от нощните хранения съм задрямала и изпуснала шишето върху главата и.  ooooh! Ако беше стъклено щеше да стане голям филм. По-добре да сменям по-често силиконовите,отколкото стъклено.

# 426
Vaseto29 тази екстра и аз я имам от 2-3 дена  newsm78  за болничните, моя беше от 12. Декември и на 20.01 ми го преведоха, но  само една част, май до края на Декември и сега ще чакам за още 8 дена и новия който е от 09,01 до 11,02,.... ама ще си почакам ....

Аз засега няма да взимам помпа , само 1-2 шишенца и ако се наложи съм показала в магазина на ММ какво да ми вземе ...

Имаме си име за бебко и то е само едно , друго не сме и мислили, че сме на едно мнение  с ММ.

Шльоки_Пльоки издава се 45 дни преди датата на термина ти и ако не се лъжа ги изплащат веднага след обработката на един път, ама не съм много сигурна ...
 и Аз имам същия проблем, че имато започва с буквата на свекито.... ама категорично ги отрязах, че не е кръстено на нея, а просто името си ни харесва и си е само на бебо... Но сега очаквам реакция такава от моя баща, че много искаше да е кръстено на него, но няма как и не искаме тъи като и ММ се казва така, и много хора с еднакви имена няма да го позволя. Ако иска да се сърди  Naughty
Аз чакам вече ММ да си дойде и да се оправяме да тръгваме на път  Crazy Малко да си починем  Joy щото аз толкова се изморих от седене в къщи, че сега да поседя малко и на друго място  Joy

Приятен ден от мен!

# 427

Мацето от кога до кога ти е болничния? Васето щом е до 30 януари,преди да изтече месеца няма да ти го преведат. Гледате на коя дата вие подаден болничния и от там броите 15 работни дни. Досега толкова дълго аз не съм чакала,сега да видим как ще е .

От 26.12 до 29.01 май  newsm78 предали са го на 14.01, демек на 30.01 са 15 работни дни, ма сега с тия слухове заради новата система се притеснявам...
Лина, да, явно, въпреки че аз не съм в София ...  ooooh! Те са ни почти едни и същи и сигурно по едно и също време ще ни ги преведат, Мацка и Моника ...  Rolling Eyes
Шматкофелче, мисля че няма значение дали е събота или неделя, ама пак питай АГ-то си. То не е задължително да е подписано от твоя лекар, може и от дежурния примерно /говоря за 45 дневния/. Peace

# 428
  • Пловдив
Ясно, благодаря! Работата е, че при мен само във вторник лекаря и сестрата работят заедно, а той ме инструктира от нея да си искам такива документи. А деня, от който ми се пада да започне болничния е сряда, та за това попитах за задна дата  Peace
То аз и не знам дали изобщо нещо ще взема за този болничен, тъй като все още няма да имам година стаж по ТД, след няколко месеца става година.

# 429
Скрит текст:
Ама  в София голям батак с тия болнични,бе. Тази седмица ми пуснаха от новите болнични без проблем. Само ми казаха идваш в сряда след 12.00 и си готова. Така си и беше.Дадоха ми един бял лист с подписи и мокри печати и това е. С НОИ-то засега също нямам проблем. Вие голямо чакане,голямо нещо. Декемврийският ми болничен беше изплатен в срок,въпреки многото почивни дни.
За шишешата -предният път бях С Томи Типи с анитколик тръбичката. Имаше поносими колики. Стъклено шише няма да си взема, понеже предният път при едно от нощните хранения съм задрямала и изпуснала шишето върху главата и.  ooooh! Ако беше стъклено щеше да стане голям филм. По-добре да сменям по-често силиконовите,отколкото стъклено.

lina_bs, ти нали беше от Бургас? Този новият ти болничен(по новата система) вече излизали ти в системата(сайта им) на НОИ?

# 430
  • Бургас
Не,не ми излиза. Нали работодателите трябва да носят и те документи,а техния срок за това е 15-то число на следващият месец. Най-вероятно тогава ще се появи в системата.

# 431
  • София
За момичетата минали на ЖК - браво за хубавите новини!
Все така здрави и дебелеещи до края =)
Нямам търпение и аз, а моя час е чааааааааааак след 2 седмици - на 6-и.
Тогава ще питам и док дали ми разрешава да отскоча на планина, само за уикенда, дано няма нищо притеснително...
Vaseto - и аз се бях обзавела с тази екстра преди време, ама при мен беше много тежко положението... После разбрах, че и магнезия доста е "спомогнал" и съм си на вечна диетка, поне до няколко месеца след бременността. Внимавай с храните и дано мине бързо!

Помпата на Avent Comfort пак е намалена в Айко, да знаете. Аз още се колебая дали да я вземем за всеки случай, но ще изчакам още малко. Имаме едно шишенце на Чико, пластмасово, стискам палци да не се налагат повече поне на първо време.
Аз на следващата ЖК ще питам за 45-дневния болничен, че на мен ми се пада някъде в началото на март - или 3 или 6, а те са все почивни дни.

# 432
Ууу, подхванали сте любимата ми тема за имената.  Crazy
При нас се появи огромна драма, когато се роди синът ни и казахме името. Единия дядо се сърди сума ти време и прави сцени. Аз бях ей така  Shocked Дори имаше явни предпочитания към братовчедчето на нашия син доста дълго време. Глупава история. Мисля, че даже веднъж му бях казала: "Който се сърди, не му остава време да се радва".  Tired Въпреки че преди да изберем името специално питах мъжа ми дали иска да го кръстим по определен начин и щях да се съглася, ако беше казал, че има такова желание. Той категорично отказа. И измислихме другото.

Сега отново бях  Shocked, когато имаше велики изцепки, които ще спестя, че няма смисъл да ви ги споделям изобщо, защото са толкова абсурдни, че могат да оглавят върха на класация за "най-тъпи изцепки на баби и дядовци за кръщаването на деца на тяхно име". Имах дори директен ултиматум: "Хайде сега един...." и се казва името. А аз много обичам да ме притискат и да ми казват какво да правя. Категорично заявих, че щом първото е кръстено на себе си, така ще е и с второто. Особено, като познавам родата и знам, че колкото и обещания да се дават да няма предпочитания ще ги има. И от това най-много ще страда първото дете. И това няма да го позволя изобщо.

За мен човека прави името, не името човека.  Heart Eyes

И като говорим здравето , днес се гледаме с големия син. Пиша с една ръка и с другата играем на Уно.  Crazy
Снощи вдигна температура, каза че го дращело гърлото още от училище и нещо го втресе. Веднага татко му бръмна до аптеката за оксцилококцинум и прополки. Аз междувременно с едно масажно олио за настинки му разтрих крачетата и ръчичките. Заспа и повече от 37.5 не вдигна.

Днес покашля и има лека хрема. При него обикновено нещата траят до 3 дни. А и аз веднага го спирам от училище, за да минем по тънката линия.

Аз лекувам със следните неща:

Оксцилококцинум
Бриония - общоукрепваща, има я и в оксцилококцинума като съставна част
Беладона - за температурата
Сироп за Кашлица на Д-р Тайс (червения, не този "лека нощ")
Еуфорбиум спрей - капки за нос
Клеева т-ра
Чай салвия (градински чай)
Чай маточина (с мента)
Чай лайка
Към всички чайове може да се добавя джинджифил (помага за отваряне на горните дихателни пътища и какво ли не още)
Прибиотик - Ентеросан

Лимон със сода - лимонада - много добре действа и когато човек е напълно здрав.

Само да кажа, че на хомеопатията не й пречи ментата, просто е необходимо да има достатъчно голям интервал между нейния прием и хомеопатичния препарат. Необходимо е устата да е чиста от други аромати.

За хремата трябва много течности да се пият. И много помага лайката, както и капки за нос от лайка. Като беше малък съм му правила, но сега по-лесно е да го пръсна с този спрей, от който съм изключително доволна.

При мен, когато кашлицата и хремата станаха исключително силни вмъкнах:

Огромни количества мед и лимон в комбинация с джинджифил. Накрая даже и хрян си стържех.
Настърган джинджифил с мед.
Сироп за кашлица от бира, лимон и небетшекер.
Сварени черупки от орехи с лук, заедно с люспите, небетшекер и ванилия.
Смачкан чесън с мед.
Небетшекер за смучене.
Мехлем на Хималая за настинки.
Инхалации с чай / морска сол
Морска сол на челото и синусите
Капки за нос от няколко капки клеева т-ра и физиологичен р-р (много добро)

Консумация в завидни количества на чесън, праз и джинджифил.

Много е важно още в самото начало, когато се усети, че нещо здравето се разклаща веднага да се "изметат червата" с английска сол. За малки деца е доста сложна тази процедура понеже се иска наливане с течности. За големи върши чудесна работа.

И много прясно изцедени сокове. Лека храна. Никакво месо. Може само пилешка супа.

Е, след като писах отговора повече от час, порадигореспоменаитите обстоятелства, мисля да направя един обяд на мен и детИто Simple Smile))   bouquet

Последна редакция: пт, 23 яну 2015, 14:24 от chudesna

# 433
Привет, мамита! Не пиша много, че в нас е страшно с този ремонт. Къде се захванахме, не знам!
 Много се радвам за хубавите новини от ЖК. Amy Lee  Hug браво за тоновете на бебо,супер!
 Аз съм на извънреден преглед в 5,30,защото контракциите и болките много ниско долу не спират ,въпреки максималната доза магнерот и възглавницата за бременни. Стискайте палци.
 Днес доста се ядосах- звъня на счетоводителката ми за да й напомня,че от другата седмица за пръв път ще съм в болничен. Да я попитам трябва ли да правя нещо специално(тук видях,че се изисква бележка от банката), тя ли ще я носи,къде се носи,да не забрави да приравни месечните осигуровки спрямо болничиния. Отговорът бе:"Ми не знам.Има нова система."  #Crazy ooooh! #Cussing out Ама това и аз го знам...После ще попитам док,не че му е работа да знае, в болницата ли трябва да се носи бележката от банката ии в НОИ. Може би преувеличавам от хормоните,ама се дразня много. Аз когато не знам нещо,което ми е работа,сядам и чета.
 С имената-ние отдавна имаме име,не сме на 100% сигурни,защото не ни е грабнало изцяло и да си кажем : "Това е най-хубавото,то ще е!"(а за момиче имахме цели три). Иначе се опитаха миналата седмица да ми намекнат как около именния ден на свеки  повечето пожелания били догодина да празнунват двама с внука на тази дата(на свекъра вече има кръстено внуче). Еми...не! Simple Smile Първите букви съвпадат,но е чиста случайност.
 надух ви главите,сори  Laughing

# 434
  • Бургас
Носи се бележка от банката ти (може да бъде издадена от всеки нейн клон) ако за първи път излизаш в болничен (тоест досега никога не си ползвала болничен) или ако си ползвала ,но старата ти сметка е променена. Може да има нова система,ама тя си е пунта мара. Счетоводителите също подават информация в НОИ до 15-то число на следващият месец. Твоето задължение е да занесеш копие от болничния лист и ако се налага бележка от банката на Счетоводителя. За да ти издадат болничен се изисква амбулаторна карта да си носиш. Иначе ще те върнат.

Общи условия

Активация на акаунт