Мами, хранещи бебето с домашно приготвена храна

• 64 268
  • 756
  •   1
Отговори
# 345
Аз захранвам бебето си, както са ме хранили мен и сестра ми. И двете сме с много силнна имунна система и добро разположение на стомаха. За закуска редовно мелим без броблеми круши със сини сливи и кисело мляко и други подобни и бебето и то ги мели с удоволствие. Гъбите са подобно на патладжана като храна, ако се използва и метода ЗВБ то шанса да се натъпе с гъби е много малък. Сега добавям сухи или пресни към манджите за вкус. Да тежка храна са, но е въпрос на количество и захранване, след годинката съвсем спокойно могат да се въведат като добавка, не като основно, аз и до ден днешен не мога да ям гъби с кашкавал например, тежко ми е, но си ги ядем на супи и в манджи, съответно и детето се храни според нашите навици. Месото е не по-малко тежко, свинско, телешко например и то се въвежда около годинката, съвсем спокойно, стига детето да няма храносмилателни или алергични проблеми.

Ягоди дадох още това лято /беше на около 8-9 месеца/ на пара и в кашите, така се приравняват на ябълките, не са алергени, защото топлината унищожава алергена, сега ще дам пресни като излезнат след някой месец. Въпрос на познание на храните и технология на приготвяне. Въпреки всичко , 6 месеца и на мен ми се струва много рано, детето започва тепърва да се храни. newsm78 newsm78

# 346
Съгласна съм и аз със Слънцето, на 100% процента!!!

Само за гъбите не мога да се съглася, че не са полезни или хранителни. Аз дадох след 2, първо бульона само. В тях има бета-глюкани. Бета-глюканите са имуномодулатор, който държи грипа, бактериите и педиатъра далеч от детето  Naughty

А това е от Косе босе:
Гъби
- въвеждане: между 1 и 2 год.
- бульон или супа от гъби, без самите гъби: след 10 м.
- не са силен алерген (!)
- трудносмилаеми
- не са незаменими в детското хранене (т.е. няма с какво да обогатят хранителния режим)
- първо се въвеждат като много малка част от общото (до 18 м.), след това се включват по-осезаемо

Гъби се въвеждат след 3 год. по лична преценка. Официалните препоръки на различните схеми на захранване варират от 1 до 2 год., като това зависи и от начина, по който се предлагат.

Неоснователно се причисляват към категорията на забранените храни преди 2-3 год., както например е случая с меда.

/Не съм срещала препоръки да се дават конкретен вид гъби, но печурките все пак са култивирани т.е. безопасни и сравнително по-лесносмилаеми./

# 347
на обяд почти  винаги в яденето слагам на бебо картоф, но то на мен ми писна та камо ли на него. Дайте идея какво може да се направи с ориз? имам и половин бурканче на Хип тиквички с картофи , което мисля да използвам и днес,че вчера го отворих ( за пръв път и дадох тиквички вчера) , ще ми се днес наобяд да не нещо с ориз, че утре следва месното и ще е с картофи

# 348
Ти сериозно ли написа по-напред, че в началото си го раздавала хамалската? Аз не съм срещала друг човек като теб толкова да внимава какво да дава. Аз тиквички дадох на 5м., мисля, че ми бяха 4ти зеленчук.

Аз лично днес ще правя коприва с ориз, морков, домати и започвам да въвеждам жълтъка, та мисля да сложа и малко от него. С ориз може още спанак, лапад, грах, за сега това се сещам, а да и тиквички.

Ей Гени, супер си. Hug Друго е като твърдиш нещо, да имаш нещо на лице, за да се аргументираш. Така голи приказки, кой повярвал, кой не.

# 349
Ти сериозно ли написа по-напред, че в началото си го раздавала хамалската? Аз не съм срещала друг човек като теб толкова да внимава какво да дава. Аз тиквички дадох на 5м., мисля, че ми бяха 4ти зеленчук.

Аз лично днес ще правя коприва с ориз, морков, домати и започвам да въвеждам жълтъка, та мисля да сложа и малко от него. С ориз може още спанак, лапад, грах, за сега това се сещам, а да и тиквички.

Ей Гени, супер си. Hug Друго е като твърдиш нещо, да имаш нещо на лице, за да се аргументираш. Така голи приказки, кой повярвал, кой не.
да да , като видях бурканчетата от готовите пюрета, че на 6 месеца съм дала пюре от тиква и сметана лошо ми става, но това е било в рамките на един месец , когато нищо не знаех и не срещнах теб и твоите безценни съвети Wink а сега за граха, като за първи път днес колко грахчета да сложа?хареса ми идеята ориз с грах и домати пък тиквичките може и да ги хвърля . Ама тия домати дето съм отворила , защо майка ми е сложила толкова сол в тях и аз не  newsm78знам

# 350
  • Северозапада
Аз ще се намеся, но може и комбинация от зеленчуци без ориз или картоф да се измисли, в зависимост от въведените до момента  Peace

# 351
Само да допълня, че гъбите съдържат витамин А, витамин В1 и В2, както и витамин D. Предпочитам да давам на малкия да похапва малко гъби вместо да пие на ампули витамините. Гъбите също съдържат и микроелементи - калий, фосфор, калций и желязо. Има достатъчно информация в нета за да изнасям лекция за полезните им качества. Пускам едно от многото линкчета за справка за по-любопитните.  http://bonduelle.bg/cooking/tbd-new-tabels-of-caloric-nutritient … rii-ima-v-gabite/

# 352
Посочените витамини се съдържат и в други храни, освен гъбите. Конкретно гъбите са тежка храна и аз лично доста ще поизчакам с тях.
Ето една от темите по въпроса - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5944.15;topicrefid=20

# 353
Днес всички май сме на ориз  CrazyНашето меню е: кафяв ориз+червена чушка+царевичка+тиквичка+домат+кръгче праз лук+копърче и малко зехтинче!Стана супер вкусно всичко си изяде мадамата,че и за мама останаха две лъжички в повече Simple Smile)))
Следобед сме на каша от кафяв ориз и круша,може и малко сини сливи да сложа,че нали все запечени ходим!
Приятен обяд!

# 354
Обядът днес е пилешко с картофи, моркови, карфиол, броколи, лук и зехтин. Следобед ще е плод с елда, а вечерята спагети с доматен сос. Simple Smile

# 355
По въпроса с идеите за меню преди няколко дни влязох в сайта на Ганчев и преписах някой от комбинациите им за пюрета.Полуиха са около 11-12 вариянта ,като те почти нямат с ориз!Като промених някой и добавих ориз ми се получиха 15 вариянта само на зеленчук!Сега определено ми е по -лесно да съставям дневното меню!

# 356
Аз влизам в сайтовете на частните кухни. Има качени менюта за 1-2 седмици напред и има интересни манджички. Освен това точно и ясно са описани продуктите. Също така има и менюта за бебета алергични към мляко и/или яйце, което преди да въведа млечни ми беше от полза Wink

# 357
Само да допълня, че гъбите съдържат витамин А, витамин В1 и В2, както и витамин D. Предпочитам да давам на малкия да похапва малко гъби вместо да пие на ампули витамините. Гъбите също съдържат и микроелементи - калий, фосфор, калций и желязо. Има достатъчно информация в нета за да изнасям лекция за полезните им качества. Пускам едно от многото линкчета за справка за по-любопитните.  http://bonduelle.bg/cooking/tbd-new-tabels-of-caloric-nutritient … rii-ima-v-gabite/

Нямам идея колко гъби трябва да изяде едно 6 месечно /и то може би всеки ден/, за да си набави витамин Д  newsm78 Аз лично бих купила органичен /има и веган/ на капки, за бебето.

Както и писах горе, аз също мисля, е гъбите са полезни.
Но.... никога не съм разбирала защо нещо като е полезно, трябва от невръстна възраст да се дава - еми ця живот ще се ядат тези полезности все пак.
Това, бадеми, кашу, тахан, мед и т.н. за мен е безумно рисковано да се дават на кърмачета.

Мамахола, напълни за всички ви чушки с ориз и кайма Simple Smile Може при ориза да си сложиш и купената елда. И ние днес ме на лапад с ориз, като аз си добавям разни сушени глезотии вътре - гъби, тиквички, чушки и домат + подправки мноооогоо Simple Smile

# 358
Само да допълня, че гъбите съдържат витамин А, витамин В1 и В2, както и витамин D. Предпочитам да давам на малкия да похапва малко гъби вместо да пие на ампули витамините. Гъбите също съдържат и микроелементи - калий, фосфор, калций и желязо. Има достатъчно информация в нета за да изнасям лекция за полезните им качества. Пускам едно от многото линкчета за справка за по-любопитните.  http://bonduelle.bg/cooking/tbd-new-tabels-of-caloric-nutritients-values-in-cooking-ingredients/kolko-kalorii-ima-v-gabite/

Ти сериозно ли мислиш, че витамини има само в гъбите? Изключваш изключително полезни храни в менюто на детето си, само защото ти не ядеш, а даваш гъби, за да не даваш ампули. ooooh!

да да , като видях бурканчетата от готовите пюрета, че на 6 месеца съм дала пюре от тиква и сметана лошо ми става, но това е било в рамките на един месец , когато нищо не знаех и не срещнах теб и твоите безценни съвети Wink а сега за граха, като за първи път днес колко грахчета да сложа?хареса ми идеята ориз с грах и домати пък тиквичките може и да ги хвърля . Ама тия домати дето съм отворила , защо майка ми е сложила толкова сол в тях и аз не  newsm78знам

Мамахола, стига, изчервих се Embarassed.  Радвам се,  че са ценни съветите ми за теб и съм щастлива като помогна на някой да храни детето си правилно. Колкото повече здрави и умни деца има, толкова по-добре за всички. Hug Защото хубавата храна за едно дете, не е само здраве, а и добро умствено развитие.

Можеш да сложиш 10 грахчета, зависи какво количество яде. Ако се притесняваш, може и по-малко

# 359
Дадох останалото бурканче от тиквички с картофи+ 1 сварен картоф и малко лук всичко смесено. След около 30 мин избиха 3/4 червени петънца , като ухапано от муха на бузките и едно там където е бакембардито  newsm78, възможно ли е да е от тиквичката. Защо веднъж, като дадох броколи с ориз пак купешко ми се стори, че се получи същото? не знам или аз много се вманиачавам вече

Общи условия

Активация на акаунт