Работа, CV-та, HR-и, съвети - 41-та тема

• 57 026
  • 701
  •   1
Отговори
# 555
Сигурно е вид отсявка, да всее смут у кандидатите, които са несигурни, или да отсее тези, които ги е домързяло да напишат "кандидатствам за" (или нещо от този сорт). Преди пишех 2-3 придружаващи реда, но като цяло - никакъв ефект. Не мисля, че някой ги чете, по-скоро да видят, че има нещо писано. Нещо като вица с матурата по физика, където писали за снощния мач и получили шестици Grinning

# 556
  • Сф
Ето, че казваме едно и също  Peace

На български може спокойно да се преведе придружително писмо, но може би, за да няма преповтаряне на CV-то в разказ, каквито бяха старите автобиографии (житие и битие на кандидатстващия  Crazy )  - са решили за местно удобство - да има фокус  Peace т.е. зададена тема Simple Smile

Аз пък смятам, че е за внасяне на смут, щото и на много от човешки ресурси не им е ясна тая работа с cover letter и що за животно е това. И щото като кажат мотивационно писмо и човек се чеше по главата и се почва едно търсене, проучване и треперене леле мале...А то си е просто едно придружаващо писмо, в което човек трябва да каже, че се интересува от позицията, защо се интересува от нея и че иска да отиде на интервю - демек, да покаже малко писмена култура и интелект. И да закачи автобиографията си. Та така...щеше за всички да е много по-ясно ако се каже - изпратете придружаващо писмо към автобиографията си. Ясно и точно.

Popule, на мен ако ми кажат придружаващо писмо много по би ме объркало, от колкото ако ми кажат мотивационно. Ще се почуда точно какво иска ЧР-ът, дали наистина е имал предвид мотивационно или кавър. Защото аз изпращам кавър писма всеки ден до банките, в които описвам документите, които са в пратката. Което е доста по-различно от мотивационно писмо.
Не знам дали ме разбра, но в практиката в България мотивационно писмо се е наложило като термин и смяната му с придружаващо писмо, според мен, ще внесе смут.  Peace

# 557
  • София
Някой да знае какъв е случаят със списание "9 месеца"? Непрекъснато въртят обяви.

# 558
  • София
Аз пък смятам, че е за внасяне на смут, щото и на много от човешки ресурси не им е ясна тая работа с cover letter и що за животно е това. И щото като кажат мотивационно писмо и човек се чеше по главата и се почва едно търсене, проучване и треперене леле мале...А то си е просто едно придружаващо писмо, в което човек трябва да каже, че се интересува от позицията, защо се интересува от нея и че иска да отиде на интервю - демек, да покаже малко писмена култура и интелект. И да закачи автобиографията си. Та така...щеше за всички да е много по-ясно ако се каже - изпратете придружаващо писмо към автобиографията си. Ясно и точно.

Popule, на мен ако ми кажат придружаващо писмо много по би ме объркало, от колкото ако ми кажат мотивационно. Ще се почуда точно какво иска ЧР-ът, дали наистина е имал предвид мотивационно или кавър. Защото аз изпращам кавър писма всеки ден до банките, в които описвам документите, които са в пратката. Което е доста по-различно от мотивационно писмо.
Не знам дали ме разбра, но в практиката в България мотивационно писмо се е наложило като термин и смяната му с придружаващо писмо, според мен, ще внесе смут.  Peace

Практически мотивационното писмо е точно това придружаващо писмо, което си описала, че пращаш в банката и по други поводи, само че се отнася за теб като човек и твоята професионална автобиография. В него се казва с няколко реда, че кандидатстваш за тази и тази позиция - да е ясно за коя все пак и защо кандидатстваш за нея, та човешки ресурси да видят дали да си губят въобще времето да ти четат автобиографията - в смисъл, да им привлечеш вниманието да я прочетат. В САЩ например, получават по 5000 автобиографии и затова се е наложило това придружаващо писмо - човешки ресурси го четат и решават дали въобще да си губят времето с твоята автобиография. Друг е моментът например, че там си имат и софтуеър, който търси по ключови думи и отсява автобиографиите, за улеснение на човешки ресурси, защото както казах, там има огромни количества от кандидати за дадена позиция....

Едва ли вече ще сменят названието на мотивационното писмо с придружаващо. Наложило се е като термин, въпреки че много от хората не знаят за какво става дума. Просто се опитвам да улесня някой, който иска да знае какво да пише в него.

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 10:17 от Popule

# 559
  • Сф
В България са много малко ЧР-те, които знаят истинския смисъл на продружаващо писмо, и ако решиш да се придържаш наистина към това, което трябва да се напише, рискуваш да не отговориш на криворазбраните им очаквания. Защото мнозинството искат мотивационно защото е модерно, да изглеждат по- тежки, а не защото знаят за какво се ползва и какво трябва да пише там.

# 560
За мен в МВ се изреждат изискванията от обявата, на които отговаряш. Да, именно това е мотивацията да кандидатстваш - отговаряш на условията. И все пак, не смятам, че названието е най-точно.

# 561
В мотивационното писмо се пише защо си мотивиран да започнеш тази работа. Кавър летър е придружаващо писмо и е по-общо понятие. Тук някои работодатели исползват термините само защото са ги чували, но дори и н знаят значението им.

# 562
Може ли в такъв случай да видя обява от нейтив англоговорящ, където пише motivation, а не cover letter? Там и CV е заменено с resume, ако става въпрос. (малко си коригирах изречението)

Линк относно разликата.

# 563
  • София
В англоговорящите държави словосъчетанието motivation letter, почти не говори нищо. Виж cover letter означава точно това, което означава на български мотивационно писмо. Peace А изразът motivation letter се ползва за мотивационни писма в университети, за участие в разни програми, стажове и пр.

http://career-advice.monster.com/resumes-cover-letters/cover-let … samples/jobs.aspx
Това имах предвид  Peace

# 564
Интересен случай (за мен).
Фирма пуска обява в джобса за една и съща длъжност в София и след няколко дни - в град Н. Аз подавам документи за град Н. Референтният номер е отново Sf. След кратък размисъл го променям на "длъжност гр.Н" и изпращам кандидатурата.
Правилно ли съм постъпила?
П.П. Поправям се - обявата за София не е с референтен Sf, а PS. Все пак, продължава да ми е интересно мнението ви. Аз, например, никога не съм виждала референтен номер Sf (или съдържащ Sf), който да не се отнася за София и затова директно го смених.

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 16:36 от Анонимен

# 565
Изобщо не гледам референтни номера. Те си ги правят каквито на тях са им удобни. Ако искат и "пенка" ще го кръстят, ама би било нелепо и затова са някакви, които по принцип и на кандидата да говорят нещо.

# 566
  • София
Нещо съм се отчаяла днес. 10 години се блъскам на тоя пусти пазар на труда, в тоя пусти Джобс. А тука, а там - няколко месеца, няколко годинки. Няма ли и аз най-накрая да намеря някой свестен работодател, при който да се задържа, а не да се мятам ту с работа, ту без работа? Cry

# 567
  • София
В мотивационното писмо се пише защо си мотивиран да започнеш тази работа. Кавър летър е придружаващо писмо и е по-общо понятие. Тук някои работодатели исползват термините само защото са ги чували, но дори и н знаят значението им.

Въпрос на граматика. Аз не смятам, че отговорът защо кандидатстваш за дадена позиция означава точно мотивацята ти, защото докато при университета имаш мотивация да учиш, когато започваш работа то е ясно, че мотивацията ти е на първо място заплащането и на второ - кариерното развитие - поне в САЩ е така.

Тук, четейки тази тема, съм удивена как някои хора пренебрегват по-висока заплата за сметка на личен комфорт, примерно, далече им било. В САЩ подобно нещо е немислимо, просто защото там винаги работата ти е далече и то говорим за далече на повече от 20-30, че и повече километри. Там, ако искаш да ти е близо работата ти, демек в града, плащаш изключитено високи наеми, затова въпросът за комфорта е оставен на заден план. Затова и разликата между мотивационно и придружаващо писмо.

Човек, който ходи на работа, ходи на работа заради заплащането на първо място - това му е мотивацията и няма смисъл да го упоменава. Докато в кавър летъра или както има погрешна гражданственост у нас - "мотивационното" писмо, по-скоро се описва есенцията (върховите ти постижения) на това какво си правил до сега в професионален план, с което можеш да допринесеш за компанията, вършейки дадената дейност и поради това, защо смяташ, че трябва да те извикат точно теб на интервю за тази позиция и да вземат точно теб на тази работа. Има разлика.

И ето как един погрешен превод, води след себе си неразбиране на материята...и от кандидатите за работа и от работодателите в България.

Последна редакция: ср, 25 фев 2015, 18:49 от Popule

# 568
  • София
Популе, когато дойдеш в България да работиш и всеки ден ти се налага да преминаваш 20-30 км с кола/градски транспорт, ела пак да кажеш мнение за личния комфорт и високата заплата. В САЩ освен всичко и бензина е значително по-евтин.

# 569
  • София
Освен това мисля, че там е политика на фирмите да поемат транспорта.
А тука, като заплатата ти е 600 лв и дадеш 80 лв за транспорт и 100 лв за обяд, какво ти остава?

Общи условия

Активация на акаунт