Работа, CV-та, HR-и, съвети - 41-та тема

• 57 069
  • 701
  •   1
Отговори
# 510
  • в 1001-та нощ
Трябва да си изнамеря къде съм закопала книжката си, но съм сигурна, че първата година плащах под 180 лв (2005, филология).

Алена, права си, по принцип всички сте прави, обаче обстоятелствата в държавата не са добри. Мотивацията, че ще взимаш добра заплата след изпитателния, липсва. Реално фирмите в България, които биха инвестирали в това твоята нула да стане единица, са пренебрежимо малко, концентрирани са на едно място и не може всички да работим в тях.

Да, истината е, че тук нищо не се произвежда .... няма от къде да дойдат големите заплати, ако ние не създаваме нещо, което да работи.Не да чакаме някой отвън да ни го създаде или да бягаме навън на чисто и подредено да ни посрещат с пачките ....  Crazy

Ние сме тези, които следва да "се заемем", иначе колелото пак така ще се върти, както и сега .....  Sad

Отчитам глобализацията и мащабните зависимости, тортата отдавна е нарязана и разпределена - промените няма да бъдат толкова осезаеми в рамките на един човешки живот (според мен) Simple Smile Дори няколко поколения ще се извъртят, докато тръгнем към посоката, за която говорим тук и всички желаем  Peace

# 511
  • София
Съгласна съм с Беки и по никакъв начин не противоречи на останалите мнения, според мен. Напротив, подкрепя твърденията по-горе и в идеален случай така би следвало да се случват нещата.

# 512
  • в 1001-та нощ
becky bloomwood, примерите, които даваш са по-скоро изключения - на малко места подборът е точно такъв (че да се уцелят такива кандидати) и малко от масата новобранци - ще се впишат точно така  Peace

Между другото - аз последно съм търсила работа през 2005г и всички обяви, на които съм кандидатствала са били през агенции. Винаги имаше и такъв IQ тест + психологически в един ден. С тях се започваше. ако минеш - следваха 2 проф. изпита, след това 2 езика и едва тогава - ако се мине през всичко успешно - срещаш потенциалния работодател.

Само на две места са ме викали на интервю директно или поне аз не си спомням да съм минавала през схемата, описана по-горе.

Като чета тук - оставам с впечатлението, че ситуацията е много различна от тогава  Peace

# 513
Да, истината е, че тук нищо не се произвежда .... няма от къде да дойдат големите заплати, ако ние не създаваме нещо, което да работи.Не да чакаме някой отвън да ни го създаде или да бягаме навън на чисто и подредено да ни посрещат с пачките ....  Crazy
Всъщност, произвежда се и в производството заплатите са около средната за страната, вкл. в дълбоката провинция.
Проблемът е, че услугите, където е заета масата население, трябва също да имат адекватно заплащане от първия ден. "Адекватно" трябва да се асоциира с възможностите, свършената работа, отговорностите и условията на труд, а не с това, че днес си нов, утре с малко опит, вдругиден фирмата няма оборот, а после я брак, я фира, я клиент не платил - оправдания безброй.

# 514
А като казах 0, имах предвид опит. Дано някой пак не ме е разбрал. грешно. Иначе, за пенсиите по-голяма вина има сивия сектор, но повечето от вас биха работили там за повече пари.

не са ли твоите думи тези  Wink :

Аз пък да кажа, че някои прекалено много искат. Не може току що завършил да иска 1000 лв.

Аз продължавам да твърдя, че е абсурдно. Аз съм започнала преди 15 години със 100 лв заплата

Outta Joint

Не рзбирам какво искаш да кажеш с тези цитати.

Тук в 99% от случаите първия филтър е CV-то. Какви IQ-та какво чудо..

# 515
Не 99 процента а направо 100 - винаги на 1 среща или интервю се разглеждат кандидатите
по СВ   ooooh!

# 516
Тя първо въщност е обвата де.

# 517
Не 99 процента а направо 100 - винаги на 1 среща или интервю се разглеждат кандидатите
по СВ   ooooh!

Това защо трябва да е лошо  newsm78

# 518
по СВ   ooooh!

Не разбрах точно какво искаш да кжеш, но кандидатите се разглеждат първо по CV. Това имах птедвид.

# 519
Вероятно има предвид, че канят всички одобрени в един ден и час.

# 520
по СВ   ooooh!

Не разбрах точно какво искаш да кжеш, но кандидатите се разглеждат първо по CV. Това имах птедвид.

Мен ли питаш или Дадос?
Защото аз всъщност не можах много добре да разбера какво иска да каже тя, за това питах нея защо намира написаното от нея за лошо (тъй като е сложила това човече  ooooh!)

# 521
Вероятно има предвид, че канят всички одобрени в един ден и час.

Не, със сигурност няма това това предвид.
Дадос имах предвид.

# 522
Е и аз исках да кажа че първо кандидатите се отсяват по СВ  Peace

# 523
по СВ   ooooh!
Ясно, аз това го чета "една среща", т.е. всички са на същата среща; а не "първа среща" след отсяването по документи.

# 524
Ако не беше моя коментар преди това и аз така щях да се опитам да го разчета.

Общи условия

Активация на акаунт