Продукти
80 г меко масло
100 г захар
2 яйца
1 ванилия
1ч.л. ситно настъргана портокалова кора
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
брашно за доизмесване
кафява захар за поръсване
500 г микс от плодове по избор
Приготвяне
* Разбийте добре маслото със захарта на пухкав крем и добавете яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте ги с маслената смес. Отделете половината от полученото тесто.
* Към останалото тесто сипете постепенно по малко брашно и омесете на мека топка. Постелете дъното на тортена форма с хартия за печене. Разстелете върху нея тестото като равномерно го разнесете с пръсти. Направете малък борд. Надупчете маслената кора с вилица.
* Почистете и нарежете избраните от вас плодове на малки парченца.
* Объркайте ги и ги сипете върху кората. Посипете ги обилно със захар. С лъжица сипете отделеното кексово тесто тук там така, че да останат и празни пространства.
* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 40 - 45 минути. Проверявайте с клечка дали се е изпекло кексовото тесто отгоре. Ако сладкиша започне много бързо да прегаря го покрийте с алуминиево фолио и доизпечете.
* Сервирайте сладкиша добре охладен поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!
Адаптирано от тук. Промених нещата като реших да доизмеся с малко брашно тестото за основата. Предпочетох я по-тънка и хрупкава, а не мека и дебела като традиционното тесто за сладкиш. Получи се невероятно приятен и свеж десерт.