Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 303 330
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 945
  • Мнения: 10 874
Хрупкави „солети“ от тиквички на Lucie

1. Нарязвам ги на "пръчки", посолявам, леко изстисквам
2. Овалвам в разбито яйце
3. Овалвам в смес от галета и пармезан
4. редя на хартия за печене и леко пръсвам със зехтин или олио
5. пека до зачервяване

Не стават като чипс, но стават като солети.  Stuck Out Tongue Winking Eye Но се запазват хрупкави дълго време.

# 946
  • Мнения: 10 874
Разядка с патладжан, чесън и орехи на Сбъдваща мечти

Любима разядка забърках: печен патладжан на ситно,  чесън, орехи,  майонеза, сол, пипер. Майкооооу, колко вино пие това.

Barefoot Kontesa
Аз правих миналата седмица баба Гануш с печен патладжан, чесън, сол, магданоз, орехи и Тахини (сусамово масло). Нямам думи. Ядох го с лъжицата с варени яйца и целина.

# 947
  • Мнения: 10 874
Бързи идеи с бутер тесто

YanaDG
Най-бърза и лесна почерпка: бутер тесто се нарязва на лентички, завърта се лентичката (визуално прилича на панделка) и се пече.

mariat
Или бутер тесто се ръси със захар, канела и наситнени орехи. Завиваш от двете страни тестото. Оставаш в хладилник за малко. После режеш на тънки "сълзици", "охлювчета" и се пече на хартия за печене.

# 948
  • Мнения: 10 874
Марципан на katiABV

Моята баба, лека й пръст, правеше - ама мнооого рядко и малко, че то бая играчка (тогава нямаше белени бадеми, сещате се) - пък и доста скъпичко иде...

И понеже баба я няма вече да я питам за нейната рецепта  Cry - намерих една тук.

Масапа - масапан, марципан
традиционно се поднася на Песах, но и на много други празници... популярно е сред евреите от България, Турция и Гърция, но и сред други еврейски общности от Европа... В Израел продават бадемите за марципан готови - обелени, бланширани, пък има даже и направени на брашно - още по-удобно за ползване



Продукти:
1 кг бланширани, обелени и смлени бадеми
3 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон
6 капки бадемова есенция
3 капки розова вода (в книгата е написано מי זהר или מי פריחת הדרים - вода от цветчета на цитрусови дръвчета, но става и с розова вода, тя е за аромат само)
1 ч.ч. захар, смляна на дребно
За красота: малко смлени бадеми (поръсване) или половинки бланширани бадеми, които се слагат върху бонбоните

Приготовление:
Трите чаши захар, лимоновият сок и водата слагаме на тих огън да поврят около четвърт час до получаването на лепкав сироп. Към сиропа прибавяме смлените бадеми, есенцията и розовата вода, намаляваме огъня и разбъркваме добре до отделянето на тестото от съда (т.е. да не е залепнало). Намазняваме леко ръцете си и оформяме малки топчета (с размер на репичка), след което овъргалваме топчето в смляната захар и редим в кошнички от хартия (от тези за бонбоните...). Слагаме отгоре половинката белен бадем или лекичко поръсваме със счуканите бадеми. Съхраняват се в хладилник, иначе съхнат, или на сухо и тъмно място (защитено от мравки) до 3 дни.

Абсолютно убедена съм, че моята баба не е слагала нито есенция бадемова, нито розова вода.

Впрочем, мама прави нещо подобно - ама добавя и смлени бисквити за "пълнеж", пък и да не е толкова тежко, а и да понамали цената... Абе, не е същото, да ви кажа, ама пак е невероятно вкусно.

Titina
Тази рецепта бих я ”модернизирала” с брашно от Шипка.

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 01:39 от Лале в дъжда

# 949
  • Мнения: 10 874
Коледен сладкиш с тиква на rire

Продукти: 1 голяма тиква (в оригиналната рецепта в скоби е дадено 2,3 кг., но аз сложих не повече от половината); 1 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. грис; 1 ч.ч. натрошени орехи; 2 ч.ч. захар; 6-7 с.л. олио; 1 бакпулвер; 2 ч. л. канела /това ще пропусна, че не харесвам миризмата на канела/
Начин на приготвяне: брашното, орехите, гриса, 1 ч.ч. захар и 1 с.л. канела се смесват и се делят на четири части. Тиквата се настъргва на едро, задушава се с олиото и към нея се прибавя останалата захар и канела. Получената смес пак се дели на четири части. В намазнена тава първо се слага 1 част от сухата смес, после от тиквата и така се редуват, като трябва да завършим с тиква. Пече се 1 час на 150 градуса. След като се охлади се поръсва обилно с пудра захар.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 22:35 от Лале в дъжда

# 950
  • Мнения: 10 874
Щолен на mariat

500 гр. Брашно (+ за доизмесване)
100 гр. Захар
7 гр. Суха мая
250 мл. Пр. мляко
2 пак. Ванилия
Щипка прясно настъргано индийско орехче, щипка смлян карамфил
¼ ч.л. счукани зърна кардамон
Щипка сол
200 гр. Масло- разтопено и охладено
60 гр. Счукани бадеми(предварително накиснати, с махнати ципи и леко изсушени във фурната) или направо на готови парченца.
200 гр. Стафиди накиснати с ром/уиски.
100 гр. Захаросани череши.
60 гр. Захаросани портокалови корички.
60 гр. Захаросани лимонови корички.
120 гр. Марципан
-   Допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване.

Млякото се затопля. В купа се слага маята, лъжичка захар и се залива с млякото. Оставя се да шупне. В друга купа се пресява брашното и солта. Обърква се. В кладенче се сипва охладеното масло и млякото с маята. Замесваме. На набрашнен плот се разстиля с длани. Добавят се отцедените стафиди, порт. Корички, лимонови, череши и бадеми. Отново замесваме. Оставяме в голяма купа с фолио да втаса 2 часа. Отново премесваме. На набрашнена повърхност се разстиля в овална форма. В средата се слага парчето марципан. Единия край на тестото се загръща като калцоне. Пренася се в намазнена тава и се покрива с кърпа за повторно втасване. Фурната се загрява на 180 градуса. Щолена се покрива (не плътно) с алуминиево фолио, за да не прегори. Пече се около 1 час. След изваждането още топъл се намазва с разтопеното масло и се поръсва обилно с пудра захар. Като изстине напълно се увива във фолио и се слага в плик(кутия с плътен капак) на хладно. Аз го държах в отделението за плодове/зеленчуци в хладилника. Само него, за да не поеме миризми, въпреки опаковката.
Марципана може да се пропусне
Захарните корички може да се заменят с пресни и настъргани.
Може да се добавят различни есенции.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 14:32 от Лале в дъжда

# 951
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с дюли, препоръчан от Захир

Необходими продукти:
250 г брашно
200 г захар
250 мл прясно мляко
2 яйца
1 с. л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 щипка сол
пудра захар за поръсване   

за дюлите:
2 дюли
50 г захар   

Начин на приготвяне:
Дюлите се белят и се режат на тънко.
Поръсват се със захарта и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Съдът се слага на огъня, щом водата кипне, се готви още около 15 минути – докато плодовете омекнат. Отцеждат се и се оставят да се охладят.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, млякото, бакпулвера, брашното, настърганата кора от лимон и солта.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и малко по малко се добавят към сместа с жълтъците. Разбърква се.
Форма за торта с махащо се дъно (с диаметър 26 см) се застила с пергаментова хартия, а стените се намазват с масло.
Тестото се сипва в подготвената форма и отгоре се подреждат дюлите.
Сладкишът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се и се поръсва с пудра захар.

# 952
  • Мнения: 10 874
Класически ябълков пай, препоръчан от Захир

Необходими продукти:

за тестото:
280 г брашно
140 г краве масло
120 мл вода (леденостудена)
1 с. л. захар
1 ч. л. сол   

за пълнежа:
3-4 ябълки (около 1 кг)
45 г краве масло
170 г захар
2 с. л. канела
30 мл вода
1/4 лимон
1 ч. л. желатин   

за намазване:
1 яйце

Начин на приготвяне:
В дълбока купа изсипвате брашното и добавяте маслото (на стайна температура). Прибавяте захарта и солта и започвате да разбърквате с ръце, докато брашното стане жълто. След това добавяте студената вода и започвате да месите до получаване на хубаво тесто, готово за разточване.

Разделяте тестото на две части и леко разточвате всяка. Завиваме двете части тесто поотделно в прозрачно фолио и ги слагаме в хладилник.

Обелвате и нарязвате ябълките на дребни кубчета. В загрят тиган или тенджерка добавяте маслото, ябълките, канелата, захарта, водата, и сока от лимона. Разбърквате на слаб огън, след което захлупвате и проверявате на равни интервали, докато ябълките омекнат. След като са омекнали добавяте желатина, разбърквате за 1 минута и сваляте тенджерата от котлона.

Изваждате двете части тесто от хладилника, отстранявате фолиото и ги разточвате на тънка кора. Едната кора поставяте във форма за печене, като внимателно покривате дъното и стените и леко притискате, за да не остане въздух.
Препоръчително е, да се използва кръгла, керамична, малка тавичка за пай (с диаметър от 18-20 см и височина от 3-5 см). Ако нямате такава тавичка покрийте дъното на съда, който ще използвате с хартия за печене.

Прецеждате ябълковото сладко през цедка, за да отделите сладкото от сиропа. Сладкото разпределяте равномерно в тавичката, хубаво е да се изпълни цялата. Сиропа може да изсипете във формичка за лед и да охладите добре, децата много ще харесат желираните бонбончета.

Другата разточена половина от тестото разрязвате на ивици и декорирате пая или го покривате с разточената кора, като с нощ разрязвате 3 процепа, за да може да излиза парата при печене. Изрязвате тестото, което излиза извън тавичката.

Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна, докато се получи златиста коричка - около 40 минути. След това изваждате пая от фурната, намазвате го с разбит жълтък и го печете още около 3-4 минути. Готовият пай оставяте да се охлади добре.

Съвет:
За свеж и неустоим вкус, сервирайте с топка сладолед и листенца мента или с крем „Маскарпоне“, приготвен от 1 с. л. пудра захар, 50 г сирене „Маскарпоне“ и 50 мл течна сладкарска сметана!
Поднесете в зелена чиния.

# 953
  • Мнения: 10 874
Руло от джолан на blackcat6

Рулото го правих по някакво руско клипче (ето по тези двете: https://www.youtube.com/watch?v=h3yf6wRCBZ0&feature=youtu.be и https://www.youtube.com/watch?v=p9Q1Z89s_U4, най-вече второто, жената го приготви с лекота, та се навих и аз да опитам), обаче понеже не се съобразих, не махнах мазнината, а трябваше, може би щеше да събере повече месце. Моите хора, обаче го белят, а аз като за пръв път съм постигнала такова хубаво и плътно руло.
Обезкостявам джолана и нарязвам колкото пръст дебели по дължина мръвчиците, аз освен от джолана имах и от бут. След като ги нарязах на ивички ги овалях в подправки по избор - аз сложих малко лют червен пипер, черен пипер, чубрица, сминдух, сол и малка кафена лъжичка захар. Оставих кожичката от джолана, леко я посолих и разпределих отгоре месото и започнах да завивам на стегнато руло, след което с конец завързах и го прибрах в шунковар да почива 24 часа, ако нямаш шунковар тогава го слагаш в плик за печене и после в още един и да си почива. На другия ден се слага да се вари, като аз го варих на 75 градуса около 4 часа. Пропуснах да напиша, че най-отгоре сложих счупено зърно бахар и 1/4 дафинов лист, защото ги купих на другия ден. Подправките са по избор, ние не обичаме много ароматизиращи и по рецепта трябва да има и чесън, но аз не сложих. След като се свари се охлажда в ледена вода така както е с пакета или с шунковара направо, и се реже на другия ден. Стана много бързо, единствено времето за варене е много, но то е на много ниски градуси, ако е на висока температура, времето ще падне, но ще има вкус на варено месо, а така е много приятно и различно, заради готвенето на ниска температура. Иначе самата подготовка на месото я направих за няма и 20 минути. За следващия път за да ми е рентабилно ще подготвя 3 парчета и ще го варя в пакети, т.к. тенджерата е голяма и реално може да се приготви доста повече като количество.

# 954
  • Мнения: 10 874
Обикновен кекс на YanaDG

4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч.ч брашно
почти 1 ч. ч. олио (обикновено слагам малко повече от половин чаша)
1 бакпулвер

Мерките са в чаена чаша, няма значение дали ще е 200 мл или 240мл.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавят се бакпулвера, брашното и олиото и се разбива добре. Сместта се изсипва в намазнена форма и се пече. След като се извади от фурната, се наръсва с пудра захар.

Може да се отдели мъничко от сместта и да се оцвети с малко какао. След това се изсипва към останалото тесто във формата и леко се разбърква, за да се получат шарки.



Флорче
Много сполучлива рецепта. Забъркахме го с детето - настъргахме му малко кора от лимон и портокал, много леко, свежо и пухкаво нещо се получи.

Последна редакция: сб, 29 дек 2018, 02:11 от Лале в дъжда

# 955
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с ябълки и грис, препоръчан от zwarte tulp

Класическата рецепта
1 кг сочни и леко кисели ябълки
1ч.ч грис - в никакъв случай не го подменяйте с нещо друго, дори ви да не обичате грис
1ч.ч брашно
1 бакпулвер
1 малко пакетче масло (125 г)
1ч.ч захар
1 ч.л канела
100г орехи

Ябълките се измиват и настъргват. Не ги беля. Към тях се добавят орехите иканелата
Сухите съставки се смесват в купа
Тава с размер около 20/25  се застила с хартия за печене
На дъното се застила 1/3-та от ябълките. Поръсват се 1/3 от сухата смес и се заливат с 2-3 лъжици от разтопеното масло. Действието се повтаря до изчерпване на съставките, като се завършва със суха смес, полята останалото количество масло.
Пече се 40 мин на 180 градуса.
Оставяте да изстине и поръсвате с пудра захар. Най- вкусен е на другия ден

Няма яйца, няма миксери, няма бъркане. Просто го подреждате. Да си призная честно, аз слагам малко повече масло. Около 180 грама, но не е задължително. Просто го обожавам.

Вегано - полуздравословна версия:)

1 кг сочни и леко кисели ябълки
1ч.ч грис
1ч.ч брашно от спелта
1 бакпулвер
125г кокосово масло
50г кафява захар
60г сироп от цвекло - може да ползвате също така кленов сироп или меласа
1 ч.л канела
100г орехи

Начина на приготвяне е същия.
И двата варианта могат спокойно да бъдат изпечени в мултикукър. Тествах в моя Philips и смея да твърдя, че резултатът беше дори още по- добър от колкото този във фурната. Застлах дъното на контейнера с двойна хартия за печене, изписах сместа и включих на програма печене за 40 минути. Много важно условие е вентила за парата да е напълно отворен или изобщо може да го махнете.

# 956
  • Мнения: 10 874
Лимонов кекс на Ekatеrina



Разбивам яйцата и захарта на пяна, добавям олиото, лимоновата кора и сока от от лимона  и продължавам да разбивам с миксера.После много внимателно прибавям пресятото брашно, бакпулвера и ванилията. Пека на 150 градуса. Получава се пухкав ароматен лимонов кекс.

# 957
  • Мнения: 10 874
Меденки на alina_si

1 яйце
3 с.л. пудра захар
2 с.л. мед
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно

Това е на баба рецептата Simple Smile))

# 958
  • Мнения: 10 874
Портокалови сладки, препоръчани от alina_si

2 ч.ч. брашно (може и повече )
1 яйце
120 гр. меко масло
кората на два малки портокала ( 2-3 с.л. лъжици )
1 ампула аромат на портокал
3 с.л. сок от портокал
1 с.л. бакпулвер
щипка сол
230 гр. захар

Приготвяне :
Маслото и захарта разбийте с миксер много добре.
Добавете яйцето, портокаловата коричка, аромата и сока от портокал и отново разбийте.
Към брашното сложете бакпулвера и солта, внимателно добавете брашното към маслената част.
Омесете маслено тесто , ако не необходимо добавете още малко брашно.
Сложете тестото във фолио и във хладилника за около 20 минути.
Пуснете фурната на 180 градуса, покрийте една или две тави с хартия за печене.
Вземете с ръце по малко от тестото (колкото орех ), наредете ги в тавата и притеснете с вилица отгоре, така ще получите тази форма отгоре.
От посочените продукти се получават около 40 бр. сладки.
ечете сладките около 10 минути, но имайте в предвид, че може по-бързо да се изпекат.
Следете ги, когато сменят цвета си ги изкарайте от фурната.

# 959
  • Мнения: 10 874
Сладкиш с бисквити и ябълки, препоръчан от Бърди

Необходими съставки:
обикновени бисквити 100 грама
краве масло 70 грама
ябълки 3 броя
захар 1 чаена чаша
брашно 1 чаена чаша
бакпулвер 2 чаени лъжици
орехи 1/2 чаена чаша смлени
канела 1/2 чаена лъжица
яйца 3 броя

Рецептата:
Първата стъпка от рецептата за сладкиш с ябълки и бисквити е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате ябълките, след което ги нарязвате на кубчета, добавяте към тях орехите и канелата и рабърквате.Разтопявате маслото (на водна баня) и го изливате на дъното на тава, или форма за печене. Върху разтопеното масло подреждате бисквитите, след което равномерно разпределяте нарязаните и овкусени  ябълки.
Разбивате яйцата, добавяте към тях захарта, след което брашното и бакпулвера и отново разбивате. Заливате ябълките със сместа. Печете сладкиша с бисквити  ябълки в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или докато придобие златист загар.Изчаквате сладкишът да изстине и го поръсвате с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт