Необходими продукти: 500 гр. фини кори за баница или турски кори за баклава (вече много магазини предлагат такива кори), около 350 гр. изчистени орехи, 1 пакет бисквити Роден край с масло (не ги заменяйте с други), 125 гр. краве масло (не заменяйте с друга мазнина), 2 супени лъжици с връх галета, 900 гр. качествена захар (ползвам по БДС), 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, 800 мл. вода, 1 ванилия.
Още: тава с размер 20/30 или близък до него, ако нямате този и лист алуминиево фолио.
Приготвяне на баклава с готови кори:
Започнете от приготвянето на сиропа за баклавата, защото той трябва да е студен. Смесете водата със захарта и сварете гъст захарен сироп. Варете сиропа около 10-15 минути, след което добавете прясно изцеденият лимонов сок, който ще предотврати озахаряването. Прибавете ванилията като свалите сиропа от котлона и разбъркайте. Оставете настрана готовият сироп да се охлажда.
Натрошете на ситно бисквитите (не ги смилайте да станат като брашно). Орехите се нарязват и счукват (трябва да се усещат ядките, затова не ги смилайте). Смесете в купа натрошените бисквити, ореховите ядки и галетата.
Корите се редят по две една над друга. Поръсвате равномерно (слагам по 2 малки шепи) и завивате на стегнато руло по дължината на кората. Тук е мястото на което искам да отбележа, че корите ви трябва да са пресни, защото сухи и стари кори не могат да се навият добре.
Стегнатото руло се нарязва на еднакви парчета с дължина не повече от 3.5 или максимум 4 см. и веднага се подреждат в тавата. Така правите и с останалите кори. Подреждате малките рулца плътно едно до друго с разреза нагоре. Разтопявате кравето масло и с чаена лъжичка поливате всяко едно рулце (това е важна част от приготвянето на баклавата, мазнината трябва да се разпредели равномерно по всички рулца). Баклавата се поставя в студена фурна, след което включвате на 160 градуса. Печете до приятен златист загар (внимавайте да не я препечете, за около час е готова, но зависи и от вашата фурна как пече).
Изпечената баклава се остава за 15 минути да се охлади, след което се залива равномерно със студеният сироп. Покрива се с голям лист алуминиево фолио и се оставя за 12 часа да престои.