Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 801
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 990
  • Мнения: 10 874
Топяща се баклава с готови кори, препоръчана от Сбъдваща мечти

Необходими продукти: 500 гр. фини кори за баница или турски кори за баклава (вече много магазини предлагат такива кори), около 350 гр. изчистени орехи, 1 пакет бисквити Роден край с масло (не ги заменяйте с други), 125 гр. краве масло (не заменяйте с друга мазнина), 2 супени лъжици с връх галета, 900 гр. качествена захар (ползвам по БДС), 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок, 800 мл. вода, 1 ванилия.

Още: тава с размер 20/30 или близък до него, ако нямате този и лист алуминиево фолио.

Приготвяне на баклава с готови кори:
Започнете от приготвянето на сиропа за баклавата, защото той трябва да е студен. Смесете водата със захарта и сварете гъст захарен сироп. Варете сиропа около 10-15 минути, след което добавете прясно изцеденият лимонов сок, който ще предотврати озахаряването. Прибавете ванилията като свалите сиропа от котлона и разбъркайте. Оставете настрана готовият сироп да се охлажда.

Натрошете на ситно бисквитите (не ги смилайте да станат като брашно). Орехите се нарязват и счукват (трябва да се усещат ядките, затова не ги смилайте). Смесете в купа натрошените бисквити, ореховите ядки и галетата.

Корите се редят по две една над друга. Поръсвате равномерно (слагам по 2 малки шепи) и завивате на стегнато руло по дължината на кората. Тук е мястото на което искам да отбележа, че корите ви трябва да са пресни, защото сухи и стари кори не могат да се навият добре.

Стегнатото руло се нарязва на еднакви парчета с дължина не повече от 3.5 или максимум 4 см. и веднага се подреждат в тавата. Така правите и с останалите кори. Подреждате малките рулца плътно едно до друго с разреза нагоре. Разтопявате кравето масло и с чаена лъжичка поливате всяко едно рулце (това е важна част от приготвянето на баклавата, мазнината трябва да се разпредели равномерно по всички рулца). Баклавата се поставя в студена фурна, след което включвате на 160 градуса. Печете до приятен златист загар (внимавайте да не я препечете, за около час е готова, но зависи и от вашата фурна как пече).

Изпечената баклава се остава за 15 минути да се охлади, след което се залива равномерно със студеният сироп. Покрива се с голям лист алуминиево фолио и се оставя за 12 часа да престои.

# 991
  • Мнения: 10 874
Коледни бисквити с боровинки, препоръчани от 2в1

Много лесни и вкусни, препоръчвам. Единственото, което промених от рецептата е, че пропуснах бадемовата есенция и я замених с ванилия. Не исках да има аромат на ядки.

Необходими съставки
червени боровинки - 70 г сушени
захар - 180 г разделена
брашно - 375 г бяло
масло - 225 г студено (на кубчета)
бадемова есенция - 1 ч. л.
портокалова кора - от 1 портокал
портокалов сок - 2 с. л.


Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.

В кухненски робот/блендер се смилат боровинките и 1/4 от захарта, докато се разбият на малки парченца.

В купа се разбърква брашното с останалите продукти, а отгоре маслото се прибавя на кубчета. Сместа се довежда до трохи, много фини. Добавя се бадемовата есенция, боровинките със захарта, настърганата портокалова кора и портокаловият сок.

С ръка се омесва тесто, докато се съберат съставките. Оформя се на руло, около 5 см в диаметър. Завива се в свежо фолио и се оставя в хладилник от 2 до 72 час.

Охладеното тесто се нарязва на шайби около 6 мм дебелина. Всяка шайба се овална в кристална захар и се подреждат на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене.

Бисквитите се пекат на 180 градуса за около 12-14 минути, или докато съвсем леко покафенеят крайчетата им.

Изваждат се от фурната, оставят се в тавата за около 10 минути и се изваждат върху решетка.

Коледните сладки се съхраняват напълно охладени в кутия или в стъклен буркан. Имат дълъг срок на годност, около 3-4 седмици.

Бележка: След като извадих охладеното руло го нарязах с нож на шайби. При срязването шайбата леко се смачква и на мен не ми хареса, затова всяка шайба я оформих, изрязах с метална формичка, по избор е.

Остатъците от тестото отново събрах, оформих и отново изрязах.

# 992
  • Мнения: 10 874
Млечен десерт на midkoо

Неопределено количество цедено кисело мляко,подсладено със захар на вкус,добре разтворена в млякото, добавя се малко ванилия и два жълтъка добре разбити. Всичко това ,добре разбъркано,трябва да добие леко кремав цвят.Поставя се в безцветни прозрачни чаши в следния ред: На дъното 1 или 2 суп.лъж. мляко-според чашата, така ,че да заеме 1/3 от съдържанието- поръсва се с натрошени орехи, отгоре около 0,5- 1 см.някакъв конфитюр-ягоди,малини ,нещо смляно.Пак мляко, отгоре орехи върху тях конфитюр и най отгоре ако имате едно плодче от конфитюра-черешка или малинка, каквото и да е,ако има. И така пълната чаша се залива отгоре с малко-1суп.лъж. или 2-колкото прецените ,според чашата,ром ,добър коняк или някакъв ликьор 1с.л или 2-плодов сироп от ягоди или череши..Оставя се задължително в хладилника да престои поне десетина часа, да може рома и сиропа да проникнат  колкото може по-надолу. Като го консумирате силно ви напомня за нещо познато , но трудно ще се досетите.

# 993
  • Мнения: 10 874
Мариновани камби на midkoо

5кг червени камби почистени, 1кг карфиол,1средна зелка,1кг моркови,1глава кервиз (целина) с листата, всичкия зарзават да е 9-10кг нарязан за консумация.Приготвя се марината: 1л.оцет,7чаени чаши вода,1суп.лъж. натриев бензоат,1ч.ч.едра сол,1кг.захар.В голям съд се залива зарзавата с марината,пестоява 12ч.,пълнят се бурканите,във всеки се слага по 1скил.чесън ,5-6зърна чер пипер,3-4 зърна бахар. Залива се с марината и се стерилизира малко (за капачката)
 Една доза никога не стига! Гарантирам!

# 994
  • Мнения: 10 874
Зелени камби на midkoо

1ч.л.непълна сол
1ч.л.пълна захар ,напълват се бурканите с нарязани за консумация зелени камби,карфиол,кервиз,моркови,5-6зърна ч.пипер,3-4зърна бахар,оцет до чертата на буркана (80гр.),1 аспирин отгоре и 1от доло-вода до горе.Няколко дена се обръщат.Не се стерилизират

# 995
  • Мнения: 10 874
Бърза вкусна туршия на midkoо
(нетрайна)

5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.

МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша
олио,0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки.

(по желание след седмия-осмия ден, може да се пресече със натриев бензоат)

# 996
  • Мнения: 10 874
Мариновани пукани рибки на midkoо

5-6кг.чушки-рибки(по възможност да не лютят много) се опукват леко на скара,след като изстинат, нареждат се плътно в буркани, като най-от долу се слага 8-10 зърна ч.пипер,5-6 зърна бахар,1-2 скил.чесън нарязан,2-3 резенчета морков,щипка магданоз.

Приготвя се марината от:
1ч.ч олио ; 2ч.ч захар; 1ч.ч сол; 2бут. Оцет(по 0.700гр.) и 2литра вода.Слага се да заври и с врялата марина се пълнят бурканите, затварят се добре и се обръщат с капачките надолу до като изстинат.


ВТОРИ ВАРИАНТ - по-лесен (резултатът е същият)

За 1 буркан (0.8л.) са необходими:
1 равна с.л. сол
1 с.л. с връх захар
1-2 с.л. олио или зехтин
60 мл оцет
3-4 скилидки чесън, ако са големи - срязани на 2-3
5-6 зърна черен  пипер
целина, магданоз - едро нарязани
Всичко това се поставя в бурканите.
В съд се завира вода, която трябва да се поддържа много  гореща.
Приготвя се място, на което ще се обръщат бурканите - старо одеало, или дебели кърпи и още една дебела завивка,  с която да се покриват отгоре и да ги държи повече време топли.

* С горещите, опукани чушки се пълнят приготвените буркани, доливат се до ръбчето с  вода, затваря се веднага буркана и се обръща  върху капачката.  Завива  се с покривката и остава така на топло, докато изстинат – няколко часа.
Ако има време и възможност - между чушлетата се поставя по още стръкче подправка и скилидки чесън. 

# 997
  • Мнения: 10 874
Лангидки на midkoо

2яйца се разбиват добре,прибавяме към тях половин пакетче (1каф.лъж.) /бакпулвер. В отделен съд приготвяме-1 ч.чаша кисело млеко,1 ч.чаша вода, 1 ч. чаша (може и малко повече) брашно – разбърква се добре ,прибавя се сол на вкус, бучка (100-150гр.) натрошено сирене. Трябва да се получи много гъста каша,тогава прибавяме яйцата с бакпулвера,разбърква се добре и на не много силен огън, се пуска със супена лъжица в тигана.  Не се препържват!

# 998
  • Мнения: 10 874
Сладко от люти чушки на midkoо

Продукти:
1кг. люти чушки „Шипка”
1кг.зелен пипер
1кг.червен пипер

Марина за 3кг.зеленчук
0.500мл.ябълков оцет (може и 0.700мл.)
0.500мл. ябълков сок (може и 0.700мл.)
3кг. захар
0.5 или 1пак. черен пипер(по желание)
0.5 или 1пак. бахар(по желание)
½ глава чесън-напречно отрязан
Фикс за сладко на д-р Йоткер 1:1-(3 пак.)

Начин на приготвяне:
Първо завира марината.Прецежда се,към нея се добавят лютите чушки смлени без дръжките само, след 10-15мин се добавят смлените ,почистени от семената  зелени и червени чушки. Всичко се вари до омекване с добавената захар към сместа. Накрая се слага фикса на д-р Йоткер. Веднага се насипва в бурканчета (малки) и се обръщат обратно за капачките.
Проверено! Много е пикантно и вкусно! Добър апетит!

# 999
  • Мнения: 10 874
Халапеньо поппърс на Barefoot Kontesa

Издълбаваме чушките, режем наполовина и пълним със смес от крема сирене, див лук, чесън, магданоз и 2 вида настъргани кашкавали. Печем и серивраме с авокадова салса и заквасена сметана.

# 1 000
  • Мнения: 10 874
Сълзици, препоръчани от tuty

Продукти
1 пакет бутер тесто
150 г захар
лимонова кора
20 г меко масло

Приготвяне
* Поръсете работния плот с половината от захарта и разстелете тестото върху нея.Настържете кората на един лимон и я смесете с останалата захар.Посипете лимонената захар равномерно върху тестото и притиснете леко с точилка за да полепне по-добре.

* Започнете да навивате тестото от единия му край на руло.Завивайте до средата на тестото.Повторете същото и от другия край, докато двете рула се срещнат по средата.

* Оставете тестото за 20 мин.във  фризера, а после с остър нож нарежете бисквити.

* Наредете бисквитите в тава, покрита с  хартия за печене като оставите достатъчно място между тях. Лекичко намажете бисквитите с меко масло и печете в предварително загрята на 180*фурна до зачервяване.

* Вместо бяла захар можете да използвате кафява . За по-контрастно тестото може да се наръси с какао. А ако обичате аромата на канелата, просто не я пропускайте. да ви е сладко!

# 1 001
  • Мнения: 10 874
Пача на Куркума

За пачата заделям 4-те бр уши, 2 бр език, а още и 2-3 опашки, 2  крачета и 1 преден джолан. Варя дълго с главите, 4-5 глави лук, сол, 3-4 едри моркова, едра глава целина, глава чесън, дафинови листа и чернопиперени зърна.

Имам си много симпатични купички, в които редя наситнените уши, езици и месо от джолана, заливам и оставям в студеното на къщата да се желира. Много я обичам и топла пачата - тогава я подправям купичката с лъжица-две прясно мляко, с лютия ми пипер и капчици силен оцет. Чудо!

# 1 002
  • Мнения: 10 874
Кексче в микровълнова на JACKLIN*

За две минути стана, и като за гладни биваше, нисковъглехидратно разбира се. 1 яйце, малко масло, по 1 л бадемово, ленено и сусамово брашно не пълни лъжици! Още 1 л рожков. 1 фурма на ситно, малко орехи. 1/3 пакетче бакпулвер. Имаше си вид и вкус на кексче. Направих същото и солено, със сирене и кашкавал. То стана даже още по- хубаво.

# 1 003
  • Мнения: 10 874
Арменски сладки, препоръчани от Лилянa

Необходими съставки
олио - 1 ч.ч. може и масло
вода - 1 ч.ч.
сода - 1ч.л. бикарбонат
сол - 1 щипка
брашно - 3 1/2 - 4 ч.ч.

ЗА ПЛЪНКАТА
локум - 1 кутия
орехи - 1/2 ч.ч. натрошени на едро

ЗА ОВАЛВАНЕ
пудра захар - ванилова

Начин на приготвяне
Водата и мазнината (масло или олио) се смесват и се кипват в подходящ съд. Добавя се солта и тенджерата се отмества от котлона.

Предварително пресятото със сода брашно се изсипва наведнъж, след което сместа се разбърква енергично с дървена лъжица до получаването на гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Готовото тесто се оставя настрана, докато се охлади. С намазнени ръце от него се късат парченца, които се разплескват между дланите. В центъра на всяко парче се слага по 1/2 локум и около 1/4 орехова ядка, след което се загръщат и се оформят като топчета.

Оформените топчета се подреждат в тава, дъното на която е постлано с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна до порозовяване.

Изваждат се и още докато са горещи, се пускат в дълбок съд с ванилова пудра захар. Овалват се от всички страни и се прехвърлят в друг съд с капак, където могат да се съхраняват дълго време.

# 1 004
  • Мнения: 10 874
Виненки на karzz

Повярвайте ми,уникални са! Още баба ми ги е правила и винаги тези сладки ги свързвам с баба и мама,как ги приготвяха и аз им помагах. Скъп спомен са ми!

1 кутия локум
1 ванилия

1 ч мас и 1ч бяло вино се разбиват и се сипва брашно,колкото поеме.От тестото се разточват кори 1/2 см,режат се кръгове с чаша,слага се 1 резенче локум и се завиват като полумесец. След изпичането още топли се овалват в пудра захар в която има 1 ванилия.

Правила съм ги и с червено вино,стават розовки.
Слагала съм и локум и гъсто сладко и ядка. Всякак стават.
Много бройки и много вкусни!

Общи условия

Активация на акаунт