Наказвате ли за петица?

• 31 911
  • 350
  •   1
Отговори
# 330
А за петица на изпит в университета наказвате ли newsm78  #Crazy

Да и караме отново да се изкара курса и пак да се яви на изпит. Ако успеем въобще да разберем за оценката. Joy

# 331
  • някъде под слънцето...
Много весело станало тук.
Сега сериозно.По основните предмети не толерирам оценка по ниска от максималната. Тук всяка оценка е в два ваеианта Отличен 9 или 10.Много добър 7 или 8.Когато оценката е различна от десетка , трябва да ми обясни,  къде е сгрешила, тъй като контролните и тестовете не се носят у дома.Ако  е необходимо питаме и учителяСлед като изясним пропуска, обясняваме защо не е вярно,  кой и защо е правилният отговор.Същевременно се увеличава времето и количеството на упражнения по определения предмет.
По предмети, като физическо , пеене,  рисуване или религия приемам и девет.
Оценката за ниво по английски е буквена.Там трябва да е А.
 По принцип всяка година правим споразумение Ако финалния успех е такъв, какъвто  трябва да бъде ,  заминава През ваканцията при баба си и аз плащам билета. за минимални разлика от уговорката тя плаща самолетния билет.
При оценка много добър по предметите на които държа роден език, математика,  английски,  социални и естествени науки ,  плаща билета и остава тук.Като я записвам на летни курсове по предмета,  по който има неясноти. До сега не се е случвало
За българското училище  нещата са малко по различни, за мен отличната оценка от там е доста напомпана.Това лято и накупих всички речници,  които открих фразеологични, синонимни, анонимни .

# 332
в унито човек се бори за тройка, а нататък е бонус. Grinning

ЗабрАви тая работа с тройките. Всичко под 100 % се наказва, естествено. Twisted Evil Шегичка.

Аз се питам - какъв е смисълът от всичко на 6, когато не участва в бал/класиране. Наистина не виждам смисъл. И не гроздето не ми е кисело.

# 333
Горките ви деца. Преди се наказваше за двойки, сега за петици Shocked

Ето ви от днес статия. Сегашните 6-ци били предишните 4-ки.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4985413

Това ме впечатли:
"Преди години моя близка приятелка преподаваше немски език в частна гимназия в София. Но не издържа дълго и напусна. Една от причините: директорката си позволявала да „коригира” дадени от нея оценки. Четворките в дневника за една нощ се превръщали в шестици. Защото родителите си плащали."

# 334
  • някъде под слънцето...

Аз се питам - какъв е смисълът от всичко на 6, когато не участва в бал/класиране. Наистина не виждам смисъл. И не гроздето не ми е кисело.

Всъщност аз държа на  максимално добре усвоен материал.Оценките са за ориентир доколко е постигнато.

# 335
  • Ямбол
...

Искаш да кажеш, че на училище се ходи за да преминаваш едното класиране ли? Наистина? Няма смисъл от другите знания?
Не знам какво ти е гроздето, но нямаш придобити навици за последователни разсъждения.

# 336
  • София
оценките са за диплома, а дипломата винаги може да се окаже добра подложка при кандидатстване.

# 337
...

Искаш да кажеш, че на училище се ходи за да преминаваш едното класиране ли? Наистина? Няма смисъл от другите знания?
Не знам какво ти е гроздето, но нямаш придобити навици за последователни разсъждения.
Къде го чукаш, къде се пука. В темата обсъждаме 5-ци или/и 6-ци.
(Малко непоследователни разсъждения). Лиляна, да разбирам ли, че според тебе, ако по даден предмет оценката е под 6, например 5, това означава липса на знания. Е по тази логика, щом всичко под 6 е равно на двойка, значи шестицата е девалвирала до чиста тройка и вече разбирам защо се драпа за среден (6).

Да повторя въпроса си - защо едно дете трябва да има 6-ца по всички предмети?
Оценките наистина са ориентир, но не и точен измерител. В различните училища (а дори и различни учители в едно училище), 6-ците показват различен обем знания.
Ако приерно матемтическият гений завърши с 5 по география, ще настъпи ли краят на света? Ако детето завърши примерно СМГ/НЕГ  с 5,90 - ужас, провал, абе направо трябва да се лиша от родителски права.

Да не би възрастните да сме еднакво добри във всичко - ами не, специализираме се. Защо искаме децата да са на "мах" по всички предмети?

# 338
  • където ми харесва
Защото системата така ти казва.
И по-назад коментирах същото. Не случайно, след 7ми клас, влизаш в профилирана паралелка. Това означава, че ти си по-добър в конкретни дисциплини.
Не знам как се очаква от едно дете да е еднакво добро БЕЛ и химия, например. Това са две коренно различни дисциплини, изискващи различни знания. И за мен са изключения децата, които изкарват с лекота шестици по всички предмети, без да зубрят, а само от знания.

# 339
  • София
в общообразователните програми съвсем спокойно може да се справи и с химията, и с българския. Начинът на мисленее в науката се учи, също както и начинът на мислене в литературата. Да, човек винаги има по-силни страни, но това не означава, че непременно другите са му слаби дотолкова, че да му е много трудно. При повечето хора нещата са без кой знае какви разлики в амплитудите.

# 340
  • Ямбол
... Лиляна, да разбирам ли, че според тебе, ако по даден предмет оценката е под 6, например 5, това означава липса на знания. Е по тази логика, щом всичко под 6 е равно на двойка, значи шестицата е девалвирала до чиста тройка и вече разбирам защо се драпа за среден (6).
....
Ти говориш за бал и класиране, а това означава годишна оценка или някаква крайна/сумарна оценка. И да, тогава петицата означава пропуснати знания. За да се оформи петица, значи е имало и други по-ниски оценки.
Никъде не съм казала, че всичко под 6 е 2. Ти си тази, която не виждаш смисъл в знанията, които не са свързани с класирането.

Adellle, тези, които се профилират, по останалите предмети имат по-ниски нива за покриване. Например - ако профилът е математика - математиката ще я учи на второ, по-задълбочено равнище, а химията ще е първо равнище - само минимумът, който е добре всеки да има за обща култура. Ама това при философстването ти, явно не го вземаш предвид, защото не си запозната.

# 341
  • където ми харесва
в общообразователните програми съвсем спокойно може да се справи и с химията, и с българския. Начинът на мисленее в науката се учи, също както и начинът на мислене в литературата. Да, човек винаги има по-силни страни, но това не означава, че непременно другите са му слаби дотолкова, че да му е много трудно. При повечето хора нещата са без кой знае какви разлики в амплитудите.
Е, колко да му е по-трудно? Ние говорим за петици и шестици, а не за двойки и шестици.
И, не знам преди колко време си била ученичка, но аз ще ти дам пример, веднага (със себе си), завърших хуманитарен профил. Точните науки ми бяха трудни за асимилиране. Ходех на уроци по математика, защото попадах на кофти даскали (кофти бяха за непрофилирани идиоти като нас, за математиците си бяха прекрани) в училище, които не ти обясняваха информацията, която ти дават, а очакваха от теб да разбираш буквално от една дума. В 11 клас, банкет щях да вдигна, че за последна година учехме физика и химия. Не защото ги мразех, а защото изяждаха от времето ми за учене по предметите, които ми бяха профил, съответно- с които кандидатствах след това.
Ако в пети и шести клас, съдържанието на учебника по природознание (сега, ако не се лъжа-Човек и природа) беше сдъвкано като за идиоти, то след седми клас нещата не стоят по този начин. И когато ти е лесно да приемаш един предмет като теория, но ти е трудно да го изразяваш във формули, уравнения и съединения, не може да ти се налага да имаш идеални знания. Особено, когато тези предмети са ти по два часа седмично.

# 342
  • София
Бях ученичка преди сто години, завърших по време на соца със сребърен медал. Имах предмети, които ми бяха труднички, но сега от дистанцията на времето разбирам, че е било така, защото съм се опитвала предимно самостоятелно да "вдяна" нещата, не съм имала смелостта да питам, и защото е можело и повечко усилия да положа (за два часа учене на ден - толкоз, доста тъпо от моя страна, ама пубер). Ако щеш вярвай, но органичната химия, която за мен беше катастрофа в девети клас, изведнъж ми кракна в десети, пъзелът сякаш сам се нареди. Сега вече поназнайвам някои неща относно организацията на знанието и разбирам, че към онзи момент просто съм усвоила начина на мислене, който е бил нужен. Същото е било и при теб - не е имало кой да ти обясни на момента, не ти е помощнал да ти щракне по-бързо. Най-вероятно нямаше да си в професия, в която трябва химия и физика, но щеше да имаш начина на мислене.

# 343
  • София
Постът на biborana ми напомни за един учител от гимназията, който  в прав текст още първия час заяви, че по неговия предмет за отлични знания пише 5, за 6 трябва да знаем повече от него, иначе шанс - никакъв Simple Smile

Andariel - не всеки може да си пречупи мисленето, така че всичко да му се отдава перфектно, не е и нужно впрочем.

Хубаво е, човек да има обща култура, но за мен различните предмети, които се изучават в у-ще са по-точно, за да може човек да се докосне до тях и да открие какво наистина го привлича и върху какво иска да се съсредоточи по-натам в живота си. Та ако някой предмет не му се отдава, за мен драма няма... има драма ако по всичко си много зле, това явно нещо куца много сериозно... но  и 5-6 за мен са си прекрасни оценки.

# 344
  • София
кой говори за перфектно отдаване? Лично аз тази дума и нейните синоними съм я изхвърлила отдавна от активния си речник, защото показва някакво желателно състояние, а не реалността в болшинството случаи. Общообразователната програма не е направена за перфектни ученици, а за съвсем обикновени, които би трябвало да се справят поне за четворка, а с малко повечко мислене и учене, могат да изкарат шестица. На мисленето това му е хубавото, че се променя, особено когато става въпрос за обучение. Това с привличането е хубаво, но в общообразователната програма е силно препоръчително да се покрива материалът на сносно ниво. Рядко са тези хора, на които някакъв предмет/наука хич, ама хич не му се получава.

Общи условия

Активация на акаунт