Отговори
# 450
Здравейте майчета. Хубав и успешен ден и добре дошли на новите  Wink
За шийката и аз немога да ви помогна и да са я наблюдавали нищо не са ми казвали. Единствено когато съм ходила на генеколог на профилактични прегледи са ми казвали че ми е къса, но това нищо не ми е говорило.та нз колко ми е била къса но родих живо и здраво дете че даже го пренасях.
Относно 4д прави се пожелание. С първата си бременност не съм ходила нито на 3д нито 4д нито на ФМ. Тези неща са ми чужди затова не взимам отношение по тях. Доколкото знам е хубаво да се правят между 18-21 г.с. нищо повече. Този път мисля да си ги направя вс неопходими иследдваня защото първото ми дете е взело кръвната група на таткото и има опасност сега за второто да не развия антитела и бебчо да се роди с уврежданя.

# 451
stefyyyy , не си мисли такива лоши работи Praynig

Благодаря ви за отговорите!  Simple Smile

# 452
ganbg ,според мен комбинирания ти риск не е толкова висок. А за да е толкова са от голямо значение,както вече знаеш данните от УЗ. При липса на носна кост,дали защото наистина липсва или не се вижда,софтуерът изчислява невероятни неща. Съветвам те да отидеш на оше едно 4Д,при проверен специалист,ако трябва няколко часа стойте,докато се види носната кост. Макар,че във втори триместър други данни са важни също като BPD например(бипариетален диаметър). Струва си да отделиш пари за оше един УЗ и ако и тогава се види нещо притеснително го обсъдете пак с твоя лекар и задължително консултация и аз да кажа с проф. Кременски или доц. Савов от МД.
позволявам си да ти давам съвето,защото работя отскоро в лаборатория със сътрудничество с Майчин дом и правя именно БХС.

# 453
Или. едно уточнение, че не съм го написала разбираемо. Кръвния риск от 1:3200 на 1:270, а възрастовия от 1:130 на 1:140
Биохимичния риск от БХС1 е 1:1600
Е да де. Значи първия път е бил по-голям, а с времето е намалял?! Нали по-млади не ставаме... Или аз нещо концептуално не схващам. newsm78 Поддържам си предложението за второ мнение, както и послапанчо предложи.

4Д е като 3Д, но в реално време.  Т.е., ако 3Д е снимка, 4Д е клипче. Обикновено се прави около 20 седмица, за да има какво интересно да се запише - смучене на палче, махане с ръчичка. И е доста нагледно за това как изглежда бебчето. Моята дъщеря си беше точно като на записа - формата на черепната кутия, овала на личицето, малкото носле. Прави се за кеф на родителите. Peace

Шийката не съм питала колко е, док казва, по време на преглед, но аз не запомням. Другия път ще се поинтересувам, защото искам да пътувам в седми месец и за да ми е по-спокойно.

И мен не са ме гледали вагинално след първоначалните прегледи. Никакви секрети, намазки и т.н. Ще питам другия път. Rolling Eyes

# 454
Цитат
И мен не са ме гледали вагинално след първоначалните прегледи. Никакви секрети, намазки и т.н. Ще питам другия път. Rolling Eyes

Мен ме гледаха в началото близо 2 месеца само вагинално - през 2 седмици, защото съм с обърната и сгъната матка и по друг начин не се виждаше. А секрет се изследва микробиология и цитонамазка в първото тримесечие по здравна каса - и ми го правиха, а доколкото знам микробиология се полага и в 9-ти месец

# 455
  • София
Здравейте,

Да се включа и аз по темата с шийките.

След моя серклаж се запознах малко по детайлно с параметрите на шийката. Ето една статия, която не знам дали е на 100 % актуална, но все пак е някакъв ориентир - http://ivfradost.bg/?page_id=908

За съжаление малко лекари обръщат внимание на шийката, освен ако не се обърне изрично внимание на лекаря  Naughty
Може да се измерва и с коремен ехограф, но прегледа през влагалището е по точен. Аз така и не разбрах, колко см беше моята преди серклажа, но явно се е налагало да се направи, защото лекаря ми беше категоричен. Интересното при мен беше, че на ФМ на 17.01 ми казаха че шийката е добре (с коремен), но да я след изкъсо, заради конизацията. На 30.01 при вагинален преглед от специалист ми каза, че след 2 дни ме приема за процедурата, за да не стане беля. По принцип не се скъсява толкова бързо, освен ако няма контракции (аз не съм усетила да имам такива), но .... се радвам, че се видя на време. Пожелавам на всички безпроблемна бременност и обръщайте внимание на АГ-тата ви за ваше спокойствие   bouquet

# 456
Здравеите мами!Имаме ли група в 'Facebook'на  Юлските бебета?Ако имаме,някои ще може ли да ме добави? Simple Smile

# 457
Milkey, според мен лекарите всеки път измерват размера на шийката на матката, но понеже масово момичетата нямат проблем с нея и не споменават нищо на бременната, а реално са обърнали внимание. По принцип моята АГ има сестра и тя й диктува размери на определени показатели и по този начин аз ги чувам. Най-точно е измерването й с вагинален ултразвук, но може и с коремен ултразвук. Аз съм с конизация и си знам, че шийката трябва да се следи стриктно.
Ganbg, първоначално при всички прегледите са само с вагинален ултразвук, защото бебчето е много малко и не може да се види през корема. След 12 седмица някъде стават с коремен ехограф.  При мен в момента бебчето го наблюдават през корема, а шийката вагинално всеки път. Моята матка също е обърната, но вече зае нормална позиция, с наедряването на плода това се случва съвсем естествено. Според мен при теб в момента също е заела нормална позиция, защото като е обърната тя реално е в малкия таз и в определен момент няма място ,където да расте.

# 458
  • Пазарджик
Здравейте!
Ако може и аз да се присъединя към вас...
Бременна съм в 17 г.с. с термин 16 юли(първа бременност)
Аз см на 22г и съм от  Пазарджик.
Леко бременеене на всичк мами!!!

# 459
  • до едно тепе
ganbg амнио обикновено препоръчват при резултат под 1 от 200.  А някой не си е свършил работата определено щом не са огледали добре бебето. При мен възрастовия риск е по-нисък от биохимичния. Биохимичния е само този, който се прави от кръвните показатели и един хормон да е завишен(при мен в ЧГХ-то) и излиза висок. Затова и генетиците не гледат само него, а интегрирания. Ако можеш пиши на Кременски във форума или иди на консултация на място с генетик. Моя биохимичен е 1 от 130 от първото БХС и 1 от 170 от второто. Интегрирания е 1 от 960 от първия и 1 от 1600 от двата скрининга. Днес говорих с докторката, която ме следи. Твърдо няма да правя амнио.
Щийката не знам дали ми я следят-май не. Първия път също не я следяхме-само ме прегледа в 28-ма седмица заради зацапване и тогава минах на леглови режим заради контракции за 2 седмици. Сега и контракции не усещам да имам. И бебето много слабо го усещам от няколко дни. Само като леко погалване отвътре, а днес докторката каза, че си се движи активно, а плацентата ми е задна. Луда работа-дето да го усещам повече като ми е второ, а то наобратно. Laughing

# 460
  • София
И при мен мина ЖК, с такова нетърпение я чаках, а толкова бързо мина.. видяхме бебока, май спинкаше, беше се кротнал, скръстил ръце и крака, и ест нищо не се видя между краката  Laughing
Утре съм на БХС в Майчин дом и се надявам всичко да е наред. Запазих час за ФМ в МЦ Фемина, при др. Врагалева, някой да има впечатления за нея? исках при Димитрова, но чак след 20 март имала свободни часове  #Crazy

# 461
Пускам линк за игра на Palmer's серията им против стрии, за да си опитаме късмета Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=825172.15;topicrefid=20

# 462
Milkey, аз ходих при д-р Врагалева във Фемина през декември месец. Беше мила и внимателна, обяснява ми какво гледа, а и си спомням, че часът ми се спази почти до минута. Тя ми придвижи и генетичното изследване в Майчин дом. Направих прегледа по линия на допълнителното осигуряване, което имам и нищо не се наложи да плащам.
А иначе сега съм си записала час за средата на февруари при д-р Димитрова, но го запазих сигурно началото на януари. Просто четох, че тя е корифей и за по-сигурно я избрах нея. Въпреки че както писах по-рано, тия дни ходих на една ФМ, но нея си я платих. Нещо ме влече да ходя на прегледи, за да се успокоявам, че всичко е ОК Simple Smile

# 463
За тези от вас,които вече са минали през втората ФМ,може ли да споделите в коя седмица бяхте,когато я направихте?  Wink

# 464
Пускам линк за игра на Palmer's серията им против стрии, за да си опитаме късмета Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=825172.15;topicrefid=20
Хоупче, гледам напълнихме палмърската тема с юлки, сега ще видим.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт