Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 284
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 500
  • София
Ами след като така са ги научили именно Германия и Франция, защото са ги сравнили точно със себе си, особено като са ги приели в ЕЗ е съвсем логично да се вземат насериозно. Пенсиите и заплатите в Гърция са много по - ниски от немските или френските, все пак.
Ние не искаме ли същото, искаме, ама понеже не можем, защото дори и да излъжем нямаме капацитет,  ще се задоволяваме само да потриваме ръце и да злорадстваме, че даже и да се молим да накажат Гърция, колкото се може повече, та да стане на нашето ниво. Защото ние само това можем да злобеем, нищо друго.
От остерити се нуждаят абсолютно всички в близките две три години, че може и повече. И сега докато живнат гърците ще им се наложи да изпълняват строги икономии.

На мен друг ми е въпросът (другаде ме сърби) - как така за един и същи вид труд в ЕС заплатите са различни? Нали уж единна общност, братя, сестри, отворени пазари, движение на хора, иху аху. Не мога да си обясня как заплатата на един лекар хирург в една Германия и на един лекар хирург в България е в пъти по-различна? Thinking Изобщо, има нещо гнило в ЕС. Що не направят уравниловка поне на минималната работна заплата, така ще е най-честно и няма да има орел, рак и щука? На едните ще падне малко заплатата, на другите - ще се качи и така, ще си живеем супер щастливи. Wink

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 16:37 от Popule

# 7 501

Е, дайте по-нови данни, де.
Не ми се сравняват данни от преди 10 години.

2015
http://www.gehaltsreporter.de/gehaelter-im-ausland/
Alle unsere Gehaltsangaben basieren auf Basis eines Umrechnungkurses von 1 Euro = 1,20 CHF und müssen je nach aktuellem Kurs angepasst werden.
Als grobe Umrechnungsformel für Gehälter bis etwas 70.000 € hat sich bewährt, den €-Betrag für eine vergleichbare Stelle in Deutschland einfach zu verdoppeln und das €-Symbol durch CHF zu ersetzen (Beispiel: Ein Bruttogehalt von 50.000 € in Deutschland sollte in der Schweiz knapp 100.000 CHF entsprechen). Diese 2:1 Rechnung kann je nach Branche, Position und Qualifikation natürlich deutlich abweichen. Als Putzkraft, Kellner oder an der Migros-Kasse gibt es rund 4.000 CHF pro Monat, eine Sekretärin liegt bei ca. 6.500 CHF, ein Gymnasiallehrer kommt leicht auf 12.000 CHF.

Които се компенсират , освен ако не живееш на границата и не пазаруваш в Германия, но явно няма равенство и братство. Както в комунистическото изказване одеве.
А хората, които не живеят на границите, какво правят?

Заплата от CHF 6.500 от дадения пример изобщо няма нужда да се компенсира, защото ще ти стигне за всичко и ще остане дори.

# 7 502
Всичко това добре, ама защо при фалит да отпадат дълговете? Thinking
След нашия мораториум нищо не ни отпадна, нали?

В случая с гръцката държава има много неща за покриване на дълговете, стига да има достатъчно твърда позиция отсреща.

Зои, не съм се надявала да няма заем, аз казах, че смятам третия пакет за сигурен много преди гласуването в гръцкия парламент. Просто изтъквам, че според мене това е грешен път.

Защото зависи кой фалира. В случая на Аржентина нищо не отпадна всичко си взеха, но и бяха много малко задълженията, само 1,5 милиарда.
Ако фалира Америка всичко ще се отпише и американците кредитирали собствената си държава ще пият студена вода (американският дълг в по - голямата си част 65% е вътрешен) в името на световният мир, същото ще е с Япония, която е втора в списъка, както и с третата Германия. С една дума колкото по - голям е делът ти в световната икономика, толкова по - голяма е вероятността всичко да ти отпишат, защото ако фалираш, фалират всички. Затова в такъв случай кредиторите стават "жертвеният агнец" в името на общото благо. Ако фалира България обаче всичко си плаща, няма проблем. Ако фалира Гърция, както вече го направи отново всички я крепят, защото ще повлече крак на подобните й Португалия, Испания, Италия дори, а това ако стане ефектът на доминото е неизбежен и любимката ни Германия също ще я застигне тази нелека съдба. При ГЪрция обаче като член на ЕЗ има и нещо друго, много по - изгодна е стъпила си на краката, отколкото извън ЕС и ЕЗ. И те я кредитират с "факторът време" т.е. дават и едни пари, с които тя си връща стари заеми, но тези пари наречени "помощи" се олихвяват и така тези, които помагат хем помагат, ама хем си взимат съответната цена за помощта, а Гърция си получава необходимото "време за реформи", разбира се на определената цена. И когато Гърция си стъпи на краката ще има да се изплаща, изплаща, изплаща бая години. Та това е целият смисъл при Гърция, всички доволни. И длъжник и кредитор имат полза точно от това положение, при което Гърция се изправя и плаща та се къса.

# 7 503
  • София
Всичко това добре, ама защо при фалит да отпадат дълговете? Thinking
След нашия мораториум нищо не ни отпадна, нали?

В случая с гръцката държава има много неща за покриване на дълговете, стига да има достатъчно твърда позиция отсреща.

Зои, не съм се надявала да няма заем, аз казах, че смятам третия пакет за сигурен много преди гласуването в гръцкия парламент. Просто изтъквам, че според мене това е грешен път. Все едно да имаш рак и да не се оперираш, ами да се лекуваш с хомеопатия.

Защото мораториума не е фалит. По-скоро можеш да го сравниш с "гратисен период". След мораториума се провеждат срещи водещи до договори с кредиторите за продължаване на погасяване на дълговете. При фалит това не се случва - при фалит несъбираемите плащания просто се зачеркват и това е. Обаче след фалит е много трудно да накараш който и да е да ти даде кредит. За поне 7 години. Трудничко е така човек, фирма или държава да си стъпи на краката. Освен това никой неще да инвестира в такава държава, щото може да му изхвърчат кинтите през прозореца...при разклатена икономика, а в последствие винаги политическа криза, след фалит.

# 7 504
При ГЪрция обаче като член на ЕЗ има и нещо друго, много по - изгодна е стъпила си на краката, отколкото извън ЕС и ЕЗ. И те я кредитират с "факторът време" т.е. дават и едни пари, с които тя си връща стари заеми, но тези пари наречени "помощи" се олихвяват и така тези, които помагат хем помагат, ама хем си взимат съответната цена за помощта, а Гърция си получава необходимото "време за реформи", разбира се на определената цена. И когато Гърция си стъпи на краката ще има да се изплаща, изплаща, изплаща бая години. Та това е целият смисъл при Гърция, всички доволни. И длъжник и кредитор имат полза точно от това положение, при което Гърция се изправя и плаща та се къса.
Гърция има алтернативи: да обяви фалит, да излезе доброволно от ЕЗ, или и двете. Извън ЕЗ ще може да ѝ се опростят задълженията. Изборът в този случай ще си е неин, но тя не иска да направи избор. Страх я от драхмата.
Тогава най-логичното нещо е да си понесе последствията от това съзнателно действие.

# 7 505
Ами след като така са ги научили именно Германия и Франция, защото са ги сравнили точно със себе си, особено като са ги приели в ЕЗ е съвсем логично да се вземат насериозно. Пенсиите и заплатите в Гърция са много по - ниски от немските или френските, все пак.
Ние не искаме ли същото, искаме, ама понеже не можем, защото дори и да излъжем нямаме капацитет,  ще се задоволяваме само да потриваме ръце и да злорадстваме, че даже и да се молим да накажат Гърция, колкото се може повече, та да стане на нашето ниво. Защото ние само това можем да злобеем, нищо друго.
От остерити се нуждаят абсолютно всички в близките две три години, че може и повече. И сега докато живнат гърците ще им се наложи да изпълняват строги икономии.

На мен друг ми е въпросът (другаде ме сърби) - как така за един и същи вид труд в ЕС заплатите са различни? Нали уж единна общност, братя, сестри, отворени пазари, движение на хора, иху аху. Не мога да си обясня как заплатата на един лекар хирург в една Германия и на един лекар хирург в България е в пъти по-различна? Thinking Изобщо, има нещо гнило в ЕС. Що не направят уравниловка поне на минималната работна заплата, така ще е най-честно и няма да има орел, рак и щука? На едните ще падне малко заплатата, на другите - ще се качи и така, ще си живеем супер щастливи. Wink

Аааа не знам Популе. И аз това се чудя и мая. Това тук е много гнила работа и ми се струва, че извънземни евреи - илюминати - масони имат пръст. Нямам друго обяснение. Ти как мислиш?

# 7 506
  • София
Аааа не знам Популе. И аз това се чудя и мая. Това тук е много гнила работа и ми се струва, че извънземни евреи - илюминати - масони имат пръст. Нямам друго обяснение. Ти как мислиш?

Никак даже не са извънземни - даже са си много земни. Wink Смей се ти, ама ако успееш да достигнеш до корените на всяко богатство в настоящия момент, ще откриеш мнооого интересни факти. Шерше льо джу... Hug

# 7 507

Никак даже не са извънземни - даже са си много земни. Wink Смей се ти, ама ако успееш да достигнеш до корените на всяко богатство в настоящия момент, ще откриеш мнооого интересни факти. Шерше льо джу... Hug

А ти откъде мислиш, че знам именно тези факти за извънземните евреи? Ми точно от корена на богатството. Peace Hug

# 7 508
При ГЪрция обаче като член на ЕЗ има и нещо друго, много по - изгодна е стъпила си на краката, отколкото извън ЕС и ЕЗ. И те я кредитират с "факторът време" т.е. дават и едни пари, с които тя си връща стари заеми, но тези пари наречени "помощи" се олихвяват и така тези, които помагат хем помагат, ама хем си взимат съответната цена за помощта, а Гърция си получава необходимото "време за реформи", разбира се на определената цена. И когато Гърция си стъпи на краката ще има да се изплаща, изплаща, изплаща бая години. Та това е целият смисъл при Гърция, всички доволни. И длъжник и кредитор имат полза точно от това положение, при което Гърция се изправя и плаща та се къса.
Гърция има алтернативи: да обяви фалит, да излезе доброволно от ЕЗ, или и двете. Извън ЕЗ ще може да ѝ се опростят задълженията. Изборът в този случай ще си е неин, но тя не иска да направи избор. Страх я от драхмата.
Тогава най-логичното нещо е да си понесе последствията от това съзнателно действие.
Е, Хелли това са алтернативи само на хартия и истината е, че нито за Гърция, нито за ЕС са вариант. Всички ги е страх от драхмата не само Гърция. Ако има много зор, досега да са я принудили сто пъти, защото истината е, че те могат да го направят и ако ножът е опрял до кокала ЕС или Гърция, то последната да е заминала до сега стократно извън ЕС и ЕЗ.

# 7 509
Е, Хелли това са алтернативи само на хартия и истината е, че нито за Гърция, нито за ЕС са вариант. Всички ги е страх от драхмата не само Гърция. Ако има много зор, досега да са я принудили сто пъти, защото истината е, че те могат да го направят и ако ножът е опрял до кокала ЕС или Гърция, то последната да е заминала до сега стократно извън ЕС и ЕЗ.

# 7 510

Нямат късмет и успяват да спестят доста по-малко от тези, които живеят по границите? Ти какво ще кажеш?   

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 17:17 от Peterson

# 7 511

Нямат късмет и успяват да спестят доста по-малко от тези, които живеят по границите? Ти какво ще кажеш?   
Не, не е така. Това, което ти казваш, е валидно за по-ниските заплати. Местоживеенето няма такова голямо значение.
Аз вече писах, че при заплата от CHF 6.500 франка напр. няма нужда нищо да компенсираш и няма нужда да ходиш да пазаруваш в съседните страни, защото сумата е достатъчна да се платят месечните разноски и да остане и за спестяване.

# 7 512

На мен друг ми е въпросът (другаде ме сърби) - как така за един и същи вид труд в ЕС заплатите са различни? Нали уж единна общност, братя, сестри, отворени пазари, движение на хора, иху аху. Не мога да си обясня как заплатата на един лекар хирург в една Германия и на един лекар хирург в България е в пъти по-различна? Thinking Изобщо, има нещо гнило в ЕС.

По същество ЕС е митнически съюз. Не сме Съединени Европейски Щати.
Дори ако бяхме, най-нормалното нещо е заплатите да са различни спрямо зоната и икономическото й развитие( това сигурно и  в Северна Корея е така..) Трето, всяка държава плаща пари, като член. Както в София плащаш данъци, които отиват за разрвитието на Берковица, например, така и немските граждани плащат пари, за развитието на София, например. Тоест има някаква солидарна тенденция, не е съвсем да няма;-)

# 7 513
Да не говорим, че стандарта не се измерва в това колко пари имаш, а какво можеш да си позволиш с тях. Има значение дали плащаш доматите по 2 евро/кг или по левче.

# 7 514
  • София
Да не говорим, че стандарта не се измерва в това колко пари имаш, а какво можеш да си позволиш с тях. Има значение дали плащаш доматите по 2 евро/кг или по левче.

Не, не, на мен това ми е ясно. Не ми е ясно поради що е толкова голяма диференциацията в трудовите възнаграждения за абсолютно един и същи вид труд, а да кажем примерно при цените на бензина диференциацията не е толкова голяма - 1-2 евро разлика? Вижда ми се доста изкуствен този стандарт и чесно казано ми е интересно как така успяват да го поддържат (при нас докторите 1000 лева, в Германия докторите 10 000 евро), при положение, че уж сме отворена общност. Ето на този въпрос искам отговор.

П.С. Някой май май е прецакван яко...и това май май сме ние.

Последна редакция: чт, 23 юли 2015, 18:56 от Popule

Общи условия

Активация на акаунт