Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 224 080
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 3 810

Не е точно така - в Дания е по-голямо и като процент (25 %), и като липса на изключения, но наистина в БГ е доста хард с ДДС-то, повечето ЕС държави имат намалени ставки за редица стоки.

БГ се мъчи да компенсира с подоходно и корпоратично облагане.

Е как ще липсват изключения? Има и нулеви ставки, и освободени [ex]. Виж таблицата в линка по-горе.

А, да - има някакви по-надолу, сега видях. Но на най-необходимите си стои 25 % - като при това там и преките данъци са сериозни.

# 3 811

Не знам да има държава от ЕЗ без никакъв ДДС на някои свои стоки  Thinking  - имат с намалени ставки. Гледам, че Дания няма никакви изключения от ДДС, а България е единствена (без Дания, де) с пълен ДДС на книгите  - т'ва щот' всичко си знаем и няма нужда да четем Simple Smile  

Еми Малта е в ЕС. Има стоки, които са с нулева ставка, има и такива, които са освободени от ДДС. Едно и също е, просто различни категории.
http://www.businessfirst.com.mt/en/running/corporate-taxation/value-added-tax

Има и други страни в ЕС с нулеви ставки. Англия е една от тях. В България ДДС-то е най-голямо. Всъщност има страни с по-високи от 20% ставки, но пък там книги, лекарства и други стоки са с 2-5% ДДС. При нас 20% наред, само за туризъм 9.
На четвърта страница и следващите са всичките ставки за ЕС.
http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxatio … /vat_rates_en.pdf

Аз говорех за ЕЗ, не за ЕС - защото ти спомена еди колко си евро са освободени подохдно и така стана ясно, че гледаме ЕЗ. Англия не е в ЕЗ.

А и когато се съпоставя, трябва да се имат предвид и преките данъци. Така или иначе, държавата си събира своето - просто в страни като на балканите е по-добре (в смисъл, за да си събират дължимото по-добре, иначе никой не обича да плаща данъци Simple Smile) да облагат с косвени данъци, които по-трудно се избягват и укриват. Което сега и Гърция я натискат, но то и у нас не беше розово и затова политиката е на косвени  данъци (ДДС и акцизи) вместо на преки.

България е фалирала държава и не се ползва с гръцките привилегии - т'ва е положението. Който го може, го може Wink

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 15:54 от Анонимен

# 3 812

То е ясно, че пропагандната машина на Сириза е в пълен ход, и че вестниците търсят сензация, и че вероятно Юнкер (отново) е направил дипломатически гаф (защото е почитател на Платон), но въпросът е дали той има пълномощията да предлага и подписва каквото и да е без съгласуване с останалите членове на Тройката? Не би трябвало.
Ама Жан-Клод  е и почитател явно на добрата гръцка драма-защо да не им я поднесе на гърците, въпросния французин от Люксембург... Joy, от Белгия, или където там още са посяти французи из Европа...

Чакам още да прочета, че е отишъл в Атина да моли за прошка и да целува ръка на Ципрас...

# 3 813
В България ДДС-то е най-голямо.
Имаш ли обяснение защо е така? Peace

Защото може.

Не, защото няма добра събираемост на данъците. И затова тези, които лесно се укриват, са ниски, а тези, които са трудни за избягване, са високи.

Което важи още повече за Гърция, затова и кредиторите натискат за увеличаване на ДДС там.

# 3 814
Информирани е много силно казано. По - скоро някаква бегла представа за събитията. Политиците са наясно с медиините отразявания и съвсем целенасочено подхвърлят реплики, които да достигнат до ушите на "обърканото стадо".
Нищо от вестникарските писаници не стана истина тогава, няма да е истина и сега.  Peace

Е, поне ще си НЕинформирана на деня, а не със закъснение от две седмици  Grinning

Да, видях и аз. Ами не съм го знаела, намирам го за глупост, както и въобще всякакви преференциални данъци. Имаме ли и други такива?

Ние не, ама ЕС и ЕЗ имат изключения, колкото си искаш Simple Smile  Никак не е глупост, но има разни съображения - аз лично смятам, че лекарства и книги трябва, както при гърците (а и на много други места), да са с намалена ставка и у нас.

Гърците с тази събираемост пак малки увеличения им искат - след като са доказали, че не могат да си вземат преките данъци, ще налагат косвени. Или ще чакат пак друг да им издържа държавата, както досега.

То всъшност това е основното съображение на кредиторите да не се съгласят с тяхното последно предложение (на гърците) - те предлагат увелчиение на преките данъци, които 1) не могат посмъртно да съберат и 2) дори и да съберат, водят до още по-голяма рецесия, защото загробват и без това загробения бизнес. Тоест, пак "мижи да те лажем"

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 16:15 от Анонимен

# 3 815
Високо ДДС но пък имаме едни от най-ниските акцизи в Европа върху  горивата, затова пък купуваме от една от най-скъпите рафинерии  Mr. Green
https://www.energy.eu/fuelprices/

# 3 816
Затова пък има акцизи за щяло и нещяло. Ето сега тоя за вредни храни направо ще избие рибата.

# 3 817
затова пък купуваме от една от най-скъпите рафинерии  Mr. Green
https://www.energy.eu/fuelprices/
Е това е защото някои от нас са много благодарни.

# 3 818
Да, за книгите си напълно права, напълно. Културата и образованието са ключът към оцеляването на нашият вид.

България е единствената държава в ЕС (с изключение на Дания) с пълна ставка ДДС на книгите Sad - в УК и в Ирландия е 0, а някъде има по две ставки, не знам защо, но така или иначе, на повечето места ставката е  под 10 %.  Явно за цяла поредица правителства у нас книгите изобщо нямат никакво значение Sad

# 3 819
Голям майтап - има ли "ново предложение" или не Laughing
2m ago
12:52
It is still unclear whether there is anything new on the table.

Greece’s chief negotiator Euclid Tsakalotos seemed to be suggesting earlier that there was.

But Reuters is quoting German chancellor Angela Merkel saying that the last offer she is aware of from the Commission is the one from Friday of last week.

То е ясно, че пропагандната машина на Сириза е в пълен ход, и че вестниците търсят сензация, и че вероятно Юнкер (отново) е направил дипломатически гаф (защото е почитател на Платон), но въпросът е дали той има пълномощията да предлага и подписва каквото и да е без съгласуване с останалите членове на Тройката? Не би трябвало.

Не знам чий е гафът и има ли изобщо гаф, но според Катимерини източникът на информацията от ЕК за новото предложение на Юнкер е  главният  говорител на комисията, който познайте какъв е по народност   Mr. Green

Beyond accepting proposals made by international creditors last weekend, Commission spokesman Margaritis Schinas said there would be unspecified discussions on Athens's massive debt load, which stood at 317 billion euros ($355 billion) at the end of 2014, or 177 percent of the country's annual GDP.

http://www.ekathimerini.com/198718/article/ekathimerini/news/com … n-last-ditch-deal

http://ec.europa.eu/dgs/communication/about/contact_us/ec_spokes … lpha-index_en.htm

Дали Юнкер е толкова смотан да предлага неща, несъгласувани с даващите парите, или гръкът-говорител е толкова нахален, че да лъже за това, не знам. И двете предположения са шокиращо несъвместими със сериозната политика  - това вече не е и трагикомедия, чист фарс си е.  

Развитието продължава - според гръка-говорител, Юнкер бил съгласувал новото предложение с Дайселблум. Но явно е прескочил Меркел  Mr. Green

http://www.reuters.com/article/2015/06/30/us-eurozone-greece-com … nelName=ousivMolt

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 17:06 от Анонимен

# 3 820
Гърците май последваха намека на Фолкер Каудер /не знам дали се произнася така/. Искат програма по ЕМС.

# 3 821
Гърците май последваха намека на Фолкер Каудер /не знам дали се произнася така/. Искат програма по ЕМС.
Аха. Искат по програма Европа да им плати дълга към МВФ.
Не са ли вече безкрайно нагли?
Още нещо искат ли?
Всеки грък да бъде зачислен на доживотна издръжка не искат ли?

Нека си поиграят още малко преди да им отрежат главата.

# 3 822
  • София

Да, двугодишна при това т.е. искат покриване на всички финансови нужди на страната за 2 год.  Tired

# 3 823

Всъщност, те и досега са имали програма по същия механизъм (под старото му име), която са решили да не завършат и тя ще изтече довечера - тази, за която преговарят вече месеци. По нея явно са решили да изгубят оставащите там 7 милиарда и да поискат трети пакет - който обаче трябва да мине през процедурата на втория и на първия. Тоест, "кралят умря, да живее кралят" Simple Smile Или спасителни програми до безкрай, които защо пък да изпълняваме, нали парите ни ги дадоха.

И сега искат трета програма от същото място, което всъщност оповестиха, че имат намерение още с онази смешка на Варуфакис за данъчните-туристи. По-интересно е как ще реагират кредиторите на това.

Някои предварителни индикации:

If Greece does get a third bailout, it would inevitably have to agree new economic reforms (or conditionality), as Credit Agricole’s Frederik Ducrozet points out:

And a third bailout would have to be agreed by all other eurozone governments; Germany’s Bundestag is in NO mood to give the current Greek government any concessions.

http://www.theguardian.com/business/live/2015/jun/30/greek-debt- … ae4b0a1d15c954721

Третата програма, обаче, трябва да бъде първо договорена между кредиторите и Гърция, и след това да мине през парламентите на всички ЕЗ страни.

Последна редакция: вт, 30 юни 2015, 17:36 от Анонимен

# 3 824
  • София
Парите отново ще потекат към Атина, ще видите. Имам такова усещане. Узото ще започне отново да се лее и сиртакито пак ще е на дневен ред.

Общи условия

Активация на акаунт