Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 226 301
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 4 320
Да бе, да....
Мина това време, нагнетяват напрежение, нали една от страшилките е, че страната ще изпадне в хаос.

Ами дано си права, обаче времето не само не е минало, ами предстои, защото още нищо не са видяли от това, което иде. Другата седмица ще почне да се чувства за какво става въпрос, като изчезнат стоките от първа необходимост.

# 4 321
  • MI
Не, защото ти каза че не се съгласява. Гледах сега пак писмото му, не е от точките по които иска промени. То е доста кратко и семпло та не беше трудно да го препрочета. Значи по моята логика се съгласява за магнатите. Защо преди не го е включил в предложението си мога само да гадая. Фактът обаче че остава в последния вариант за мен е неоспорим. Има за фермерите, за авансовото плащане, за островите.Не за магнатите.

# 4 322
За идеалиста и аз ще се присъединя - никога не е свършвало добре.

За хаоса - никой няма да допусне да изпаднат в хаос. Никой! те са външна граница на ЕС при засилен емигрантски натиск и сумати емигранти на територията им. Как си представяте, че Европа ще седи и гледа хаос при това положение?
При това германците вече са предвидили хуманитарната помощ при Грекзит Wink

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 17:05 от flambe

# 4 323
  • MI
А за вътрешния министър забравихте ли че е от техния вариант на Сидеров на партията?!

# 4 324
Европа и МВФ няма да мирясат докато не свалят Ципрас от власт. Просто не им е удобен (същото се случи преди година и у нас, но с други средства). Изобщо не са им притрябвали парите на Гърция, даже най-вероятно толкова важната вноска ще я използват отново за кредитиране на Гърция. Под кредитиране разбира се никой няма предвид парите да отидат в гръцката икономика, а просто да се погасят задължения към немски и френски банки. Т.е. да се закрепят банковите системи на тези държави, а не на гръцката.

# 4 325
Не, защото ти каза че не се съгласява. Гледах сега пак писмото му, не е от точките по които иска промени. То е доста кратко и семпло та не беше трудно да го препрочета. Значи по моята логика се съгласява за магнатите. Защо преди не го е включил в предложението си мога само да гадая. Фактът обаче че остава в последния вариант за мен е неоспорим. Има за фермерите, за авансовото плащане, за островите.Не за магнатите.

Ти как си представяш Ципрас да излезе и каже това?! Исках да ти покажа, че в тези предложения, които е правил по своя воля и усмотрение, никъде това го няма. А според обещанията му това трябваше да е първото, нали, защото това е най-богатата и печеливша гръцка индустрия с най-богатите хора.

Лично аз изобщо не гледах последното му писмо - то просто няма никакво значение за никого. То е само нещастен опит да излезе от ситуация. Ако изобщо искаше да подписва, нямаше да излезе в събота от преговорите, ами щяха да се разберат и да подпишат, а вместо това той им отхвърли предложението и свика референдум, на който ще отговарят на безумен въпрос и чийто резултат няма никакво значение конкретно за споразумение, защото предложението на Тройката вече не важи. Безумие на степен безкрайност.... #Crazy   

# 4 326
Да бе, да....
Мина това време, нагнетяват напрежение, нали една от страшилките е, че страната ще изпадне в хаос.

Ами дано си права, обаче времето не само не е минало, ами предстои, защото още нищо не са видяли от това, което иде. Другата седмица ще почне да се чувства за какво става въпрос, като изчезнат стоките от първа необходимост.

Хората вече се запасяват. В по-малките градове е много трудно да намериш брашно, захар, макарони и някои други трайни продукти. В Атина в големите супермаркети все още е заредено. При разговора ми с роднини и приятели от Гърция..... споменават че в много от малките магазинчета цените на тези продукти - ако ги има - са увеличени.
Така че, хаосът на много места вече е започнал.

# 4 327
  • София
Европа и МВФ няма да мирясат докато не свалят Ципрас от власт. Просто не им е удобен (същото се случи преди година и у нас, но с други средства). Изобщо не са им притрябвали парите на Гърция, даже най-вероятно толкова важната вноска ще я използват отново за кредитиране на Гърция. Под кредитиране разбира се никой няма предвид парите да отидат в гръцката икономика, а просто да се погасят задължения към немски и френски банки. Т.е. да се закрепят банковите системи на тези държави, а не на гръцката.

Орешарски ли визираш? Той беше неудобен не само на Европа, но и на голяма част от българите. Има разлика. Доколкото схващам, Ципрас е харесван от хората.

# 4 328

Той в цялата тая галимация ,няма ли да има възможност поне да каже ,не спирайте милиардите на този горд народ ,нека пеят и танцуват ,а ние ще работим ?

не се стръпях!
съдра се да работиш и какво произведе? някой и друг пост в нета и дръжки .

работят си хората !

Аз през цялото време слушам за живещите си живота и правещи сиеста южняци ... и трудолюбивите немци. Е няма друга такава илюзия.
Услугите в Германия са станали под всяка критика. Много рядко попадаш на слижител, при който да не ти стане ясно , че изобщо не му се работи и не ще да се занимава.
Бях наскоро на една голяма обиколка в Италия. Ами хората работят и си имат всичко. И това, което за разлика от немците имат , и е много ценно , и което ние безвъзвратно загубихме с проклетата принудителна емиграция, е стойността на семейството, на близкия зад гърба ти, на съзнанието, че там има някой, който е на твоя страна и от твоя отбор. Това се вижда навсякъде . Във всяка хлебарничка, зарзаватчийница, кулинарен магази. Виждаш ги как работят в синхрон заедно и всеки знае , че другия си върши работата и нещата , които трябва да му е подал са на място и може да разчита  Peace Без "абе кво ще се пъна да взема да се мина, ще онзи мърльо на сестра ми мъжа и ... или стария кво иска сега да му свърша всичката работа ? " И подобни. Гледах ги, наблюдавах и им завиждах.
Е ние го имахме. Поне семействата , които познавах, но сега от години не са заедно за съжаление
Немците и те могат да им завидят, защото съм виждала старица моли дъщеря и като мине през супермаркета да и вземе хартиени кърпички и онази носи касовата бележка за около 50 цента и си ги чака.
Умрях веднъж от срам като бяхме на гости на едно семейство и се хранихме и майката намина и никой не и постави стол и прибори. Тя не беше канена. Стоя настрана  Peace
Не са всички съвсем такива, но една позната, която била нагости на свекито си тръгнала с децата от там с бележка , че дължи 20 евро. Онази била купила на 2 пъти хляб, сирене за децата и... за тоалетна хартия. Стои на бележката  Twisted Evil  

Та толкова за южния мързел и какво ли не. Всеки си е с характеристиките. Нека не превъзнасяме по-силните  . Върху стелещия се стъпват  Peace

Shocked Shocked Shocked Кво, каквооооооооооооооооо? Shocked Shocked Shocked Такива ли са немците? дотам ли стигнаха - да се държат с роднините си като с непознати и чужденци, да правят циркове за пари? Shocked Shocked Shocked Много са зле, много! Явно рият дъното, ценностите им отдавна са заминали...........и тия сега реват, че гърците искат независимост!
А те защо не работят, да попитам? Какво срамно има да си сервитьр, продавач, камериерка, детегледачка и подобни? Откъде го извадиха това самочувствие? тия много бързо забравиха как заради "великия4 Хитлер фалираха! Ако не беше плана "Маршал" дето ги направи роби, те още щяха да са зле, щяха да са зад нас! Абсолютно жалки нещастници!  Sick Значи искат да са само шефове, да се возят в  4Мерцедеси" и да почиват на Бахамите! Я па я! Naughty
Да си погледнат ценностната система и историята, преди високомерно да ми вирят нос и да ме поучават!
Баси и немската простотия! От Хитлер насам само деградират. Гнус ги било парцал да хванат! Ама не ги е гнус да живеят на гърба на гърците нали? Че и на нашия! По - неблагодарно същество от немеца няма! Викам Путин да спре газа на европейците от есенес, да ги видим после  колко ще ми важничат! Много насериозно са се взели! ooooh!
Сега ще си знам като срещна немски турист, да го питам като е толкова претенциозен, кво прави в нашата забутана страна и какъв е тоя гнус да хване парцала!

# 4 329
  • София
......
Услугите в Германия са станали под всяка критика. Много рядко попадаш на слижител, при който да не ти стане ясно , че изобщо не му се работи и не ще да се занимава.
......

Тук си в такава грешка, че си нямаш идея.  Stop Онзи ден бях там и не усетих нищо подобно, даже напротив. Бачкат си здраво хората и още как.

Скрит текст:
Понеже съм учила там и имам служебни отношения с тях от години, ти казвам, че ако това си го чула от някого, иди му удари един шамар, че те е излъгал.  Wink

Немците може да имат някои неприятни или непонятни за нас черти като нация, но (повярвай ми!) нежеланието за работа не е сред тях.

# 4 330
Добре, де Попея, ама на Гърция като съм гледала и БВП по съпоставими цени пада, и безработицата расте докато слушат МВФ. В какво точно се изразява оправянето? В стабилизиране на дъното както е винаги идеята ли?

БВП на Гърция по тримесечия - това е темп и той винаги се смята в съпоставими цени - не знам какво си гледала, обаче от второ тримесечие (така е по-правилно) на 2014 до последно на 2014 за три тримесечия расте (нали затова постнах на за Стурнарас статията, че си бил вече отдъхнал през април 2014), през ноември 2014 стана фалът с президента и се насрочиха изборите и от 2015 БВП тръгна пак надолу.

http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp-growth

За безработицата - тя остава на едно ниво през 2015 след намаляване през 2014

http://www.tradingeconomics.com/greece/unemployment-rate

Ципрас назначи  служители и отвори затворени държавни структури, проблемът е, обаче, че това не е заетост в реалната икономика, която не кореспондира с растеж, тоест, за тези заети трябва или реалната икономика да изкара парите, или Ципрас да вземе заем.

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 17:28 от Анонимен

# 4 331
Попея, ти си по икономическите анализи, ама хартиите се разминават с усещането на хората, затова проби Ципрас. Като за 5 години само свиват, не ги е стоплил този плах растеж, не са го усетили на гърба си, но икономиите усетиха.

# 4 332
  • MI
Аха, сега разбрах, това е като тук дето гледат всеки месец как се е променила безработицата и се почва хвалене/вайкане. Един от първите уроци по статистика беше да се гледа по-дълъг ред ако искаш истинска тенденция. За 3-4 месеца и да искаш не става. Просто има много фактори, които влияят и може да вземеш желаното за действителност. Иначе съм гледала GDP constant prices.   И е хубаво да се махнат колебанията, прави се изгладена крива ако си спомням правилно. Та не изглежда точно като оправяне това, което се вижда от тази гледна точка.

# 4 333
Попея, ти си по икономическите анализи, ама хартиите се разминават с усещането на хората, затова проби Ципрас. Като за 5 години само свиват, не ги е стоплил този плах растеж, не са го усетили на гърба си, но икономиите усетиха.

Това е разбираемо, Зои. Хората не са длъжни да знаят тези неща, но Ципрас е длъжен! Защото се е нагърбил с огромна отговорност, разбираш ли, която изобщо не може да носи, защото не е опитен, защото няма добър екип, защото не търси дори експерти, ами си мисли, че да управляваш държава е като събрание на комунистическата младеж или като седяща стачка в университета! Нагърбил се е с обещания, които не може да изпълни, и всичко това само в името на властта. Народът не е виновен, но Ципрас за мен е престъпник, честно.

Властта не е само джъткане до Брюксел с правителствения самолет, даване на интервюта с бодър тон и уреждане на снимки за Пари Мач от гъзарския апартамент. По-точно, властта ИЗОБЩО не е това, това са само някакви странични следствия. Властта, особено в такива моменти след криза, е огромен товар - поне за тези, които наистина искат да управляват страната към нещо що-годе по-добро. А Ципрас толкова искаше да управлява, че се възползва от една процедурна грешка, без изобщо да е в състояние да управлява - може да има огромно желание, но няма възможностите за това.

Не знам каква утеха е и за кого, но Жан Виденов също е идеалист. Живее и досега в панелка, и преподава икономика в провинциален ВУЗ - това, последното, е даже малко смешно.  Laughing

# 4 334
Аха, сега разбрах, това е като тук дето гледат всеки месец как се е променила безработицата и се почва хвалене/вайкане. Един от първите уроци по статистика беше да се гледа по-дълъг ред ако искаш истинска тенденция. За 3-4 месеца и да искаш не става. Просто има много фактори, които влияят и може да вземеш желаното за действителност. Иначе съм гледала GDP constant prices.   И е хубаво да се махнат колебанията, прави се изгладена крива ако си спомням правилно. Та не изглежда точно като оправяне това, което се вижда от тази гледна точка.

Виж, растежът беше крехък и кратък. Няма как да гледаш дълъг ред - реформите изискват време, икономиката е инертна машина. Може и да е бил случаен, може и да е бил закономерен и да продължи - никога няма да разберем, просто не им оставиха време за проява (на реформите, имам предвид). НО това, което е сигурно, е че новите напълно сигурно и без изглаждане на редове и търсене на тенденции докараха страната до пропускане на вноска по заем и до затваряне на банките. Като по пътя опоскаха и пенсионните, и социалните фондове, както и тези на общините. А също и докараха бюджета от 1,5 излишък на същата сума, ама в дефицит. А също и натрупаха 1-2 милиарда вътрешни задължения към доставчици, с които не са се разплатили. Сега предстои да опоскат и частните банкови депозити, поне на тези, които са сглупили да им повярват и да ги оставят в банкиите.

Само много пристрастен човек може изобщо да говори за друго освен за крах на Ципрасовата завера. Освен ако не допуснем, че това е бил планът от самото начало

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 18:08 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт