Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 226 052
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 4 650
И аз търся, но не намирам.
Бива ги в шоу програмите. Умеят да гъделичкат по тънките струни. Има дух събитието, вълнуващо е, заразително. Кара те да вярваш, че си сила, че думите ти могат да преобърнат света. Понеже и аз съм изпитвала същите чувства, мога да ги разбера. Нищо, че подбудите са съвсем различни - те се борят да вземат чуждите пари, ние се борихме да ни оставят сами да ги печелим.
Мисля, че другият митинг губи в съревнованието. Едва ли е толкова многоброен, а и едва ли толкова добре направен като шоу.
Много се преекспонира тая история с доклада на МВФ. Като че им дава някаква реална позиция, някаква реална сила, а то са само пожелания от източник, чийто глас в най-добрия случай е консултантски по тези въпроси. Като се има предвид момента на издаването му, няма начин да не е с определена политическа цел. Като че ли САЩ се опитват някак да поставят на колене Европа - хем чрез принудата да дондуркат вечно тая безнадеждна държава, хем чрез фитилите за нови и нови безкрайни помощи без връщане на старите; пък и да си запазят сферата на влияние, но без да плащат. Обяснявам си го с течащите в момента пазарлъци по трансатлантическото споразумение - все пак една отслабена Европа е с по-малки козове от една монолитна сила.

# 4 651
Междувременно и Доналд Тъск е решил да сподели мнението, че референдумът не е за или против ЕЗ.
http://www.politico.eu/article/tusk-nobody-here-is-an-angel-euro … eferendum-crisis/

"it’s very clear that the referendum is not … about being in the eurozone or not. No, in fact, nobody’s interested — I hope nobody’s interested — in this kind of choice.”

Подкрепя реалната им позиция дотолкова, доколкото те казват, че без преструктуриране на дълга нищо няма да стане. МВФ явно също го подозира.

# 4 652
Цитат
Като че ли САЩ се опитват някак да поставят на колене Европа - хем чрез принудата да дондуркат вечно тая безнадеждна държава, хем чрез фитилите за нови и нови безкрайни помощи без връщане на старите; пък и да си запазят сферата на влияние, но без да плащат.

Няма такова нещо. САЩ и Европа са съюзници, зле ли са едните, другите също страдат, взаимносвързани са, така че едва ли това е причината.

# 4 653
Технически не е вот за ЕЗ, разбира се. Но има много начини да се превърне в такъв.
По принцип никой няма право насила да принуди Гърция да напусне, трябва тя сама да го направи. Затова, ако забелязвате, дори и тези, които споменаха това значение на референдума, вече не го казват. Защото е уязвимо от правна гледна точка. Но това не означава никак, че със съвсем законни средства Гърция при крайна необходимост не може да бъде доведена до момент, в който просто няма да има друг избор, освен да въведе паралелна разплащателна единица, което означава излизане от ЕЗ.

# 4 654
Цитат
Като че ли САЩ се опитват някак да поставят на колене Европа - хем чрез принудата да дондуркат вечно тая безнадеждна държава, хем чрез фитилите за нови и нови безкрайни помощи без връщане на старите; пък и да си запазят сферата на влияние, но без да плащат.

Няма такова нещо. САЩ и Европа са съюзници, зле ли са едните, другите също страдат, взаимносвързани са, така че едва ли това е причината.

Е, съюзници срещу Русия и Китай. Иначе на общия пазар са си конкуренти като всички други.

# 4 655
Затова, ако забелязвате, дори и тези, които споменаха това значение на референдума, вече не го казват.

Имам чувството, че това беше основната опорна точка на "да" кампанията, но явно който се е хванал на нея, хванал се.

# 4 656
А, нещо са прекъснали живото излъчване newsm78

Нищо не е решено още. Аз все още искам да гласуват с НЕ и да видят как изгрява слънце от запад. Тогава ще има някаква справедливост в тоя живот.

# 4 657
Чета, че по гръцките телевизии, които са собственост на магнати - противници на Ципрас, показвали преимуществено Да-митинга. Някой да знае линк? Просто ми е любопитно да сравня атмосферата.

Имали запаси от храни, лекарства и гориво за 6 месеца. Чудесно, значи не им трябват повече пари в скоро време, нъл тъй. Ама ако съм един турист, силно ще се замисля дали да отида да си почивам в държава, където отпускат храна с купони като във военно време. ooooh!

Greece has stockpiled enough reserves of fuel and pharmaceutical supplies to withstand a long siege, and has set aside emergency funding to cover all the country's vitally-needed food imports.
Yanis Varoufakis, the Greek finance minister, said the left-Wing Syriza government is still working on the assumption that Europe's creditor powers will return to the negotiating table if the Greek people don't agree to their austerity demands in a referendum on Sunday.
"Luckily we have six months stocks of oil and four months stocks of pharmaceuticals," he told The Telegraph.
Mr Varoufakis said a special five-man committee from the Greek treasury, the Bank of Greece, the trade unions and the private banks is working feverishly in a "war room" near his office allocating precious reserves for top priorities.
Food has been exempted from an import freeze since capital controls were introduced last weekend. Grains, meats, dairy products, and other foodstuffs should be able to enter the country freely, averting a potential disaster as the full tourist season kicks off.

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 22:21 от Анонимен

# 4 658
А, намерих и другия митинг, обаче са някакви репортажи май. И там има страшно много хора.
http://webtv.ert.gr/ert1-live/

# 4 659
Цитат

Е, съюзници срещу Русия и Китай. Иначе на общия пазар са си конкуренти като всички други.
Абе според последните случки хич не са съюзници срещу Китай и Русия. В последно време даже са в жестока битка за икономическо надмощие.
Споменавам 2 възлови момента от нея от съвсем близкото минало (и настояще) - планът на Драги за QE и акционерното участие на редица страни от ЕЗ в AIIB, което официално беше обявено в понеделник. Това не са кои да е страни, а съюзниците на САЩ - Великобритания, Германия, Италия, както и Дания и Холандия. Да станеш акционер в китайска банка, която има претенциите да се превърне и в конкуренция на доминираните от САЩ Световна банка и Азиатската банка за развитие, хич не е повод за радост за американците. И не само това, ами тия страни са акционери в китайска банка заедно с Китай, Русия и Индия. Е, това хич, ама хич не ми говори за съюзничество между САЩ и ЕС.

Подкрепата на САЩ за Гърция сега, макар и само на думи до момента, е също част от тази борба и затова не ѝ отдавам голямо значение и не си припадам по тия позьорски кьорфишеци и барабанни демонстрации. Затова не разбирам за каква важност, незаменимост и стратегическа позиция на Гърция говорят тук някои от вас. Американците просто използват гръцката криза, за да наливат вода в мелницата на антиевропейската си кампания. Напоследък много се преекспонира интереса на Русия от слаб ЕС и разцеплението му, което аз изобщо не отричам. Но покрай това някак си не се обърна внимание и на факта, че САЩ пък хич не са доволни от стъпките, които предприе ЕЦБ в началото на тази година. Отслабването на еврото е трън в очите на американците (и швейцарците). Грубо казано на тях им трябва силно евро и провал на QE на Марио Драги. Това автоматично оскъпява техните валути и намалява конкурентноспособността им на международния пазар.

# 4 660
  • Bristol
Подкрепя реалната им позиция дотолкова, доколкото те казват, че без преструктуриране на дълга нищо няма да стане. МВФ явно също го подозира.
Да, всички мисля са съгласни за промени в условията на дълга, обаче в замяна искат и промени в контрола и начина на харчене на парите, орязване на бюджета и по-успешно събиране на данъците.

Не ми говорете за туризъм! Синът лети във вторник с приятели за там, а ние имаме резервация за август  Crazy

# 4 661
Марксистът  к'во каза на митинга? Обеща ли светло комунистическо бъдеще с чужди пари?

# 4 662
Каза, че нямало значение какво ще стане в понеделник, демокрацията вече е победила  Laughing
Гледах и двата митинга, равностойни си бяха  Peace

# 4 663
НЯКОЛКО ПЪТИ ПИТАХ В ТЕМАТА, НО НИКОЙ НЕ МЕ ОТРАЗИ, ЗАТОВА СЕГА СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ПИТАМ С ГЛАВНИ БУКВИ, БЕЛКИМ НЯКОЙ МИ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ. ОБЯСНЕТЕ МИ, КОЕ Й Е ТОЛКОВА ВАЖНОТО НА ГЪРЦИЯ, ЧЕ ТОЛКОВА ПАРИ Й ДАДОХА, ТОЛКОВА ВРЕМЕ Я ДУНДУРКАХА И ТЪРПЯХА, И СЕГА ИМА ХОРА, КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТВЪРДЯТ, ЧЕ "НЯМА ДА Я ОСТАВЯТ ДА ФАЛИРА". ЗАЩО ДА НЕ Я ОСТАВЯТ? КОЕ Й Е ТОООЛКОВА СПЕЦИАЛНОТО?

от хуманна гледна точка - тя е член на европейското семейство и ако някой от семейството се дъни , другите правят компромиси , за да  му помогнат , макар че без него ще им  е по-добре ,
малко им е кофти някоя държава да стане поредната жертва на лявата идея ....

# 4 664
Тук има малко от да-митинга. https://www.youtube.com/watch?v=5GW4HMpXh6Y

Да, всички мисля са съгласни за промени в условията на дълга, обаче в замяна искат и промени в контрола и начина на харчене на парите, орязване на бюджета и по-успешно събиране на данъците.
Някои вече са съгласни. Други май още не. Във всички случаи досега не беше на масата. В смисъл според Юнкер излезе, че гърците се оттеглили от преговорите, точно преди да стигнат до този въпрос. След петмесечните преговори.

Общи условия

Активация на акаунт