Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 223 615
  • 8 660
  •   2
Отговори
# 7 380
...  колко сме долни и завистливи не толкова българите, а по скоро пишещите в темата българи. 

Според мен това не е правилното определение. По-скоро мненията звучат ярко комунистически. Като призиви за равенство между двата народа. Предлагания подход е да обеднеят по-богатите.
Няма лошо. Всеки има идеи. Объркването идва от това как се определят "пишещите в темата българи" сами себе си.

Рефренолог и на мен така ми се вижда ситуацията.

Не са комунистически, точно обратното - капиталистически. Напротив, много ясно очертаваме разликата между богатата Германия и бедната Гърция и симпатизираме на богатите, а не на бедняците. Никак не апелираме към равенство, а обратното, всеки да получава, колкото е дал. Изобщо предлаганият подход не е да обеднеят богатите, поне не сме го предлагали ние, объркала си се. Ние предлагаме да разпродадем Гърция и да я изритаме от ЕЗ пък тя да се оправя сама. Да, де ама тъпите европейски лидери не мислят като нас и следователно ние веднага видяхме разпад на съюза.

# 7 381

Не е така. Гърция преди кризата 2011 е била на 22 място в света по стандарт, БВП двоен на нашият.  Току -що чух това, че България е взела най - много дълг за тази година

Този стандарт и този БВП откъде са според тебе?  Дали не са от заемите? Като вземеш 10 000 лева от банката и си ги туриш в семейния бюждет, няма ли да ти скочи и стандарта, и "брутния продукт"? Е на това икономика ли му викаш?
Права е Гери, че срещу нас на ринга могат да излязат само ако ние сме с вързани ръце, а на тях им помага целият свят.

Що се отнася до нашия заем, аз също много рипах против него, но факт е, че засега той просто НЕ Е УСВОЕН. Договорен, но не взет!
Виж тук
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/bulgaria
Такъв си беше външният ни дълг и през януари.
Напълно е възможно въобще да не се вземе новият заем или да не надхвърли заложения дефицит от 3%, за който между другото, повечето страни в ЕС има доста да поработят.

Ситуацията в Гърция и начинът за нейното решаване към момента мога да опиша с две думи: пълен абсурд.

Ми не е от заемите разбира се БВП.  Joy БВП е продуктът, който си произвел за една година, остойностен. По твоята логика, тогава и на Германия БВП от какво е? От заеми е. Третата страна в света по задлъжнялост е Германия, значи расъждавайки като теб, германците произвеждат благодарение на заеми. А САЩ, най - задлъжнялата страна в света също произвежда, заради заеми. Та кога викаш да ги чакаме да фалират?
Ми за да им помага на Гърция целият свят има защо, защото нали вие казахте, че всичко е интерес. Ми като е интерес, от Гърция имат 100 пъти повече интерес от нас и затова си има причина. Смятайте къде сме ние.

# 7 382
Темата за мързеливите гърци изобщо не е релевантна, лично за мен тя е медийна пропаганда, която поникна много добре точно в нашите медии, защото народа по принцип е хейт-настроен и гледа черно бяло на нещата- беден, измъчен и изведнъж се оказва че съседа е бил на 'сиртаки и узаки' и се очертава да му се размине...

Има разни статитстики на Еуростат, които си показват много добре каква е производителността на труда в ЕС, например и Гърция съвсем не е в дъното й. Нормално е развитите икономики, напр Германската ( корпорации, мега производства, технолгизиране и тн.) да е различна от гръцката-  туризъм, сезонно селско стопанство, зехтин, маслини, риба. Едно е  да се крепи на  корпорации ( висока събираемост), друго от дребни бизнеси ( слаба събираемост). Ето защо не може с един аршин да се мери това кой колко работи. Аз съм сигурна, че има много Никос, които работят много повече от Ханс.

Но всъщност дори това не е най-важното. Най-важното нещо е управлението. И когато на Никос му кажат, че ДДСто му ще е 10 процента, а не 22 съвсем естествено той гласува да плаща по-малко. Когато му кажат, че пенсията му ще е 1000 евро, а не 600- как да гласува, когато администрацията може да е раздута- не се ли облагодетелстват всички от това ( само погледнете европейската администрация) .. тези хора десетилетно са в ръцете на леви популисти и доколкото разбирам в политическата им система изобщо няма такова нещо, като 'дясно'. Сега на тях ще им вдигнат ДДСто автоматично и ни убеждават, че това ще им струва само по 20 цента за сувлаки, убеждават ни че това е нищо, обаче не е така. 20 цента за сувлаки са 20 процента поскъпване на живота.

Пожелавам им успех със събираемостта на тези хора- лично аз съм сигурна, че в хазната пари няма да влизат както се очаква и тоя кошмар скоро няма да свърши

# 7 383
Темата за мързеливите гърци изобщо не е релевантна, лично за мен тя е медийна пропаганда, която поникна много добре точно в нашите медии, защото народа по принцип е хейт-настроен и гледа черно бяло на нещата- беден, измъчен и изведнъж се оказва че съседа е бил на 'сиртаки и узаки' и се очертава да му се размине...

Има разни статитстики на Еуростат, които си показват много добре каква е производителността на труда в ЕС, например и Гърция съвсем не е в дъното й. Нормално е развитите икономики, напр Германската ( корпорации, мега производства, технолгизиране и тн.) да е различна от гръцката-  туризъм, сезонно селско стопанство, зехтин, маслини, риба. Едно е  да се крепи на  корпорации ( висока събираемост), друго от дребни бизнеси ( слаба събираемост). Ето защо не може с един аршин да се мери това кой колко работи. Аз съм сигурна, че има много Никос, които работят много повече от Ханс.

Но всъщност дори това не е най-важното. Най-важното нещо е управлението. И когато на Никос му кажат, че ДДСто му ще е 10 процента, а не 22 съвсем естествено той гласува да плаща по-малко. Когато му кажат, че пенсията му ще е 1000 евро, а не 600- как да гласува, когато администрацията може да е раздута- не се ли облагодетелстват всички от това ( само погледнете европейската администрация) .. тези хора десетилетно са в ръцете на леви популисти и доколкото разбирам в политическата им система изобщо няма такова нещо, като 'дясно'. Сега на тях ще им вдигнат ДДСто автоматично и ни убеждават, че това ще им струва само по 20 цента за сувлаки, убеждават ни че това е нищо, обаче не е така. 20 цента за сувлаки са 20 процента поскъпване на живота.

Пожелавам им успех със събираемостта на тези хора- лично аз съм сигурна, че в хазната пари няма да влизат както се очаква и тоя кошмар скоро няма да свърши

Много добре казано. Това е и моето мнение, с една разлика, че съм оптимист и мисля, че все нещичко ще влезе в хазната, но кошмарът ще продължи въпреки това, да.

# 7 384
http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1 … &toolbox=type

Ето една графика за производителността на труда (2013).
Гърция, като държава извън индустриално развитите големи икономики никак не изглежда 'мързелива'. Намира се доколкото виждам някъде към средата в ЕС.
Има 5х по-висока производителност на труда от българската (ние разбира се сме на дъното както винаги..).
Тоест, точно на нас не ни отива да мерим хората по мързел, защото аз съм сигурна, че никой от нас тук не е мързелив, а бачка здраво и малко ще му е трудно да приеме България, като най-мързеливата страна в ЕС.

# 7 385
Пак четете статистиките като дялова - евангелието.
Ана, как може да сравняваш Германия и Гърция по качество на задлъжнялост?  Каква част от германския частен бизнес лежи на държавната хранилка? Ами гръцкия? Нали голяма част от т. нар. "частен" бизнес в Гърция се крепи на държавни поръчки, финансирани или по кохезионните фондове, или от бюджета, който пък се пълни за сметка на заемите, а не на данъчната събираемост? Така че да, заемите финансират БВП на Гърция. Без тези заеми Гърция е това, което е в момента - един спукан балон.
Всеки германец дължи около 25 000 евро; всеки грък - около 32 000 евро. При нас положението е 1300 евро на човек. През последните 14 години Гърция е била САМО нетен бенефициент, а Германия - САМО нетен донор. Още ли да сравнявам качеството на двете икономики?

10 c's, това с производителността зависи пряко от направените инвестиции. И отново опираме до финансирането чрез държавни заеми и европейските кохезионни фондове. При това умопомрачително наливане на пари в гръцката икономика през последните години тяхната производителност трябваше да е съизмерима с тази на Дания или Германия. Вместо това те заемат едно доста по-скромно положение. Хайде сега кажи с ръка на сърцето, ако поне 20% от тези пари бяха налети в нашата икономика, дали щяхме да сме "на дъното", както патриотично се изрази?

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 22:23 от Анонимен

# 7 386
Пак четете статистиките като дялова - евангелието.
Ана, как може да сравняваш Германия и Гърция по качество на задлъжнялост?  Каква част от германския частен бизнес лежи на държавната хранилка? Ами гръцкия? Нали голяма част от т. нар. "частен" бизнес в Гърция се крепи на държавни поръчки, финансирани или по кохезионните фондове, или от бюджета, който пък се пълни за сметка на заемите, а не на данъчната събираемост? Така че да, заемите финансират БВП на Гърция. Без тези заеми Гърция е това, което е в момента - един спукан балон.
Всеки германец дължи около 25 000 евро; всеки грък - около 32 000 евро. При нас положението е 1300 евро на човек. През последните 14 години Гърция е била САМО нетен бенефициент, а Германия - САМО нетен донор. Още ли да сравнявам качеството на двете икономики?

10 c's, това с производителността зависи пряко от направените инвестиции. И отново опираме до финансирането чрез държавни заеми и европейските кохезионни фондове. При това умопомрачително наливане на пари в гръцката икономика през последните години тяхната производителност трябваше да е съизмерима с тази на Дания или Германия. Вместо това те заемат едно доста по-скромно положение. Хайде сега кажи с ръка на сърцето, ако поне 20% от тези пари бяха налети в нашата икономика, дали щяхме да сме "на дъното", както патриотично се изрази?

Така ли и защо да не я сравнявам, я ми обясни? Туризма на Гърция е над 17% от БВП и изобщо не зависи от държавни поръчки, например, както и селкото стопанство. Я кажи кой от гръцкият частен сектор е финансиран от държавни поръчки? Въобще имаш ли предствава дълговете на Германия за какво са? А данните ти колко дължи германеца и гръка са абсолютна лъжа, защото Германия дължи трилиони неизплатим дълг. И това е ясно много добре на всеки непредубеден нормален човек.
Я кажи тогава, защо любимите ти германци толкова се натискат да финансират Гърция? Как ти се струва?
То бива предубеденост, ама това е върха просто.
И да, Гърция ще се оправи отново, трудно, но ще стане и да, пак ще бъде галеникът на Европа, защото си има причина. И да, ще й опростят дълговете отново, точно германците. Защо?

# 7 387
А данните ти колко дължи германеца и гръка са абсолютна лъжа, защото Германия дължи трилиони неизплатим дълг.

Ами не знам, може и да са лъжа.
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/germany
Не знам защо да е неизплатим, той си намалява регулярно всяка година като процент от БНП.

Всичко в Гърция се финансира от държавни поръчки - строителство, селско стопанство (е там са сериозни субсидиите), транспорт, оръжеен бизнес, пристанища, горива, машиностроенето (доколкото го имат, защото то е основно за сглобяване на готови компоненти), леката промишленост...
Електропроизводството, захарната промишленост, ЖП и въздушният транспорт са си направо държавни.
Туризмът може да не се субсидира директно, но чрез множество облекчения ефектът е като от директно спонсориране - защото нали тези облекчения се финансират от бюджета, а той - от заемите.

Аз се считам за непредубеден и нормален човек Peace

# 7 388

Ама не ми се карай  Laughing

От спасителния план досега ( май са вече към 200 милиарда, но мога да проверя) в икономиката на Гр. са инвестирани 25 милиарда. Останалите са дадени за погасяване на лихви и вноски, 45 милирада са дадени за стабилизиране на банките. Така че това се наливат 'умопомрачителни' пари в Гр. икономика е абсолютно невярно. Нищо не се налива в момента, всичко което се дава ги върти в порочния кръг на взиамне на заеми за плащане на вноски и лихви по настоящите, трупайки нови бъдещи "спасявайки" ги.
А  пари не  може да ги изхвърлиш на плажа и да кажеш "инвестирам". Насреща трябва да има преспектива, интерес, доверие, закони, работещи системи, мат'рял и тн и тн. Аз не съм забелязала например инвестиционно Бош,  Ауди или някоя марка трактори да са проявили интерес в момента да инвестират в Гърция. Така че няма такъв избор - къде да се налеят пари  у нас или у Гърция. Всички патим от изборите си. По избори.

Според Уикипедия: "Производителността на труда (ПТ) е икономически показател за количеството стоки или услуги, създавани от единица труд. Производителността на труда е свързана с организацията на производството, предприемаческите качества и въвеждането на иновации[1], уменията на работниците и тяхната степен на образование и компетентност."

Последна редакция: ср, 22 юли 2015, 23:28 от 10 c`s

# 7 389

На Украйна пари няма да се дадат ...

Дават се! Непрестанно . Днес за пореден път казаха (съвсем мимиходом) по радито  - дали на Украйна 600 млн. за да си оправя политиката  Outta Joint

# 7 390
Ами това е лявото мислене- все си представя парите, като някаква наличност, която може да се раздава, налива, но най-вече разпределя защото е 'справедливо'.
На бизнесът обаче не му пука и инвестира там, където вижда преспективи за печалба и сигурност за капитала изобщо не му е важен нито Петрос, нито Петър какво си мисли, че му се полага. ( аз затова съм против всякакви 'спасителни планове' за Гърция, които откакто са започнали дълга им скача с нещо като 30 процента годишно).

# 7 391
Аа, не се карам, извинявайте Hug

10 c's, забравяш кохезионните и структурните фондове.  Wink Ако не ме лъже паметта, Гърция е усвоила около 500 милиарда фор фри. Но в момента не ми се рови за източник, ако не е вярно, нека ме поправи някой. Някъде по-напред в темата бях пуснала една таблица.

Забравяш също отписаните 75% от дълга през 2012 г.

Това са наистина умопомрачителни суми. И откакто спряха да се наливат, гръцката икономика даде на заето.

И аз съм против "спасяването" - излишно, неморално, скъпо, неефективно и вредно.

# 7 392
Аз се стремя да разбирам простичко нещата, защото съм обикновен човек, а не  банкер на Морган Стенли.  и това е бг мама, а не форум на Блумбърг. И разбира се това, че се опитвам да си обяснявам нещата не значи, че си ги обяснявам правилно:) Но по пътя на логиката се сещам, че орязването на дълга е нещо абс. необходимо, ако кредитора иска да държи длъжника в състояние да си плаща лихвите и вноските.
Това онзи ден мисля че монетарния фонд  отправи предупреждение, че за да е устойчив трябва ново орязване. Те прочее плащат някакви такси и обслужване на въпросното орязване от 2012та, до момента са платили ( с нов заем разбира се) 34 милиарда върху орязания си дълг.
Това може на микрониво- моето домакинство например да звучи абсурдно, но не е чак толкова абсурдно. Не случайно ако не можеш да плащаш дълга си те ще ти предлагат до откат варианти, защото банката не иска апартамента ти или остров, а искат кеш. Искат ти или дръжавата да не спира да плаща вноските, за да не спре чакръка. И ако се стигне до фалит те пишат в един черен списък и после излизаш от Матрицата ( което значи че те ще си платят за риска да са те кредитирали, но никога няма да те кредитират пак).  Най-ужасния вариант за банката е ти да фалираш. Затова ги убедиха, че е по-добре да 'налеят' още и още милиарди ( досега са изтекли пари повече от тези за плана МАршал!), само и само те да се закрепят и да започнат да плащат лихви. Само че според мен е вариант, който устройва банките, но с нищо не помага за стабилизирането на Гърция.  Дано не съм права, разбира се.

( едно простичко обяснение за това какво е дълга имаше във филма Лари Краун ,препоръчвам го, на мен лично много ми светна от него за личните ми избори в живота, държавните не ги разбирам:)

# 7 393
  • София
като говорим за първичният дълг, никой не е наливал нищо в Гърция. Просто заради членството си в еврозоната Гърция бе допусната до евтино и почти неограничено кредитиране и Гърция се възползва максимално от възможноста. И частните банки и даваха кредити безпроблемно защото зваеха , че ЕЦБ стой отзад и ще покрие дълга ако се наложи. И тука идва въпроса за това кой е луд този дето яде зелника или този дето му го е дал. А основните кометари се съсредоточиха върху това с какъв апетит е яден зелника и колко голям и вкуесн бил и защо други не могли да се вредят за него.

# 7 394
А данните ти колко дължи германеца и гръка са абсолютна лъжа, защото Германия дължи трилиони неизплатим дълг.

Ами не знам, може и да са лъжа.
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/germany
Не знам защо да е неизплатим, той си намалява регулярно всяка година като процент от БНП.

Всичко в Гърция се финансира от държавни поръчки - строителство, селско стопанство (е там са сериозни субсидиите), транспорт, оръжеен бизнес, пристанища, горива, машиностроенето (доколкото го имат, защото то е основно за сглобяване на готови компоненти), леката промишленост...
Електропроизводството, захарната промишленост, ЖП и въздушният транспорт са си направо държавни.
Туризмът може да не се субсидира директно, но чрез множество облекчения ефектът е като от директно спонсориране - защото нали тези облекчения се финансират от бюджета, а той - от заемите.

Аз се считам за непредубеден и нормален човек Peace
О, да намалял е от 80% от БВП на 77 %. Така е, намалял е.... с три процента, нищо не е това.  Германия си стои много по - нагоре по задлъжнялост от Гърция.  И мога да ти кажа, че и в Германия също голяма част от бизнеса се финансира с държавни поръчки. И какво от това? Изобщо това не са причините за нарастване на дълга нито на Гърция, нито на Германия. Най - голям е делът на социалните плащания за всяка една страна, те са тези, които гълтат най - много заеми, а не бизнесът с държавни поръчки. Ако вземеш на заем, но произведеш нещо не е проблем, защото ще си върнеш дълга. Когато обаче ги дадеш за пенсии и други подобни плащания, шанса намалява многократно. И да, германският дълг също е за подобни плащания, но са индустриална страна, която има и висок НТП, както и износ, което я прави малко по - резистентна на кризи. Да не говорим, че страна като Германия няма право на фалит, защото ще повлече всички, само че сто пъти съм казвала, няма такава опасност, веднага ще й се отпише всичко. Справедливо ли е? Питам понеже това е основният лайтмотив на цялата тема как не е справедливо Гърция да бъде в еврозоната, а трябва да е наказана, задето яла и пила безнаказано? Ако Германия фалира справедливо ли ще е да й се отпишат заемите, както и се е случвало между другото? Аз знам отговорът и точно затова не може да се подхожда към проблемът с чувства, особено за справедливост. Чувства няма, само разум, това е. Ако разумът диктува, че Германия утре трябва да е без дълг, значи трябва да е, без никакви емоции, ама яли ли са, пили ли са. Все тая, като ще повлекат всички надолу е все тая.
Яли, пили, веселили никой не му е зор, нито някой ще ги наказва, че били "хрантутници", гърците.

Отписаните 75% са лихви и то не всичките лихви, а лихвите по тези заеми са убийствени, защото там се олихвявя и самата лихва. Главници не са отписвани.

Цитат
Само че според мен е вариант, който устройва банките, но с нищо не помага за стабилизирането на Гърция.  Дано не съм права, разбира се.
Само ако си направи реформите ще помогне, а тя няма къде да бяга вече.

Общи условия

Активация на акаунт