Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 900
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 635
Ако работиш в туристическа агенция и си загубиш работа, не е икономически показател. Това се усеща пряко от народа. Както и протеста държавните служители. Та там са хиляди !
Е, колко хиляди са, говорим за милиони избиратели на Ципрас, не хиляди от определен бранш. А и те нали не мислиш, че обвиняват Ципрас, те си знаят, че Меркел и Шойбле "не дават" и това е. Какво като са си загубили работата, виновните винаги са чуждите, особено ако са банкери, заради тях са си загубили работата.

# 7 636
# 7 637
  • София
Ти каза, че не симпатизираш на Бойко. Аз те попитах защо, а ти ми отвръщаш:

А трябва ли Grinning, Популе?

Нали разбираш, че не те питам дали трябва или не трябва, а ЗАЩО не му симпатизираш? Ако обичаш, отговори на въпроса ми, интересно ми е.

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 02:07 от Popule

# 7 638
  • Earth
Ако работиш в туристическа агенция и си загубиш работа, не е икономически показател. Това се усеща пряко от народа. Както и протеста държавните служители. Та там са хиляди !
Е, колко хиляди са, говорим за милиони избиратели на Ципрас, не хиляди от определен бранш. А и те нали не мислиш, че обвиняват Ципрас, те си знаят, че Меркел и Шойбле "не дават" и това е. Какво като са си загубили работата, виновните винаги са чуждите, особено ако са банкери, заради тях са си загубили работата.

Милиони, милиони, колко да са милиони . Айде да направим една проста сметка за милионите избирателите на Ципрас. Държава общо 11 млн. Имащи право на глас около 8 млн.  Въпреки задължителното гласуване - избирателна активност 65 %. От които 38 % за Сириза. Значи 1, 98 хиляди. Та това са 2 квартала на Атина!!
И да. Народа не иска да признае пред себе си, че интуитивно разбира всичко.  Защото хората в Гърция сами се хвалят, че това е бедна държава с богати хора. Знаят и разбират.Просто не искат да свърши приказката. И искат да слушат фантастика.
В тази връзка, как така гърците са толкова горди с потеклото си, а не дават и една драхма данък на тази държава и гледат всячески да прецакат системата ?

# 7 639
  • София

И да. Народа не иска да признае пред себе си, че интуитивно разбира всичко.  Защото хората в Гърция сами се хвалят, че това е бедна държава с богати хора. Знаят и разбират.Просто не искат да свърши приказката. И искат да слушат фантастика.

Дали ''искат да слушат фантастика'' или никой не казва истината ! Всъщност от хилядите и хиляди изговорени часове по митинги , телевизий и радиа не чух съвсем прост и елементарен 15 мин. анализ къде всъщност отидоха парите , примерно:380 млрд. дълг , от тях 180 лихви - 200 теглени кредити отишли примерно -  50 - за ''гешефтите с немските танкове, подводници и друго въоръжение'' , 50 - изядени за 13 - 14 - 15 заплата и пенсия , 50 - за разни инфрастуктурни или какви да е проекти ,50 -  просто откраднати .....Разбира се цифрите са съвсем измислени и списъка би трябвало да е доста дълъг за да излезе сметката на 200 или колкото да са там млрд.Как така вече години никой не казва за какво се харчат общите пари , а всеки следи и знае как харчи всяка стотинка от джоба си!И това съвсем не е само за Гърция , а и за нас , Италия , Испания или коя да е друга страна затънала до шия.

У нас се чуват много гласове, задаващи тези въпроси - къде са парите? Не зная как е в Италия и Испания, НО не чувам гласове, които да задават тези въпроси за Гърция. Точно около това се върти и разговорът. Личното ми мнение е, че гърците много добре знаят къде са отишли тези милиарди - предимно в техните собствени джобове и те знаят, че това не е редно, но продължават да се правят на умрели лисици. Писах назад, на гърците си им харесва така да живеят на чужд гръб. Смятат, че поради това, че са цвета на света, това е тяхно ПРАВО. Точно затова нагоре се чуха гласове, че това е шизофренно поведение. Аз бих казала, че не е шизофренно поведение, а по-скоро се нарича мания за величие (от гръцки Wink - мегаломания).

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0 … D1%87%D0%B8%D0%B5

# 7 640
Нали, както си вървят по улицата и минава някой и раздава пари наред в Гърция, не сте ли чували  Laughing
Парите от по-големите заплати са какпка в морето от това, което е усвоено от сделки за военна техника (част от нея получена неизползваема даже) с Германия и където десетки милиарди са потънали в дълбоки джобове на политици. Просто давам пример.

# 7 641
  • Earth
Високите заплати не са никаква капка в морето. Голям катазилизатор са. Те водят след себе си до необосновано високи цени на много неща - от нивата на дядо, която от 5000 евро вече струва 50 000 , до това да ти пострижат косата
за 200 евро. Тези пари не са изядени от политиците, нито са отишли за танкове.
Те са в депозитите за нам си колко милиарда евро, докато държавата междувременно фалира. Гърците казват - бедна държава с богати хора.

# 7 642

Милиони, милиони, колко да са милиони . Айде да направим една проста сметка за милионите избирателите на Ципрас. Държава общо 11 млн. Имащи право на глас около 8 млн.  Въпреки задължителното гласуване - избирателна активност 65 %. От които 38 % за Сириза. Значи 1, 98 хиляди. Та това са 2 квартала на Атина!!
В тази връзка, как така гърците са толкова горди с потеклото си, а не дават и една драхма данък на тази държава и гледат всячески да прецакат системата ?

Нищо общо не виждат хората между гордостта с потеклото им, която е напълно оправдана и това да дават пари за държавата. Те си се гордеят какво са били, а не искат ТЕ да дават, искат ДРУГ да даде.

Ами тогава  два квартала на Атина определят съдбата на Гърция, кого наричаш "народ" тогава? Тези, които не гласуват, тези, които гласуват за други, но не за Ципрас? Кой е "народа", аз под "народ" разбирам точно гласуващите, протестиращите и тези, които правят рейтинга на Ципрас, защото те определят съдбата на държавата?

# 7 643
  • София
Нали, както си вървят по улицата и минава някой и раздава пари наред в Гърция, не сте ли чували  Laughing
Парите от по-големите заплати са какпка в морето от това, което е усвоено от сделки за военна техника (част от нея получена неизползваема даже) с Германия и където десетки милиарди са потънали в дълбоки джобове на политици. Просто давам пример.

Сега, чуй ме много добре.
Увеличението от 5 лв. върху пенсиите през 2013 г., струваше на държавата 50.2 млн. лв. Седни и си направи математиката колко би струвала 13-та заплата? Сега превърни това в евро и си го сметни сама за Гърция, като не забравиш да го умножиш по N брой години, в които са получавани. И това е само едно перо от парите, които са влизали в годините по джобовете на гръцките граждани. За самите нереално високи пенсии в Гърция дори няма да отварям дума.

Последна редакция: сб, 25 юли 2015, 10:20 от Popule

# 7 644
  • Earth
Високите заплати не са никаква капка в морето. Голям катазилизатор са. Те водят след себе си до необосновано високи цени на много неща - от нивата на дядо, която от 5000 евро вече струва 50 000 , до това да ти пострижат косата
Те са в депозитите за нам си колко милиарда евро, докато държавата междувременно фалира. Гърците казват - бедна държава с богати хора.

Ами то всички развити държави са точно на принципа "бедна държава-богати хора", нищо учудващо няма. Говорим за частен сектор и държавен, като говорим за "държава" да не си представяме всички поданници, а само тези, които са на държавна издръжка, на частника нищо му няма, той си работи. Същото е и в Гърция, вярно сигурно има и частници фалирали, ако са чакали на държавни поръчки, но като цяло частният бизнес е незасегнат. "Държавата" не са всички гърци, а само "лежащите" на нея. Това е "държавата", така че е абсолютно нормално и няма нищо учудващо, че имало много депозити, ми има, те и милиардери имат, които въобще не са засегнати от гръцката криза. Ние пък си нямаме нито един милиардер, примерно.
Пълни глупости. Развитите държави са богати, както те, така и народа им. Последния, по - малко от държавата. В Швейцария се провеждат референдуми къде да се похарчи бюджетният излишък. В Норвегия има фонд, който гарантира стабилна социална система за 25 години напред, при евентуален фалит. Австрия или Канада или Нова Зеландия са бедни държави, Скандинавия ли,   та даже една Турция. Бедни държави с богати хора са страни като  Гърция, Русия и други бананови републики.
Не схванах тезата ти от втората част на поста.Поясни, моля.

# 7 645

Ами то всички развити държави са точно на принципа "бедна държава-богати хора", нищо учудващо няма.

Това не е така - защото държавите, които стриктно си събират данъците, при това прогресивни със ставки стигащи до 40 %, не са бедни - именно това е причината да не са бедни. Виж САЩ, например. Неслучайно те са измислили поговорката, че неизбежни са две неща - смъртта и данъците.   Гражданите на САЩ дължат данъци в САЩ дори и когато не живеят постоянно там (разбира се, има спогодби за двойното облагане, но фактът си остава - гражданин ли си, няма измъкване, плащаш - който бе вярва, лесно може да си го провери.

Изобщо  силните държави (наистина силните, и икономически, и политически) са  и богати, те няма как да са силни, ако не са богати. Гърция е парадокс, тя е в клуба на богатите, без да е богата (знаем как е влязла) и някои я мислят за силна, без да е силна, защото няма как бедна държава да е силна.

И да, това добре я характеризира "бедна държава, богати хора" - от сбъркана политика и управление за много време назад. Не знам, струва ми се, че плавната промяна би била по-възможна и заради това не харесвам Ципрасовото комарджийство, обаче от друга страна, може и да е било за добро -  сега тези сътресения или ще я изкарат от сбъркания коловоз, или ще банкрутира окончателно и пак е трябва да излезе от него. ММ мисли (а той я познава по-добре от мен), че третия пакет ще се провали с трясък, аз все пак имам някаква надежда.

# 7 646

Ами то всички развити държави са точно на принципа "бедна държава-богати хора", нищо учудващо няма. Говорим за частен сектор и държавен, като говорим за "държава" да не си представяме всички поданници, а само тези, които са на държавна издръжка, на частника нищо му няма, той си работи. Същото е и в Гърция, вярно сигурно има и частници фалирали, ако са чакали на държавни поръчки, но като цяло частният бизнес е незасегнат. "Държавата" не са всички гърци, а само "лежащите" на нея. Това е "държавата", така че е абсолютно нормално и няма нищо учудващо, че имало много депозити, ми има, те и милиардери имат, които въобще не са засегнати от гръцката криза. Ние пък си нямаме нито един милиардер, примерно.
Пълни глупости. Развитите държави са богати, както те, така и народа им. Последния, по - малко от държавата. В Швейцария се провеждат референдуми къде да се похарчи бюджетният излишък. В Норвегия има фонд, който гарантира стабилна социална система за 25 години напред, при евентуален фалит. Австрия или Канада или Нова Зеландия са бедни държави, Скандинавия ли,   та даже една Турция. Бедни държави с богати хора са страни като  Гърция, Русия и други бананови републики.
Не схванах тезата ти от втората част на поста.Поясни, моля.

Така ли? Богати викаш? А я кажи за всички останали, начело с най - развитата САЩ, защо тогава са толкова задлъжнели, че умът не може да ни го побере? Защо всички, освен твоите две изброени всяка година взимат заеми? Като Норвегия е производител на петрол и просто не знам защо я даваш за пример. Защо, защо не могат сами да се издържат?
Я виж колко е задлъжнялостта на Канада, а на Япония? Да, и на Австия също.

# 7 647
  • София
Така ли? Богати викаш? А я кажи за всички останали, начело с най - развитата САЩ, защо тогава са толкова задлъжнели, че умът не може да ни го побере? Защо всички, освен твоите две изброени всяка година взимат заеми? Като Норвегия е производител на петрол и просто не знам защо я даваш за пример. Защо, защо не могат сами да се издържат?
Я виж колко е задлъжнялостта на Канада, а на Япония? Да, и на Австия също.

Има една много важна и съществена разлика - САЩ е до толкова богата и самостоятелна държава, че може сама да си печата парите. Това и прави и никой копче не може да й каже, защото както видяхме, когато САЩ изпусна газове (кредитния балон се спука), целият останал свят се наака...

# 7 648
Anna-Bell нали изяснихме вече ,че е важно кой за какво харчи заемите ,а и най-вече кой си ги плаща и кой не .Няма смисъл да обяснявате как и другите държави имат заеми .

Еврогруп трябвало да бъдат вчера в Атина за започване на преговорите ,но не отишли .Проблема бил логистичен  Grinning

# 7 649

Сега, чуй ме много добре.
Увеличението от 5 лв. върху пенсиите през 2013 г., струваше на държавата 50.2 млн. лв. Седни и си направи математиката колко би струвала 13-та заплата? Сега превърни това в евро и си го сметни сама за Гърция, като не забравиш да го умножиш по N брой години, в които са получавани. И това е само едно перо от парите, които са влизали в годините по джобовете на гръцките граждани. За самите нереално високи пенсии в Гърция дори няма да отварям дума.

Сега ти ме чуй много добре, 2 или 3 милиарда за заплати годишно на фона на БВП не е нещото, което обърна каручката. Сега ти си направи математиката.

Общи условия

Активация на акаунт