Секцио или нормално раждане?

• 68 474
  • 668
  •   1
Отговори
# 120

edna888,в България също има болници с много добри условия,където жената може да роди в приятна обстановка и в компанията на бащата.Вярно,че е малко по-скъпо отколкото в държавна,но предполагам,че и там където ти си раждала не е било много евтино.А по въпроса за курсовете за бременни - има ги отдавна във всички по-големи градове като само в София се провеждат поне на десет места и повечето са безплатни.Няма причина,ако някоя бъдеща майка иска да се информира,да не го направи и то не само за раждането,ами и за кърмене и отглеждане на бебето.
[/quote]

Не, там където съм раждала е  безплатно. Всички клиники са безплатни и предлагат подобен стандарт. Просто стандартът е друг. (Германия). затова ми стана мъчно, че някъде може, а на други места (напр. България) жените не получават тези услуги като нещо само разбиращо се.   и 10 места за София е просто несериозно. В Германия здравната каса плаща курсовете. за тема кЪрмене и акушерки не споменавам.

# 121
  • София
Естествено, че всеки си преценява за себе си. Не знам, просто тогава ми се стори глупаво от нейна страна да ражда секцио, при положение, че можеше да роди абсолютно нормално. Но всеки си решава... Аз преди раждането бях много стегната и дори е имало болезнени моменти по време на секс... Сега е доста по - добре, въпреки, че не усещам някаква разлика, освен, че болка няма. По принцип дори и след нормално раждане пак има видове упражнения (най - малкото тези на Кегел) за стягане и всяка жена ако иска може да положи усилия в тази посока. Peace

# 122
С упражнения на Кегел ще направиш едно точно голямо нищо, даже може да влошиш положението. Друг е подходът- пак има упражнения, но отнема години, изисква много работа и наблюдение и понякога пак си трябва пластика, защото при раждането се разтягат лигаменти, а те не се прибират с никакво упражнение.

# 123
Има упражнения и няма нужда от много години, за два месеца упражнения жената може да се възстанови. Важно е да се помни, че е всички жени се нуждаят от подобни упражнения след раждане - не само тези, които са родили естествено, но и тези които са имали секцио (упражненията могат да започнат най-рано 6-8 седмици след раждането). Тазът и всички органи са "изморени" и разтегнати от всяка бременност, за това няма спор. Има ли в България такива курсове? По-точно разпространени ли са?
в крайна сметка въпросът секцио или естествено има много параметри. Виждам, че повечето са склонни да не слушат собствения си глас (нямат доверие в себе си) и искат да чуят своя добър доктор. От много години не живея в България, затова идеите ми за раждане, женственост и вяра в себе си не съвпадат с някои от тукашните коментари. Както и да е, желая ви успешна бременост, много движение (ако нямате някакви противопоказания естествено) и радост от предстоящото събитие! за себе си аз знам, как искам да родя третото си дете:-)
успех!

# 124
  • София
Mamacita, мисълта ми беше, че ако имаш желание можеш да положиш усилие.  Peace А и не съм чувала за медицинско показание за секцио за разширяване... Може и да има такива случаи, но със сигурност са рядкост. Всеки прави каквото реши, но едно нормално раждане не означава, че си лишен от хубав секс до живот... Да не говорим, че няколко АГ и акушерки са ми казвали, че при евентуално второ раждане, ако разликата е повече от 5 години е все едно първо раждане, така че и организма може да се възстанови сам до някаква степен. При мен по медицински причини евентуално второ раждане ще е със секцио, тогава вече ще мога да дам обективна оценка кое според мен е по - доброто... Peace

# 125
  • София
Искам да се включа в темата, много интересни неща прочетох. Лично аз съм против секциото по личен избор, без медицински причини. Дано всичко да е наред, смятам да раждам нормално, само за упойка не съм решила, все го отлагам, защото ми е неприятно. Незнам какво ме очаква, дали страха е по-голям от колкото трябва!

# 126
  • Пловдив
Цитат
Да не говорим, че няколко АГ и акушерки са ми казвали, че при евентуално второ раждане, ако разликата е повече от 5 години е все едно първо раждане
Това съвсем не е така. В акушерството първото раждане си е първично /първескини/ и всички следващи без да се коментира времето до тях или броя им са последващи. Няма понятие "все едно, като първо".
Всичко това го пиша, след като по-горе съм написала позицията си относно секциото.
За мен "добър секс" не е медицинско показание за секцио. Медицински показания за секцио са несъответствия в размерите и положението на плода, несъответствие в размера на родовия канал, болестни състояния на майката и/или плода, които могат да доведат до опасност за здравето и живота им при естествено раждане. Лош секс, голям страх, болка и т.н. не са реална опасност за здравето и живота на никой.
Сега може и да ми се обясни, че ако секса не е готин мъжа ми ще се ядосва и ще ме пердаши и така това ще е опасност за здравето и живота ми.

# 127
  • Щастлива мама на 3 слънца
Нормално с избор на екип

# 128
Искам да се включа в темата, много интересни неща прочетох. Лично аз съм против секциото по личен избор, без медицински причини. Дано всичко да е наред, смятам да раждам нормално, само за упойка не съм решила, все го отлагам, защото ми е неприятно. Незнам какво ме очаква, дали страха е по-голям от колкото трябва!

съветвам те да се информираш за всички положителни страни и отрицателни/странични ефекти на 1 упойка. някои казват, че тя е благословия за раждащите. други казват, че тя пречи на контракциите, и малко ли много вреди на новороденото. отделно краката омеквали и жената нямала тази сила, която нормално настъпва при отделяне на адреналин... Но...
всяко тяло е индивиуално. аз мога да дам само личен опит - аз съм човек, който много е спортувал по-рано (не професионално) и за мен без упойка беше нещо саморазбиращо се. (болката от контракциите е различна - от смъкването на плода, от разкритието, всички са различни, от самото раждане още по-други). на мен най-ми бяха неприятни контракциите след самото раждане (особено след второто) на другия ден- от прибиране на матката. но това е затишие, самата буря вече е отминала, затова болките по различен начин се усещат.
но може би следва да коментира някой, който е имал епидурал, за другия вариант?

# 129
Сега може и да ми се обясни, че ако секса не е готин мъжа ми ще се ядосва и ще ме пердаши и така това ще е опасност за здравето и живота ми.

Неудовлетворяващият секс си е реална причина за разпадане на семейството. Даже може и да не разберат откъде идват караниците и проблемите. Не казвам, че след нормално задължително е така, само отговарям на въпроса ти ако не е готин сексът какви последици може да има.

И никой не говори за опасност за бебето и живота?
Комфортът на живот също е важен, не само колко е дълъг. Бабите ми и двете са с тежки последствия след много леки вагинални раждания. Лекарите са категорични, че това е причината.
А и защо да не мога да избера по-лесен начин, щом е измислен такъв? Защо трябва нещата да са на живот и смърт, за да стане, каквото искам?
Мен ме приеха за нормално, почти до пълно разкритие си изчаках, докато прецениха, че е опасно и ме оперираха. Не бих казала, че контракциите бяха нещо особено, почти нищо не усетих. След секциото също. Но ако знаех какво е, още преди да забременея щях да си намеря екип за секцио. Просто не намирам смисъл да мина през нормално раждане. И смятам, че това е мое право. Не казвам на другите как да раждат, уважавам техния избор, но не виждам защо те ще ми казват как да се роди моето дете.

# 130
  • Пловдив
Не го казват някакви си "ТЕ" казала го е природата, като е създала едно нещо наречено родов канал и от там се очаква да се ражда.
Мразя такива високопарни изказвания "природа, Бог" и т.н.
Щом някой обаче може да избере лесен начин що не вземе и да си го осъществи избора, а чака някой друг /екип/ да го резне?
По същата логика, защо да си рискувам денталното здраве с дъвкане на храна, която да ми променя и рН в устата и т.н., като мога да се храня чрез сонда или чрез вливания на разтвори на хранителни вещества.

# 131
  • София
poohito, казвали са ми го от гледна точка на стягането на тази част от организма, че при голяма разлика в двете раждания стегнатостта е почти като при първото, но със сигурност пак зависи и от организма. Не се сърди човече, разбира се, че това е сериозна предпоставка за разпад на семейството, секса е изключително важна част. Но поне според мен не може да бъде чак толкова зле положението след едно раждане. Да, може би ако си родила 3 деца разликата наистина ще е огромна, така вече да, но пак не е гаранция, че секса ще е лош. Аз имах изключително леко раждане (без упойка), контракциите ги усетих като болка едва след 8мия сантиметър, детето ми се роди точно с два напъна. След раждането обаче станаха страшните неща. Въпреки всичко не съжалявам, защото усложненията не бяха в следствие на нормалното раждане и нямаше как да се предвидят, за да се направи секцио. Сега вече евентуалното второ раждане трябва задължително да е секцио - еми живи и здрави някой ден ще стане. Но в случая има предпоставка.  Peace

# 132

Неудовлетворяващият секс си е реална причина за разпадане на семейството. Даже може и да не разберат откъде идват караниците и проблемите. Не казвам, че след нормално задължително е така, само отговарям на въпроса ти ако не е готин сексът какви последици може да има.

И никой не говори за опасност за бебето и живота?
Комфортът на живот също е важен, не само колко е дълъг. Бабите ми и двете са с тежки последствия след много леки вагинални раждания. Лекарите са категорични, че това е причината.
А и защо да не мога да избера по-лесен начин, щом е измислен такъв? Защо трябва нещата да са на живот и смърт, за да стане, каквото искам?
Мен ме приеха за нормално, почти до пълно разкритие си изчаках, докато прецениха, че е опасно и ме оперираха. Не бих казала, че контракциите бяха нещо особено, почти нищо не усетих. След секциото също. Но ако знаех какво е, още преди да забременея щях да си намеря екип за секцио. Просто не намирам смисъл да мина през нормално раждане. И смятам, че това е мое право. Не казвам на другите как да раждат, уважавам техния избор, но не виждам защо те ще ми казват как да се роди моето дете.

отново: не само раждането оказва влияние на здравето, самата бременност променя тялото. такива процеси протичат в тялото, които променят форма на тазова кост, мускули поддържащи таза...предполагам, че бабите са ти били силни, трудови жени (даже ако са били учителки или упражнявали някаква друга професия несвързана с полска или тежка работа). те не са дали на тялото си възможност да се възстанови, и с възрастта това довежда до множество "женски" болежки, няма спор. това важи и за болшинството от поколението на нашите майки. на нас е дадена тази възможност да опознаем тялото си, да се погрижим за него - с упражнения, с подьодящ спорт, или просто уелнес... затова едно естествено раждане не може да развали фигура повече от едно секцио. апропо секцио - просто въпрос от лябопитство- как ви се прибра коремът, колко време беше необьодимо, как са мускулите? на жените, които познавам коремът им не е много спортен след секцио (може би никога не е бил, кой знае). затова задавам този наивен въпрос... нищо лично:-)

# 133
Щом някой обаче може да избере лесен начин що не вземе и да си го осъществи избора, а чака някой друг /екип/ да го резне?
Сами да си теглим скалпела или как?

# 134
edna888, да, наясно съм, но това е още един фактор, наред с другите.
Бабите ми са жени с лек живот, едната основно на бюро.
Прибирането на корема е абсолютно индивидуално, както и възстановяването. Аз не съм суетна, въобще не ми пука нито от белези, нито от кореми, от нищо. Не съм и емоционална личност, нито ме бърка изживяването, нито първи плач. Искам само да имам 0 участие в раждането - да легна, да заспя и като се събудя да ми кажат - Честито бебе! И се радвам, че живея във време, в което е възможно.
Пак казвам - уважавам чуждия избор, и съм сигурна, че за тях това е най-правилния. Искам само друг да не ми се меси на мен  Peace

Не го казват някакви си "ТЕ" казала го е природата, като е създала едно нещо наречено родов канал и от там се очаква да се ражда.
Мразя такива високопарни изказвания "природа, Бог" и т.н.
По същата логика, защо да си рискувам денталното здраве с дъвкане на храна, която да ми променя и рН в устата и т.н., като мога да се храня чрез сонда или чрез вливания на разтвори на хранителни вещества.

А защо се възползваш от услугите на стоматолог, а не оставиш нещата в ръцете на природата? Защо носиш дрехи, ушити от шивач, а не ходиш гола и т.н.

Природата не е измислила и форцепса, нито вакуума, нито да се ражда в болнична обстановка. Но предполагам, че и вие сте ползвали болница, нали? Няма особена разлика  - и вие, и ние, все сме тичали натам  Simple Smile Природата си е природа, но човекът е намерил И други решения, а в съответните области са се специализирали хора, чиито услуги ползваме. И ако някои иска да се възползва от тях, има достъп, защо не?
Причина не виждам.

Общи условия

Активация на акаунт