Секцио или нормално раждане?

• 68 961
  • 668
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Pepit0
Ще ти разкажа за моето секцио, което беше точно преди 1 мес., на 26.01.2015 г.
Секциото беше по мед.причини т.е.нямах абсолютно никакъв избор.
Операцията трае около 45-50 мин., бебето го вадят около 20 мин.
Много съм доволна от екипа, който ме оперира. Съвсем малко ме боля, след като ме отпусна упойката.
Бебетата ни ги носеха в 6 ч.сутринта и ги взимаха в 23 ч.вечерта, като преди всяко хранене ги взимаха за смяна на памперс и сутрин към 8.30 ч.за визитация. Въпреки че казват, че не трябва да се вдига тежко, дори и самото бебе, основно аз я гледам и нямам никакъв проблем с операцията, белегът почти не можеш да го видиш Wink
Също така нямам нужда от психотерапия и не бих квалифицирала секциото, като ужас !

ansislawa
Никой не ме кълцат и не съм накълцана - белегът не можеш да го видиш  Sunglasses
Също така не се чувствам като половин човек !

И на двете бих казала, че операцията е съвсем рутина, не съм половин човек и нямам нужда от психотерапия !
Крайно време е да се спре да се изказват мнения без да се преживени нещата !
За някой ужас може да е нормално раждане, за друг секцио !
Не плашете нераждалите жени с глупави бръщолевици !
Всеки човек понася различно болката, операцията или нормалното раждане и има различен праг на болка.

Нека бъдем по-позитивни и най-важното е всички да сме живи и здрави и да имаме здрави и усмихнати бебчета  Grinning

# 391
Съгласна съм, че всеки приема нещата по различен начин и за това не може да има еднозначно мнение, но секциото въобще не е рутинна операция Peace

# 392
  Последните мнения са доказателство,че никой не е застрахован от проблеми и болка независимо как ще предпочете да роди.Забелязвам,обаче,напоследък една изкуствена психоза срещу естественото раждане,която в повечето случаи е насаждана от лекарите,подтиквани от меркантилност,мързел или от некомпетентност.Вече за няколко случая чувам,включително и при самата мен,за наплашени бъдещи майки,на който лекуващите им лекари казват,че няма начин да родят нормално поради най-разнообразни и незначителни причини,а пък те после родили без проблем нормално.Имам подозрение,че лекарите се опитват да избегнат обажданията и привикванията по нощите за започнало раждане и ако от сто родилки,примерно,успеят да убедят половината за секцио,което се прави в работно време и продължава около половин час,докторите си спестяват извънредните часове,пък и в много от случаите взимат повече пари за по-малко работа.

# 393
Inna D, съгласна съм напълно с теб Peace
Ето, авторката на подобна тема обясняваше, че й препоръчали секцио, защото бебето било много голямо, а то се родило 2кг и малко.

# 394
  • София
То пък ще кажеш, че някой нож им е опрял в гърлото на тези лекари да приемат  обаждания извън работно време.
Като ги мързи или нещо заявяват на клиента си, че израждат само секцио и  каквото дойде по време на дежурствата и точка.

# 395
Ама така ще им излезе лошо име и ще намалее клиентопотока. По-добре секциото да се "налага" Wink

# 396
  • София
Ами то за това има и други лекари... второ, трето мнение... пък като упорства  родилката за естествено, доктора може да откаже да я изражда и никой няма да го притеснява.
Да не говорим и колко случая има с уговорки, ама доктора не си дигнал телефона и не дошъл.

# 397
То пък ще кажеш, че някой нож им е опрял в гърлото на тези лекари да приемат  обаждания извън работно време.
Като ги мързи или нещо заявяват на клиента си, че израждат само секцио и  каквото дойде по време на дежурствата и точка.
Мисля,че нямат право,а и как ли би се отразило това на "бизнеса" им -все пак повечето бременни отивт за първи път на лекар с нагласата,че ще раждат естествено.
  Тези дни бях при моя приятелка да вида за първи път бебчето и.Тя ми разказваше как нейната лекарка,при една от консултациите на която отишла с мъжа си,и заявила,че понеже таткото е доста по-едър от нея щяло да има несъответствие на плода с ширината на таза(или нещо подобно)и по тази причина по-добре било да плануват секцио -това ако не е сплашване -не знам.Тя,обаче, не се е подвела -казала е че ще пробва първо по естествен път,а ако в хода на раждането възникне проблем,чак тогава ще правят операция.Бебето е било точно 3кг. и го е родила бързо и без усложнения.По принцип е искала и упойка,но така и не и сложили,защото като стигнали до болницата вече имала голямо разкритие.

# 398
  • София
Как пък да нямат право... това са  пожелателни задължения, които поемат срещу заплащане в извънработно време.
Дежурни екипи има колкото желаеш.

# 399
  • Пловдив
Пак стигаме до въпроса "избрах секцио, защото е по лесно" или на кратко въпроса за "избора".
Не ми стана ясно от къде апелиращите за свободен избор знаят, кое е по-лесно?
Май това знание идва от това, че някой доктор се е погрижил да им набие в главите, че не просто е по-лесно за него, а е по-лесно и за майката и историята "заспиваш и се събуждаш свеж, като репичка с прекрасно бебенце в ръце".
За едната страна на въпроса се говорят само ужаси от типа - огромно бебе с глава, колкото малка диня минава през вагината ти и те разпорва, така че ти оставя "незабравими спомени" за години напред.
За другия начин се говорят само вълшебни приказки за упойки и сладки сънища, които завършват с пухкаво ухаещо на бебешки сапун бебенце в нежно розово одеалце.
Нещо, като манипулация ми се случва и всеки, който се интересува от реалността знае, че и в двата варианта има точно противоположните на описаните сценарии.

# 400
Пак стигаме до въпроса "избрах секцио, защото е по лесно" или на кратко въпроса за "избора".
Не ми стана ясно от къде апелиращите за свободен избор знаят, кое е по-лесно?
Май това знание идва от това, че някой доктор се е погрижил да им набие в главите, че не просто е по-лесно за него, а е по-лесно и за майката и историята "заспиваш и се събуждаш свеж, като репичка с прекрасно бебенце в ръце".
За едната страна на въпроса се говорят само ужаси от типа - огромно бебе с глава, колкото малка диня минава през вагината ти и те разпорва, така че ти оставя "незабравими спомени" за години напред.
За другия начин се говорят само вълшебни приказки за упойки и сладки сънища, които завършват с пухкаво ухаещо на бебешки сапун бебенце в нежно розово одеалце.
Нещо, като манипулация ми се случва и всеки, който се интересува от реалността знае, че и в двата варианта има точно противоположните на описаните сценарии.
  Така е.А и едва ли някоя майка избрала секциото ще си признае после,че много я е боляло.Имаше една приказка за Вуте,който отишъл в града и гледа хората купуват нещо.Купил и той,ама като не знае,че е сапун взел да го яде,а то ужасно.И Вуте си вика:"Пеняви се,не пеняви се ще го ям - пари съм дал!"

# 401
Pepit0
Ще ти разкажа за моето секцио, което беше точно преди 1 мес., на 26.01.2015 г.
Секциото беше по мед.причини т.е.нямах абсолютно никакъв избор.
Операцията трае около 45-50 мин., бебето го вадят около 20 мин.
Много съм доволна от екипа, който ме оперира. Съвсем малко ме боля, след като ме отпусна упойката.
Бебетата ни ги носеха в 6 ч.сутринта и ги взимаха в 23 ч.вечерта, като преди всяко хранене ги взимаха за смяна на памперс и сутрин към 8.30 ч.за визитация. Въпреки че казват, че не трябва да се вдига тежко, дори и самото бебе, основно аз я гледам и нямам никакъв проблем с операцията, белегът почти не можеш да го видиш Wink
Също така нямам нужда от психотерапия и не бих квалифицирала секциото, като ужас !
Напротив, не си ме разбрала. Лика който пуснах е преживявания на раждали жени. Всички ужасии са на майки раждали нормално, но в течение на времето нещо се обърква и се налага форцепс, епизотомия  и т.н После разказват за "по-лесното" си възстановяване, както се вярва, че е при нормално раждане с години и допълнителни операции, за ужаси като изпускане, незадържане на урина, свличане и прочие. Не исках да го пиша, за това сложих линк, не е добре да се чете от хора на които им предстои.

Аз съм с близнаци след инвитро, така че съм си за секцио. И двете бебета са с главата надолу и бо могло да се родят и нормално, но не ми се рискува и тук въпросът е не до толкова, че мен ще ме боли или нещо такова. Връщане на зад няма. Просто не бих си простила, ако едното бебе се роди, а другото в промеждутъка се обърне (често при близнаци, заради освободеното място) и  се налага да се роди седалищно - тук има много въпросителни - изкривени, счупени крайници, неврологични послеици и прочие. Та за мен е по- важно бебетата да са добре от това да пропагандирам из форумите колко трябва всичко да е естествено, без намеса на лекари, както баба е раждала на къра. Да и смъртността при децата е била огромна тогава, за това са имали по 10, а и работна ръка да се произведе. Съгласна съм, че напоследък всичко е био, еко, естествено. Има залитания понякога без да се мисли. Аз съм ок с всеки избор, но той да е информиран и преценен, не само защото някои е казал - аз секцио НИКОКОГА. Никога не се знае и за това подобни изказвания като това на ansislawa ми правят впечатление.
Моя приятелка се пънеше с подобни изказвания, всичко да е естествено. Е преноси 5 дни, молиха я да предизвикат раждането или секцио. Е тръшна се и не искаше, тоновете станаха лоши накрая бебето страда. Съгласи се на система, изтекоха зелени води, пулса на бебето вече се е губил, когато оса направили секцио. Оказва се, че бебето с омотана пъпна връв и много голямо. Сега година след това са по рехабилитатори - бебето има проблеми докарани от майка му, която много иска да се впише в редиците на био, еко привържениците. Идеята ми беше да не сте толкова крайни, повечето изказвания звучат като на момичета на 22, дето само за да имат някакво мнение са готови да драскат с нокти и да се пънат. Няма по- добър или по- лош метод, трябва да има здрава майка и здраво бебе! Дали на едно естествено родено бебе с форцепс и хематоми по главата, ожулвания му е много добре?Дали е спокойно вкъщи. Понеже имаше изказване, че видиш ли секциото ги измъква ненадейно и те са в стрес, е да ама форцепса е много естествен нали? А ако не го използват и бебето се задуши, после ще викате - некадърни лекари. Сега вярно отношението в болниците (държавните е безумно), ама всички го знаем и като не искаме да го търпим си избираме частна болница, където да сме спокойни. За всеки влак пътници бол, който иска във вана, който иска на черешата, който иска на операционната а на който му харесва и вкъщи. Само че всеки си носи последствията от избора и не мрънка.
Травма от начина по който си родил, от това, че не кърмиш, може да има само този, който е неосъзнат и няма стабилната основа да приеме, че нещата се случват по определен начин защото така е трябвало и не е необходимо да се нагласяме за това какво трябва и не трябва да става. Така или иначе не зависи от нас.

# 402
Обаче има нещо вярно в това за сплашването.

Първият ми лекар ми вика- 14 родилки имам за месеца, само ти ще си нормално раждане, сигурна ли си. До последно се опитваше да ми продаде секцио по желание, точно с думите, че ще си имам чудно бебе ей така.

При втората бременност вече се чудех дали лекарят ме е*ава, дали си търси пациенти за новата болница или наистина вижда нещо нередно.

Между другото, децата ми са от различни бащи, вторият е огромен...обаче размерът на бебетата го определя моето тяло и то се е спряло на тегло около 3 кг. После който има ген да расте, си наваксва.

Обаче и двата вида раждане могат да те шокират. До човек е, и до култура. Чела съм разкази от антрополози за някакви мексикански фермери, за които хирургията е толкова чуждо и шокиращо нещо, че след една проста операция човекът се чувства, все едно душата му го е напуснала и викат шаман да го опява. Не е шега да ти нарушат целостта на тялото, човек неусетно има сетива за всяка част на тялото си и ако няма правилна настройка, може да се шокира.

И нормално раждане може да шокира, ако няма настройка, ако вярваш в разказа за заспиването и розовото бебе (който впрочем може да се сбъдне съвсем реалистично).

# 403
Да разкажа и от моя опит, който имам. Преди 6 години едно нормално раждане, не беше леко, със екстри - окситоцин, скачане по корема ми, вътрешни разкъсвания, епизотомия, съответно вътрешни и външни шевове, неизлязла плацента вадена от лекаря...е не беше приятно да, но имах късмет - за ден два си бях ок, след това не съм имала проблеми.
Следващата бременност - до 8ми месец щях да си раждам нормално, след това видяха омотана пъпна връв, но казаха, че не е двойно омотана и можело да се роди нормално. След това ми видяха някаква уретрална кистичка, казаха секцио заради нея. Можех да успорвам като отида на уролог, с който бях говорила само по телефона и беше казал, че не е проблем да се роди нормално. Тръшках се много, че ще е секцио, но го приех. Оказа се късмет, че стана така. Бебето се роди 4,100 - 10 дни преди термин, представям си ако го бях чакала до термин колко щеше да стане. Отделно два пъти увита пъпна връв. Операцията си беше страховито изживяване за мен, тъй като имаше момент на паника в лекарите тъй като изгубих много кръв-два пъти повече от нормалното, щяха да ми преливат, но проследиха хемоглобина и в край сметка не се стигна дотам. Все си мисля, че ако бях при случаен лекар нямаше да овладеят кръвозагубата....беше много страшно в такъв момент. Съответно от анемията която получих не можах да се вдигна на втория ден, дори не ми махнаха катетъра. Стана на 3тия ден. Болки не съм изпитала освен леки менструални и малко от раната като ставах. Не се наложи да взимам обезболяващи. Но за сметка на това силно задъхване и безсилие имах няколко дни. Към 5-6ти ден вече бях добре. И така...въпреки зора не съжалявам че стана така, било е писано, а можех да настоявам да не е секцио, защото случаят ми беше спорен.

# 404
Охххх, статията за нормално раждалите беше "велика" - публикувана на точното място в точното време.  Sick Не знам, не знам, хора, не ви ли е грях да стряскате така жени, които тепърва ще раждат?! И то с врели-некипели за нормалното раждане! Пак да кажа - не е случайно, че този вид се нарича нормално. Абсурдно е да се публикува каквото и да е с послание "аууу, колко е страшно да родиш нормално". Да не говорим, че никой не дава гаранция, че това не са празни приказки, плод на болен мозък. Нелепо е! И коментар от рода "еди кой си да не чете" е безсмислен - постовете са, за да се четат, а и хората се изкушават. Отвратена съм!

Общи условия

Активация на акаунт