За хиперинсулинемията отново! Тема №12

• 59 846
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Съвсем скоро и на мен ми откриха ИР.Лекарката ми изписа метфогама в най-ниска доза.Никак не обичам лекарствата и за сега само съм изключила въглехидратите от храната си.Не знам дали това е достатъчно,но за около месец свалих захарта на гладно от 5,9 на 4,9.
   Poli BK,наистина това състояние може ли да бъде обратимо?А вие,момичета какъв спорт започнахте,какво е най-подходящо за нас?

# 76
Съвсем скоро и на мен ми откриха ИР.Лекарката ми изписа метфогама в най-ниска доза.Никак не обичам лекарствата и за сега само съм изключила въглехидратите от храната си.Не знам дали това е достатъчно,но за около месец свалих захарта на гладно от 5,9 на 4,9.
   Poli BK,наистина това състояние може ли да бъде обратимо?А вие,момичета какъв спорт започнахте,какво е най-подходящо за нас?

Здравей,
аз започнах с леки упражнения - 5 минутки загрявка, 10 минутки коремни преси, кляк и подобни, след това 5 минутки разтягане. Сега го правя същото, само дето общо тренировката ми е почти час  Simple Smile Отделно ходя на йога и плуване.
До колко състоянието е обратимо .... не знам, дано да бъркам, но според мен ако малко се отпусна ще съм на изходна позиция. В смисъл, определено сега съм в много по-добра форма от преди 1 година, резултатите ми също са много добри, но не виждам как бих могла да се върна към стария си начин на живот. А понякога толкова ми се иска  Sad  За щастие тези състояния са моментни и бързо минават.

# 77
  • София
Благодаря ти,Ева! HugА пиеш ли някакво лекарство?Аз съм си купила това,което ми изписаха,но още не съм го почнала и много ми се иска ако може да мина и без хапчета newsm78

# 78
Лошо...много нови попълнения в нашите редички за толкова кратко време  Sad
И все повече познати с тази диагноза. Май ще се окаже прав един мой познат, който каза, че има епидемия от ИР   Sad
От друга страна /говоря лично за себе си/ определено имах нужда да ми се случи нещо подобно да ме раздруса и отрезви.  Търкалях се по улиците, влачех си килограмите, лапах си джънка и не ми пукаше особено. Мислех си, че се чувствам добре.
Сега разбирам, колко съм грешала.  Всяко зло за добро  Simple Smile
Ето ме сега - 1 година по-късно - 30 кг. надолу. Кипя от енергия, чувствам се страхотно  Simple Smile
Пиша го това само за да стимулирам новите момичета. С вас сме, каквото може ще помагаме! Истината е, че нещата са във ваши ръце  Hug

# 79
Благодаря ти,Ева! HugА пиеш ли някакво лекарство?Аз съм си купила това,което ми изписаха,но още не съм го почнала и много ми се иска ако може да мина и без хапчета newsm78

Вега, аз отлагах три месеца докато започна с хаповете. Бях качила 20 кг. и мислех, че имам нещо в стомаха, беше ми се надул жестоко и бях като бременна хлебарка  Simple Smile. След няколко прегледа  се оказа, че нищо ми няма на корема. Вече 1 г. съм на Сиофор. Хапчетата много ми помогнаха, защото притъпиха глада за сладко и изобщо с тях го нямаше този зверски глад като преди. Но каквото и да си говорим, докато свикна с тях 1-2 месеца си беше доста тегаво.
Доколкото знам, има дами във форума с ИР, които се борят без хапчета. Здравословно хранене, спорт и така. Аз лично не мисля, че бих се справила без хаповете.

# 80
  • София
Ева,аз съм с нормално тегло,килограмите ми от години са почти едни и същи.И нямам никакви симптоми на ИР,но съм с гранична захар на гладно.Затова ми назначиха обременяване с глюкоза и така се видя проблема

# 81
Ева,аз съм с нормално тегло,килограмите ми от години са почти едни и същи.И нямам никакви симптоми на ИР,но съм с гранична захар на гладно.Затова ми назначиха обременяване с глюкоза и така се видя проблема

Е това е добре /килограмите имам предвид/, може би някой друг по-запознат ще се включи относно хаповете. Все пак, щом докторът ги е назначил, може би ще е по-добре да се включат.

# 82
  • София
PoliBk може да обясни най-изчерпателно и ясно, но аз само ще щриховам относно метформина:
"Метформин намалява нивото на кръвната глюкоза по няколко начина: потиска резорбцията й в червата и попадането й в кръвта; потиска произвеждането й от чернодробните клетки; повишава чувствителността на клетките към инсулина и усвояването на глюкозата от кръвта. Метформин не стимулира инсулиновата секреция и поради това не предизвиква хипогликемия (ниски нива на кръвната глюкоза). "

това не е хормон, той не вреди, само помага. Понякога се предписва на момичета,които не могат да забременеят, но нямат ИР защото подобрява значително качеството на яйцеклетките. Препаратът е  необходим за сериозната хиперинсулинемия, за да спомогне предотвратяването на развитие на диабет в последствие. С правилна диета и метформин + спорт ИР може да се преодолее до степен,че да не е необходимо приемането на препарати.

# 83
  • Plovdiv
Някой пита какво спортуваме. Аз лично ходя на един женски фитнес, където тренировката е кръгова. Много съм доволна за сега. Друго, което правя, когато времето г позволява е да ходя пеш по гребния канал в Пловдив (около 4 км).

# 84
Не съм лекар и не мога да кажа със 100 процента категоричност дали ИР е напълно обратима. Нямам такава статистика. Но е факт, че с полагането на съответните грижи по отношение на храната и режима състоянието значително се подобрява. При едни ще е нужно сваляне на килограми, при други това може да не е необходимо в същата степен или въобще да не е необходимо. При едни ще трябва пълно спиране на въглехидратите, при други само ограничаването им. При едни ще са нужни хапчета, при други не. Зависи от всеки конкретен случай, от всеки конкретен организъм.
За себе си мога да кажа, че след пет години прием на метформин в доза от 500 до 1000 мг дневно и то не постоянно, както и със спазване на ограниченията в храненето, не сбъднах (и слава Богу) доста категоричното мнение на едно от светилата в българската ендокринология, че развивам диабет и "трябва да приема този факт". Е, не го приех и все още не съм готова да го приема. Може би ще се случи, но не и сега, не дори и след 10 години. Simple Smile
В момента съм без метформин. Спрях го преди около месец. Не съм правила изследване на инсулина, но кръвната захар е с много добри стойности. Надявам се и при инсулина състоянието да е по контрол. Е, спазвам си правилата при хранене, хлябът съм го ограничила максимално, сладко почти не консумирам. Но пък не се лишавам от един банан за закуска.
При мен движението не е свързано със спорт, просто гледам колкото е възможно да ходя пеш. Йогата, когато имам настроение и време за нея, също помага.
Промените в начина на хранене не се случват отведнъж. Човек постепенно привиква към тях и в един момент те се превръщат в негов стил на живот, а не в някакви извънредни мерки. И щом ги възприемаш като естествено поведение, това неминуемо води до подобряване на ИР, защо не и до премахване на хапчетата.
Що се отнася до епидемията от ИР, разбира се, това не е никак радостно. Но аз смятам, че и преди е имало голям брой хора, страдащи от това отклонение, без да бъдат диагностицирани. Сега доста се увеличи знанието по тази тема и дано това помогне в превенцията на захарния диабет тип ІІ, който за съжаление е болест на съвременните консуматорски общества.

# 85
  • Plovdiv
Поли, виждам от лентичките, че имаш две деца и искам да те питам какво е положението с ИР и бременността. Аз сега още съм на етап забременяване, но ми е притеснено какво ще стане при една бременност. Като спра лекарствата няма ли да ми се влоши положението, като не мога да спортувам няма ли да си окаже влияние.

# 86
  • до едно тепе
И аз мога да ти отговоря. Laughing
ИР открихме преди да забременея със сина ми. Спазвах си строга диета по време на цялата бременност и поддържах перфектна кр. захар. Само това следяхме. Ендокринолога ми беше против да правя обременявания, а инсулина така или иначе пощурява по време на бременност и болшинството от бременните дори и да нямат ИР придобиват такава. Тогава пих метфогамма до 11г.с,защото началото на бременността ми беше несигурно(много болки и кървене) и чак тогава му се обадих да му кажа, че съм бременна и той ми спря веднага хапчетата. След раждането успях да кърмя 1,3г. Не отслабнах изобщо през този период обаче ядях и каквото ми попадне. Около 1 година след раждането правих контролно обременяване. Резултата беше страхотен въпреки, че не спазвам диета. Отбихме се и започнах да пълнея. Но пак подчертавам диета не спазвах и ядях доста сладко. Година след това правих пак обременяване. Резултата се беше влошил- и кр.захар и инсулина се бяха повишили доста. Понеже исках да забременявам пак доктора ми изписа пак метфогамма. Забременях след 8-9 месеца и понеже кр.захар ми беше доста височка ме сложиха пак веднага на строга диета-без каквото и да е тесто и захар. Метфогаммата я спрях веднага след положителния тест. Кр.захар спадна и сега я следим само нея. Кг качвам в нормите и ако не ям сладко и бял хляб проблем няма.
Някой питаше обратимо ли е. Да аз обърнах нещата ,обаче се отпуснах и ИР ме връхлетя с двойна сила. Не съм спортувала, но когато бях с най-добрите резултати си кърмех детето, а това изразходва страшно много калории, да не говорим за целодневното обикаляне на бърз ход с количката из града Laughing
Нещата могат значително да се подобрят със смяна на начина на хранене и малко повече движение.  Peace

# 87
  • Plovdiv
Поспаланчо, много ти благодаря за изчерпателния отговор. Сега ми е малко по-спокойно Simple Smile Hug Hug

# 88
  • София
Благосаря ви,момичета!При мен нещата започнаха точно по време на втората ми бременност

# 89
Привет момичета,
някоя от вас пила ли е Метфогама?

Общи условия

Активация на акаунт