За хиперинсулинемията отново! Тема №12

• 59 867
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
  • Тук... някъде
Здравейте отново. Официално се записвам при вас.Излязоха ми изследванията и си имам ИР  Sad

Биохимия
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици       Референтна стойност    Метод
Глюкозотолерантен тест-3 кратен                          
     Глюкоза 0 мин                           4.89                mmol/l                3.3-6.0    
     Глюкоза 60 мин                         4.87                mmol/l                 <10.00    
     Глюкоза 120 мин                       4.02                   mmol/l          < 7.80    

Инсулин                                       15.17- 0 мин.            uU/ml            3,0-25,0 uU/ml    
Инсулин                                       84.12- 60 мин.           uU/ml            3,0-25,0 uU/ml
Инсулин                                       43.41-120 мин.          uU/ml            3,0-25,0 uU/ml

Знам,че сигурно сте го дъвкали хиляди пъти,но ви моля за малко насоки относно храненето,за да започна от някъде, докато ми дойде часа за ендокринолога (28.04). Мисля и някакъв спорт да подхвана,че сега най-усилено спортувам лежане на дивана  ooooh!

# 91
Бременност и ИР - съгласна съм с казаното от pospalancho. Важно е да се поддържа нормална кръвна захар. Инсулинът няма как да се следи редовно. При спазване на правилата за хранене, бременността протича съвсем нормално и се раждат здрави бебета. Важно е да не се качват много килограми. Аз и при двете бременности съм качвала по 8-9 кг, които съм оставяла в родилното. Ако захарта почне да скача въпреки диетата, лекарите преценяват дали да се даде метформин или инсулин, но това са редки случаи. И без много тревоги кое и как ще мине - всичко ще е наред.

За храненето - да, много е коментирано. Нисковъглехидратна диета - без сладко и бяла захар, от тестените храни да се предпочитат пълнозърнестите, повече зехтин за сметка на животинските мазнини, картофи и ориз да не се съчетават с хляб в едно хранене, плодове умерено, зеленчуци обилно, да се избягва пърженото.

# 92
  • София
Привет момичета,
някоя от вас пила ли е Метфогама?

може да прочетеш из темата! Тук почти всички сме на метформинов хидрохлорид в различни дози (Метфогама, Глюкофаж, Сиофор)
  bouquet

# 93
  • Тук... някъде
За храненето - да, много е коментирано. Нисковъглехидратна диета - без сладко и бяла захар, от тестените храни да се предпочитат пълнозърнестите, повече зехтин за сметка на животинските мазнини, картофи и ориз да не се съчетават с хляб в едно хранене, плодове умерено, зеленчуци обилно, да се избягва пърженото.
Благодаря   bouquet Като имам повече време ще се поразровя из предишните теми  Simple Smile

# 94
  • София
Здравейте,
За съжаление и аз се записвам в темата. Миналата седмица си направих обременяване с глюкоза и се откри ИР. Изследването си го изпросих да ми го назначат. Имам 2 спонтанни аборта и това беше в списъка с изследвания, които исках да си направя. В момента съм бременна в 6 г.с. и затова ендокринологът не ми изписа хапчета за ИР. Каза ми само да спазвам хранителен режим и да имам поне 1 час на ден бързо ходене физическа активност. Надявам се този път всичко да е наред с бременността и ИР да не окаже влияние. Някой знае ли дали ИР може да причини нещо на плода? Доста се страхувам също така да не причиня нещо на плода с това рязко ограничаване на храните, тъй като до преди това ядох само от забранените ми сега неща (въглехидрати и сладко).

# 95
  • до едно тепе
Нищо няма да му стане на бебето от ограничаването на храните споко. Аз моето така го ограничих и си се развива нормално. Дано този път всичко да е наред и да се гушнете към термин Praynig

# 96
ИР сама по себе си не е опасна за плода. Но прекомерното наддаване на тегло на майката, което се провокира не само от факта на бременността, но и от високите нива на инсулин в кръвта, води до нежелани състояния като задържане на течности, повишено кръвно налягане, отоци, които могат да наложат по-ранно раждане. Ако пък се стигне до диабет, това е предпоставка за повишено тегло на бебето (над 4 кг), несъразмерно нарастване в горната част (глава и рамене) и съответно затруднено естествено раждане. На свой ред децата, които имат рождено тегло над 4 кг и майките им са имали гестационен диабет, са предразположени към развитието на диабет.
Затова основната задача, произтичаща от ИР по време на бременност, е превенцията на гестационен диабет и прекомерно напълняване чрез стриктен контрол върху храненето. Диетата  няма как да навреди на плода, напротив ще помогне за нормалното протичане на бременността. Нещо повече - майката, която е наддала нормално по време на бременността (до 15-16 кг), много по-лесно ще свали излишните килограми след раждането, а това пък означава, че рискът да развие диабет тип ІІ в близките години намалява значително.
Някои жени се тревожат, че ако не се хранят обилно, плодът им няма да се развива нормално, защото му липсват нужните вещества. Това е вярно само при жени, които страдат от системно недохранване. Жена, която се храни нисковъглехидратно, не означава, че не се храни добре. Освен това плодът взима необходимото от организма на майката, така че дори да не приемате от някои вещества, бебчето ще ги изсмуче от вас и ще си ги набави. Възможно е при мама да се получат някои недостизи, но плодът ще е добре.
Затова моят личен съвет към бременните на базата на опита ми от две бременности с ИР е: цип на устата, умерено движение и положително мислене.
И като казвам - цип на устата - нямам предвид да стоите гладни, а да не ядете сладки и подсладени храни, тесто и твърде много мазно и пържено. Плодовете не са забранени (само да се избират не най-сладките), а хлябът е препоръчително да бъде пълнозърнест и да е в ограничени количества.

Последна редакция: вт, 21 апр 2015, 17:43 от Poli BK

# 97
  • София
Момичета, мерси много за подробната информация.   bouquet  Да ви кажа честно камък ми падна от сърцето като изчетох вашите коментари. Какви ли не мисли ми минаваха през главата, но сега вече ще гледам да съм спокойна и да си спазвам диетата без притеснения.

# 98
  • Plovdiv
Момичета, да ви питам от няколко дена се чудя дали да не почна да пия някакви пробиотици, че стомаха ми още не се е адаптирал към сиофора. Някоя от вас приемала ли е и имало ли е резултат?

# 99
  • София
Пробиотикът само ще те разхлаби допълнително....действието на метформина като разхлабващо средство е неизбежно в началото....

# 100
  • Plovdiv
Ето затова реших да се посъветвам първо с вас. Явно просто трябва да си го изстрадам, но каквото такова и това ще мине.

# 101
Не е задължително пробиотикът да действа разхлабващо. Всъщност той действа регулиращо чрез нормализиране на чревната флора. Запекът и разстройството се дължат най-често (не говорим за тежките болестни състояния, които си имат други причини) на дисбактериоза - нарушена чревна флора. Пробиотиците я регулират и по този начин се нормализира отделянето.
Моят опит с български пробиотици е много положителен. На децата давам, когато имат разстройство. Аз ги пия при запек или след прекарани стомашно-чревни вируси, когато стомахът и червата просто излизат от релси и ходенето до тоалетната е доста често. Пия ги и когато имам гъбички или хемороиди. Не знам дали и как приемът им може да повлияе на проблемите, причинени от метформина, но няма да навредят със сигурност. И пак казвам - най-добри според мен са българските продукти на основата на лактобацилус булгарикум и термофилус ацидофилус.

# 102
  • Plovdiv
Поли, би ли споделила кой точно пробиотик взимаш? Аз обикновено пия линекс като съм на антибиотици, но сега се чудя пак ли него да взема

# 103
  • до едно тепе
Аз преди да забременея първия път имах такава дисбактериоза, причинена от едно лечение с АБ. Боляха ме червата и редувах запек с разстройство месеци наред. С Лактофлор се оправих. Пих го няколко месеца без да спирам. Пиех го и по време на първото ми пиене на метформин. Нямаше никакъв проблем.
При мен убийствена комбинация беше пектин с метформин. Не можех  да изляза от тойлета ooooh!

# 104
Ехоо,аз пак малко късно се включвам. Но пък изчетох всичко и се поуспокоих малко. Аз съм на метфогама от месец и малко. Ужасен дискомфорт в стомаха,понякога съм и повръщала. Гадене,прилошаване,виене на свят понякога,но него го отдавам по скоро на седенето пред компютъра по цял ден. Някой ме беще попитал за изследванията.Ами всичко е в норма. Кръвна захар,хормони,полови и на щитовидната. Само инсулиновия серум бе на 120 мин 109. Което е 5 пъти повече от изходната стойност. Та за това ми изписаха метфогама по схема и след месец пак ще пусна кръвни. Само,че аз имах едно омаляване преди да започна метфогамата. Лекарката го обясни с това,че произвеждам много инсулин и той влияе на нивото на кръвната захар и тя спада. Само,че аз преди съм си мерила захарта и тя никога не е била ниска в такова състояние.Значи омаляването става изведнъж,следва изпотяване и понякога треперене. Не изпитвам глад нито пък нужда от нещо сладко. Това ме плаши много. Всичко друго си изтърпявам. А и нали за това пия лекарството,за да не изпадам в такива състояния? А днес пак ми се случи. Всъщност от както пия метфогамата не ми бе ставало,до днес. И така като чета никой не го споменава като оплакване, та вече се чудя какво ми става Sad

Общи условия

Активация на акаунт