МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 100 621
  • 729
  •   1
Отговори
# 525
  • Асеновград
Още не ми се е случвало да ползвам намалението за многодетни майки , но го извадих миналата година.Доколкото си спомням в социални грижи ме предупредиха,че билета за автобус задължително трябва да е от касов апарат вече не осребрявали ако билета е от кочан. И що се отнася до децата служителката твърдеше ,че ако се пътува семейно/ майката с децата се изплащали и техните/ .Това изрично и го задавах като въпрос защото големите ми са пълнолетни и това означава три билета . За ЖП само се давало удостоверението с копия от актовете на децата и уж нищо не се плащало.Само автобусните се носели за осребряване по банков път.  Мисля,че не беше съвсем наясно със ситуацията, защото когато проверих в ЖП гара се оказа,че големите тъй като са пълнолетни нямали право . И така останах с впечатлението,че и на двете места не бяха съвсем сигурни в това което твърдят.

# 526
  • Варна
Удостоверението се издава на многодетната майка и с него тя има право на едно пътуване с влак и едно с автобус. Важи само за нея. Ако пътува с децата си за тях се купуват билети. За влака се дава удостоверението и ви дават билет безплатно, който е за отиване и връщане и като пътувате обратно го заверявате. Не знам дали става да се ползва от друг град, а не от този по адресна регистрация.
За автобус си купувате билет, информацията за който се нанася в удостоверението. Като се върнете с билета и с разпечатка за сметката, в която ще ви се връщат парите подавате молба за възстановяване на сумата в социалното и те ви връщат парите по сметката.
Издаването на удостоверението става точно с тази молба, като ми поискаха и копия от актовете за раждане на трите деца, а също и някаква декларация за лични данни.
Пътувала съм с билет от удостоверението с влак, а мъжът ми си извади карта Семейство и той и децата пътуваха с нея. Децата до 7г пътуват безплатно. С карта Семейство до 18г пътуват с 50% намаление.

# 527
  • София
Ох, да си довърша мисълта от оня ден. При нас май назрява проблем с комшиите отдолу. Още като се нанасяхме в тази квартира (скоро беше), дойдоха да ни намекнат как работещите хора уикендите спели до 9 ч. Опитахме се да се съобразим, доколкото е възможно. Примерно сложихме килим в детската стая, а мислехме да не слагаме. Скрихме някои играчки, оставихме други само за навън и т.н. Уикендите децата стават в 7, колко може да се удържат?!?
Но онзи ден дойде домоуправителят даже. Съответно аз се притеснявам. Обсъждах с приятели, набелязах още някакви мерки, но не спирам да се тревожа. Та затова реших и тук да питам - със сигурност не сме първите с по-нежноухи комшии...

# 528
...При нас май назрява проблем с комшиите отдолу. ...дойдоха да ни намекнат как работещите хора уикендите спели до 9 ч. ...Опитахме се да се съобразим, доколкото е възможно. ...
Ама тия хора никога ли не са имали деца и никога ли около тях не е живял никой с деца...  Shocked Случвало ми се е да ми правят забележка за ползване на асансьора и за шум когато бях само с едно дете, което даже още не лазеше  Crazy и то хора които имат куче, огласяващо целия вход целодневно  Rolling Eyes, нали се сещате как реагирах! В същия блок тогава правеха забележка на приятелка с току що проходило бебе, че много тежко стъпвало и като тичало, много тормозело бабата  Thinking Обявиха ме за злобар, защото изкоментирах "бабата да си намали мощността на слуховия апарат". Ми пък безумие е това! Ако надуват децата някой тромпет по цял ден, или да тропат нарочно по пода, или да бият барабана... да им направим забележка, да ги заиграем с нещо по-тихо, ама...
Разбирам да пускаш прахосмукачка в 8 сутринта в неделя, или безумно подскачаща пералня... или хилтито да кърти в 14:30!!! Ама това са деца, обезшумяваш, ама те даже детско да си пуснат и да рисуват кротичко (като моята) пак има някакъв шум... Пък да ги вържем по леглата ли тези деца #Cussing out

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 13:00 от peneva_a

# 529
  • София
Когато живеехме в Пв и се роди каката, имах една съседка, която всяка сутрин ме питсше какво го правим това бебе, че по цяла нощ реве (всъщност дъщерята беше мн кротко бебе). Един ден се ядосах и и казах "ами щипем го"... След две нощи ни викна полиция, че сме вдигали шум. Полицаят дойде, извини се и си тръгна... (Няма да споменавсм, че въпросната дама с финия слух живееше над нас, нямаше килими и имаше куче, което предизвикваше невероятен постоянен драскащ шум по тавана ни).
Много се дразня на такива дребнави хора, къде да си гледа човек децата?

# 530
  • На село (близо до Лондон)
Ех тия съседи  Confused
Моите деца по-големите двама свирят на тромпет, на електрическа китара и пиано. Сега най-малкия иска да се учи на цигулка. Тъй като свирят в оркестър се упражняват всеки ден и е весело.

# 531
  • София
А това удостоверение веднъж ли се вади или за всяко пътуване? Че май така ми се стори от това, което прочетох.

# 532
  • Варна
Удостоверението има само 4 реда. На петата година трябва да си извадите ново.

# 533
На нас пък ни правят забележка когато сме на улицата. Събираме се много и децата карат колелета,  играят, ние пием и се веселим и току излязат едни комшии да ни кажат, че много шумим. Смешното е, че по-възрастните не се дразнят, даже напротив, радват се че се събираме, а тези са около 30-те, но са без деца и всеки шум ги дразни. Аз като затворя прозорците в къщи нищо не чувам от улицата, но при тях и при затворена дограма било непоносимо. Ооо, един ден и комшийката от къщата отсреща излезе да каже, че знае, че улицата е на всички, но тя има гости, поканила ги е на верандата и им смущаваме разговора. Никой от нас не можа да реагира, стояхме така  Shocked

# 534
  • София
Под нас живее една баба, веднъж дойде в 3 следобед да ми прави забележка, че сме били много шумни, а тя била с болни нерви. А то тогава бебето спи, големият пише домашна, а малкият си играе тихо на килима. Много странна особа е.

За билета от майка ми знам, че й заверяват на гарата и по влака пътува безплатно, а по автобуса си го плаща и й връщат парите след като занесе билетите в социални грижи. По влака може да има колкото си иска прекъсвания за 30 дни, стига да не се връща на първата гара, от която е тръгнала. Примерно тя е тръгвала от Бургас и един вид от там си го активира до Ямбол. Прибира си се в Ямбол, след седмица идва при нас в София. После София-Ямбол. И след още седмица да речем Ямбол-Бургас.
На мен ми предстои това лято пътуване до Ямбол, сама с 3-те деца на отиване, и се чудех дали да не ползвам билета или с колата, засега сме решили с колата, че покрай малкия (а и не само) ще сме с доста багаж.

# 535
  • Разпиляна във въображението
Нямам никакви проблеми със съседите в моя блок. Ние сме четири етажа с по два апартамента. Вече имаме трима нови новодомци, но те не живеят все още при нас. Останалите сме още от 79 г. Тези, които имат села, ни снабдяват с пресни зеленчуци, яйца, цветя... Вече стана топло и излизаме пред нас. Много се радват на децата ми, особено сега на малкия, защото, според тях, той ще е последното малко бебче в блока.

Единствено имам проблем с един, който живее на първия етаж на долепения до нас блок. Ние сме на втория. Сега стоим на отворени прозорци и той като се разпуши....

# 536
Трудно ще те разбере някой, който не е бил в същото положение.Важи и за поносимостта на комшиите към шум.Моите комшии са студенти, които денем спят,нощем купонясват и е ясно, че сме с коренно различни режими.Мен ме дразни когато събудят бебока в 3ч посред нощ и после я съм успяла да я приспя не. Те пък искат сутрин да спят, а ние от 7ч сме на крак.Правят ми номерца,аз понякога им отговарям Embarassed

Знам, че обсъждахте миналата година ходенето с повече деца на почивка,но ми се губи в коя тема беше...Мислим да отскочим до морето за няколко дни(у нас), но разглеждайки офертите нещо се затруднявам в избора на място, където да се поберем всички и да е на прилична цена.

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 23:49 от лора др

# 537
  • София
На мен почивка в България и прилична цена не ми се връзват в едно изречение Rolling Eyes Laughing. Едно време, когато номер 3 беше малък, наемахме вила с автоматична пералня (аз категорично отказвам на пера на ръка 5-6 души всеки ден), за около 250 лв/ден.

# 538
Наистина да отидеш на почивка с деца си е предизвикателство....ние с децата /4 момчета/, вече 3-та година ходим на хотел в Китен, които има голям апартамент, 140 кв.м. и там се чустваме добре. Има две стални, две бани и тоалетни, голям хол със всекидневна и оборудвана кухня. Като цена също не е зле, за м.юни е 76лв. с включена закуска за 6 човека.

# 539
  • Варна
Лора, ето това съм си запазила като линк. Води се за 4 човека, но ако са ви по-малки децата става и за 5.
Ние сме на морето, но не обичаме да ходим на плаж, затова в момента търся възможност за планина някъде. Само дето сме много сложни за настаняване. Трябва да може да се стигне с влак до там и да намеря място до 50лв на вечер с възможност да си готвим. Последните 3 години се справях, но този път не ми се получава нещо.

Общи условия

Активация на акаунт