За лекарската етика

• 79 618
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 720
аз съм ходила и в чужбина на зъболекар и в бг и не виждам разлика. по отношение на лекарите пак така ходила съм и в чужбина и в бг и пак не виждам разлика - но за щастие нямам някакви наистина животозастрашаващи заболявания.

Аз съм доволна от зъболекаря си в България, но го намерих след много ходене по мъките и попадения при какви ли не идьоДи. Обаче и от тукашния съм доволна. По-скъп е разбира се, но не в пъти. И като му трябва снимка не ме разхожда до другия край на града, а ми я правят на място.

# 721
  • Ямбол
....
Достатъчен е факта, че ако си безработна си неосигурена и като такава нямаш право на държавна медицинска помощ! Peace
Как не проумя досега, че безработна не е равно на без доходи.
А ако и доходи нямаш, освен че нямаш и работа, тогава си социално слаба, а на социално слабите им плащат осигуровките.

# 722

А ако и доходи нямаш, освен че нямаш и работа, тогава си социално слаба, а на социално слабите им плащат осигуровките.

Сега ако намериш и определение в някой нормативен акт относно това що е социално слаб ...

# 723
  • Ямбол

Сега ако намериш и определение в някой нормативен акт относно това що е социално слаб ...
Социално слаби са тези, които получават помощи по  Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

# 724
Помощи се плащат много малко време, Лиляна. След това безработният си внася здравните осигуровки сам, ако междувременно не си е намерил работа.

# 725
  • Ямбол
Помощи се плащат много малко време, Лиляна. След това безработният си внася здравните осигуровки сам, ако междувременно не си е намерил работа.
Ти сигурна ли си, че имаш предвид същите помощи, за които аз говоря или имаш предвид обезщетението за безработица?

# 726
  • Варна
Абе стига с тези помощи бе,кой взема помощи.Приятелката ми си гледа сама детето със заплата 400 лв.
Ходи до социалното нито за ток и дадоха,нито за дърва,нито изобщо някакви.Едни 35 лв. взема детски и това е.Помощи та помощи.

# 727
Имах предвид обезщетението за безработица.
Що се отнася до другото, има достатъчно хора, които не отговарят на критериите, за да им се отпусне помощ според Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, но които реално нямат собствени доходи за известно време и въпреки това плащат здравните си осигуровки, като парадоксът е, че освен това се налага да плащат немалко за банков превод.
Кандидатстването за всякакво финансиране изисква време, обилна документация и т.н. и реално хората, които не мислят да лежат на чужда кълка, вместо да губят време за това, го оползотворяват в търсене на работа. Междувременно минава време и здравните осигуровки си ги плащат.
Аз хора, които ползват други помощи, освен детски, нямам в обкръжението си. Но безработни, които си самовнасят осигуровките, познавам доста. Повечето не са съпруги на милионери, мъжете им взимат по 400-500 лв.
Както и да е, това няма голяма връзка с темата. Аз съм склонна да повярвам, че в Здравната каса няма достатъчно пари по различни причини, но съм сигурна и в това, че парите се разпределят нефункционално. Освен това мога да се съглася, че нашите лекари в голямата си част са нелоши специалисти. По отношение на етиката обаче има много какво да се промени. Но подобен въпрос дори не се дискутира из медиите.
Напоследък върви кампания в защита на Спешна помощ, като се набляга на посегателството върху лекари. Без, разбира се,  да  одобрявам подобни действия ни най-малко, трябва да кажа, че много пъти лекарите в Спешното се държат отвратително, освен ако не става дума за деца.

# 728

Освен това мога да се съглася, че нашите лекари в голямата си част са нелоши специалисти. По отношение на етиката обаче има много какво да се промени.

С това съм абсолютно съгласна. Имаме специалисти, но покрай занижената лекарска етика, системата се опорочи. Стана така, че ако не бутнеш нещо и най- големия специалист се държи с теб, сякаш твоя живот няма никаква стойност!

# 729
Ана, мисля точно като теб, много пъти съм го писала тук
безумно е да изискват вноски от тези хора

# 730
Ами аз до тука само на една лекарка попаднах, която ме заби в земята. Имах съмнения за мононуклеоза (така се оказа и впоследствие) Та бях при първата докторка, имах и натривка.  Тя погледна натривката с половин око и заключи " Ами аз нищо не виждам на натривката, много е зле. Като гледам обаче, май е левкимия."  Направо свят ми се зави, някъде на 17 бях и като си представих картинката с химиотерапии и борба за живот направо се чувствах като развалина,че мечтите и жовотът ми отиват... Много интересно как заключи това нещо, без да ми е видяла и другите писмени резултати,натривката по-внимателно и ако трябва под микроскоп + общото ми състояние и възпаленото гърло....  Добре че беше тогава майка ми с мене, заяде се с въпросната (  #Cussing out #2gunfire ) и накрая ходихме в трета клиника, където ми казаха най-спокойно че имам мононуклеоза.  Crazy Като чуха там това с левкимията, направо се спукаха от смях.

#Cussing out

# 731
Относно цялостното поведение на докторите останах доста изненадана при последно си посещение при специалист. Изтърпях една голяма караница още преди да кажа за какво съм отишла. Може женицата да е добър специалист ,но определено имаше нужда от психолог. Другото, което ми направи впечатление е лакомията за направления. Случка- закъснявам за преглед /часа ми беше записан по телефон/, не ме приемат съответно и на регистратура поисках нов час. Служителката уж ми записва нов час и хоп прибира ми направлението и ми връчва някаква бележка ръчно написана с печат. Вдигнах скандал разбира се , това ми беше капака след голямото тичане. А служителката побесня ,че не е успяла да ме върже. С това направление мога и да не успея да отида следващия път, защото имам малко дете и  всичко може да се случи. Ако ми изтече срока имам право да го презаверя за още един месец. Само ,че повечето хора са като овце и са готови да дават без да мислят. Чух я как след мен увещаваше друг човек за същото.

# 732
Мен така една овца ме върза да я чакам два часа пред кабинета, а тя отиде да я черпят от фармацевтична фирма.
Поисках си направлението, намериха ми лекар - веднага.

# 733
Скрит текст:
Ами аз до тука само на една лекарка попаднах, която ме заби в земята. Имах съмнения за мононуклеоза (така се оказа и впоследствие) Та бях при първата докторка, имах и натривка.  Тя погледна натривката с половин око и заключи " Ами аз нищо не виждам на натривката, много е зле. Като гледам обаче, май е левкимия."  Направо свят ми се зави, някъде на 17 бях и като си представих картинката с химиотерапии и борба за живот направо се чувствах като развалина,че мечтите и жовотът ми отиват... Много интересно как заключи това нещо, без да ми е видяла и другите писмени резултати,натривката по-внимателно и ако трябва под микроскоп + общото ми състояние и възпаленото гърло....  Добре че беше тогава майка ми с мене, заяде се с въпросната (  #Cussing out #2gunfire ) и накрая ходихме в трета клиника, където ми казаха най-спокойно че имам мононуклеоза.  Crazy Като чуха там това с левкимията, направо се спукаха от смях.

#Cussing out

И мен една лекарка от частна клиника ме уплаши с диагноза левкимия за сина ми, а се оказа мононуклеоза. Преди това ме разпита подробно относно историята на болните от различни видове рак в семейството ни. Казах ѝ че не ми е известно за такива, но тя продължаваше да повтаря "Помислете си пак.".  Sick

# 734
Е как бъркат мононуклеоза с левкемия??
Заради лимфните възли и черния дроб ли?
При кръвна картина за мононуклеоза се изследват специфични клетки - не съм сигурна, май бяха моноцити?

Общи условия

Активация на акаунт