Пациентки на ЦРЗ "Надежда" - 33

• 60 050
  • 775
  •   1
Отговори
# 600
Аз точно по тази причина съм объркана, защото някои лекари казват за тръба с хидросалпингс, че трябва да се прекъсне, а не да се отстрани. Това ме обърква.
Освен това, за запушената тръба досега в Надежда ми казваха да не се пипа, дори ми направиха IVF с нея, а сега чувам лекарски мнения, че е хубаво и запушената тръба да се прекъсне, защото вреди. И все пак, не е лесно човек да махне с ръка и да каже на доктора да прави каквото реши и с двете му тръби.

Зависи къде е запушена тръбата и дали има хидросалпингс. Моята е откъм матката и няма хидросалпингс - все едно е дали ще ми я махнат или запушат на същото място, където тя вече си е запушена. Идеята е да няма контакт с матката, а самото махане на тръбата може да наруши кръвоснабдяването на съответния яйчник.

# 601
В тръбата имало фини власинки или реснички, които много лесно се увреждат от всякаква намеса или възпаление.
 Имам позната, която се подложи на някаква термопластика, отживелица някаква, но това унищожавало вътре тези власинки, които били много важни.
 Когато имало хидросалпингс той секретирал нещо - течност, било свързано с някакви хормони, даже ми се стори, че чух, че самият хидросалпингс от хормоните или отделял някакви хормони с течност, но не ми беше ясно каква е връзката с някаква течност която пречи на ембриона и хидросалпингса.
 По-запознатите да споделят, защото не ми се иска да говоря неща, от които нямам преки наблюдения.

Последна редакция: нд, 22 фев 2015, 16:53 от Анонимен

# 602
  • София
Кръвоснабдяването, може да се наруши от всяка оперативна намеса. Яйчниците не са "закачени" за тръбите.
При хидросалпингс, проблема освен в проходимостта на тръбите е и това, че течността която се събира се излива в матката и може да "убие" ембриона. За това препоръчват премахване на тръбата.

# 603
Ами да, всяка пластика си е операция, но аз така или иначе ще правя операция - все пак имам хидросалпингс на лявата тръба. Ясно е, че тя ще бъде прекъсната или махната. Предполагам пластика на нея няма да ми направят. Май не съм обяснила добре, че имам проблем и с двете тръби. Така или иначе ще се направи операция, въпросът е ако наистина другата дясната тръба е запушена, както изглежда на цветната снимка, при нея какво се предприема? Аз по-скоро за нея ви питам. Все пак тя няма хиросалпингс. Освен това, съм чувала за жени, при които става отпушване на тръбата, след цветна снимка, кални бани и т.н. Та затова ви разпитвам. Ако има някакъв варинат да пробвам да отпуша тази, която се води запушена без хидросалпингс, то да пробвам.

# 604
  • София
Ами да, всяка пластика си е операция, но аз така или иначе ще правя операция - все пак имам хидросалпингс на лявата тръба. Ясно е, че тя ще бъде прекъсната или махната. Предполагам пластика на нея няма да ми направят. Така или иначе ще се направи операция, въпросът е ако наистина другата дясната тръба е запушена, при нея какво се предприема? Все пак тя няма хиросалпингс. Освен това, съм чувала за жени, при които става отпушване на тръбата, след цветна снимка, кални бани и т.н. Та затова ви разпитвам. Ако има някакъв варинат да пробвам да отпуша тази, която се води запушена без хидросалпингс, то да пробвам.

Кални бани със сигурсност няма да ти помогнат за "отпушване на тръбите". ЦС предполагам са ти правили - след като резултат няма (не се е отпушила), на дали ще стане от втора. Запушването на тръбите обикновено е от срастване следствие на възпаление. Така или иначе ин витро правите...

# 605
SAB-f на колко години си? Ако си на 20+ според мен може да рискуваш да оставиш едната тръба и да пробваш. Най-вероятно обаче, след време пак ще стигнеш до нейното премахване.
Ако наближаваш 30 или вече си на 30+ не знам какво се чудиш  newsm78 При лапароскопия никой няма да ти махне тръба, без да провери какво е състоянието и. Има случаи, в които на ЦС се виждат запушени тръби, а при лапаро се оказва, че тръбите са здрави и пропускливи. Има обаче и случаи, в които се оказва, че тръбите са увредени и се премахват по време на лапатрото. Лично за мен няма причина, ако една тръба е тотално увредена и запушена, да я оставиш. Само проблеми може да ти донесе в последствие.
Не знам дали ме помниш от другата тема за лапароскопиите, но когато аз писах там и ти се чудеше къде и как да правиш лапаро. Моето го направих на 20 ноември 2014. Мина и замина, възстанових се бързо. Тръбата наистина се оказа увредена, запушена и с хидросалпингс. Премахнаха я. Само да уточня, не съм правила лапарото в Надежда, но всеки сам избира на кого да се довери.
Доволна съм от избора си, защото дори и да не е успешна предстоящата ми първа инвитро процедура, поне няма да се съмнявам, че неуспеха ми се дължи на увредена тръба.

# 606
  • София
при мен на снимката излезе, че едната тръба е запушена.
заради нея правихме лапароскопия. бях се разбрала, ако не става да я махат.
оказа се обаче, че има живот в нея, някакви сраствания са разчистили, тръбата си е била здрава и са я оставили. не знам от какво са били тия сраствания, нямах предни операции.
не махат здрави тръби без да има причини.

# 607
  • София
при мен на снимката излезе, че едната тръба е запушена.
заради нея правихме лапароскопия. бях се разбрала, ако не става да я махат.
оказа се обаче, че има живот в нея, някакви сраствания са разчистили, тръбата си е била здрава и са я оставили. не знам от какво са били тия сраствания, нямах предни операции.
не махат здрави тръби без да има причини.

Сраствания се получават не само от операции, а и от минали възпаления

# 608
Като заговорихте за тръби да се изкажа и аз. На цветна снимка се усъмниха ,че едната тръба е запушена и ми препоръчаха лапароскопия. След операцията се установи, че и двете ми тръби са запушени откъм матката, фимбриалния апарат е запазен. Др Персенска ми каза, че не може да махне здрави тръби. Преминах през два неуспешни ИКСИ опита. В момента съм бременна , но не след процедура ,а спонтанно. Моля се всичко да е наред до края Praynig Praynig Praynig
Мисля, че не винаги запушените тръби трябва да се прекъсват или махат.
Между другото месец преди да забременея ходих на консултация при един лекар с нова клиника, който каза че е сигурен че неуспешните ми опити са заради запушените ми тръби. Непременно трябвало да се клампират. 

# 609
  • София
Като заговорихте за тръби да се изкажа и аз. На цветна снимка се усъмниха ,че едната тръба е запушена и ми препоръчаха лапароскопия. След операцията се установи, че и двете ми тръби са запушени откъм матката, фимбриалния апарат е запазен. Др Персенска ми каза, че не може да махне здрави тръби. Преминах през два неуспешни ИКСИ опита. В момента съм бременна , но не след процедура ,а спонтанно. Моля се всичко да е наред до края Praynig Praynig Praynig
Мисля, че не винаги запушените тръби трябва да се прекъсват или махат.
Между другото месец преди да забременея ходих на консултация при един лекар с нова клиника, който каза че е сигурен че неуспешните ми опити са заради запушените ми тръби. Непременно трябвало да се клампират. 

Естествено, че не винаги трябва да се махат. Въпроса е, че когато не вършат работа... това си е добро решение.

# 610
macherie   Hug  честито! Лека и безпроблемна бременност ти пожелавам с най-сладкия за теб финал!

# 611

Естествено, че не винаги трябва да се махат. Въпроса е, че когато не вършат работа... това си е добро решение.
[/quote

Разбира се, че е така, но явно различните лекари мислят по различен начин. Важно е лекарят да прецени правилно.

Желая успех на всички ни!

# 612
macherie   Hug  честито! Лека и безпроблемна бременност ти пожелавам с най-сладкия за теб финал!

Благодаря! Hug
Успех и на теб Hug

# 613
tanzu, ами не съм се оперирала още, защото чакам да ми дойде часа при Стаменов и да се оперирам. На 26 г. съм с тежка ендометриоза. Ти къде направи операцията си?

Точно такъв случай като macherie имам предвид, при нея при операцията е излязло, че тръбите са запушени, но д-р Персенска ги е оставила. macherie, нали правилно съм разбрала? Значи все пак понякога се получава бременност със 'запушени' тръби. При нея също не е вършела работа тръбата, но са я оставили. Точно това се чудя как преценят коя запушена тръба да оставят и коя не.
Също така, в друга клиника ми препоръчаха да се прекъснат и двете тръби - и тази с хидросалпингс, и запушената. И дума не стана за 'махане'. Та се чудя кога се маха и кога се прекъсва.
И нещо друго не мога да разбера, при вас при наличието на запушена тръба са преминали към лапароскопия, а при мен - не, а към ин-витро, в същата клиника.

Последна редакция: нд, 22 фев 2015, 18:05 от SAB-f

# 614
Точно така SAB-F, правилно си ме разбрала.
Не знам как преценят коя тръба да оставят и коя да махнат.

Общи условия

Активация на акаунт