Примерна схема за захранване - 34

• 127 930
  • 742
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Той е на кърма, тепърва въвеждам храни, няма заместено хранене. Вода не пие, единствено чая на Хип би пил, ако го подсладя, което правя в краен случай.

# 226
  • Berlin
Разбрах, затова казвам повечко кърмене, за да има прием на повече течности.

# 227
  • Варна
Въпрос отновно запека? Малчо е захранен от 10-тина дни, но се запече ужасно (твърди изпражнения, рев, разранено дупе). Сега му давам само круша и пак 2 дни не е акал и се притеснявам доста. Уж имам опит, но с големите не е било чак така. Чудя се добра идея ли е Фризовом при изключително кърмено бебе и да не отключи пък някаква реакция? От днес въведох и тиквичка, та и ако това не помогне, не знам.

Какво сте въвели до сега? Може да е от храните, или пък просто, ако са повечко новите, а стомахчето на Бебун не е още свикнало.. Все пак само от 10-тина дни се захранвате.
Може да давате пробиотик някакъв. Моят син приемаше пробиотици няколко месеца и съвпадна със захранването. Не знам дали по тази причина или просто имахме късмет, но не се е запичал изобщо досега. Пробиотици давах толкова дълго, защото имаше колики до 10,5 месеца, но така или иначе помагат и за регулиране на стомаха. Давах Lactacare Baby и Protexin по предписание от гастроентеролог.

# 228
  • София
Био гая съм давала за по-продължителните колики, по съвет на педиатъра, но нямаше ефект. Сега яде тиквичка и круша и пак акаше със зор. Въведох зехтина и оттогава е по-леко, днес въведох тиква, правя му масаж, гимнастика, вчера изака сам три пъти по едно пластилинче. Определено е по-добре, но явно му трябва време още, мислех ориз, елда да давам (че имам и доста кърма замразена), но когато-тогава, важното е детето да е добре.

Храните, които съм въвела: морков, картоф (и се запече здраво), круша, тиквичка, зехтин, оризова каша сложих веднъж в крушата, но видях, че пак се спича и спрях, и днес въведох тиква. Давам ги нарочно по-редички пюретата, или пасирам с повече от водата, в която са вряли, или разреждам с кърма. Едно, че като е гъсто не може да го преглътне, а и да не го запича.
И батковците му помня, че са се позапичали, но по ден-два да не акат, такова нещо не е било. Суче на поискване, напоследък много се разсейва през деня, докато суче, дори и да се отделим в друга стая, но гледам да предлагам често, а и обикновено през нощта си наваксва.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2015, 18:43 от Аня♥♥♥

# 229
Био гая съм давала за по-продължителните колики, по съвет на педиатъра, но нямаше ефект. Сега яде тиквичка и круша и пак акаше със зор. Въведох зехтина и оттогава е по-леко, днес въведох тиква, правя му масаж, гимнастика, вчера изака сам три пъти по едно пластилинче. Определено е по-добре, но явно му трябва време още, мислех ориз, елда да давам (че имам и доста кърма замразена), но когато-тогава, важното е детето да е добре.
Ами, да, ще свикне стомахчето. Опитай и ти да ядеш повече храна богата на фибри, круши, сливи. С ориза наистина е по-добре да се изчака. Овеса (глутенова култура) и просото (безглутенова) разхлабват, но ви е раничко като че ли.

# 230
  • София
Да, следя и аз да съм с редовен стомах, ов. ядки на закуска (за мен), пр. мляко, круши, кефир пием в къщи.
Чудех се дали да не му въведа овеса, мислих, мислих, рано му е, поне месец още да мине. А просото и то ли разхлабва? Ако е така, ще му го въведа! Предполагам е по-добре домашно сварено, но пък Топфер имат пълнозърнеста каша от просо.

# 231
Да, следя и аз да съм с редовен стомах, ов. ядки на закуска (за мен), пр. мляко, круши, кефир пием в къщи.
Чудех се дали да не му въведа овеса, мислих, мислих, рано му е, поне месец още да мине. А просото и то ли разхлабва? Ако е така, ще му го въведа! Предполагам е по-добре домашно сварено, но пък Топфер имат пълнозърнеста каша от просо.
да, води се разхлабващо, но все пак не е с толкова силен ефект като овеса. Тьопфер или Холле Wink домашен, според мен, ще му е твърдичек и по-трудно смилаем. Аз до сега давам флейк от просо, че обикновенното просо нещо не го иска толкова.

# 232
Здравейте, мами. Нуждая се от приятелски съвети относно храненето, защото се опасявам, че изоставаме. Наясно съм, че няма универсална таблица, по която да се върви, но ми се ще да чуя и други мнения, защото с педито май не ни съвпадат позициите.
Започнах захранването от 6-тия месец, по нейно настояване, заради моите нагласи, а и защото дотогава реално бебуля не проявяваше особен интерес да се отказва от млякото (на комбинация от кърмене и изкуствено мляко сме, като преобладава изкуственото). Все още ядем нощем, като, ако не се зачита млякото "за лека нощ", се буди още поне два пъти през нощта и настоява да яде (шишенцето й е около 120 мл и не винаги изяжда целите).
При тези обстоятелства доки ми каза да започна с плодово или зеленчуково пюре, веднъж преди обед и веднъж следобед, като първите две седмици започна с моркови/тиква, например, а следващите две - сливи/круши; важно било да не са космати плодове, заради алергиите. До тук ок, не съм мелила вкъщи, пробвах няколко различни купешки марки с такова съдържание - на бебе страшно много му харесва, няма претенции, явно си пада ящничка, супер (бурканчетата са от най-малките). Освен всичко й изстисквам диня или ябълка на сокче (около 280 мл), пийва си го с удоволствие. Така карахме около три-четири седмици и бях спокойна.
Вчера, обаче, бяхме на месечния си преглед и се оказа, че бебе е с 200 гр назад в сравнение с миналия месец (в момента сме на 7 месеца). Не се ужасих особено, всичко е индивидуално, както каза и педиатъра, но по-притеснена съм от това, че иска да продължим с този режим още един месец. Или по-скоро думите й бяха нещо като "давайте в тоя дух"... ?!?!! Четох много тук, има мами, които дори вече са давали жълтък, месо... А аз дори безглутенова каша не съм дала още... Та сега много се чудя какво да правя - всичко трябва да е постепенно, ясно ми е, но още един месец само на тия основни плодове/зеленчуци?...
С жълтъка не бързам, но подходящо ли е да дам някакъв вид кашичка и каква? Мога ли да давам картофи? Освен това трябва ли да увелича яденията, които не са мляко, на три пъти дневно, след като е дала назад с теглото?... Много се притесних и съм малко разочарована от доктора, честно казано, защото ми е първо детенце и как очаква да съм наясно с нещата? Иначе бебе изглежда в абсолютно здраве, кръвните й изследвания са чудесни... Затова не знам какво да правя просто и помислих, че някой може да е изпадал в подобна ситуация. Simple Smile

# 233
  • Berlin
"В този дух" според мен означава да продължаваш да си въвеждаш малко по малко нови храни, не да стои бебето един месец още на моркови и ябълки. Grinning И не й давай сок, няма нужда. Странно наистина, че е отслабнало. Но наистина ли пие по 120мл мляко? Моите сигурно са пили поне по 180мл на тази възраст. Какво си дала досега? Картоф явно не си, но можеш, той е от първите храни. Друго - ориз, банан, тиквичка, пащърнак, елда,  овес, царевица (на каша), круша, месо от 8м., след овеса може пшеница вече и т.н. И се дават едно по едно, не няколко нови на един път.

# 234
  • София
Да разбирам е горе долу на възрастта на нашия бебок, който след седмица става на 7м. По 'правило' на 6м заместваш 1 хранене (обикновено обедното), на 7м второ (следобед каша), на 8м се въвежда и закуската. За глутен, жълтък е много рано още.
При нас захранването започна малко 'хаотично', но водено от нуждите на бебето, което е най-важното. Започнах с морков и картоф, целта ми беше да въведа и тиквичка и лека-полека да заместим обедното кърмене, но се запече много и доста време хапваше само круша. После размислих и т.к. след 10-тина дни ми започват лекциите (вечерно време), а и основно яде круша и тиква, реших, че ще е най-добре да заместя първо следобедно-вечерно хранене, защото ще го храни детегледачката. Та, от няколко дни ок. 6-7ч вечерта яде плодово пюре (круша, тиква или ябълка) + малко оризова каша и кърма (имам изцедена във фризера). Можеш спокойно да даваш каши от ориз, царевица, елда и просо. Само каша не давам, не му харесва (хем я бъркам с кърма), а и по-добре с плод, над 9кг, а от кашите наддават повечко (въпреки че си е и до дете).
Реши първо кое хранене ще заместваш, ако е обедното - картоф, морков, тиквичка и т.н. Ако е следобедното - каша (чиста или с плод).

# 235
  • София
olech_ka, купихме био просо, идеята беше да го смеля на брашно. Но т.к. вече беше ужасно запечен (след като видях и малко кръв) взех Фризовом. Слагах му 2 дни в пюрето и вече 3ти ден пълни хубаво памперса, чак се омазва. Та, сега още му се чудя на просото, ако не мога да го смеля гладко, ще му купя готова, пък просото аз ще го хапвам на закуска. Въпреки че като гледам съдържанието на някои каши... Свят да ти се завие от съставки.

# 236
  • Berlin
А други каши съдържат само по една, две съставки. Peace Също така, ако кашата е млечна, то е описано и съдържанието на АМ, от което вече може да ти се завие свят, но пак не е нещо отровно. Laughing

# 237
Аз да попитам как се справяте със злояди деца  newsm78 ooooh! Синът ми отказва да яде на обед ,освен кис.мляко.Готвя му ,купуваме пюрета и всичко отива в кофата   #Cussing out Много ме е яд.На година е,а нищо не иска да яде ,освен сладкото.Да отбележа ,че и кис.мляко го яде чисто - нито с хляб,нито с овесени ядки,нито с бисквити,с нищо.В чудо се виждам с това дете.

# 238
  • София
А други каши съдържат само по една, две съставки. Peace Също така, ако кашата е млечна, то е описано и съдържанието на АМ, от което вече може да ти се завие свят, но пак не е нещо отровно. Laughing
Да, на Хипп оризовата е напр. само ориз. Но гледах на Нестле или Блевит ли беше, ориз и банан, пък вътре 20 съставки, включително захар.
Идея защо вече няма чиста безмлечна елда на Хип? Има или млечни (на Милупа), или на Хип с плодове.

# 239
  • Berlin
Спрели са я. Те Хип и от вървежните пюрета са спрели някои.

Общи условия

Активация на акаунт