Примерна схема за захранване - 34

• 127 923
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
Здравей Nannoka, при нас това намаляване на теглото се получи в 8мес, когато и изникна първото зъбче и като цялоне пиеше количеството ам за възрастта си, но доки ми каза, че има такива периоди и няма нищо притеснително, важното е, че е здрава. Щом не си давала каша може да пробвате за следобедното хранене, иначе ние качихме повечко от попарата, но имаш доста неща да въведеш преди нея....

# 241
  • София
Аз да попитам как се справяте със злояди деца  newsm78 ooooh! Синът ми отказва да яде на обед ,освен кис.мляко.Готвя му ,купуваме пюрета и всичко отива в кофата   #Cussing out Много ме е яд.На година е,а нищо не иска да яде ,освен сладкото.Да отбележа ,че и кис.мляко го яде чисто - нито с хляб,нито с овесени ядки,нито с бисквити,с нищо.В чудо се виждам с това дете.

Не отстъпвай. Т.е. ако му предложиш мусака и той не я иска, не му предлагай друго. Веднъж разбрал, че има алтернатива ще си я търси. Ако реве 5 минути и ти се предадеш, утре ще реве 10 и тнт. Ще изпитва границите ти, докато се предадеш отново и получи нещо сладичко.
Веднъж направих тази грешка някъде към годинката и после месеци се мъчих да я вкарам отново в ред. А моята по началото прояде много късно.

Остави му купичката пред него, да се опита сам да си яде и да прояви интерес. Моята в момента (1,7) е в комбинирана фаза - ще ям само ако се храня сама и не искам нищо да ям. Дори не го опитва, колкото и да е гладна. Често прибягвам до "насилсвена" първа лъжичка. В смисъл, слагам малко храна на устната й, колкото да го оближе и да го опита. Насилвео написах, защото тя естествео се съпротивлява. Като го опита вече започва да яде.

Не е никак лесно. Много воля и железни нерви трябват. В момента е намерил начин да те манипулира и ако не го прекъснеш, ще става по-зле

# 242
Накакви идеи за заместител на следобедната каша с плод? С нещо, което сравнително лесно да мога да приготвя в къщи...

# 243
Gaggi, кисел с царевично нишесте правя аз, пак с плод, има като натрошена елда и киноа, които стават супер бързо, пак с плод, овесени ядки - глутенови и безглутенови. Извара с плодове, банан с авокадо, с или без добавени мляко или извара. Това при условие, че не ползваш прясно мляко, тъй като аз още не съм го въвела. С прясното мляко може и мляко с грис, мляко с ориз, пак кремчета разни. То като се замисля аз и захар още не съм дала, ползваме сладостта на плодовете и не се оплаква младежа и пак има доста сериозно разнообразие.

# 244
Звездичке, благодаря   bouquet
Давала съм сухо мляко - съдържа се в готвеното от частната кухня, от където взимам храна.
Пробвах да му дам кисело мляко с бисквити, сложих и бананче, но не го хареса.  Струва ми се, че му е омръзнала много кашата... Иначе захар и аз не добавям.
Как се прави кисела? Какво имаш предвид под натрошена елда, полуготово или?
Извара с продове съм давала, хареса му, но липсва зърнената част...

# 245
Звездичке, благодаря   bouquet
Давала съм сухо мляко - съдържа се в готвеното от частната кухня, от където взимам храна.
Пробвах да му дам кисело мляко с бисквити, сложих и бананче, но не го хареса.  Струва ми се, че му е омръзнала много кашата... Иначе захар и аз не добавям.
Как се прави кисела? Какво имаш предвид под натрошена елда, полуготово или?
Извара с продове съм давала, хареса му, но липсва зърнената част...

има предвид флейк -  от елда, просо и други зърнени. Wink

# 246
Да, Олечка е права, така се казва, макар на това, което купих да му беше друго името, но идеята е същата. Дано издиря опаковката.
Аз кисело мляко в чист вид, а не в хляба сето му правя му дадох за пръв път днес. Та ще мисля тепърва десерти с него. Кисела го правя така -в 150 мл.вода слагам 15 гр.царевично нишесте, купувам големи опаковки от био магазин. Слагам на котлона да заври, то бързо се сгъстява, и става прозрачно. След което добавям 100 гр.плод, намачкан, настърган, пасиран, термично обработен, както дойде. Не го слагам да завира отново с плода, поне малко витаминки да има. Сега започват и тиквите, става чудно кремче с варена тиква.
Редактирам се - видях етикета - био елда пресовани ядки. Ето така изглежда.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2015, 23:19 от *Звездичката*

# 247
Аз да попитам как се справяте със злояди деца  newsm78 ooooh! Синът ми отказва да яде на обед ,освен кис.мляко.Готвя му ,купуваме пюрета и всичко отива в кофата   #Cussing out Много ме е яд.На година е,а нищо не иска да яде ,освен сладкото.Да отбележа ,че и кис.мляко го яде чисто - нито с хляб,нито с овесени ядки,нито с бисквити,с нищо.В чудо се виждам с това дете.

Не отстъпвай. Т.е. ако му предложиш мусака и той не я иска, не му предлагай друго. Веднъж разбрал, че има алтернатива ще си я търси. Ако реве 5 минути и ти се предадеш, утре ще реве 10 и тнт. Ще изпитва границите ти, докато се предадеш отново и получи нещо сладичко.
Веднъж направих тази грешка някъде към годинката и после месеци се мъчих да я вкарам отново в ред. А моята по началото прояде много късно.

Остави му купичката пред него, да се опита сам да си яде и да прояви интерес. Моята в момента (1,7) е в комбинирана фаза - ще ям само ако се храня сама и не искам нищо да ям. Дори не го опитва, колкото и да е гладна. Често прибягвам до "насилсвена" първа лъжичка. В смисъл, слагам малко храна на устната й, колкото да го оближе и да го опита. Насилвео написах, защото тя естествео се съпротивлява. Като го опита вече започва да яде.

Не е никак лесно. Много воля и железни нерви трябват. В момента е намерил начин да те манипулира и ако не го прекъснеш, ще става по-зле

точно ,че и ние на сила ,така да кажа ядем.Въобще не го е опитал и веднага почва да си върти главата ,да се тръшка ,да реве...като стане време за ядене и ...полудявам ,просто нервите ми не държат.Вече го пробвам и с нашата храна ,само и само да яде,защото го виждам ,че ни гледа много любопитно като ядем.А най-интересното ,което е,че друг човек /приятелка примерно/ като го храни - яде  #Cussing out #Cussing out от майка ми ,от мен ,от баща си отказва  ooooh!

# 248
  • София
 6u6ulina, колко ми е познатооо.... При нас известно време я хранеше само баща й (за вечеря поне, иначе няма как). От него ядеше, докато веднъж и той не даде алтернатива.... Просто знае, че при мама, тате, баба и тнт минават номерата с отказа, а при "чуждите" хора яде.
Моята сега е в яслата. Там все ми казват как всичко си изяжда, даже понякога и допълнително. А у нас се започва едно пазарене, бутане...седи до хладилника и ни сочи да го отваряме, тя да си избира какво да яде. Или се качва на един стол, за да огледа какво има на плота в кухнята, дали случайно няма нещо друго за ядене. Крием хляба, но го знае къде е, сяда до шкафа и започва да мрънка. Вчера например, реших да й дам плод в 11, както обикновено, в случая банан. Е, сто пъти съжалих. Изяде 3!!! банана и искаше още...даже не се й пробвах да предлагам обяд. И аз се изнервям доста, защото е непостоянна. Един ден яде от сутрин до вечер постоянно. На другия нищо не иска и все капризничи.

Gaggi, Зърнените можете да ги давате  и под формата на хляб и след това да си приготвите "пастет". Аз си правя малко хлебче вечерта или сутринта, зависи кога имам време. Като дойде следобедната закуска забърквам някой от следните любими за нея "пастетти" и мажа на филийката.
 - авокадо, сирене
 - авокадо, сирене, печена червена чушка
 - сирене с печена червена чушка
 - авокадо, жълтък(яйце)
 - жълтък(яйце), наситнен домат или пак с печена чушка
 сиренето може да се замени с извара. Малката много обича козето сирене и го слагам доста. Слагам и маслини хубаво наситнени към пастетите, ако съм намерила безсолни де.

- може й печена филийка с жълтък и сирене; след 1г правя и с моцарела,з ащото е безсолна и се топи хубаво като кашкавала , но от него трудно се намира безсолен

# 249
Здравейте мами, синът ми е на 8 месеца и 1 седмица и вчера въведох месно пюре от зайче. Захраних го няколко дена преди да навърши 6 месеца. До тук е ял : плодови пюрета, още от 1 я ден въведох глутена , по препоръка на гастроентероложката и след кашата и плодовите пюрета въведох зеленчуковите. От вчера дадох месното и други видове храна не е ял. На 6 месеца установихме с кръвен тест леко дразнение към млякото, но сега е на АМ фризовом и няма проблеми. Въпроса ми е кога трябва да въведа попарата? Не искам да бързам със захранването, понеже ме притесняват евентуални алергии, тъй като и аз имам такива. Има ли някакъв конкретен период за въвеждане на сирене, масло? Ще му давам месно пюре през ден, така до 10 я ден , след което ще въвеждам друг вид месо. Още ми е малко объркано, тъй като имам да въвеждам още зеленчуци и доста видове храни, а педиатърката ми каза вчера да го записвам на кухня???? Той още парченца не е ял, въпреки че за 1 месец изкара 5 зъба, но даже и бучка да има в пюрето му се повдига Simple Smile . Правилно ли действам до тук според вас??

# 250
Да, правилно е. Защо не. И аз така захраних, само че първо със зеленчуци, после плодове. А и има кухни за бебета, които пасират храната, но слагат неща, които със сигурност още не си въвела. И моята госпожица не обича парченцата пък е на 1 година и има 8 зъба. Доколкото помня сиренето го въведохме по-късно към 9-10 месец и киселото мляко - съответно попарата и кисело мляко с бисквитки.

# 251
Здравейте мами, синът ми е на 8 месеца и 1 седмица и вчера въведох месно пюре от зайче. Захраних го няколко дена преди да навърши 6 месеца. До тук е ял : плодови пюрета, още от 1 я ден въведох глутена , по препоръка на гастроентероложката и след кашата и плодовите пюрета въведох зеленчуковите. От вчера дадох месното и други видове храна не е ял. На 6 месеца установихме с кръвен тест леко дразнение към млякото, но сега е на АМ фризовом и няма проблеми. Въпроса ми е кога трябва да въведа попарата? Не искам да бързам със захранването, понеже ме притесняват евентуални алергии, тъй като и аз имам такива. Има ли някакъв конкретен период за въвеждане на сирене, масло? Ще му давам месно пюре през ден, така до 10 я ден , след което ще въвеждам друг вид месо. Още ми е малко объркано, тъй като имам да въвеждам още зеленчуци и доста видове храни, а педиатърката ми каза вчера да го записвам на кухня???? Той още парченца не е ял, въпреки че за 1 месец изкара 5 зъба, но даже и бучка да има в пюрето му се повдига Simple Smile . Правилно ли действам до тук според вас??
Записването на кухня НЕ е нещо задължително и всяка майка решава дали и кога да си запише детето. Дъщеря ми е на 1,6г и от кухня е яла една семица като беше на 10м. и 1 седмица като беше на 1,4г. И двата пъти беше на частна ДК, с меню съобразено с нейната непоносимост към млечни. Надявам се знаеш, че в държавната ДК готвят с прясно мляко, което във вашия случай е абсолютно неподходящо. За пасирането, детето ти ще е в първа група, храната е пасирана. Като майка на дете с алергии, те съветвам да продължаваш внимателно и бавно да захранваш. След като има доказана алергия към млечни, е добре да се посъветваш със специалист кога и дали на този етап да пробваш да въвеждаш нещо. Абсолютно възможно е да храниш пълноценно и разнообразно детето си и без ДК. Успех и добър апетит в захранването Simple Smile

# 252
Благодаря много, ще захранвам бавно и полека, за никъде на бързам  Grinning . Просто е много объркващо като педиатъра каже едно а часния лекар друго. Алергиите са нещо сериозно и с твх шега не бива. Огромно ви благодаря   bouquet

# 253
Здравейте мами, до сега не съм се включвала,но следя доста внимателно темите.Бебчо е на 4м. и 3с. , преди 2 дни захраних с картоф и за сега върви добре.Горе-долу от съветите ви съм си направила някаква схема на захранване,но все още има неща,които са ми малко неясни и поради тази причина се опитвам да отворя мейла с примерните схеми да ги разгледам,но не мога да го отворя. Дава ми,че мейла и паролата не съвпадат. Cry

# 254
Здравей vileto88, кой мейл не можеш да отвориш? В началото на темата има линкове към стари теми, като ги чукнеш се отварят. Ако не можеш да ги отвориш значи не си се логнала( влязла) в бг мама.

Общи условия

Активация на акаунт