2880 лв. накуп за майки-студентки - 17

• 92 836
  • 877
  •   1
Отговори
# 45
А как възприемате другите нови предложения за изм. и доп. на ЗСПД? Със сигурност някои от тях ви касаят, напр. промяната в легалната дефиниция за "семейство". Вероятно някои от вас са сключили граждански брак, а други съжителстват фактически.
това според мен е доста необмислено също - ами представете си, че бащата не живее с майката, или  пък има семейство на друго място.... откъде накъде ще се взима предвид дохода му, щом двойката е решила да не сключва брак, значи си е направила сметка за последствията. в тази връзка щом ще произтича това задължение, нека да произтичат и права - примерно за двойките без брак в случай на смърт да има вдовишка пенсия за другия, независимо от липсата на брак... НЕДООБМИСЛЕНО и това...

Цитат на: jjjenq в пт, 13 фев 2015, 12:56
но... пак казвам, според мен така приеймаки промените просто държавата ще олекне с 7-8 хиляди студентки... то и без това университете се чудят как да си запълват местата, техен проблем

Бих казала, че е по-добре да ги няма тези 7 - 8 хиляди, които ще влезат във висше училище само, за да вземат парите, а не за да получат образование.
[/quote]
верно ли, ами представете си, че повечето пък учат и действително използват парите за образование... аз лично не би трябвало да се паля толкова, защото мен тази промяна няма да ме хване, ако закона влезе юли ... но при нас сигурно 80 процента от студентите са майки и като гледам повечето си учат, на мен тези пари също биха ми покрили завършването на магистратурата .. затова мисля, че превенцията трябва да е наистина в плащането на няколко пъти и това дали действително се учи, а не типично българския маниер "Като няма за мен, да няма за никой, че така ще бъдем всички по-добре" Глупаво и злобно е да се разсъждава така лекомислено, та нали целта е всъщност да има повече учащи и образовани хора, ама с това псевдонасърчаване аз още от сега почвам да мисля варианти как да духна от тая измислена държава или най-малкото като дойде ред до децата ми, в никакъв случай да не ги оставям да учат тук, защото просто все по.малко смисъл има...

# 46
Тук сме доста хора , явно всички недоволни от промяната. В същото време в сайта за обсъждане на промените няма много коментари , нека повече хора да оставят мненията си .Ако ни чуе някой добре , ако не здраве да е.

http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=1578

# 47
  • СОФИЯ
Вероятно ставам смешна с предложенията. Губите време.
ЗНА
Чл. 26. (Отм., нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

(2) Преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

# 48
  • София
Аз пък подкрепям промяната относна взимането предвид дохода на бащата за родители живеещи на семейни начала. Щом детето е признато от бащата, значи той е поел ангажимент съм него. Самотни са онези майки, на които в акта на раждането на детето им пише "баща неизвестен". Дори за родители живеещи на семейни начала съда може да присъди родителски права само на единия от родителите, ако се разделят. Така, че ако са разделени има начин по който това да се докаже. Да не говорим, че майката би могла и издръжка да получи. Така, че твърдо съм "ЗА"  промяна в тази част от закона.

# 49
Е, поне съм сигурна, че не са циганки. Laughing

# 50
Здравейте момичета искам да ви попитам, прочетох 1вата страница и не открих това което ме интересува. Миналата година декември месец се роди синът ми, аз преди това бях прекъснала и февруари месец си възстанових студентските права, след което подадох документите за тази помощ и март ми я изплатиха, аз през това време си ходех на лекциите редовно. Само с ММ сме и няма на кой да оставяме малкия, а той си счупи кракът и 2 мес беше с гипс и аз така прекъснах отново. Затова искам да ви попитам дали ще трябва да ги връщам тези пари след като не съм завършила семестъра. newsm78

# 51
НЕ, към момента в действащия закон няма такива изисквания - завършен, записан семестър или каквото и да било. Единствения вариант да те накарат да връщаш нещо, е ако при пиремането на закона, въведат със задна дата такива изисквания.

# 52
Здравейте  Simple Smile Имам една питанка.Току що ми се обадиха от социални грижи и ми казаха,че ми е готова заповедта за помощ за майка студентка редовно обучение и да отида да си я взема.Какво значи това?Че са пратили запитване до университета или,че просто са оформени и подадени документите за помощта.Или,че.....ще ми изплатят сумата  Peace

# 53
Здравейте  Simple Smile Имам една питанка.Току що ми се обадиха от социални грижи и ми казаха,че ми е готова заповедта за помощ за майка студентка редовно обучение и да отида да си я взема.Какво значи това?Че са пратили запитване до университета или,че просто са оформени и подадени документите за помощта.Или,че.....ще ми изплатят сумата  Peace
Че ще ти изплатят сумата!

# 54
Че ще ти изплатят сумата!

Ох,дано Praynig След малко ще отида до Соц.грижи  Simple Smile

# 55
охх дано да не е със задна дата, че ..... #2gunfire

# 56
  • Щастлива мама на 3 слънца
Кога се чакат промените.

# 57
  • Бургас
В проекто-закона пише, че част от промените (тези, които засягат майките-студентки) ще влязат в сила от 01.07.2015, останалите - от 01.01.2016 г..

# 58
В проекто-закона пише, че част от промените (тези, които засягат майките-студентки) ще влязат в сила от 01.07.2015, останалите - от 01.01.2016 г..
  Тоест сега още не са влезли ли новите промени? примерно ако си родила тези дни и сега отидеш в социалните да подадеш документи за 2880лв все още си остава старото правило ли? И ако е така до кога ще е така като дата ?

# 59
  • Бургас
Angel Pl, в момента промените са качени за обществено обсъждане на официалната страница на МТСП. Следва гласуване и в случай че се приемат трябва да се обнародват в държавен вестник, което едва ли ще се случи скоро. В преходните и заключителните разпоредби пише следното:

"§ 22. Законът влиза в сила от 1 юли 2015 г., с изключение на чл. 2, ал. 2, т. 3, § 4, т. 2, § 6, т. 2, § 8 и чл. 7, ал. 4, 5, 6, 8, 13 и 14,  които влизат в сила от 1 януари 2016 г.

...

§ 25.  Министерският съвет в срок до 15 юни 2015 г. приема необходимите изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца. ..."

Доколкото аз разбирам от 01.07.2015 ще се прилагат новите правила. Към момента не виждам пречки да се подават документи в СП за получаване на помощта.

Общи условия

Активация на акаунт