Счетоводител в нужда се познава 8

• 60 844
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • София-Младост
Lady Brine  bouquet
И аз стигнах до тези суми, но единствено ме притеснява, имам ли право да доплатя на каса...Месечната сума на наема е далеч от 15000лв. разбира се.
И последно, което не е съобразено, че имота е СИО. А съпругата на г-на не я знам дали е СОЛ и съответно е удържан данък на цялата сума... И две сметки ли издавам за данъка или само една на този, на когото сме превели парите.
Не искам да стигам до корекция, предвид че съм извън срока за коригиране, а и надвнесени пари към НАП знаем ге не се връщат току-така.

# 31
  • В полите на Пирин планина
Lady Brine  bouquet
И аз стигнах до тези суми, но единствено ме притеснява, имам ли право да доплатя на каса...Месечната сума на наема е далеч от 15000лв. разбира се.
И последно, което не е съобразено, че имота е СИО. А съпругата на г-на не я знам дали е СОЛ и съответно е удържан данък на цялата сума... И две сметки ли издавам за данъка или само една на този, на когото сме превели парите.
Не искам да стигам до корекция, предвид че съм извън срока за коригиране, а и надвнесени пари към НАП знаем ге не се връщат току-така.

Нека и колегите се изкажат, но доплащането на каса ми изглежда "най-безболезнено" като вариант. Мисля, че трябва да се издадат 2 сл. бележки за всеки от съпрузите с 1/2 от сумата по наемния договор.

http://www.tita.bg/page/345

http://www.smetki.com/blog/danak-naemi.htm

# 32
  • София-Младост
Lady Brine
Много съм ти благодарна!!!   bouquet

# 33
Здравейте, имам нужда от съвет. Интересува ме дали има възможност да прекратя с по-кратък период на предизвестие трудово правоотношение с работодател, който досега не е платил никакво възнаграждение, нито пък осигуровки. Освен това е неоткриваем на телефони и имейли и се чудех, ако евентуално успея да му изпратя молба за напускане с обратна разписка, дали мога да я използвам като доказателство за дата, от която да се зачита предизвестието.

# 34
Здравейте, имам нужда от съвет. Интересува ме дали има възможност да прекратя с по-кратък период на предизвестие трудово правоотношение с работодател, който досега не е платил никакво възнаграждение, нито пък осигуровки. Освен това е неоткриваем на телефони и имейли и се чудех, ако евентуално успея да му изпратя молба за напускане с обратна разписка, дали мога да я използвам като доказателство за дата, от която да се зачита предизвестието.

Можеш да напуснеш без предизвестие:

.... законодателят е дал право на работник или служител да си тръгне без предупреждение, ако работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по Кодекса на труда. Същото се случва и ако има забавяне на внасяне на осигуровки.

Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение
Чл. 128. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

Пускаш писмо с обратна разписка и го уведомяваш, че от еди-коя-си дата не си на работа на основание чл. 327ал.1 т.2 и готово.

# 35
Lady Brinne, хиляди благодарности!  bouquet

# 36
  • София
Декларацията по чл. 92 от ЗКПО с баркод като обикновената хартиена декларация ли се подава?
Попълвам - разпечатвам - подпис и печат - пускам по пощата с обратна разписка?
P.S. нямам ел.подпис
Благодаря предварително!

# 37
Декларацията по чл. 92 от ЗКПО с баркод като обикновената хартиена декларация ли се подава?
Попълвам - разпечатвам - подпис и печат - пускам по пощата с обратна разписка?
P.S. нямам ел.подпис
Благодаря предварително!

Да. Но трябва и ГФО към нея.

# 38
  • гр. София
Здравейте, бих искала да попитам нещо. Работя на трудов договор, но имам и инвалидна пенсия. Всяка година подавам декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, за да ми възстановят надвнесен данък. Сега ще подавам пак. Но нали от януари свързаха системите на КАТ и НАП и сега в сайта на НАП като вляза с ПИК, в справката за задължения ми седи един неплатен електронен фиш от 06.2013г. /плащания, които подлежат на разпределение от публичен изпълнител/. Ще ми прихванат ли от НАП сумата на ел. фиша като ми връщат парите от надвнесения данък или не?  newsm78 Нямам № и дата на изпълнително дело, ако има значение.... Thinking

# 39
Здравейте, бих искала да попитам нещо. Работя на трудов договор, но имам и инвалидна пенсия. Всяка година подавам декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, за да ми възстановят надвнесен данък. Сега ще подавам пак. Но нали от януари свързаха системите на КАТ и НАП и сега в сайта на НАП като вляза с ПИК, в справката за задължения ми седи един неплатен електронен фиш от 06.2013г. /плащания, които подлежат на разпределение от публичен изпълнител/. Ще ми прихванат ли от НАП сумата на ел. фиша като ми връщат парите от надвнесения данък или не?  newsm78 Нямам № и дата на изпълнително дело, ако има значение.... Thinking

Ще ти го прихванат.

# 40
  • Русе
Здравейте, следя темата но ако все пак съм пропуснала за болничните искам да попитам. Тази година това  ми е първият болничен - самата аз съм в болнични (оперираха ме) от 08,02 - 15,03,2015 и доколкото разбирам от сайта на НОИ трябва пак да си подам всички документи през програмата им и само няма да нося физически самият болничен лист нали така? Актуализирах си програмката от НОИ за болничните но тя си изглежда като тази от миналата година. Въпросът ми е към тези които са подавали болнични тази година има ли нещо за което трябва да обърна по специално внимание или си попълвам пак както миналата година?

# 41
  • София-Младост
Здравейте, следя темата но ако все пак съм пропуснала за болничните искам да попитам. Тази година това  ми е първият болничен - самата аз съм в болнични (оперираха ме) от 08,02 - 15,03,2015 и доколкото разбирам от сайта на НОИ трябва пак да си подам всички документи през програмата им и само няма да нося физически самият болничен лист нали така? Актуализирах си програмката от НОИ за болничните но тя си изглежда като тази от миналата година. Въпросът ми е към тези които са подавали болнични тази година има ли нещо за което трябва да обърна по специално внимание или си попълвам пак както миналата година?
Попълваш си като миналата година, просто не се изисква носене на болничният, както преди. Самият болничее си го пазиш обаче(3 години)

# 42
  • гр. София

Ще ти го прихванат.

Сигурно ли е?  newsm78 Защото аз вече не съм много сигурна това задължение дали виси там от началото на тази година, когато са свързали системите или от по-преди.....Имам ПИК от скоро. Миналата година не ми го прихванаха. И кога му изтича давността? Трябва ли да подавам Декларация/Заявление за отпадане на задължението по давност и ако да - кога?

# 43
Скрит текст:
За общ брой декларации обр.1:   3
За общ брой декларации обр.6:   1
са обработени, както следва:
Брой подадени Декларации обр.1: 3 Брой приети Декларации обр.1:1 Брой отхвърлени Декларации обр.1:2
Брой подадени Декларации обр.6:1 Брой приети Декларации обр.6:0 Брой отхвърлени Декларации обр.6:1

Изчислени ЗОВ въз основа на всички получени в НАП данни за декларации :
Месец/година 1/2015г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ДОО= 118.87 / Декл. обр.6 ДОО= 117.62 / разлика ДОО= 1.25
Месец/година 1/2015г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ДЗПО-УПФ= 25.03 / Декл. обр.6 ДЗПО-УПФ= 50.05 / разлика ДЗПО-УПФ= 25.02
Месец/година 1/2015г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ДЗПО-ППФ= 0.00 / Декл. обр.6 ДЗПО-ППФ= 25.03 / разлика ДЗПО-ППФ= 25.03
Месец/година 1/2015г. Код за вид плащане 5 или 6, Декл. обр.1 ЗО= 50.05 / Декл. обр.6 ЗО= 0.00 / разлика ЗО= 50.05

От видното горе съм объркала клетки и суми в тях в декл.6, които поправих вече. Само не ми ясно в декл. 1 ДОО как е изчислено, като вярната сума е тази в декл.6?
Сега как отново да подам декларациите, 3 бр. декл.1 и декл.6 1 бр. с код корекция или е друг начинът? Благодаря!

Leila, срокът е 5 години по ДОПК.

# 44
Имаш една обр.1 приета. Да не е на СОЛ?

Трябва да подадеш обр. 1 и 6, на които данните да съвпадат и отново са редовни данни, а не коригиращи, защото ти нямаш приета основна декларация. Виж първо какво и защо не се равнява.

Общи условия

Активация на акаунт