Счетоводител в нужда се познава 8

• 60 922
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Сърдечни благодарности!  bouquet

# 631
  • Варна
Трябва ми черно на бяло, извадка от закон, становище или друго, в което да е написано че:
Осигурителния доход не е възнаграждение, ако няма изплатен личен труд. Аз го знам, но не се сещам къде е написано като текст. Идеята е, че в години, в които няма изплатен и деклариран личен труд на самоосигуряващ се управител, да се докаже, че доходът върху който се е самоосигурявал, не е възнаграждение. /във ведомостите на дружеството фигурира в колона възнаграждение заедно с останалите наети лица, и друг държавен орган е възприел това като "възнаграждение"/.

Можете ли да ми помогнете?

# 632
  • тук-там
Предполагам става въпрос за сл. бележка за доходи. Връщали са ми нулева такава от социалните - не можах да се преборя, издадох такава с доход 420.00.

# 633
  • Варна
Не, не е за социалните. За съвсем друго нещо, дело.

# 634
Здравейте!

Имам едно питане,но не знам дали това е правилната тема,ако не е моля да ме извините ! 

В момента напускам работа и съм с предизвестие от един месец,бих искала да подам документите в борсата по труда,за да получавам някакво обезщетение,тъй като най-вероятно няма да започна веднага друга работа.
Доколкото разбрах ще получавам минималното,което е 7,20 лв. на работен ден, тъй като напускането е по взаимно съгласие. Така ли е?
А ако например бъда назначена на друго място за един месец и от там ме съкратят по някаква причина ще мога ли да получавам по-голямо обезщетение?

Благодаря предварително !

# 635
  • София-Младост
По време на предизвестие ти все още си на ТД. Когато той бъде прекратен, в7 дневен срок отиваш и се регистрираш в БТ. Обезщетението е 4 месеца по 7.20/ работен ден, след като е по взаимно съгласие.
По-голямо обезщетение: намираш някой да те назначи за десетина дни по чл.70, прекратяване по чл.71 и отново се рег. на борсата. Обезщетението ще е в зависимост от осигуртелния доход и осиг. стаж.
Даже, ако имаш такъв вариант пропусни първата регистрация.

# 636
Имам малко специфичен казус и се надявам да ми помогнете.
В момента съм в отпуск по майчинство, но се налага в този период да сменя работното си място. Ще бъде ли проблем, ако за няколко дни не се водя на работа никъде (нито в едната, нито в другата фирма)? И как следва да предоставя болничния на новия работодател, при положение, че в самият документ пише стария работодател?

# 637
Дай малко повече информация- на кой етап си точно от майчинството  (споменаваш болничен)...

# 638
Днес изтече този от болницата и педиатъра на детето ми издаде за 50 дни.

# 639
Дали някой може да ми отговори?

# 640
Проблем е,  защото си болничен.  Как така по време на болничен ще ти прекратят договора... Според мен трябва да изтече 3 болничен, да ти прекратят договора от старата фирма без да подават декларации за майчинство,  след което да те назначат на новото място ( може да се наложи отработване на един ден)  и тогава да ти подадат декларация за 135-410 дни.

# 641
  • тук-там
Днес изтече този от болницата и педиатъра на детето ми издаде за 50 дни.

Копирам отговор на НОИ. Peace

".....Отговор: Съгласно чл. 52 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до 410 календарни дни.

Когато Ви бъдат издадени и следващите болнични листове при бременност и раждане Вие следва да ги представите на Вашия работодател, а той да ги представи в съответното териториално поделение на НОИ, независимо че трудовото ви правоотношение с този работодател е прекратено. Към болничния лист след този за раждане трябва да приложите декларация, приложение № 1 към чл. 3, ал. 3 и ал. 4 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО.

За изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане за остатъка след 135-я календарен ден до 410 календарни дни по чл. 50, ал. 1 от КСО трябва да попълните и подадете при бившия си работодател заявление-декларация, приложение 2 към посочената наредба, а той да я представи в съответното ТП на НОИ....."

Болничните за бременност вървят като продължения - не можеш да започнеш работа при положение, че си в болничен.
Не, че въобще не може, но е по-сложно. В част от времето ще се водиш неосигурена - оттам болнични от социалните, после трябва да отработиш поне един ден .....
Пробвай първия вариант - стария работодател до 410-я ден.

# 642
Но в този случай няма назначаване при нов работодател...

# 643
  • тук-там
Но в този случай няма назначаване при нов работодател...

Така е! Peace
Не знам, не съм се сблъсквала точно с такъв случай. Но по принцип до 410 ден си ги водят болнични и не съм сигурна, че може да прекъсват и лицето има право да се яви на работа.  А, за да се подаде от новия работодател трябва да има поне един работен ден.

# 644
Работата е там, че преди време бях уволнена, заведох дело, което спечелих и сега имам 14-дневен срок да заявя възстановяването ми на работа. Междувременно, докато течеше делото създадох фирма и се осигурявам през нея. Така се стекоха обстоятелствата, че забременях и родих преди да излезе съдебното решение (бързата ни съдебна система). Сега имам 2 седмици да изляза от фирмата и да заявя връщане на старата работа, на основание съдебното решение...

Общи условия

Активация на акаунт