Счетоводител в нужда се познава 8

• 61 319
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • 1st floor
Според мен 30 дни след прекратяването подай писмено документи и си вземи входящ номер.  Белким им дойде акъла до тогава.  Ако не ти платят,  пиши,  ще го нищим.
Така и ще направя! Peace

# 616
.

Последна редакция: ср, 28 окт 2015, 16:13 от yasmina

# 617
  • В полите на Пирин планина
Извинете, можете ли да ми кажете, дали жена навършила 65г. с 27г. трудов стаж може да се пенсионира?

Трябва да навърши 65 години и 8 месеца, за да може да се пенсионира:

http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

# 618
# 619
Здравейте. Не съм счетоводител,но моля за малко помощ във връзка с изработване на курсов проект. Трябват ми кодовете по НКПД на длъжностите-учител в начален етап, счетоводител в училище и чистач. Нещо не се ориентирам точно в таблиците. Благодаря ви предварително.

# 620
  • тук-там
Търси тук - такива длъжности няма формулирани според НКПД - виж най-близкото отговарящо.

http://www.kik-info.com/spravochnik/nkpd-2011/

# 621
Здравейте.
Притеснена съм и моля за помощ.
До 01.07.2007г. имам 8г 6м 29дн  трудов стаж като продавач консултант.
През 2014 завърших предучилищна и начална училищна педагогика и започнах работа още по време на следването. В началото на септември 2015г ме назначиха на трудов договор с една година изпитателен срок. До тук имам стаж като  учител - 1г 10м. При подписването на договора ми зачетоха тези 8г 6м 29дн  до 01.07.2007 и първия месец ми дадоха 10%  клас. Преди два дни ме извикаха да подпиша допълнително споразумение към тр.договор, с който ми намаляват процентите от 10 на 1, защото били направили грешка, като са ми признали стажа до 2007г. Наложи се да го разпиша за да си нямам проБлеми с директорката.....но казах, че не съм съгласна. Разпитах колежки в други детски градини - на тях стажа им до 2007 го признават, макар и да не е като учител / както в моя случай/.
Правилно ли е? Изчетох наредбата - според нея - преценката е на работодателя - но понеже няма сходство в професиите, правилно ми го намалят.
От друга страна - как в една детска градина зачитат стажа, а в друга не? В училищата стажа до 2007 г. се зачита за клас независимо в коя професия е. / питах ЗАТС в СОУ/
Какво мога да направя?

# 622
О! Това с клас прослужено време не е ли вече само пожелателно, а не задължително? Май всеки работодател го начислява както сам реши, а може и изобщо да не го прави?
Но аз тука виждам няколко различни въпроса. Едно е да ти зачитат стажа по специалността, друго е да ти начисляват клас. И то и стажа май се делеше на общ стаж и стаж по длъжността?  newsm78 Ти може да имаш общ трудов стаж 8 години, но ако той е бил като продавачка, а сега работиш като учител, работодателят май е в правото си да не ти го зачете, за да ти начислява клас прослужено време, например, защото нямаш стаж по настоящата длъжност.

Последна редакция: ср, 28 окт 2015, 22:46 от Анонимен

# 623
  • В полите на Пирин планина
Точно така - наистина са направили грешка. Вече се зачита професионален на същата или подобна длъжност, т.е. реално в случая е 1 година. Трябва да има вътрешни правила в предприятието / в случая учебното заведение /, по които се приравняват длъжностите, по които се признава професионален стаж.

# 624
Къдравелка, синдикален член ли си?
от КТД за системата на народната просвета
чл. 25. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ, при определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се заплаща допълнително трудово възнаграждение, зачитат изцяло за придобит трудов стаж и професионален опит по смисъла на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, придобития трудов стаж до 01 юли 2007 година по трудово или служебно правоотношение.

# 625
Къдравелка, синдикален член ли си?
от КТД за системата на народната просвета
чл. 25. МИНИСТЕРСТВОТО и РАБОТОДАТЕЛИТЕ, при определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се заплаща допълнително трудово възнаграждение, зачитат изцяло за придобит трудов стаж и професионален опит по смисъла на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, придобития трудов стаж до 01 юли 2007 година по трудово или служебно правоотношение.

???
Лично аз не намирам отговора на въпроса тук?  newsm78

# 626
Да - синдикален член съм.
Току-що ми се обади колежка със същия случай като моя - почва работа в понеделник в друга градина, където още при подписването на трудовия договор, ЗАТС й казва, че й признават целия стаж до 2007г. независимо, че не е учителски и процента й клас ще бъде 5% + 6 мес учителски. Понеже няма 6 пълни години- процента е 5.
Е, как тогава в един и същи град, с едно и също общинско КТД в едната ДГ плащат %, а в друга не?
С вътрешните правила не може да се уговаря нещо, което противоречи на КТД.
Лично аз тълкувам чл.25 от КТД така - длъжни са да ми зачетат трудовия стаж до 2007г.
Нека някой с практика да каже как е.

# 627
Значи аз до 2009г, заемах една длъжност, след това в друга фирма бях назначена на ръководна длъжност и от Личен състав ми казаха, че стажа ми е 0г, защото на практика сега започва да ми тече стаж на тази длъжност. При учителите не знам обаче дали е така? По-добре питайте в учителската тема, там се разискват такива казуси.

# 628
Би ли ми дала линк bouquet

# 629

Общи условия

Активация на акаунт