Счетоводител в нужда се познава 8

• 60 907
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • тук-там
Ами не разбрах точно...но колежката четеше от книжката и самата тя се учуди,че бременна жена няма никаква защита/тя практикува доста време вече/.

Да...и още този бивш работодател още и задържал тр.книжка за оформяне.Та не може и на бюрото да иде...от инспекцията и казват-ами нищо не може да се направи,само гледай да не се караш с него,че може да ти я скъса и тогава няма от къде да ти се направи нова????

Абсурд е тая България просто!

КСО

31. Право на парично обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването.

При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на лицето се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до изтичане на 410 календарни дни по чл. 50 от Кодекса за социално осигуряване.

Болничните се изплащат до края. След третия трябва да се подаде декларация - 135-410. След 410-я ден - ще се води някъде за два три дни и ще излезе в майчинство от там.

Майка може да се прекрати само по чл 70 или при ликвидация на предприятието - без разрешение на инспекцията - това са най-честите варианти.

# 676
  • Пловдив
Тя е още в нач. месеци...взима си болничен "застрашаващ" аборт.Преди това обаче се преназначава в новата фирма на шефа.Носи тя болничния,шефа се "връща" назад и я освобождава.

# 677
  • тук-там
Тя е още в нач. месеци...взима си болничен "застрашаващ" аборт.Преди това обаче се преназначава в новата фирма на шефа.Носи тя болничния,шефа се "връща" назад и я освобождава.

А, сори - някъде назад се споменаваше болничен за бременност - затова.  Да се върне...колко - не повече от 7 дни.  И на какво основание?

# 678
  • Пловдив
 Peace
Да,7 дни...не знам основанието.

# 679
благодаря отново   Lady Brinne    Flowers Rose

# 680
  • София
Вероятно щом е преназначена в нова фирма, просто е назначена със срок на изпитване в полза на работодателя и са я "врътнали" по този начин. За съжаление не е коректно, но е законно.
Трябва да се внимава какво се подписва, преди да се подпише.

# 681
Здравейте,моля за помощта ви
Казусът е следният,стока вкарвана от ЕС с цел продажба на българска фирма ,може ли да бъде придружена само с фактура без касов бон?
Благодаря на всички!

# 682
Може да е платена по банков път и тогава няма касов бон.

# 683
Може да е платена по банков път и тогава няма касов бон.

Благодаря и аз така разбрах,но фирмата вносител твърди,че не е нужно можело и на ръка да се плати с печат ПЛАТЕНО  newsm78

# 684
  • Добрич
Здравейте, за облекчение по чл.22 в , настоящия ми работодател ли трябва да подаде декларацията, която ще попълня, или не е длъжен и има право да ми откаже?

Аз освен това съм самоосигуряващо се лице- земеделски производител, мога ли сама да си ги подам?

# 685
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, за облекчение по чл.22 в , настоящия ми работодател ли трябва да подаде декларацията, която ще попълня, или не е длъжен и има право да ми откаже? - да - при работодателя

Аз освен това съм самоосигуряващо се лице- земеделски производител, мога ли сама да си ги подам? - облекчението може да се ползва и с подаване на ГДД

# 686
  • Добрич
Още един въпрос ми възникна- как се възстановява облекчението- еднократно накуп или...?

# 687
  • В полите на Пирин планина
Още един въпрос ми възникна- как се възстановява облекчението- еднократно накуп или...?

Ако не знаете става дума за колосалната сума от 20 лева на дете ...  Crazy Иначе - да - на веднъж, ако евентуално нямате данък за внасяне като ЗП и просто да се приспадне от него  Crossing Arms

# 688
  • Добрич
200лв пише в закона, нещо не съм доразбрала ли?

# 689
  • тук-там
200лв пише в закона, нещо не съм доразбрала ли?

С 200 лв намаляват облагаемия доход.  Peace А данъкът е 10% върху дохода. Т.е "печелиш" 10%*200лв - 20 лв.
Честито. Laughing
Като си помисля,  колко декларации трябва да приема....... ooooh! Че и с актовете за раждане....Че то кой няма дете/ца/....

Общи условия

Активация на акаунт