Отговори
 • Мнения: 10
Привет!

Имам бебче на 5 месеца, заченато с ДЯ (донорска яйцеклетка). Безкрайно щастлива съм и благодарна!
Бих желала да се запозная, виртуално, с мами, които са заченали и родили с донорски материал, вкл. и такива с донорски сперматозоиди.

Понякога си мисля за жената, която ми помогна да стана майка - как  ли изглежда, от къде е, какво работи.......Задавам си и други въпроси - за базата данни на дарителите, колко деца са ''подарили'' на семейства като моето, възможно ли е моето момче един ден да срещне своя полу-сестра, колко е мой (говоря за съвпадения в един евентуален ДНК тест, дали ще покаже колко е мой и колко на донорката).
Не ме разбирайте погрешно, не съм изпаднала в депресия, нито съм се психясала на тази тема, аз го носих 9 месеца в мен, аз съм неговата майка и нищо и никой не може да промени това. По-скоро искам диалог с жени от ''моето тесто''.

Ще ми бъде много драго да си побъбрим......с усмивки, разбира се Hug

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 01:22 от AnMary

# 1
 • Мнения: 2 153
На мен ми предстои инвитро с ДЯ, при положение, че сегашната ми бременност не се развие. Аз съм с балансирата хромозомна транслокация и май ДЯ е единствения ми шанс да се спася от безкрайните биохимични бременности и мисед аборти...и да имам дете.

# 2
 • Мнения: 10
Здравей, vanessssa2008!

Аз също съм с балансирана транслокация 14,21 хромозоми.
Предишното ми ин витро беше с мои Я, правихме PGD, върнаха ми едно ембрионче- здраво, но нямаше бременност.

Дано имаш късмет сега, че зная какъв кошмар са тези транслокации ooooh!

# 3
 • Мнения: 2 153
Ти бременност само с IVF ли постигаш, защото аз спонтанно забременявам, но спира да се развива...

# 4
 • Мнения: 10
Ами забременявам и нормално, но при първото ми забременяване, 2009г., след амниото се оказа, че бебчето е болно...последва аборт Sad 2010г. имам пак едно спонтанно забременяване, но не се разви в бременност. Решихме да не си играем повече с транслокацията и започнахме ходенето по клиниките за репродуктивни проблеми.Ти с каква транслокация си?

# 5
 • Мнения: 2 153
1 и 7...много малко информация има за тези транслокации, но аз чета в чужфи фируми, че има момичета забременели и родили здрави деца.

# 6
 • Мнения: 1 698
Здравейте, от моя личен опит мога да споделя, че обществото ни е твърде неузряло за този проблем. Разбират го и могат да съчувстват хората, които са го преживяли. А аз не го пожелавам на никого. Все още нагласата за донорската сперма е някак си житейски по-приемлива и разбираем, може би защото години наред мъжкият фектор се е преодолявал по традиция на Еньовден, когато всички жени и много мъже от селото са търсили целебни треви преди изгрев слънце по поляните. /Всички се досещаме как много бездетни булки след тва са зачевали/.
Женският фактор години наред е бил стигма, проклятие, Божие наказание. Някога той не е можел да бъде преодолян с традициите на Еньовден. Не случайно такава жена е считана за проклета. Много от вас ще кажат, че това са отживелици, но и днес тази инерция в мисленето е налице. Обществото приема по фонда да се подпомага инвитрото с донорска сперма, но не и инвитрото с донорска яйцеклетка. Защо? Предполагаем процент на успеваемост, да, но не е само това. От правна гледна точка това е дискриминация по признак диагноза - грозно, ужасно, жестоко и несправедливо, направо нечовешко. Едва ли не авторите на Наредба № 28 са решили, че оплождането с донорски яйцеклетки е някаква прищявка, екзотична приумица и затова веднъж наказаните от природата двойки трябва да се финансират сами, за да бъдат донаказани  и от държавата. За да им бъде повторено, че отново са сами в мъката си и да се оправят както могат. Към това се прибавя дългото чакане за донорска яйцеклетка, уговарянето на сестри и братовчедки за родствено даряване, понякога унизително, недоверието, дори и от роднини, скептицизма, аргументи от типа: "Не бих се съгласила на това!", придружено с изказвания "Добре, че на мен не се е случило!". Или твърдения, че по клиниките се извършват злоупотреби с дарените яйцеклетки, сякаш нуждаещата се двойка може да упражни контрол и
да гарантира на дарителя, че неговото дарение ще се използва правилно.
Като капак и Българсаката Православна църква благославя инвитро процедурите, но не и тези, които се извършват с донорски материал. С две думи -"Да, търсете съвременната медицина, но не и в случаите на най-тежките диагнози", една от които е именно изчерпаният яйчников резерв.
Поради това ние, жените с него нямаме достъп до добрите и успешни клиники в съседна Турция, защото там не работят с донорски материял поради морални  биоетични съображения. И конфузно обясняваваме на роднини и приятели, че не можем да отидем да се лекуваме в Истанбул или да ползваме финансиране по фонда. Защото обществото, поне по тези ширини го счита за неетично, срамно, противоестествено.
Всички вече имат положителни нагласи към инвитрото, знаят за хилядите дечица, родени по този начин, но са твърде далече от идеята за данорство. "Дали ще ме повреди, дали ще напълнея, дали ще се разболея, дали няма да ми откраднат яйцеклетките, които ще отделя и няма да ги продадат на свои хора под масата, вместо да отидат за жената, за която ги дарявам" - това са въпроси, които чувам постоянно, дори и от кръвни роднини, потенциални донорки. Чувам го, в опита си да постигна най-чистото и светлото - да бъда майка. И сякаш начинът да го постигна е стигматизиран като противоречащ на биоетиката, морала, здравия разум, религията. Държавата също не дава пари за него, това си е проблем на нуждаещия се. Сякаш такава жена сама си е виновна, че не произвежда яйцеклетки.
Докога? Нека да пораснем, да разберем, че никой не е застрахован. Нека майките, които се радват на своите деца и могат да бъдат донорки се замислят, че това, което изхвърля организмът им всеки месец може да промени човешки животи. Че процедурата не наранява и не застрашава здравето им. Не се лишават от бъбрек, черен дроб или дори кръв. Че няма почти никакъв шанс техните деца да се съберат с техните сестри или полубратя.

# 7
 • Мнения: 31
Здравейте, момичета!

И аз съм с реципрочна балансирана транслокация и 3 аборта. vanessssa2008 до колкото разбрах от поста ти си бременна в момента?

На 32 съм и все повече се замислям за ДЯ. Цялото ми положение е допълнено и от съмнения за ендометриоза:(

За да задействам процедурата за ДЯ към избрана от мен клиника ли трябва да се обърна?

Наясно ли сте дали едновременно с ДЯ мога да използвам и мои яйцеклетки в едно инвитро?

# 8
 • Мнения: 2 153
Не, за съжаление не съм бременна към момента! Отново спря сърдечната дейност и се наложи абразио. Решила съм следващия ми опит да е с донорска яйцеклетна и в момента се подготвям за такъв. Моето лично мнение е, че само по този начин се преодолява този генетичен проблем. Според генетиците обаче все още не съм изчерпала вариантите да имам свое дете и предлагат инвитро с предимплатационна диагностика. Сам по себе си  този метод е много добър, но на практика нещата стоят по друг начин. Не ми се дават толкова много пари за да ми кажат, че ембрионите не са ок, това е видимо непосредствено преди трансфера като започнат да забавят развитито си...Ако имаш конкретни въпроси не се притеснявай да се обърнеш към мен или към клиника по стерилитет, там имат хора които се занимават само и единствено с донорски програми и можеш да получиш доста изчерпателна информация.

# 9
 • Мнения: 31
Не, за съжаление не съм бременна към момента! Отново спря сърдечната дейност и се наложи абразио. Решила съм следващия ми опит да е с донорска яйцеклетна и в момента се подготвям за такъв. Моето лично мнение е, че само по този начин се преодолява този генетичен проблем. Според генетиците обаче все още не съм изчерпала вариантите да имам свое дете и предлагат инвитро с предимплатационна диагностика. Сам по себе си  този метод е много добър, но на практика нещата стоят по друг начин. Не ми се дават толкова много пари за да ми кажат, че ембрионите не са ок, това е видимо непосредствено преди трансфера като започнат да забавят развитието си...Ако имаш конкретни въпроси не се притеснявай да се обърнеш към мен или към клиника по стерилитет, там имат хора които се занимават само и единствено с донорски програми и можеш да получиш доста изчерпателна информация.

Ти за коя клиника по - точно говориш? Кой аборт ти беше това? При мен транслокацията е на хромозома 7 и 11 и от това което ми каза генетика, че ако ембриона е увреден 97 % се стига да аборт, което от една страна е супер! Казаха ми, че ако задържа до 4 месец, шанса да е увредено е по - малко от 3 %. С тази предимплатационна диагностика и аз много не съм съгласна... А не може ли да се направи стимулиране като за инвитро за  да отделя повече яйцеклетки, но да се опитам в този месец да забременя по естествен начин..... В момента съм толкова объркана, че не знам и аз какво да правя...... newsm78 newsm78 newsm78

# 10
 • Мнения: 2 153
Аз се лекувам в клиниката на доц. Щерев от много години. Но освен тази клиника има още няколко в София на които може да се има доверие.
Правила съм и инвитро опити и нормално забременявам без особени проблеми с надеждата да нацелим правилна комбинация, но резултата винаги е един и същи- биохимична бременност или мисед аборт... Аз съм чела, че колкото по-сериозна е генетичната увреда, толкова по-рано става аборта. При двойки с такава диагноза като нашата при забременяване  със собствени клетки задължително се прави и амниоцентеза (ако разбира се бременността се развие до този етап). Малък е шанса да се роди уведено дете, защото много ще те следят, но съм чела и за случаи в които разбират че плода е носител на небалансирана транслокация (несъвместима със живота) и се налага да предизвикат раждане в по-напреднали седмици на бременността, което е много натоварващо не само физически, но и психически...Има и жени които износват бременността и раждат увредено бебе, което загива след раждането, което е още по травмиращо..

# 11
 • Мнения: 31
Аз се лекувам в клиниката на доц. Щерев от много години. Но освен тази клиника има още няколко в София на които може да се има доверие.
Правила съм и инвитро опити и нормално забременявам без особени проблеми с надеждата да нацелим правилна комбинация, но резултата винаги е един и същи- биохимична бременност или мисед аборт... Аз съм чела, че колкото по-сериозна е генетичната увреда, толкова по-рано става аборта. При двойки с такава диагноза като нашата при забременяване  със собствени клетки задължително се прави и амниоцентеза (ако разбира се бременността се развие до този етап). Малък е шанса да се роди уведено дете, защото много ще те следят, но съм чела и за случаи в които разбират че плода е носител на небалансирана транслокация (несъвместима със живота) и се налага да предизвикат раждане в по-напреднали седмици на бременността, което е много натоварващо не само физически, но и психически...Има и жени които износват бременността и раждат увредено бебе, което загива след раждането, което е още по травмиращо..


О, даааа амниоцинтеза задължително!

# 12
 • Мнения: 2 153
Според мен ако възрастта ти позволява пробвай да забременееш естествено, все пак природата работи в наша полза...Не трябва да допускаш обаче и много механични аборти, защото това изтънява лигавицата и е много опасно за износването след това...

# 13
 • Мнения: 10
Здравейте и от мен!

Относно PGD (предимпл. ген. диагностика) - имам едно ин витро с това изследване, на 3 ембриончета. За всяко платих по 900 лв. Резултат - едното не се разви до края, второто беше увредено, третото беше ок и ми го върнаха. ЧХГ - отрицателно! Преживях поредното разочарование и си казах "Край с мъките, м@мка му!!!". Подадох документи за ДЯ и след 11 месеца родих здраво и прекрасно детенце.

Преживях много загуби и решението ми за ДЯ беше безкрайно лесно. Изобщо не съм обмисляла варианти от сорта на "да не болна от нещо донорката", "да не е ромка", "дали бебето ще бъде наистина мое" и т.н, и т.н.

Обмислям и второ ин витро отново с ДЯ. На мнение съм, без да обиждам никого, че истински желаеш ли дете, то решението за донорски материал е вече взето!

Хубав ден   bouquet

# 14
 • Мнения: 2 153
Черната Далия ти от първо донорско инвитро ли забременя?

Общи условия

Активация на акаунт