Отговори
# 1 020
Mqna, ние се съгласихме на "каквото дойде". Единствената ни молба беше за кръвната група, но дори и това не беше задължително условие. Две неща знам за нашата донорка - кръвна група (попитах за това след като родих, тъй като имахме проблем с нисък белтък) и това, че благодарение на нея някой ми казва "мама" .
Та коя е тази клиника, която си прави каквото и скимне и подадохте ли жалба? Предполагам няма да правите трансфер?

# 1 021
Съобразяват се до колкото могат. Ако не ти хареса донора, просто не се вземаш нейните Я.
Как може да не ти хареса донорката, след като е анонимна и не се дава информация за нея?
Дава се информация, за това с каква коса е, цвят на очи, кръвна група, семейно положение, образование, брой деца, форма на носа, кога е дарила  яйцеклетките и на колко години е в момента и предишни заболявания! Анонимна не значи, че не можете да знаете физическите и характеристики, а че детето нама да научи коя е донорката.

# 1 022
Ами, явно не във всяка клиника е така.

# 1 023
Нямат право да ви отказват такава информация. Нали след като си харесате донорка трябва да подпишете документ, че сте съгласни да ползвате нейните Я. В случая са постъпили абсолютно незаконно с жената, като без да я питат и без да е давала съгласие оплождат донорските Я с материала на мъжът и.
Просто съм шокирана от това на какво ви правят! Явно за тях е важно да правят там някакви оплождания, и да ви вземат парите. Все едно да отидете в магазина и да платите за нещо без да сте го видели какво е, какъв цвят е, колко е голямо и т.н.
В крайна сметка плащаш една голяма сума пари и трябва да имаш право на избор. На нейно място аз бих се обърнала към адвокат, или бих казала на клиниката, че ще се обърна към такъв.

Ето какво пише в сайта на една от клиниките! Явно че в някои клиники просто не си вършат работата както трябва.
“Програмата дава възможност да изберете от базата данни донор, който да отговаря изцяло на вашите изисквания. Имате възможност да видите данни на донора, както и цвят на коса, очи, ръст, образование, кръвна група и др”

https://newlifeclinic.bg/донорски-яйцеклетки/

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 12:56 от G.Savova

# 1 024
Това в Ню Лайф са вносни и се купуват. Включително и в Испания когато донора е анонимен и безвъзмезден няма такаво инфо, защото е дискриминационно.
Реално тази яйцеклетка ще я носите вие и от вас зависи много за днк

# 1 025
Анонимен донор означава, че детето не може да се свърже с донорката, а не че не може да знаете за физическите и характеристики!

Последна редакция: ср, 20 май 2020, 15:23 от G.Savova

# 1 026
  • и тук и там :)
Анонимен донор означава, че детето не може да се свърже с докорката, а не че не може да знаете за физическите и характеристики!
Абсолютно!
Аз навсякъде където съм проучвала (за сега съм все още на този етап) има задължително посочени параметри на донора - тен, коса, очи, ръст, образование..... То няма как без това. Трябва да имаш избор, без значение колко е благородна каузата на донорството. Нали сме наясно, че няма как да съм руса и с бяла кожа и партньора ми да е такъв, и да родя дете с коренно различни характеристики. Това е и причината клиниките да искат от двойките да попълват въпросник. Да не говорим, че някъде има даже и детски снимки на донорите.

# 1 027
  • София
ДНК се предава от донорката, РНК се предава от майката.
Реално тази яйцеклетка ще я носите вие и от вас зависи много за днк

Когато попълвах формуляр в Надежда за българска донорка, можех да попълня изисквания за физически характеристики - коса, ръст, очи, тен, националност, образование. Дадоха ми и формуляр за испанска донорска банка, където имаше същите полета. Казаха ми че колкото повече изисквания имам, толкова повече ще чакам, докато намерят подходящ донор. Предупредиха ме, че ще чакам 2-3г, ако попълня изисквания.

В крайна сметка избрах клиника Биотекском в Киев, където можех да избера донорка по снимки и видео, и тя беше стимулирана в рамките на следващите 3 месеца, синхронизираха ни циклите и имахме свеж трансфер. Това не променя анонимността на донорката, трудно ще е да я издиря по снимка, дори да искам.

С това не умаловажавам жеста на всички донорки в България, напротив, шапка им свалям за готовността да помогнат на друга жена.

Това беше нашият избор, за да не чакаме за донор, и за да намалим вероятността децата ни да се срещнат с братя и сестри един ден, без да знаят за това.

# 1 028
О, това с детските снимки е опасно. Аз безпроблемно мога да позная един и същи човек на снимка кат дете и пораснал, и без да ми казват кой е. По-скоро мислех, че с въпросника целят да намерят донорка, която малко да се доближава до външността на реципиентите. Макар че ако вземете мен и ММ - ние сме тотално различни като визия. Има и нещо друго - ако решиш да избереш донорка, с която нямате никаква прилика само примерно, защото много искаш бебе със сини очи -  това възможно ли е да стане и редно ли е?

# 1 029
Аз не бих се доверила на чужда клиника особено след всички скандали около тях. По въпроса за чуждите банки да закупя яйцеклетки ми е в...повече.  Като пациент на испанска клиника виждам разликата в това което там се предлага и това което там продават в чужбина.  По въпроса за братята и сестрите има ужасно много материали и изследвания на "вън" и дават отговори. Не знам, защо в България те не са достъпни

# 1 030
  • София
Аз също не бих се доверила на клиника със замразени яйцеклетки, затова намерих вариант за фреш донор и фреш трансфер.

Скандали има с много клиники, медиите винаги си търсят мръвка за ръфане. В крайна сметка истината се оказва далече от това, което са раздухали медиите.

# 1 031
  • и тук и там :)
Albena Stoikova Аз пък точно обратното склонна съм да се доверя на чужда клиника за ДЯ отколкото на клиника в Бг. Поне за мен към момента в чужбина са много по прозрачни процесите, избора и т.н. Тук в Бг всичко е много потайно и това не ми вдъхва сигурност да правя опит с ДЯ в Бг. Когато избирах донор /мъж/ тук в Бг ми дадоха една папка с 10-15 страници и на лист хартия описани основните характеристики. В датската крио банка откъдето финално реших да поръчвам материал /макар, че ми излиза много по-скъпо/ има къде, къде много повече и детайлна информация, даже и родословно дърво. Отделно от това им правят и по-детайлни изследвания. Нормално е да предпочета там където ми дават по-голям избор и сигурност. Не знам кои чужди клиники визираш за скандали, но подобни публикации можеш да прочетеш за всяка една клиника дори и за българска Simple Smile
Alba rosa Да, идеята на въпросника е точно за това - да ти предложат донор възможно най-близко до вас като външни признаци.
Цитат
Има и нещо друго - ако решиш да избереш донорка, с която нямате никаква прилика само примерно, защото много искаш бебе със сини очи -  това възможно ли е да стане и редно ли е?
Защо да не е редно, имаш право на избор. Поне така си мисля.
Аз например съм с тъмни очи и винаги съм искала детето ми да е със сини очи и когато избирах донор/понеже съм без партньор/ търсех той да е със сини очи Wink

# 1 032
Аз също не бих се доверила на клиника със замразени яйцеклетки, затова намерих вариант за фреш донор и фреш трансфер.

Скандали има с много клиники, медиите винаги си търсят мръвка за ръфане. В крайна сметка истината се оказва далече от това, което са раздухали медиите.
Каква е връзката със замразените Я? Аз съм със замразена, но трансфера ми беше свеж. Попълних какви са ми изискванията и ми предоставиха няколко донорки от които да си избера една! Отделно че не деля яйцеклетките и с някой друг, както практикуват в Бг. Има си регистър и винаги мога да разбера дали освен моето дете има и други, които са заченати с нейни Я. Също така знам със сигурност, че не е циганка или някое друго малцинство.

# 1 033
  • София
При замразените яйцеклетки не е сигурно че всички ще се размразят. Замразяването на 1 клетка е рисково, освен това не може да се определи качество на яйцеклетката, както например може да се определи качеството на 5-дневен ембрион.

Аз също не делих яйцеклетки с друг реципиент. Всички Я на донорката от стимулацията бяха само за мен. Даже замразихме ембриони.

# 1 034
Качеството на замразените Я няма абсолютно никакво отношение с дискутирания проблем.
Ти може да не си делила, но други са делили. Също така докато на мен ми гарантираха 7-8 яйцеклетки, то имаше момичета които се оплакаха, че дори бройка на Я не са могли да им гарантират.

Общи условия

Активация на акаунт