Отговори
# 120
Ocenborn ето списъка:
Цитат на: Или.
[spoiler
Комплект за изписване - разбира се. В зависимост от това колко е топло. За лятно бебе, предполагам нещо с късо ръкавче и отделно едно лятно одеалце за всеки случай.
Бодита с дълъг или къс ръкав - очевидно с къс - 3-4 и едно с дълъг, да има. Добре е да се разкопчават отпред и отдолу. Отдолу за лесна смяна на пеленките; отпред, за да не лежи бебчо върху копчета. Всъщност за новородено стават и камизолки тип "прегърни ме".
Ританки - ами с този сезон за начало не знам дали ще трябват, но 1-2 е хубаво да има.
Чорапки - 2-3 чифта.
Гащеризончета - може би по-натам. Ако има хладни дни, ок, но иначе за бебчо е достатъчно да е по боди.
Шапка според сезона -  според мен няма да трябва, поне до застудяване през есента. На новородено слънчева шапка не му трябва, защото все му се пази сянка така или иначе, а топлеща шапка мисля, че ще е напълно излишна.
Жилетки - ами не. Не и преди есента.
Блузки с дълъг ръкав - може би една.
Ръкавички - не за да топли на бебето, а за да не се драска с нокти. Но може и да няма нужда.
Буйки - да, защото е сладко. Иначе реално няма нужда от тях.
Якенце/космонавт (през зимата) - да. През зимата, както е и написано.

Легло + матрак - според мен може да се спести от креватче, но матрачето трябва да е добро. Има много теми.
Преносимо креватче/кошара - не е задължително. Ние ползвахме много преносимо креватче, но в по-късен момент.
Одеяло/завивка - само лятно одеалце в началото.
Тънки памучни пелени - 1-2.
Памучни кърпи в различни размери - това е от мен, ползвахме почти постоянно, а не ги видях в никой списък. За подлагане в сутиена за кърмачки по време на кърменето, за да не потече към сутиена. За избърсване на бебчо, ако се накапе, защото е по-щадящо за кожата от хартиена салфетка. За подлагане под главичката, ако се лигави, докато спи и т.н. Много употребявахме. Имах поне двайсет, част от които си направих като срязах една тънка памучна пелена.
Спално бельо - два комплекта са достатъчни.
Протектор за матрак -  разумна покупка. Не си струва да спестите 20 лева (поне толкова бяха преди) и да рискувате наакан матрак...
Обиколник за леглото - по принцип не е необходим преди бебето да почне да се върти, но аз мисля да взема отначало, защото сме с климатици и ще му пазят завет.
Стаен термометър - напълно ненужно.
Бебефон - ако къщата ви е на повече от един етаж или е повече от 200 квадрата, и ако възнамерявате да прекарвате много време далеч от бебето...
Овлажнител за въздух - защо?
Спално чувалче - чак късна есен.
Мрежа против насекоми - ако нямате такива на прозорците е хубаво да има. Комарите мнооого обичат бебешка кожа.

Количка - да, удобно е да имате Simple Smile
Столче за кола - мисля, че е задължително за превозване на бебе.
Чанта за разходка -  мисля, че част от количките имат в комплект такава. Хубаво е да има много джобове за всички неща, които една майка мъкне със себе си.
Слънцезащитен крем - абсурд. Новородените и без друго не бива да се излагат на слънце. Само рискувате някоя алергия.
Дъждобран за количката - един път ми се наложи само, но спаси бебка. Но беше в по-късен момент.
Кенгуру/слинг - да, количката не е удобна всеки път. Понякога излизаш само за малко и е по-удобно така.
Сенници за кола - хм... не са ни трябвали.

Ваничка със стойка - имахме, удобно е, за да не се навеждаш, но се ползва много за кратко. Най-често и лесно напишканото дупе се мие на чешмата.
Шампоан (за коса и тяло) - да.
Сапун със сапунерка - в началото е излишно.
Гъба - ами не си представям да търкам новородено, може би по-натам. Имахме едно кесе от нежен хавлиен плат и с него обтривахме бебка.
Бебешко олио - не е задължително, всичко зависи от кожата на бебето.
Хавлийка - да, потърсете такава от фин хавлиен плат, дето трябва да се загледаш, за да различиш, че е хавлиен. Несравнимо по-меки са.
Крем против подсичане - ако се наложи.
Термометър за вода - излишно. Мисля, че всяка майка безпогрешно ще прецени температурата на водата. Нали знаете как се прави. Потапяш лакътя си, не дланта. Ако е ок за вас, значи и за бебо е ок.
Клечки за уши с ограничител - мда, събира им се нещо жълто по ушетата, така че клечките са удобство.
Непромокаема подложка за повиване - имахме и стабилен повивалник, и преносима подложка. Ами да, в началото върши работа, особено докато хванеш цаката на смяната на пелени. С времето има все по-малко гафове.
Четка и гребенче - ако има косица бебчо. Но мека четка е хубаво да има дори да няма коса, защото обикновено им се получават едни келки по главицата. Но може да се купи и по-натам, когато потрябва.
Влажни кърпички - да, голямо удобство, да избършеш преди да измиеш дупето.
Пелени за еднократна употреба - за еднократна, за многократна, кой както си е решил, но без това не може.
Ножичка със заоблени връхчета - или нокторезачка. аз ползвах нокторезачка, а ММ ножичка.
Прах за пране - мда, няма как с този за възрастни.
Скрин/шкаф за преобличане - има такива с повивалници отгоре. Не е задължително. Така или иначе ще трябва в нещо да държите бебешките неща. Ако се сложи повивалник върху обикновен шкаф върши същата работа.
Анатомична поставка за ваничка - нашавата ваничка си беше анатомична, така че това не се наложи. Майка ми пък е слагала пеленки под главичката и телцето на бебето и така.

Четки за шишета и биберони - ако ще храните с АМ или ще цедите.
Биберон залъгалка - ох, по-добре не почвайте. Много е изкушаващо, но после трудно се отучва.
Лигавници - 1-2.
Стерилизатор - абсолютно ненужна вещ за мен. Изварявахме шишетата като едно време. По-лесно ми беше да обслужвам тенджера с вода, отколкото стерилизатора. Освен това е поредното нещо, което заема място!
Клипс и кутия за залъгалка - ако имате такава.
Течност за студена стерилизация - ако сте на път, няма къде да изварявате... ама пък къде чак пък толкова ще се мъкнем с новородените.

Помпа за кърма - ползвах няколко пъти за наточване на кърма, когато трябва да отсъствам и веднъж ми спаси живота с едно запушено каналче. Но ако успеете на ръка, няма да ви трябва.
Сутиен за кърмачки - да, удобно е. Макар че често пъти успявах да го намокря с кърма...
Шишета (за чай и вода) - ако ще кърмите само, няма да ви трябват.
Биберони за шишета - виж по-горе.
Силиконови/каучукови предпазители - ами кърмих само с такива. Силиконови. И нямах никакви проблеми със зърната. Но и имах късмет, бебка смучеше като змей и нямаше проблеми с тях.
Абсорбиращи подплънки - не препоръчвам силиконовите такива, само хартиени.

Шишета за хранене - ако няма да дохранвате или да храните с АМ, не ви трябват.
Биберони за шишета - виж по-горе.
Пластмасова лъжичка - за новородено?
Термобокс за шишета - това какво е?
Термокана - може и на котлон.
Уред за затопляне на шишетата - ъ?
Отцедник за шишета - два пъти "ъ"! какво е това?!?

Капки против колики - ами сигурно няма бебе без колики и майките пробват какво ли не. Пробвайте. Най-много помагаше гушкането и носенето на ръце.
Бебешки термометър - какво ли му е бебешкото? Термометър. Важно е да има. Бебчетата се претоплят лесно и вдигат много бързо температура за съжаление.
Антибиотична пудра за пъпчето - ако има нужда.
Спирт 70 % – за пъпчето - ако има нужда.
Памук или памучни тампони - все ще потрябват за нещо.
Физиологичен разтвор - за какво?
Аспиратор за нос - само ако се разболее.
Стерилни марлички за пъпче - ако трябват.

Дрънкалки - в началото е излишно. Заслушват се нещо там по различните звуци, но няма по-интересно от гласа на мама и тати.
Музикална играчка за креватчето - също.
Играчка за количка - по-натам е много полезна, в началото не.

Нощна лампа - хубаво е да имате, за да може да отворите очи, и да хвърлите поглед на бебо, без да ставате. В началото ще се благодарни за всяка минута сън повече.
Възглавница за кърмене - така и не се научих да ползвам каквато и да е възглавница. Ама сега нали имам специална, пак ще се пробвам.
Кантарче - излишно.
Бебешки шезлонг - в един момент, за няколко месеца е страшно удобен, но в началото няма нужда от него. Нито от преносимото креватче. Ако искате бебо да е при вас в различна стая, може просто да го сложите в количката.
Кофа с капак само за мръсните дрешки на бебето - е чак пък толкова.[/spoiler]

[/quotе

# 121
Да бе,ще чакам 40 дни лятото само вътре,как пък не. Ама да дойде момента де. Иначе първата седмица на двора и аз като се повъзстановя от болките и изчезваме по разходки Peace
Оф,кога влизам в пети месец? Според АГ-то ми това е станало на 06.02,а според лентичката ми има да си чакам Laughing

# 122
Добро утро!

Ganbg, много мнооооого се радвам, че ФМ е минала добре !!!! Честита госпожица Simple Smile
За излизането - и ние мисля след втората седмица да сме навън по разходки с бебето. Аз нали сега съм домашен затворник и ако чакам 40 дни , то и лятото ще си отиде. Та така, че ще калявам бебчето Simple Smile

Да ви попитам - Някоя от вас боли ли я доста ниско долу в дясно, винаги на едно и същи място? Ако да - какво ви казват за тези болки? Аз вече трети ден съм така ...

# 123
Сладурка, док е имала предвид сигурно 5 лун. месец, а не календарен, ако за него питаш.А това са календарните месеци:
18-21гс - 5 мес.
22-26 гс - 6 мес.
27-30 гс -7 мес.
31-35 гс - 8 мес.
36-48 гс - 9 мес.
hope! мен си ме боли там перманентно, но съм с гол.киста, която бебо притиска. Иначе имам другаде такива болки-остри, все на едни и същи места, но док каза, че е нормално и аз не ги отразявам, не са постоянни. При теб постоянни ли са или инцидентни?

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 10:15 от mishoko

# 124
Да,със сигурност АГ-то е имал впредвид лунарни месеци,ама си мислех,че и лентичките така отчитат Peace иначе,ако ги броим съвсем календарни-аз чак на 01.03 навършвам 4 календарни месеца от зачеването. Просто си знам кога е станало-на 01.11.2014 Sunglasses

Долу,вдясно,почти редовно си ме боли. Аз си го обяснявам,че бебето притиска редовно пълните ми черва.

# 125

Да ви попитам - Някоя от вас боли ли я доста ниско долу в дясно, винаги на едно и същи място? Ако да - какво ви казват за тези болки? Аз вече трети ден съм така ...
Мен от снощи ме боли и прибоцква ниско вдясно, не знам от какво е наистина на едно място. Тази нощ явно се притесних и не можах да спя много. Предполагам че бебчо притиска нещо я нерви я черва.
И да се представя от Пловдив съм на 36 години, имам една неуспешна бременност преди 8 години, след това 4 опита икси и точно преди следвашият забременях спонтанно. Терминът ми е 1 юли.Моля се всичко да е наред.

# 126
mishoko относно МБ трябва да се направи при записването при д-р. Няма проблем и сега. Не се притесняваи.

За излизането смятам вторя ден от изписването да сме на двора. Повечето деца спят мн по добре навън, а и докато спи ще си гледам и подържам цветната градина.
Не съм съгласна с Роси. Да те са 9 м на 37 градуса ма нямат нито памперс на дупето нито боди ми са голички. Кожичката им е мн нежна но никои не е казал че ще ги слагаме на плажна кърпа да ги печем. Имунитет добиват от кърмата затова има и твърденя че кърмените бебета се разболяват по рядко.
Когато ни изписаха с първото ми дете майка все ми се бъркаше и я навличаше. То милото плуваше в ппот и постоянно и се карах, то е есенно бебе.
Когато пипнеш рачички крачета и носле ще си покаже да ли му е студено.

# 127
  • до едно тепе
Това за кърмените бебета аз го опровергах преди няколко теми. Моето е изключително кърмено до 6м и се отбихме окончателно на 1,3. Еми скъсва се да боледува. Миналата година е изпил поне 5 АБ и един венозен. А лекарката ни е от тези дето изписват АБ в краен случай. Всичко си е до ген Peace
Каляването има голямо значение обаче. Сина ми като е на ясла боледува много-там е 25градуса и нагоре цяла зима. Като си е вкъщи максимума е 20 и го извеждам дори в най-студените дни навън и е по-здрав Whistling
Отсега не мога да кажа как ще изкарвам бебето. Вероятно няма да седим дълго вкъщи-само докато се освестя. Whistling

# 128
Моето докато го кърмих, почти не боледуваше. Докато не тръгна на ясла. Усвои тамошните бактерии и вируси и сега много рядко стигаме до АБ.
За излизането с новороденото не виждам как ще изчакам и седмица. Няма как каката да я затворя вкъщи лятото...

# 129
Ама, изобщо не ми помогнахте с цвета на количката! Половината сте за зеленото, другата половина за оранжавото Wink Нищо - надявам се за 5 месеца да успея да взема решение Mr. Green

ganbg, поздравления за госпожицата!

Роси и аз съм много против навличането на децата (за което ще имаме спор с бабите, вероятно). За по-ниската температура вкъщи май наистина е по-добре поне да е завито бебчето. А за разходки няма да мисля първите 2 седмици. Не съм привърженик на схващането, че до 40-тия ден трябва да си залостен, но и няма как да излезем съвсем в началото. Аз ще си се припичам на двора, ако съм в състояние Simple Smile

Кира впечатлена съм от количките в този сайт , но и двете , които ти публикува снощи на мен ми излиза , че са изчерпани нз защо. Но и аз вече имам фаворит и мисля да отскочим до Стара Загора.

# 130
stefyyyy не я направихме в началото, защото бях на утрогестан, но сега май няма да ми се размине.
Относно излизането- ако всичко е ок на 15-20 ден сме навън, не мисля да се затваряме вкъщи.

# 131
В яслите и детските градини всички деца боледуват. Зимата държат много топло, не проветряват, едно да кихне и другите са болни. В нашата ДГ имат и навика след като хубаво поиграят вътре и се изпотят да ги изкарат вънка на снега. Незнам кои ден ще ме ядосат и ще им дигна един скандал.

# 132
А как сте с въпроса за някоя баба да помага в началото с бебето и домакинството ? Аз ще съм секцио, знам, че най-добре да си викна някой на помощ, но не понасям свекърва ми, а мъжът ми пък не понася моята майка.  Joy За сега съм решила таткото 3 седмици да си е вкъщи и да ми е помощник, след това като тръгне на работа не знам.. Най-малкото количката не мога да си сваля пред входа.  Laughing Ще се мъча, ама нямам друг избор. Пък около мен майки са ми разказвали, че сами са се оправяли, та не е невъзможно!

# 133
При мен пък е обратно - собствената си майка не понасям! Тя все целува, лигави, командва, а за работата не я търси(мързеливичка си е)! Оправям се сама, но след нормално раждане. Да видим с две бебета как ще е - бъдещата ни кака в момента е 1 г. и 4 мес. Но си имаме и батко, който много помага, 11 годишен.

# 134
Момичета ето ви един календар с който повечето АГ-та работят по него.

http://www.ladypill.com/calendar.php

Общи условия

Активация на акаунт