Отговори
# 525
...Не е хубаво да се ползва биба от шише за залъгалка! Нашата д-р ни каза да не оставям детето да суче от празно шише защото смуче само въздух което не е добре за стомахчето. ...

Така е. Моята приятелка каза, че е запушла задната страна на биберона с капачката на шишето. Много трудно го направила, но успяла да го уплътни идеално, а малката била изключително доволна. Неволята учела Laughing
Както се вика го е побългарила  Simple Smile важното е че е успяла и бебчето е било доволно

# 526
Сложих си една тунико-рокля днес и гледам колко ми е пораснал корема,а реално съм бременна точно от 4 календарни месеца Crazy
От два-три дни изглеждам определено по-бременна. Даже една продавачка през палтото ми забеляза. Точно преполових бременността. Лошото е, че и го усещам. Опъва ми ужасно корема, не само повърхностно на кожата, но и някак цялостно отвътре, ако това звучи като обяснение. Да не говорим за сърбежите, вече не мога да пропусна вечерно мазане, досега само сутрин и понякога вечер. И стойката ми е различна, което ме изморява и взе да ме наболява кръста. Понеже почнах да се меря стриктно като обиколка на корема, разликата в см от сутрин до вечер е 4-5! На сутринта само 1 см повече от предния ден, но упорита тенденция нагоре. Дано не си отгледам стрии.
Ох, намрънках се, ама само вие ще разберете. Hug

За принадлежности за кърмене, както и за всичко останало е страшно индивидуално. Аз например, на ръка и една капка не можах да изцедя, а на много майки така им е най-удобно. Помпата на Чико (ръчна) само като я гледах на външен вид и ми призляваше. Ползвах ръчна на Авент и съм доволна. Електрическите, според мен, са само ако ще се цеди много и често. Например зълва ми се върна на работа на втория месец и цедеше по много, за да има за дневните хранения на бебето. С електрическата става по-бързо май. Но ако ще си яде на гърда бебчо, а помпата ще е за извънредни случаи, ми се вижда неоправдана инвестиция.

С шишетата е същата работа. Мислиш си, че едно е добро, но ако бебо не го хареса...

Ако може бебчето да мине без залъгалка е най-добре. Имам спомен за вероятност да се развали захапката, ако непрекъснато нещо се смуче, но не си спомням какво и къде съм чела преди осем години.  Ужасно изкушаващо е за родителите, защото често пъти действа като бутон "mute". Laughing

# 527
  • Пловдив
Относно тенджерите вместо стерилизатор-моя приятелка така си развали шишетата(на Авент) за които беше дала толкова пари. В нашия квартал в Пловдив водата е с много котелн камък. Всички шишета бяха побелели и изглеждаха кофти.  Confused

# 528
Мрънкай си, Или, ние нали затова сме тук  Hug

За уреди, помпи и такива неща за кърмене не мога да дам никакво мнение, понеже ми е за пръв път. Предполагам, че ще си взема ръчна помпа да имам още в родилното, защото имам голямо желание да кърмя. И протектори за зърна също. Макар че зърната ми са нечувствителни като цяло, ама знам ли как ще ми се отрази  newsm78

Бибероните не ги харесвам изобщо. Не само промени в захапката, ами и в зъбите и т.н.  ooooh! Аз имах проблеми със захапката и майка ми предполага, че е именно от биберона като малка. Да не говорим колко трудно се отучва бебе от това. Мене като тръгнали да ме отучват е било голяма драма. Предпочитам да си го спестя. А защо всички им викат залъгалки? Първоначално не можех да разбера за какво става върпос  Laughing

Вече определено си приличам на бременна, а не на преяла  Mr. Green Даже май в метрото ми направиха място онзи ден, чак се очудих  Crazy Идеята за меренето на корема я крада веднага. Преди 3 седмици имах някъде 15см от преди бременността, интересно ми е колко са станали   Crazy

# 529
  • Пловдив
Според мен по добре биберон от колкото пръст. Смученето на пръст е много по опасно. В смисъл, точно това води до изкривяване на зъбчета и на небцето, детето може да фъфли след това. Да не говорим, че и по пръста стават екземи и рани от постоянното смучене. Биберона може да го хвърлиш, отрежеш и бебето да го забрави, а пръста няма как.
Аз много упорито бутах биберон, защото дъщеря ми беше започнала да си смуче пръста. В крайна сметка смука бибата съвсем за кратко и си продължи с пръста. Слава Богу на годинка и малко успях да я отуча от този пръст, но добре, че я кърмих, та вместо пръст идваше само да цока от мен и така се успокояваше и забравяше за горчивото пръстче (мажех го). Ако не кърмих сигурно щеше да е по трудно.  Rolling Eyes Имаме познати деца продължили да смучат пръстчето до доста голяма възраст. Навик, които действа успокояващо на детето.
Аз лично имам много наблюдения върху деца смукали пръст и за последствията. 
За деца смукали биберон-не знам някой да има последствия.
Разбира се най хубаво е нито едното, нито другото.  Peace

# 530
Относно залъгалките и на мен ще ми е за 1ви път, но аз съм смукала биберона до 2г имала съм си всичките зъби подредени да имам 2-3 леко криви правилна захапка /това го знам на 100% защото преди 6м си правих коронки и ми правиха отливки на горните и долните зъби /  не фъфля.... така че може би си е и до структурата и предразположението на детето... Честно казано и мен много ме притесняват тези неща и не знам какъв е най-добре да купя... Sad

Относно здравината на зъбите май пак си е до детето моите са много чупливи, а на брат ми са супер здрави.....  newsm78

# 531
Явно влизаме в опасна тема и това ми е последното мнение по върпоса - пак идея от моето отглеждане. Вместо да си смуча пръста след като разкарала бибата (от страх да не се задавя с нея, че едно време не са били като днешните), майка ми ме е научила да си хващам мекичкото на ухото и така да се успокоявам и приспивам. Това и на тези години още ми се случва чат-пат, ама държа на ММ ухото  Mr. Green Blush

# 532
Кристалин много мило! По добре звучи отколкото да лапнеш пръста по някое време на стари години Simple Smile  Grinning

# 533
  • Пловдив
Е, чак пък опасна  Simple Smile Ние тук си пишем ли пишем, ама всичко зависи от нашите бебчета. Те сами ще покажат какво искат и как.  Hug
На Марина приятелката така заспиваше-като пипаше на някой ушите. А друго наше приятелче, като си играе с коса  Grinning

# 534
Залъгалки им се казва защото общо взето залъгват бебето.в началото точно си го лъжат, защото бибата им се дава или преди папане или след папане. Деиства им успокояващо един вид имитира кърмене. Предполагам мамите вече с едно или две дечица които са кърмили са забелязвали как бебето се успокоява и даже заспива докато се кърми. те свикват да имат нещо в устата докато заспиват и така им стават навик залъгалките. Но определено по добре залъгалка отколкото пръсче. Свидетел съм на възрасни хора които имат семеиство и си смучат пръста когато заспиват.
Аз си бях взела за в болницата една бибка ако нещо много плаче но така и не я ползвах в болницата защото бебка постоянно спеше. Вкъщи вече и я дадох ма тя неискаше нещо което не пуска мляко. Изтрелваше я на метри ядосваше се буташе я с ръчички абе ужас. Аз се отказах да и я давам и затова не се научи на биба.

http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=3472
Ето я моята помпа на чико

Последна редакция: сб, 28 фев 2015, 23:37 от stefyyyy

# 535
  • до едно тепе
SunFlowerLady за гърлото тонзилотрен по едно хапче на 2 часа. Много е добър Peace
Помпа имам на Авент ръчната. Като изключим, че се разскърца и ме боляха ръцете съм доволна. Изкарвах хубави количества с нея. После се научих и на ръка да цедя. Цедих доста, защото иначе се запушвах  ooooh! Сега ако пак се наложи така да цедя и на бебка си и стига кърмата излишното количество смятам да давам на баткото, ако му хареса Whistling
Стерилизатор ползвах на зълвата електрически на Авент. Чуден е. Сега мисля да си купя за микровълновата на Авент. Ако цедите и давате с шише не може да варите в тенджера-ще се скапе помпата, и шишетата има опасност да се повредят. А водата ако е твърда става ужасен котлен камък.
Залъгалка най-много харесваше една каучукова на Чико. Имахме и на Авент, но те не му харесваха толкова. Е той предпочиташе гърда и към 5 месечен отказа смукането на биберон изцяло.
Шишета имам на Авент,може да взема само биберони. Иначе напоследък много хвалят на МаМ самостерилизиращи та може и едно такова да взема. Ще помисля.
Пликчета за кърма съм купувала на 2 марки-Лансинох и някакви други,не помня как се казваха,но бяха по евтини. Лансинох са по-добри. Друг е въпроса, че размразената кърма винаги ми миришеше странно и така и не му я дадох, макар че той я пиеше, а цяло чекмедже от фризера замина в мивката.
Претоплителя(пак на зълвата) съм го ползвала само няколко дни, когато се налагаше да цедя и да давам с шише, за да ми задравеят раните на гърдите. За мен е абсолютно ненужен. Само ми събираше прахоляк Whistling
Моя син като го отбих се беше научил да заспива като ми пипа лактите. Мъка голяма беше-по цели нощи като се събуди и ми опипва лактите, а аз вися с ръце над креватчето му(опряно е на спалнята) та да може евентуално пак да заспи. А той се будеше по 5-6 пъти минимум на нощ. По едно време ми писна и с неколкодневен рев го отказах. След не много време обаче ми се прехвърли на ушите. Е и това е голяма гадост. Случвало се е по цели мощи да лежи до мен на спалнята и да ми мачка ушите и да си забива малките разперени пръстчета в гънката зад ухото ooooh! Като ми писна и от това го отказах. Сега като заспива под предлог, че ще ме гушка пак се опитва да ги пипа,но като кажа пусни ми ухото се хваща за неговото си Laughing
 Аз съм смукала залъгалка до много късна възраст. Захапката ми грам не е изкривена. Според мен донякъде си е генетично Whistling

# 536
Ох, това с ушето звучи много сладко и безобидно. Дано да се хареса на бебка.
Аз съм си смукала палеца до 6 г. Резултатът- крив преден зъб и доста дълбока захапка (долните ми зъби опираха в небцето и ми беше разранено непрекъснато). Не че има гаранция, че е от това точно, но е факт. Опрявях ги на дърти години.
Нищо не ме е отучило. Ръкавици, връзване на ръцете, натриване с люта чушка даже. Нашите в чудо са се видели, сама съм спряла в първи клас. Та ако може да се мине без това, е най-добре.

# 537
Честита Баба Марта!!! Grinning Да сте белички и червенички като мартенички!

Снощи имахме гости и си легнах в 1:30 Crazy Предвид това, че попринцип заспивам в 9 пред телевизора извърших невероятен подвиг. Направо съм изумена от себе си и от енергията, която ме изпълни Mr. Green Лошото е, че съм си ранобудна и станах в 7 тази сутрин. Днес през деня ще идват свеки и една леля на ММ, а вечерта сме в нашите... Стискайте палци да не заспя права по някое време Simple Smile

Не съм се сещала да си меря коремчето. Преди 2 седмици така рязко порастна, че ми се наложи да си купувам "бременни" дънки. Всичко, което носех до момента ми отесня Simple Smile

Не се бях замисляла, че котления камък ще повреди помпата и шишетата newsm78 Май ще трябва да се ползва стерилизатор, все пак. Ако нашите познати ни дадат техния (за микровълнова) ще ползваме него. Ако не - ще се купува явно.

# 538
Честита Баба Марта и от мен! Да сме живи и здрави, както и бебоците ни!
Аз да се похваля от вчерашната ФМ- господинът е потвърден на 100 %! Всичко му е наред, 340 грама е станал (цитирам лекарката "той си е колкото пържолка с гарнитура"  Joy ). Много забавен преглед беше, съпругът направо сияеше през целия ден.. Даже му дойде най-накрая мерака да купи нещо, играчка някаква искал да му вземе. Сладури Mr. Green
Хубав ден!

# 539
dotmot, разсмя ме с тая пържолка Laughing Браво на бебчо! Да продължава да расте, че трябва да я докара до 10-тина пържолки с гарнитура  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт