Австрийска тема- №52

• 93 789
  • 755
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря за новата тема   bouquet Днес бяхме да сложим първата FSME ваксина. B&C, благодаря за инфото - тъкмо се чудех през какъв период се поставят останалите части. Разбрах само, че като се поставят 3те части следващото имунизиране е след 3 години, след това след 5. На дъщеря ми и предписаха още и ваксина за хепатит А, която е на 2 приема, както и втора имунизация МПР. Общо всичко излиза да и бият 6 пъти инжекции, което ми се струва адски много. Тя по принцип не дава да и бият и бяха едни циркове днес в кабинета...ужас...Чак започнах да се чудя за хепатит А дали да не я откажа. В България тази ваксина я слагат по желание доколкото знам.  За МПР казахме, че имаме имунизация от бг, но сега трябвало втори прием, за да се подсилел отново ефекта на ваксината. Тази ваксина ни я насрочиха след 2 седмици.

# 16
В АКH aз съм чакала 4 часа докато ми дойде реда  Crazy
При личната лекарка около час се чака, но там съм без записан час.
При гинеколога задължително 1 час, а съм винаги със записан час.  Rolling Eyes
Единствено при зъболекаря не чакам или ако чакам е не повече от 5-10 мин.
В Хануш също съм чакала и най-гадното беше, че нямаше къде да седна  Twisted Evil

Aphrodivina, аз не мога да ти помогна. Не го познавам Петър.
Аз сама си се боядисвам  Sunglasses

Е те за това чакане говоря  Joy
Аз пък толкова нямам доверие на фризьор тук, че сама си подстригвам краищата. Добре, че не цъфти, косата ми е до под д- то.
Мъжът ми се подстригва в родния му град за 20 крони /1 евро= 28 крони!!!!!/  Laughing Sunglasses

# 17
Aphrodivina Аз само в България се подстригвам  Peace Като се прибера минавам през моят зъбар и през фризьор задължително и съм си избила парите от билета  Grinning

Beruška Благодаря за прекрасната тема  Heart Eyes Снимката с децата е много сладка   bouquet

Sarania Ако си с карта и осигуровки не би трябвало да получаваш сметка.
И аз съм много доволна от лекарското обслужване от повечето места. Поне базата е в пъти по-добра от Българската. Пак има калпави лекари и подобни като навсякъде. Peace
Поне в Пуркерсдорф съм чакала по лекари максимум 15 минутки. Гинеколога, педиатъра и личният ми лекар са тук и са много мили и бързи. Heart Eyes

# 18
  • на път
Beruška, благодаря за темата.

Аз няма да се оплаквам от здравеопазването, само се разсмивам и чудя на тъпотата на административния персонал (винаги австрийци!) на Privatklinik Döbling.
От 2011 година ходя там, като от известно време всеки месец за по един ден. Правя едно и също.

Сметката всеки път е различна, административния персонал на регистратура и в счетоводството не говори никакви езици освен родния (имам чувството, че е политика в Австрия), всеки път се обясняваме дълго и трябва да се внимава на 4 очи. Моят немски е базов - разбирам, чета, но говоря бавно и предпочитам да говоря английски, руски, чешки даже. Последния път госпожата в администрацията ми беше дала документите за докторите на румънски!!! Като се качих в отделението умряхме от смях с докторите. Те обаче са невероятни специалисти и това е най-важното. А с другото се разсмивам и разнообразявам Wink. Говорят всякакв езици. Прави ми впечатление, че висшя персонал също е австрийски, средния - поляци, индийци, словаци, чехи. Нисшия - сърби, македонци и българи.

Сестра ми, която живее във Виена от 1992 година, казва, че видиш ли българско име на доктор в Австрия, трябва да му се довериш слапо - щом е успял да се хабилитира, значи е невероятен специалист   Simple Smile.

# 19
Simple Smile благодарско за темата Берушке :*! Аз също не мога да се оплача от лекарите, почти винаги чакаме, но и в Бг винаги е било така, тук обаче се чака в доста по приятна обстановка. За ваксините в Бг никога не се бях замисляла, и дори нищо не бях чела, задължителни бяха и това е. Тук, обаче като имаш право да избираш и започнах да чета за и против, и честна дума струва ми се много труден избора, да поставям или да не поставям...Но нали идвам от място, в което човек се чуди на какво да вярва, и тук съм си подозрителна, дали пък не ме оферират за разни ваксини, защото клиниката печели от това...За ПРМ ваксината, тук поредната реимунизация се поставя доста по-рано, а в Бг е на 6г., иначе силно преоръчителните ваксини съвпадат с Бг имунизационен календар.

# 20
Аууу, това за кърлежите ,мн кофти. Мъжа ми миналото лято 2 пъти се сдоби с кърлежи..  Не знаех, 4е не третират тревните площи. Значи това лято тярбва да съм нащрек за децата... Много гадно.

В АКН и ние имаме дълго чакане над 4 часа. Мразех себе си и целия свят. В детското отделение е добре, има занимавки за децата и някак си минава времето. НО оттам решиха да ни пратят в "спешното", което никак не е спешно. 4 часа чакахме докато дойде очен лекар за малкия / имаше кръвозилив в окото, вследствие на удар с дървено камионче/ .  Докато чакахме, какви ли не случаи на носилки имаше, много травмиращо и за мен и за децата.   Намерихме свободни седалкии в един  тих ъгъл. Но не след дълго докараха един дядо на носилка, който беше по гащи и явно държеше да си остане така. Санитарите минавайки покрай него грижовно го завиваха, той риташе одеалото и крещеше.  И така с часове. Врата ми се схвана, заради голия дядо можех да гледам само в една то4ка пред себе си..

Аз още нямам личен лекар за децата, нито за мен...  Препоръчахам ми някакъв немец за децата, бил много добър. Още януари отидох да си запиша час, и ми дадоха термин за 23 февруари   Crazy  Ще видим какво ще се случи...  Аз и представа си нямам какво трябва да му кажа? Че искам да регистрирам децата при него ли? Нямам и прословутата книжка мутер унд кинд.  Нямам и документ за вкасините на децата, поставени им в БГ... ИЗобщо и идея нямам за нищо. Мразя лекари и болни  Mr. Green

# 21
Благодаря за темата!

Ваксината за Лаймската болест и на мен ми е на дневен ред. Моя приятелка не е слагала на детето си и ми каза, че в болницата са я гледали доста лошо и са ѝ дръпнали лекция.
Не знам дали знаете, че тази точно ваксина е австрийска разработка и полагат определени старания да си я промотират. Когато съм настроена за конспирации си мисля, че и за това не пръскат против кърлежи. Но е факт, че не пръскат. В София като цяло е рядкост да хванеш, а тук май редовно има случаи.
Както и да е, Лаймската болест си е доста  неприятно нещо. Мисля да ваксинирам все пак, предвид непръскането. Разбира се, най-напред трябва да правим първи прием на МПР ваксината, Ния е на 3 години и 5 месеца, а още не е сложена.

# 22
Благодаря ви за отговорите, момичета! Аз също използвам всеки удобен случай да се прибера в БГ за козметични, фризьорски услуги и зъболекар, но сега с тумбака трябвало да се кротна във Виена и да не щъкам много  ooooh!
А за ваксините, които се поставят в БГ...по мое време имаше цял здравен картон, огромен като тетрадка, всичко се вписваше в него, и ваксини и прекарани болести, не може сега да няма някакви подобни.

# 23
Ето нещо по повод детските  Wink

# 24
  • Vienna
Все пак да поясня, че ваксина против лаимска болест не съществува.
Така наречената ваксина за кърлежи не ви пази нито от кърлежи, нито от лаимска болест а от вирусен Менингоенцефалит, който се разпространява от кърлежи. Съкращението е FSME сиреч Frühsommermeningoencephalitis.
Лаимска болест се причинява от Борелии, тоест бактерии и се лекува, ако се хване навреме, с антибиотици. Първия признак е така наречената Еритема мигранс: червено петно, което се разраства и избледнява по средата. Най често е без температура и други симптоми. Следващите стадии на лаимската болест са много разнообразни и трудно се диагностицират и още по трудно се лекуват.
Отровите с които се пръскат тревни площи не са съвсем безобидни. Предпочитам кърлежи.
Изследванията през бременността за нухална гънка и органскриининг не за задължителни и често се заплащат допълнително. Важни са само печатите отзад в Мутер Кинд Пас и то за след първата годинка.

# 25
  • Linz
Мерси за отговорите. Да, осигурена съм и ми сканираха картата. А че ще ми пристигне сметка ми каза една приятелка, която е лекар в клиниката в Инсбрук- където бях й аз. Тъкмо си викам брей, какъв лукс, какви мили доктори, каква техника... направиха ми куп прегледи и изследвания и никакви пари не ми искаха.
Докторицата с невероятно търпение ми обясняваше като на бавно развиваща се, защото на моменти се затруднявах да я разбера, а тя много държеше всичко да ми стане ясно. Освен това ми се извиняваше многократно и за най-нищожния дискомфорт, който ми причинява, въпреки че беше изключително внимателна. Докато аг-тата в България ръчкат с едни железа, натискат корема с все сила и а си изохкал, а са ти се скарали или изтърсили нещо подигравателно. Та наложи ли се да платя, с кеф ще им преведа парите- просто така съм се напатила от българските докторя, че не мога да повярвам като виждам човешко отношение и нормални, европейски условия.

Снимката сега я видях, супер. Ама това е Тирол, бе Grinning Все едно е от нашто село. Аз много обичам Виена, любимият ми град е. Но Австрия не се изчерпва със столицата, а имам чувството, че това е не австрийска, а виенска тема. Тук също има толкова много българи, но не знам защо не пишат.

Аз също използвам винаги като се прибирам да посетя фризьор, козметик, зъболекар, но от Инсбрук е доста по-неоправдано пътуването, отколкото от Виена. На мен във Виена обикновено ми е прекачването, а двата полета струват еднакво Confused

Относно детските- някой може ли да ми каже дали имам право да получавам за дъщеря ми, която за момента живее в България? Сега взимам само за дъщерята, която е тук.

# 26
 Hug
Sarania , щом се осигуряваш в Австрия,да.Иди до Финанцамта,той поне ти е близо и си подай документите.Каквито справки им трябват от България,те си ги изискват по електронен път Peace

# 27
  • Linz
Мерси, Малко Трьнче.
А ти знаеш ли за следващата среща- на 7-ми март?

# 28
 Hug
Нали знаеш,че не съм по големите струпвания на сънародници на едно място GrinningМога да дойда на 14 март да се видим  bouquetАко искаш да уточним подробностите на лични.

# 29
Sarania, каква сметка, при положение, че си здравно осигурена там? Може би справка /такава получавам, когато съм била на лекар.

Общи условия

Активация на акаунт