Австрийска тема- №52

• 94 040
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
Малко Трънче , всеки е свободен да пише където поиска.

# 421
  • на път
Момичета, рових, рових в старите постове без успех. Някой беше дал линк и адрес на българска сладкарница на разумни цени във Виена. Търси се и фризьор. Племенникът се жени и сме на зор. Ще съм благодарна да пуснете пак инфо  Praynig.

# 422
Благодаря на плувците за информацията!   bouquet

Точно това е, че получавам малко различна информация за здравната каса и т.н. Казаха ми (фирмата която ми оправя документите), че ако нямам работа в Австрия, не мога да си плащам здравните като другите хора, а щяло да е 80%/20% ако се разболея (80 покрива касата, 20 аз). Още ми е малко тъмна индия цялото нещо.
Бързи въпроси: освен адресна регистрация какво друго ми трябва за банкова сметка? Кой е по-добрият интернет доставчик (скорост/надеждност)?
Мерси.

За здравната застраховка е най-добре да попиташ здравната каса, а не разни фирми.
Тук нищо не пише за проценти, но можеш да отидеш до здравната каса и да ги попиташ.
Не може ли някой от вас да се хване поне geringfügig да работи? (Der monatliche Fixbeitrag beträgt im Kalenderjahr 2015 einheitlich EUR 57,30.  Mr. Green )
За интернет доставчика има различни мнения и явно си е до късмет  Crazy
А за банковата сметка освен пари друго не мисля че ти трябва  Laughing

# 423
Частната здравна застраховка също е вариант, дори и временен, така или иначе като самоосигуряващ се очевидно не можеш да ползваш болнични.
И аз не съм чувала нищо за проценти, но ако не дай боже се случи нещо е добре да има предвид, че сумите за лечение тук нямат нищо, ама нищичко общо с тези в България ( както и цената на живот де, винаги ми е чудно като се твърди, че цените в Австрия и България били еднакви).

Във Виена съм чувала за двама български фризьори, но не съм ходила при нито един от двамата: Пепи ( мисля че  има координати в темите по назад) и един на Ласалещрасе между Пратера и Форгартенщрасе. Салонът е горе долу по средата между двете спирки, от дясната страна на улицата ако Пратера ти е зад гърба.

# 424
  • Linz
Малко Трънче , всеки е свободен да пише където поиска.
Поне уточнявай, че си пишеш безцелно.

За откриване на банкова сметка на мен ми искаха работодател.

Под еднакви цени се разбират стоките, услугите естествено се различават значително.

# 425
Не може ли някой от вас да се хване поне geringfügig да работи?
Май накрая ще ми писне и ще почна някаква работа за 10-20 часа на седмица (поне програмисти търсят доста, дори и без добър немски), и това ще ми реши проблемите.

# 426
На мен цените на стоките не ми се виждат еднакви с тези в България.
Няма спор, в Австрия доста хора биха живели много по-добре в сравнение с България, но това далеч не важи за всички и Австрия не е рай.
Стандартът на живот в последно време доста спадна и Австрия не е това, което е била преди 20 години.

# 427
  • Linz
Еднаквите цени може най-добре да ги видиш на етикетите на стоките в магазините, на които е посечена цената и в евро, и в лева- няма разлика. Хранителните стоки варират в някакви граници, но и те са горе-долу доста близки. ДДС-то на храните тук е по-ниско, за това на едни и същи хранителни стоки цената в България и същата или по-висока, понякога е много по-висока.

# 428
Еднаквите цени може най-добре да ги видиш на етикетите на стоките в магазините, на които е посечена цената и в евро, и в лева- няма разлика. Хранителните стоки варират в някакви граници, но и те са горе-долу доста близки. ДДС-то на храните тук е по-ниско, за това на едни и същи хранителни стоки цената в България и същата или по-висока, понякога е много по-висока.
Може също да се видят сайтовете на хранителните вериги в австрия и в България .

# 429
  • Linz
Може. Хора без работа могат да се ровят по сайтове и форуми колкото си искат 👍🏻
Болднатото се отнасяше за магазини като Н и М.

# 430
Може. Хора без работа могат да се ровят по сайтове и форуми колкото си искат 👍🏻
Болднатото се отнасяше за магазини като Н и М.
много ясно че една и съща марка,  независимо от страната цените да са едни и същи .

# 431
много ясно че една и съща марка,  независимо от страната цените да са едни и същи .
Не съм много сигурна, но при DM май има разлика и в България цените са по-ниски, поне при част от продуктите.
При Inglot също има или поне имаше разлика.
За H&M не знам. В Австрия не го посещавам често, а в България въобще.
При хранителните продукти за мен разликата е доста голяма. Например доматите са по 2-3 евро за килограм, а в България хората не си купуват домати за 5-6 лева Wink
Възможно е роялите да са с еднакви цени в България и Австрия, но при хранителните продукти не сам забелязала такава тенденция.

# 432
Не съм много сигурна, но при DM май има разлика и в България цените са по-ниски, поне при част от продуктите.
При Inglot също има или поне имаше разлика.
За H&M не знам. В Австрия не го посещавам често, а в България въобще.
При хранителните продукти за мен разликата е доста голяма. Например доматите са по 2-3 евро за килограм, а в България хората не си купуват домати за 5-6 лева Wink
Възможно е роялите да са с еднакви цени в България и Австрия, но при хранителните продукти не сам забелязала такава тенденция.
Не забравяй , че в ДМ не се предлагат продукти на една марка.Общо взето е шир потреба , освен собствената си марка , има и много други което предполага , че е възможна някаква разлика в цените на някои продукти в м-н ДМ.Аз мисля , че говорим за Х И М примерно в бг и в австрия.

# 433
  • Linz
Така, какво купих днес ( с уговорката, че и в Австрия, и в България пазарувам основно стоки на промоция, само дето тук е по-лесно, понеже е пълно с промоции)... 1 кг. брашно- 0,39 €, 10 яйца- 1,59 €, кисело мляко 250 гр.- 0,30 €, шоколад Линдор- 1 €, прясна мая 40 гр.- 0,25 €, сирене по бг технология 800. гр.- 3,99. €. Домати видях, че има по 1,70 € без промоция, но често ги пускат с по 30% надолу. В България вече не помня на колко съм ги купувала тези стоки, но ми се струва че бяха по-скъпи.

# 434
Така, какво купих днес ( с уговорката, че и в Австрия, и в България пазарувам основно стоки на промоция, само дето тук е по-лесно, понеже е пълно с промоции)... 1 кг. брашно- 0,39 €, 10 яйца- 1,59 €, кисело мляко 250 гр.- 0,30 €, шоколад Линдор- 1 €, прясна мая 40 гр.- 0,25 €, сирене по бг технология 800. гр.- 3,99. €. Домати видях, че има по 1,70 € без промоция, но често ги пускат с по 30% надолу. В България вече не помня на колко съм ги купувала тези стоки, но ми се струва че бяха по-скъпи.
+1 Аз пазарувам в Хофер и Лидъл главно. В БГ на едно пазаруване си отиваха поне 80,100 лева за една торба с продукти, тук може поне 2 препълнени чанти за тази цена. Аз съм от 2 години тук и спомените за цени и прочие са ми пресни.

Общи условия

Активация на акаунт