Австрийска тема- №52

• 93 790
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
  • На Дунава
Без претенции за стопроцентова фактологична коректност, след края на войните през миналия век австрийското правителство е искало да осигури сигурно и достъпно съществуване за гражданите си, често ветерани, вдовици и т.н. Затова в определен период въвеждат тези защитени договори за наем, които стават задължителни за наемодателите. Те на практика не се индексират, замръзнали са на нивата си от тогава. Могат да се предават между членове на семейството и всички наематели търсят начини да си ги пазят максимално дълго, защото са несравнимо по-изгодни от всички алтернативи.
Има теоретична законова възможност за прекратяване на такива договори от страна на собственика, но е трудна работа. Основания за прекратяване са на пример: не плащане на наема, грубо занемаряване на апартамента, неживеене в апартамента, преотдаването му под наем, смърт на наемателя без наличието на правоимащ наследник и т.н. Но на края съда пак не разпорежда освобождаване на имота...

# 601
  • София
Здравейте , Мами от Австрия! Скоро ми предстои раждане/дори преносвам бебето вече 4 дни  Sad / и имам въпрос относно изкарването на бг паспорт.Ще се радвам ако има Мамии,които могат да ми отговорят! Въпросът ми е - колко време чакахте докато получите паспорта от посолството?От посолството ни казаха,че можем да чакаме до три месеца,но това е много неясен период за нас.Обръщам се към вас понеже разбрахме ,че първо трябва да се изкара бг акт за раждане на детето и след това да се подадат документите за паспорт. Което означава,че или с пълномощно някой от бг трябва да изкара акта,или ние трябва да го направим лично. А ако ще се приберем до Бг за акта, ще извадим и паспорта там, без да се занимаваме с посолстваа и т.н. Чудим се с ММ кое ще стане по-бързо? Да упълномощим някого,който да ни изкара бг акт за раждане,да ни го пратии и след това да си подаваме документите в посолството илии да се приберем до Бг/ когато бебето е малкоо по-голямко 3-4 месеца/ и сами да си оправим всички документи. Хубавото при нас е ,че сме от по-малък град и имаме някой друг познат в общината,който може да ни съдейства за по-бързото изваждане на акта Laughing... Ще се радвам много за вашите отговори и мнения! Поздравии  bouquet

Привет, сестра ми скоро мина през тази процедура и знам, че го прави с пълномощно, не съм запозната с детайлите и дали е по-бързо, мисля, че цялата работа отне по-малко от месец.

# 602
  • Виена, Варна
Здравейте, момичета. Искам да попитам има ли мами, които да живеят в 4 квартал на Виена. Благодаря ви!

# 603
Момичета, имам спешен въпрос  Praynig
Трябва ми информация за начина на здравно осигуряване в Австрия, каси и т.н.
Дъщеря ми ще работи 6 месеца в Лихтенщайн, но ще живее в Австрия. До колкото разбирам може да е осигурена на едно от двете места. Проблема е, че в момента не е там и не знам как може да стане дистанционно  newsm78

# 604
Честита Баба Марта на всички!
Да сте живи и здрави, бели и червени, румени, засмени:)

По темата със здравното застраховане, не би ли трябвало да се придвижи по служебен път от фирмата , в която лицето ще работи?

По въпросът  с наемите и по-точно безсрочните, мога да ви споделя много весели случки:)
1. На наш приятел, унгарец, който живее в апарамента си във Виена от 23 години, собственикът му е предложил 30 хил. евро за да се махне по свое желание.
2. Приятел ми е разказвал за най-леката му работа като студент. Били наети заедно с още 10-15 човека, да вдигат денонощни купони в някаква сграда, на Марияхилфер, която била изкупена от голяма компания за магазин, с изключение на апартамент, обитаван от двойка пенсионери, на безсрочен наем:). Осигурявали са им хубаво пиене и топ-адвокат за полицията.
Момичета, немския и аз го мъча. От известно време се чувставам малко по-добре и по-уверена. Много се ядосвам, че когато кажа нещо грешно, веднага знам кое е, но напрежението ми сплита езика на 5.
Чувала съм за някакви срещи, на които се събират чужденци-на по кафе и си говорят, знам ли, може да е успешна тактика. Досега съм установила, че най-много помагат разговорите с хората и да чувам как някой друг говори на немски. Един вид да опознаеш структурата на речта интуитивно, не чрез заучаване.

З, като каза, че си била сама две седмици....ние с малката сме сами от почти месец и наистина се откача. И аз съм си мислила често как се справят самотните родители. Особено с ритъма на живот тук. В България, някои деца стоят по 12 ч. в детските градини или се намира относително лесно кой да удари едно рамо с грижата за децата.

Относно мързеливата жена с двете деца...много ми стана неприятно-Жената с две деца, които трябва да взима в 15-16 ч от занималня или детска градина, как се очаква да не е на социални? Особено ако получава издръжка за децата, присъдена от българския съд. Колкото и да работи, представям си как плаща наем+издръжката на децата+ всички разходи, с работа на максимум 6ч дневно....
Втората съпруга би трябвало да се засрами, вместо да се чудят как да отърват парите на мъжа. Грозно наистина.

# 605
Здравейте,
моля за препоръки за Частно  начално училище  в 1,2 или 3 Бецирк.

Благодаря! Hug

Последна редакция: чт, 03 мар 2016, 22:37 от Rada-Rada

# 606
Мили австрийски мами,
Моя мъж е закъсал из дебрите австрийски .Повредила му се е навигацията .Иска да си купи нова.Видяхме къде има магазин.Но трябва да стигне с градския транспорт до този магазин,защото не може да влезе с камиона в града.Молбата ми е да кажете как се използва транспорта.Ако се качи ,от къде си купува билета- от апарат за билети ли или от шофьора.Продават ли се карти ?И от къде се купуват?От скоро пътува и не знае нищо.

# 607
И от автобуса може да купи и от табак-магазин за цигари. Има дневна карта за 6 и нещо Е, единиччният билет струва 2.20, но с него може да се пътува в повече от едно превозно средство. Мисля, че поне час и половина важи.

# 608
  • Linz
Тук единичния билет струва 2.70€. За кой град става въпрос?
По спирките има и автомати за билети.

# 609
Тук единичния билет струва 2.70€. За кой град става въпрос?
По спирките има и автомати за билети.
Олеле вярно! Как набързо се изказах...
Аз писах за Виена.

# 610
Благодаря ви!Оправил се е ,Слава Богу.Иначе е в Dornbirn днес.

# 611
Здравейте! И аз отдавна не съм писала тук, но ето ме и мен сега... Влизам да споделя, че моя приятелка-унгарка, събира стари детски дрехи (всякакви размери) за благотворителна организация в Унгария, която подпомага социално слаби семейства. Ако някоя от вас има дрехи, които иска да дари, моята приятелка може да ги вземе лично от подходящо за вас място. Нямам възможност да пиша редовно, но ще се старая да поглеждам от време на време, в случай, че има желаещи да се включат в тази акция. Благодаря ви предварително!  bouquet

# 612
Здравейте, ние сме от месец в Залцбург. Има ли мами в близост?
Имаме момченце на 2,5 и миналата седмица подадохме заявление за детска градина. Аз изкарах А1 ускорено преди да тръгнем и положениено е страшно Simple Smile) Надявам се да го приемат и да имам време за курс.
Остана да си оправим статута и чуденката дали да  си пререгистрираме автомобила. Сбит преразказ се получи Simple Smile))
Хубав ден от нас Wink

# 613
  • На Дунава
Ени, не се сещам да има други пишещи във форума в твоя край, дано се бъркам.
Относно колата - имате право да я карате само 1 месец с български номера, след като си направите тук основна адресна регистрация. Много проверяват изрично в тази насока и глобите и последствията са неприятни. Затова, ако колата ви е нова, я пререгистрирайте, ако не, не си заслужава, защото процедурата не е евтина. Но не карайте така, независимо дали колата е на ваше име, или я карате с пълномощно. Успех Simple Smile

# 614
За стойността на самата кола не си заслужава според мен, но при данъка+застраховката, които се плащат всеки месец има осезателна разлика. Единственият легален начин да се избегне смяната на номера, който поне на мен ми е известен, е ако колата е на лизинг.
Друг е въпросът, че продаването и купуването на кола си е занимавка. Но при всички положения и аз бих посъветвала да не се кара нелегално, глобите са солени. Това , което можете да направите, е да си вземете документ от българския застраховател за липса на ПТП, та поне да не сте на най ниското застрахователно стъпало.

Общи условия

Активация на акаунт