Австрийска тема- №52

• 93 905
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте!
Хеликаза, относно твоето питане, да се включа и аз. Както е писала Рокси за АКХ има и хубаво и лошо. Лично за УНГ там нямам опит, но съм чувала че в Бармхерциге Брюдър във втори бецирк (мале как смешно ми изглежда  на кирилица) имат много добри специалисти УНГ, но също нямам личен опит. http://www.barmherzige-brueder.at/site/wien/medizinpflege/abteil … er_uns/unser_team     Просто като вариант, ако искаш, да пробваш и там. Не знам в каква градина ходи дъщеричката ти, но тук предучилищната подготовка в градината не е, като в България. В държавна детска градина един път седмично се занимават с тях за 1,5 ч. (ако не и по-малко). Вкъщи каквото успееш да направиш, но за езика си права- в градината е най-добре. За операцията, според мен, е най-важно ти на кой лекар имаш най-голямо доверие- кой е успял да те убеди, че знае какво трябва да направи и как да го направи. Успех с избора на лекар и успешно да се случат нещата при вас!

# 661
  • Варна
Добро утро Мами! На съпруга ми му предложиха работа в Лустенау, Австрия. В момента е в Бремен, Германия. Там е от есента и още не сме се изнесли всички. В момента ни търси квартира. Обаче, изведнъж с това предложение се чудим, в коя посока да поемем. Заплатата е същата, квартирите в Австрия са по-скъпи. Но пък района изглежда хубав и по-принцип искаме да живеем по-южно от северно море.
Исках да ви поискам малко повече информация за района. Не мога да намеря форуми или статии... Ще ви бъда много благодарна!

# 662
  • Пловдив
Има официален сайт  http://www.lustenau.at/de/
В уикипедиа също пише нещо..
Като за начало това.

# 663
  • Linz
След 2 год. получаване на Familienbeihilfe, днес получих писмо от Finanzamt, че в 2-седмичен срок трябва да представя формуляр Е411 от България. Не ми говори нищо тоя документ, та искам да питам някой вадил ли е такъв?

# 664
Не познавам района, но честно казано, на всеки му допадат различни неща. Няма как да знаем нито каква квартира ще се намери, нито каква работа, нито нищо. Аз лично този район го свързвам само с туризъм, но са ми повърхностни впечатленията.

Ако вярваме на Гугъл формуляр Е411 се попълва от Социални грижи, има и тема във форума.

# 665
След 2 год. получаване на Familienbeihilfe, днес получих писмо от Finanzamt, че в 2-седмичен срок трябва да представя формуляр Е411 от България. Не ми говори нищо тоя документ, та искам да питам някой вадил ли е такъв?
Какво ти казаха във Finanzamt когато се обади да ги питаш за формуляра?

# 666
Здравейте австрийски мами Simple Smile Надявам се приемате още такива мами Wink

Аз от скоро съм мама, моето момченце е на 3 месеца. Живеем в Австрия от 6 години, в едно градче на 15 км от Виена.  Животът тук ни понася добре, доволна съм до този момент от здравеопазването, най-вече с нещата, свързани с раждането.

# 667
  • Linz

Хм, вчера отговорих и съм сигурна, че го публикувах... Проблемът е разрешен, ако някой се сблъска с такъв, може да ми пише.

Саманта, добре дошла!

# 668

Хм, вчера отговорих и съм сигурна, че го публикувах... Проблемът е разрешен, ако някой се сблъска с такъв, може да ми пише.
Саманта, добре дошла!
Не си публикувала, за съжаление.
Аз не съм се сблъсквала с такъв проблем и дано не ми се случва, но смятам, че би било полезно да сме информирани, че в тази държава нищо не се знае какво може да ни дойде до главите! Rolling Eyes Laughing
Защо ти искат този формуляр? Въз основа на какво?
Все повече се убеждавам, че всячески търсят причини за да не ни изплащат Familienbeihilfe Twisted Evil

# 669

Все повече се убеждавам, че всячески търсят причини за да не ни изплащат Familienbeihilfe Twisted Evil

Миналата година чаках повече от 8 месеца, докато си получих фамилиенбайхилфе-то.

# 670
  • Linz
Не знам какво да е станало- вчера обясних подробно. Ами с две думи смених си адреса и новата финансова служба, към която съм сега, не знаят, че получаването на необходимата им информация си е тяхно задължение. След двудневни разправии с тях, отидох във финанцамта, към който бях на предишния адрес да ги питам какво да правя. Те ми взеха формуляра и казаха, че ще го изпратят на колегите си да си свършат работата.

# 671
 Hug

По въпроса с формуляр №411,той се праща САМО и ЕДИНСТВЕНО по служебен път!При palemoonlight е станала чиновническа грешка от незнание!

B & C,на чиновническото съсловие не му е нужно да има умисъл.Те са си Тъпи и Зловредни по презумпция!За мен няма по-излишни паразити от чиновниците!

# 672
Hug

По въпроса с формуляр №411,той се праща САМО и ЕДИНСТВЕНО по служебен път!При palemoonlight е станала чиновническа грешка от незнание!

B & C,на чиновническото съсловие не му е нужно да има умисъл.Те са си Тъпи и Зловредни по презумпция!За мен няма по-излишни паразити от чиновниците!
Аз не мисля, че са чак толкова тъпи.
Според мен се прави с умисъл.
Един може да е тъп, но със сигурност не всички са тъпи във Finanzamt-а!  Naughty

Моят съвет към вас е винаги да изисквате Bestätigung и да не разчитате на честната дума на държавните служители, че щели да изпратят формуляра на колегите си.

При Familienbeihilfe проблемът е, че хората получават писмо, в което уж пише какви документи да се занесат, а в последствие се оказва, че на гишето се изискват всевъзможни знайни и незнайни формуляри и документи.  Crazy

Не е нормално да се чака 8 месеца за да получиш Familienbeihilfe! Crazy

# 673
  • Linz
Мисля, че от незнание и неинформираност ми поискаха този формуляр. Става въпрос за служба, която е в периферията на Тирол. В областният град не съм имала никакви проблеми.

# 674
Аз също не съм с впечатление, че чиновниците са масово идиоти, дори мисля, че като процентно съотношение са по добре от други съсловия. Но това не значи, че няма някой неразбрал или тълкуващ правилата както му изнася. Обаче, извън всичко това, и аз като B&C предполагам, че ще има все повече проблеми покрай инициативата с приравняването на детските със стандарта на страната, където живеят децата.
По принцип не бих нарекла администрацията бърза, но в този случай нищо чудно и да се задействат чевръсто, особено при тези изборни резултати.

Иначе за прокола на мен ми се е случвало и по дълго от 8 месеца да чакам, но случаят беше много специфичен, та не знам кой точно беше виновен тогава.
Но пък като казвате, че само по служебен път се изисква....във форума "германките" пишат, че сами са си го вадили от България  Rolling Eyes

pp. да допиша, че в онлайн сайта на ФА има подменю за familienbeihilfe и би трябвало и оттам да може да се подава, така ще се елиминира личния елемент и сблъсъка с хората на гише.

Общи условия

Активация на акаунт