Австрийска тема- №52

• 94 013
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Добре де, а това 1000 евро за постоянен наем, не е ли много, нашите познати във Виена ни изнесоха лекция как черно и бяло (емигранти и всякакви) съдят наемодателя ако са на наем над 600 евро и съдът уважава наемателите и решенията са в тяхна полза да живеят година безплатно, заради това, че примерно 3 години са плащали "нечовешкия наем" от 600 евро.
Аз по сайтове само гледам и вярно, 600 евро е средното, но се намира от 400 до 700, зависи какво и къде, 1000 евро вече са тези ваканционните за месец, два, които се наемат, ние бяхме в такъв и платихме 1200 евро да живеем само месец с вклч всичко разбира се, там режийни и глупости не ни занимаваха дори, бяхме в 7 бецирк на идеалното място с 1 спалня и 50 кв.

# 646
Някой много сериозно се е избъзикал с теб. Хиляда евро са според мен минимален наем за семейно жилище на прилично място.
Нивата на наемите могат да се проверят много лесно и бързо в сайтове като вилхабен.

# 647
  • Пловдив
И аз там гледам, но гледам жилища около 60-75 кв, защото ме интересува аз да давам под наем и виждам масово в сайта и зоните, които гледам наеми около 600 без режийни, да кажем 800 стават в зони 7,8,9,2 гледам. Понеже там ни е интереса за жилище, което да закупим и дадем под наем. Така, че вие ме обнадеждихте с тези високи наеми!
Приятели в Баден плащат 400. Не е във Виена, нопроучете вариант.

# 648
За мен, да се очаква наем от порядъка на 600 евро, във Виена е нереалистично. Дори на не "прилични" места. Особено ако човек тепърва го търси и е притиснат от времето, и от невъзможността да ходи непрестанно по огледи. Следва да се има предвид, че собствениците/фирмата, която стопанисва имота, също си избират наемателите и дори някой да си хареса имот за 600 евро, не е много реалистично да го получи.
Сега бих искала да ви помоля за мнение и насоки...
Дъщеричката ми, почти 5 г. се оказа с полипи в носа. Вече ѝ пречат, непрестанно е с отворена уста, защото явно не може да диша пълноценно през носа. Решението е операция. В АКХ получихме термин за началото на септември, но докторът там(там бяхме на преглед) спомена, че може да им се наложи да го отложат, заради натоварен график и сякаш ми намекна, че не е лошо да потърся друга болница.
Отделно, като споменах в детската градина(попитах дали няма да е проблем да отсъства толкова време), че операцията ще е в АКХ,педагожката реагира доста резервирано и ми намекна че АКХ не се смята за добра болница. Спомена, че било учебна болница, което аз рабира се знам, само че с нея явно имаме различни представи за това какво е университетска болница.
Моля ви за мнения, конкретно за процедурата, ако някой има опит с подобно нещо...много ще сте ми от помощ. Всякакви мнения и препоръки за болници и УНГ лекари, всякакви размисли по темата ще са ми от помощ да се ориентирам.

# 649
Хеликаза, нямам опит с операции, дано се включат и други мамчета. Но ако съм в ситуация на чудене, като теб, бих питала за съвет лекаря, който праща за операция, или личния лекар на детето.
Ако ти се рови, можеш да потърсиш в Интернет мнения, например в този форум: http://www.parents.at/forum/index.php. За съжаление, обаче, австрийските мами не си умират да коментират като нас.

# 650
  • Пловдив
Ние пък сме супер доволни от отношението и всичко в акх! Не сме от виена, да, трудно е с часовете, ние по телефон тормозихме секретарката на професор по унг, който се оказа завеждащия (не го знаехме). Искахме час след 2 дни и направо й беше смешно, но след няколко разговора склони да прегледат детето ми, което изкарахме от бг болница, хванахме самолет по пижами и директно в акх! Проф е моя идол за лекар, а в бг все пак съм от семейство с лекар, с познати и колеги и уж знаем в бг при кого се ходи. Прегледа ни, посъветва ни и ние помолихме той да направи всичко. Той се изненада, че желаем повече от преглед от него и няма да се върнем в бг да ни вадят сливицата и да ни поставят тръбички в ушите. Ние имахме пневмокок в главата след 3 отита и в бг искаха да правят трепанация на двете уши (да режат зад ушите черепа). Избягахме с 200.  Името на лекаря е Wolfgang Gstottner работи с хонорар, което май е забранено, но ...

# 651
Той ни преглежда първия път, когато обаче нямаха детски ендоскоп. Сега попаднахме при друг лекар, относително млад, но нямам никакво съмнение в диагнозата.
Аз също съм много доволна от всичко, което съм видяла в АКХ. Да, чака се доста, но нивото на лекарите и апаратурата е много добро.

Ние директно там ходихме на преглед, не сме минавали през друг, ивънболничен лекар. В този смисъл, никой не ни е насочвал. Мисля да говоря и с педиатъра, но когато ми даваше направлението ми каза да погледна в интернет, та не знам доколко ще е полезен разговора.

Josefin вие въобще не живеете в Австрия ли? Ако не живеете в Австрия и не сте осигурени, няма проблем за работата с хонорар.

# 652
  • Пловдив
да, за преглед с хонорар ясно. Ние сме от чужбина, плащаме и болничното лечение, като не е по спешност. Но за двойно плащане не е точно така, защото реално за да ни оперира той, освен на акх, самият лекар си урежда хонорар, който занесохме в практиката му в частна клиника  Wink
Освен това, лежайки в акх 2 дни, от екипа му меко казано ни подпитваха какви хонорари взима професора за тази манипулация, освен уреденото в ценоразписа на болницата...
Иначе за преглед при професор в чужбина си е 200 евро, вторичен 150-100 евро. Така е не само в австрия. В Б-я е същото, разликата е в цената, плаща се за мнението на определен лекар.
Ние от Гщьотнер сме много доволни, освен в неговия кабинет, минахме звуковия и др негови колеги също ни прегледаха в последствие, млад имаше и много добър също, анестезиолога, който ни "упои" и говорихме с него също вдъхваше доверие...самата им реанимация, стаите, просто всичко е на ниво. И то по-хубаво впечатление ми направи от частната дори, където също преглежда Гщьотнер.
Университетските болници са си с име, с лекари, апаратура, просто не знам на кого не му се нрави там и би казал лошо.

# 653
Всеки случай е индивидуален, както и заболяването. АКХ е най голямата болница и някои специализирани изследвания и процедури се правят само там. Но! в другите болници също има много добри лекари, организация и понякога е по добре за пациента да е в по малка болница, с по лично отношение. Аз лично опит с полипи нямам, последно детето на приятелка го оперираха от полипи в носа в С. Ана, детската ракова болница, беше много доволна.
По отношение на термини и отлагане- навсякъде е така, става по зле;(

# 654
Много ви благодаря, че се включвате така активно по моя казус. Трудно ми е да се ориентирам и сте ми много полезни.
Рокси, лекарят, който ни прегледа ми намекна, че е по-добре да потърсим друга болница, защото те са претоварени, а за операцията било важно да се направи лятото. Предполагам, че заради вирусите....

Отделно малката е от септември в предучилищна група и ще трябва да отсъства почти месец. Не е фатално, разбира се, но  в годината преди училище, не ми се иска да пропуска необосновано...не материал, а немски.Определено ще поразгледам и за други болници....просто когато ти е непозната средата е трудно да се ориентираш.
Ванили , права си за тукашните форуми, далеч не толкова обстоятелствено се обсъждат нещата, прерових всичко, но оставам с впечатление, че са от всичко доволни:)

# 655
Хеликаза, Josefin И аз имам болка с много тежки отити на големият ми син на 5 години. Тази зима направи 11 пъти отит, като 7 пъти се пукна тъпанчето с гной.
Нашият личен уши, нос гърло доктор е http://www.hno-kofler.at/. Леко е отнесен понякога, но той решава дали някой е за операция или не. Доволна съм и от лечението, не прибягва директо към антибиотици и прочие.
Аз пък съм много доволна от болницата в Tulln. Догодина ще правим операция на носа там живот и здраве. Ще махат тъкан от носа ,която притиска ушните канали и така ще се намалят отитите драстично.

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 17:14 от мама зайка_

# 656
Привет Simple Smile, наминавам да се похваля, че хазяйте дадоха зелена светлина за котка. И бързо, бързо капарирахме едно коте, което ще взем през май. Обаче искам да ви питам, Малко Трънче, ти всъщност май си единствената с котка, мможе ли да ми кажете повече за живота с котка в Австрия, чувам всякакви щуротии, ще дължа данък, ще плащам 400 евро за ваксини. Та искам да разбера от първа ръка, колко струва и какво се прави. Първоначални ваксини, предполагам 1вите 2 ще направи сегашния собственик. Последващи ваксини до 1 година?Регистрация при ветеринар? Чип? Някъде трябва ли да я регистрирам, данъци? Всичко би ми било от полза, че да съм подготвена, може и на лични. Благодаря предварително :*

# 657
Мама зайка, много ми е далеч извън Виена да я разнасям за операция, после ще е трудно с връщането. Пък и би трябвало това да е рутинна операция, надали си струва.

Z♥, поздравления за животинката, от поста ти личи, че бъдещата ви котка ще е щастливо животно.

Ние вчера бяхме в детската болница. Отношението на лекарката, която ни прегледа беше доста неадекватно, но в крайна сметка получихме термин за 21 юли за операция, което е с почти 2 месеца по-рано, от предложения в АКХ. Освен това, изписват в същия ден, а не след 3 дни, както в в АКХ. Докторката каза също, че сливиците не са уголемени и не разбира защо в АКХ са искали да ги смаляват.
Та така....сега съм в чуденка. Приемам съвети. Аз сякаш клоня към Св. Анна, в тукашните форуми четох само позитивни мнения, но както някой по-нагоре спомена, не са толкова обстоятелствени австрийките.

# 658
  • Пловдив
На нас в акх ни обясниха, че по принцип изписват същия ден, но ние бяхме на продължително лечение в Бг и също се изискваше 1 ден да ни оформят документи, да направят изследвания,затова стояхме 2 нощи. Дойдоха в нашата стая емигранти от сърбия, с дете около 5 и вадени сливици, нямаше да остават, само докато мине упойката,но майката нахрани детето с макдоналдс сандвич и то почна да повръща на фонтан и го оставиха за нощта, ужасни бяха просто!

# 659
Здравейте момичета,

видях, че има две български училища в Линц - Орфей и Дунав. Имате ли отзиви за някое от тях?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт